• Podtikanje virusov pri uporabi Tora!

    Omrežje Tor je namenjeno višji varnosti in anonimnosti, saj zaradi preusmerjanja prometa prek več vozlišč po celem svetu in šifriranja komunikacij prisluškovalci vašemu prometu ne morejo ugotoviti, s kom in kaj komunicirate. Toda Tor ima svoje temne plati, ki se v praksi že izrabljajo za podtikanje trojanskih konjev in druge nesnage.

    Objavljeno: 16.11.2014 05:00
  • Tudi Microsoft pred Exxonom

    Dve leti je tega, kar je Apple postalo najvrednejše podjetje na svetu in prehitelo tradicionalne bogataše – naftno podjetje Exxon. Nič ne kaže, da se bodo jabolčniki iz prvega mesta v kratkem poslovili, jim je pa na drugem mestu prišlo delati družbo podjetje iz iste branže – Microsoft. Microsoftu so namreč v zadnjem letu delnice dovolj narasle, da so prehiteli Exxon, temu pa so, po drugi strani, padle. Wall Street je Microsoftu dobro zapisal spremembo v vodstvu podjetja, Exxon pa trpi zaradi vedno nižjih cen svetovne nafte (ki se, mimogrede, kar nekako nočejo odraziti v cenah našega pogonskega goriva...).

    Objavljeno: 15.11.2014 17:00
  • Leteče bazne postaje

    Wall Stret Journal poroča o skrivnem ameriškem vladnem programu, ki omogoča sledenje mobilnih telefonov iskanih oseb, hkrati pa zajema podatke o vseh telefonih, ki so v tistem trenutku na tem področju. Gre za t.i. »IMSI catcherje«, o katerih smo pisali tudi že v Monitorju in ki jih premore tudi slovenska policija, le, da so nameščeni na letalih Cessna, ki preletajo večja urbana področja v ZDA.

    Objavljeno: 15.11.2014 08:00
  • Brezžično je (lahko) nevarno

    Plačilne in kreditne kartice so pri nas še vedno le kontaktne (»s čipom«), v ZDA pa počasi prodirajo brezkontaktne različice, z vgrajenim čipom RFid (tudi pri nas je Mastercard že imel tiskovno konferenco, kjer so prikazovali prednosti le teh). Še več, počasi se pojavljajo sistemi, ki omogočajo nakupovanje z mobilnimi telefoni, oz. z vgrajeno brezžično/kontaktno tehnologijo NFC. Mimogrede, NFC je v resnici le različica RFid, kar so hekerji pokazali že pred časom, ko so telefone NFC programsko uspeli prepričati, da so prebrali podatke s RFid kreditnih kartic.

    Objavljeno: 14.11.2014 11:00
  • Ko glavni igralec nima obraza

    Francoski »igričarski« gigant Ubisoft, je te dni razburkal javnost z igro »Assassin's Creed: Unity«, ki je polna grafičnih napak. Napake v izrisu so tako hude, da so postale predmet posmeha, uporabniki pa kar tekmujejo v tem, kdo bo objavil bolj nenavadno ali celo bolj grozno sliko iz igre. Napake namreč kažejo junaka, ki lebdi v zraku, ki je presekan z zastavo, ki mu manjka del obraza, ki je ukleščen v nemogočem položaju telesnih okončin ali ki se drži predmetov, ki jih na zaslonu dejansko ni.

    Objavljeno: 14.11.2014 11:00
  • 4-palčni zaslon ločljivosti 2560×1600 pik!

    Japonski Sharp je predstavil 4-palčni zaslon IGZO LCD, namenjen pametnim telefonom, ki ima ločljivost kar 2560 × 1600 pik. Spomnimo, to je ločljivost današnjih vrhunskih tablic velikosti 9-10 palcev, nekoliko nižjo ločljivost (2560 × 1440 pik) pa ima telefon LG G3, ki ima zaslon velikosti 5,5-palca.

    Objavljeno: 13.11.2014 13:00
  • 19 let stara varnostna luknja zakrpana

    Microsoft je v zadnjem paketu popravkov za Windows popravil tudi varnostno napako, ki so jo maja letos odkrili IBMovi raziskovalci in ki je v programski kodi Windows ždela celih 19 let, od prvih Windows 95 naprej. Varnostna luknja, ki so jo nekateri poimenovali WinShock, je na varnostni lestvici Common Vulnerability Scoring System (CVSS) ocenjena z 9,3 (od 10) in omogoča namestitev zlonamerne programske kode, s katero napadalec dobi popoln nadzor nad sistemom.

    Objavljeno: 13.11.2014 10:00
  • Se bomo naročili na Youtube?

