• Android Lollipop je tu

    Nova velika različica operacijskega sistema Android je pripravljena, prvi jo bodo dobili uporabniki naprav Nexus. Android 5, znan tudi kot Lollipop, bo že vnaprej nameščen na novih napravah Nexus, konkretno Nexus 9 in Nexus 6, po besedah direktorja razvoja Dave Burka naj bi šlo za najpomembnejšo novo različico v zgodovini Androida.

    Objavljeno: 4.11.2014 10:00
  • Napaka kartic Visa omogoča zlorabo

    V Veliki Britaniji so vse popularnejše bančne kartice, za katere ni potrebno vnašati številke PIN, za preprečevanje zlorab pa imajo nizko omejitev plačila (v VB je to 20 funtov). Raziskovalci iz univerze v Newcastleu pa so pri nekaterih