    Google je predstavil servis Youtube Music Key, plačljivo storitev, ki bo razširila trenutno ponudbo glasbenega servisa Google Play Mucic All Access, ki je pred kratkim postala aktivna tudi pri nas. Storitev zaenkrat deluje v preizkusni različici (beta), sodelujejo pa lahko le uporabniki s povabilom, pa še to le iz ZDA, Velike Britanije, Španije, Portugalske, Italije, Irske in Finske (slednja država sumljivo sovpada s sedežem storitve Spotify, ki je trenutno vodeča na področju pretočne glasbe).

    Objavljeno: 13.11.2014 09:00
  • FB Messenger s pol milijarde uporabnikov

    Facebookova telefonska aplikacija za neposredno sporočanje je dosegla 500 milijonov aktivnih uporabnikov, je sporočil Facebook. Aplikacija se je od »mame«, aplikacije Facebook, ločila v letu 2011 in med uporabniki povzročila kar nekaj negodovanja. Pritožbe so se nanašale predvsem na moteče nameščanje ločene aplikacije, saj bi funkcionalnost lahko ostala tudi v sklopu matične aplikacije Facebook.

    Objavljeno: 12.11.2014 09:25
  • Amazon Echo

    Amazon je združil brezžični zvočnik, internetne storitve in digitalno pomočnico, podobno Apple Siri. Zvočniku Echo lahko s pomočjo zastavimo vprašanje, koliko je ura, naredimo zvočno zabeležko ali pa z glasom izbiramo glasbo, ki jo predvaja. Dostop ima namreč do glasbenih servisov Amazon Music, Prime Music, iHeartRadio in TuneIn.

    Objavljeno: 12.11.2014 09:00
  • V iskanju luknje

    Skupnost Tor se sprašuje, kako so ameriški in evropski organi pregona minuli teden uspeli zapreti 400 strani, ki so domovale na Toru, ter aretirati 17 ljudi, ki so bili z njimi povezani. Na novinarski konferenci oblasti niso želele razkriti, kako so ugotovili identiteto skrbnikov in lokacije strežnikov, a zelo očitno je nekje zevala velika luknja.

    Objavljeno: 12.11.2014 05:00
  • Vietnam kot nova Kitajska?

    Vietnam postaja nova meka za tovarne velikanov zabavne elektronike kot so LG, Panasonic, Microsoft in Samsung Electronics, poroča BBC. Nizka cena delovne sile in davčne olajšave, ki jih podjetjem ponuja vietnamska vlada, so razlogi, da se proizvodnja počasi, vendar zanesljivo, iz Kitajske seli v Vietnam. 

    Objavljeno: 11.11.2014 10:00
  • Kamere brez gesel

    Imate domačo internetno kamero, s katero nadzorujete dvorišče, garažo ali morda kar sobo vašega malčka? Pa ste ji spremenili geslo ali kar pustili tovarniško nastavljeno geslo admin/admin? Če se s tem niste ukvarjali, obstaja možnost, da si vas prek spletne strani Insecam ogleduje cel svet. Ta spletna stran namreč združuje na tisoče »odprtih« kamer s celega sveta, kamer, ki so jih uporabniki povezali v internet in jim pozabili spremeniti privzeta gesla za dostop. Kamere imajo pripete tudi zemljevide s koordinatami, kjer naj bi se nahajale, oz. vsaj koordinate sedežev njihovih internetnih ponudnikov.

    Objavljeno: 11.11.2014 09:00
  • Soustanovitelj Pirate Baya Peter Sunde izpuščen

    Iz švedskega zapora so v nedeljo zvečer izpustili Petra Sundeja, ki je bil obsojen na osem mesecev zaporne kazni v zadevi Pirate Bay. Odslužil je pet mesecev.

    Objavljeno: 11.11.2014 05:00
  • Konec za Nokia Sync

    Uporabniki, ki še vedno uporabljajo (danes že zelo stare) Nokiine telefone s Symbian Series 40 ali morda telefon N9, bodo morali kar najhitreje pospraviti svoje sinhronizirane kontakte, ki se morda nahajajo v Nokiinem »oblaku«. Servis Nokia Sync bo namreč 5. decembra nehal delovati, vsi podatki v njem pa bodo uničeni, pravijo pri Microsoftu. Priporočajo, da uporabniki vse sinhronizirane podatke kar najhitreje prenesejo k sebi in jih nato morebiti sinhronizirajo s katero izmed novejših storitev, npr. z Microsoftovo storitvijo OneDrive.

    Objavljeno: 10.11.2014 12:00
  • Microsoft Lumia, prvič

    Microsoft za jutri napoveduje predstavitev prvega telefona Lumia, ki ne bo več znan pod imenom Nokia, ampak pod – Microsoft. Nova Microsoft Lumia bo, kot pravijo govorice, sodila med telefone, ki so namenjene »smrtnikom«, se pravi manj zahtevnim uporabnikom, ki pa jim je pomembna nizka cena. Telefon naj bi imel 5-palčni zaslon, 1 GB pomnilnika in 1,2 GHz procesor Snapdragon. Dokončna oznaka telefona še ni znana, možno je, da bodo nove Lumie prekinile s tradicijo numeričnih oznak, ki jih je tržila Nokia.

    Objavljeno: 10.11.2014 10:00
  • Android 5 najprej na LG G3

    Android 5, ki je bil najprej predstavljen na novih Nexusih 6 in 9 in ga te dni pričakujemo tudi na starejših Nexusih (5, 7 in 10), bo med proizvajalce »drugih« telefonov najprej zašel pri podjetju LG. LG namreč napoveduje, da bodo uporabniki telefonov LG G3 nadgradnjo na novo »liziko« (Lollipop) dobili še ta teden, najprej pa se bo to zgodilo Poljakom. Gotovo je tej LGjevi hitrosti botrovalo dejstvo, da je Nexus 5, za katerega novi Android v celoti razvija Google, v resnici podrazličica LGjevega modela G2 (ta pa je hkrati zelo blizu modelu G3).

    Objavljeno: 10.11.2014 09:00
  • Microsoft bo kupcem Office 365 za iPad vrnil denar

    Pred kratkim smo pisali o Microsoftovih novih pisarniških aplikacijah, namenjenih mobilnim operacijskim sistemom iOS in Android, ki so zamenjale dosedanjo plačljivo storitev Office 365. Kot kaže, bodo pri Microsoftu dosedanjim kupcem naročnin Office 365 na iPadu na zahtevo povrnili del plačanega denarja. Obstoječe naročnine so namreč 70 dolarjev na leto za osebno naročnino in 100 dolarjev letno za naročnino “Home” (za več naprav). 

    Objavljeno: 9.11.2014 12:00
  • Zuckerberg odgovoril na najpopularnejša vprašanja

    Vodilni mož podjetja Facebook se sicer izogiba javnemu nastopanju, pred kratkim pa se je le odločil odgovarjati na najbolj popularna vprašanja Facebook uporabnikov. Pred nedavnim je tako povabil uporabnike, da na njegov Facebook profil napišejo svoja vprašanja, nato pa je v živo odgovarjal na tista, ki so dosegla največ podpore.

    Objavljeno: 9.11.2014 11:00
  • Tudi Asus s pametno uro

    Asus bo v teh dneh predstavil lastno pametno uro, zasnovano okoli operacijskega sistema Android Wear. Ura se bo imenovala ZenWatch, čez lužo naj bi veljala dvesto dolarjev. Ura bo imela 1,6 palčni ukrivljeni Super AMOLED zaslon in razmeroma tanko kovinsko ohišje. Poganjal jo bo Qualcommov procesor, pomnilnika bo 512 MB, prostora za aplikacije in datoteke pa 4 GB, pri Asusu pa pripravljajo tudi nekaj lastnih funkcij.

    Objavljeno: 8.11.2014 19:00
  • Varnostni organi zaprli več sto ilegalnih spletnih strani

    Varnostni organi ZDA in šestnajstih evropskih držav so v koordinirani akciji zaprli 410 t.i. podzemnih spletnih strani, dosegljivih le preko omrežja Tor. Strani so se med drugim ukvarjale tudi s preprodajo orožja in drog, v akciji pa je bilo aretiranih 17 ljudi. Gre za doslej najobsežnejšo tovrstno akcijo proti ilegalnim spletnim stranem v omeržju Tor. V akciji sta sodelovala ameriška agencija za pravosodje in Europol.

    Objavljeno: 8.11.2014 16:00
  • Microsoftov Office za telefone brezplačno

    Pri Microsoftu so danes predstavili brezplačne pisarniške aplikacije za telefone iOS in Android (sami jih v trgovini Play še nismo našli), v začetku prihodnjega leta bodo objavili tudi različice, namenjene Android tablicam (zainteresirani se lahko sicer prijavijo za preizkusno različico). Nove aplikacije Word, PowerPoint in Excel nadomeščajo dosedanji paket Office Mobile, za njihovo uporabo ne potrebujemo naročnine na Office 365. Novi programi so tudi tesno povezani z Microsoftovo shrambo v oblakih, OneDrive, vgrajena je tudi integracija s shrambo Dropbox, s katero so pri Microsoftu pred dnevi podpisali pogodbo o sodelovanju.

    Objavljeno: 7.11.2014 11:00
  • Silk Road 2.0 zaprta, upravljavec pridržan

    FBI je našel in aretiral skrbnika spletne strani Silk Road 2, ki je po lanskem padcu prve različice istoimenske strani prevzela vodilno vlogo pri preprodaji prepovedanih substanc in snovi. Blake Benthall je bil znan pod vzdevkom Defcon.

    Objavljeno: 7.11.2014 08:00
  • Linux in Cisco tarči napadalcev 

    Raziskovalci podjetja Kaspersky so odkrili zlonamerni program, preveden za ARM in MIPS različice Linux. Poročilo s podrobnostmi o prirejeni kodi, pravi, da gre za dodatek, ki razširi delovanje sicer znanega orodja BlackEnergy, prvotno namenjenega izvajanju distribuiranih napadov denial of service.

    Objavljeno: 6.11.2014 15:00
  • Raziskovalci odkrili virus na napravah iOS

    Raziskovalci podjetja Palo Alto Networks so objavili raziskavo o virusu, imenovanem WireLurker, ki v zadnjih nekaj mesecih okužuje tako računalnike Mac kot naprave iOS. Do sedaj naj bi bile okužbe le na kitajskem, a vseeno gre za največjo tovrstno okužbo. Gre za prvi zlonamerni program, ki lahko na naprave, ki sicer niso odklenjene (torej jailbreakane), namesti nove aplikacije.

    Objavljeno: 6.11.2014 09:00
  • Lenovo iPhone?

    Kitajski Lenovo je danes predstavil telefon Sisley S90, ki je navzven praktično kopija Applovega iPhone 6, skopirali pa so tudi samo predstavitev telefona na spletu, njegovo pakiranje, vse do majhne kovinske paličice, namenjene odpiranju reže za SIM kartico. Telefon ima sicer pet-palčni Super AMOLED zaslon ločljivosti FullHD in 1,2 GHz štiri-jedrni Snapdragon procesor, zraven pa 1 GB pomnilnika. Na voljo bo 16 GB prostora za podatke in programe, dve reži za SIM kartice sta bojda na Kitajskem bolj popularni kot pri nas, vključen bo tudi NFC. Pri ohišju je v primerjavi z iPhone 6 razlika pri kameri, ki je tu povsem zlita z ohišjem. Telefon bo uporabljal Android 4.4.4, na voljo ča bo (vsaj v začetku) le na kitajskem, za ceno okoli 330 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 5.11.2014 14:00
  • München naj bi ostal na Linuxu

    Pred meseci smo poročali, da oblasti v mestu München razmišljajo o odpovedi Linuxu na namiznih računalnikih. Mesto je sicer leta 2004 sprejelo odločitev, da bodo na računalnikih mestne uprave namesto Microsoft Windows in Office uporabljali Linux (skupaj z drugimi odprto-kodnimi programi). V ta namen so tudi razvili operacijski sistem LiMux, sodeč po takratnih izjavah nekaterih vodilnih v mestni upravi (predvsem podžupanov) pa so močno razmišljali o prekinitvi projekta.

    Objavljeno: 5.11.2014 12:00
  • Soustanovitelj Pirate Baya aretiran na Tajskem

    Na mejnem prehodu med Tajsko in Laosom so aretirali Hansa Fredrika Lennarta Neija, ki ga poznamo kot enega izmed četverice ustanoviteljev spletne strani The Pirate Bay.

    Objavljeno: 5.11.2014 05:00
  • Dropbox in Microsoft partnerja

    Dropbox je presenetil z najavo, da sklepa partnerstvo z Microsoftom, po katerem bodo Officeovi dokumenti avtomatično dostopni tudi v Dropboxu. Šlo bo tudi v drugo smer, in sicer bo Office privzeta platforma za urejanje dokumentov, ki so na Dropboxu.

    Objavljeno: 4.11.2014 20:00
  • Google Play Music tudi v Sloveniji

    Google je svoj servis Play Music All Access odprl tudi za uporabnike iz Slovenije, s čemer so ponudniki kot so Rdio in Deezer dobili hudo konkurenco. Servis za 4,99 evra na mesec omogoča neomejeno pretočno poslušanje glasbe (na osebnih računalnikih, pametnih telefonih in tablicah), hkrati pa tudi kupovanje posamezne glasbe, ki je nato za vedno v naši glasbeni zbirki. Cene posameznih pesmi so okoli 1 evro, posameznih albumov pa okoli 10 evrov.

    Objavljeno: 4.11.2014 08:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji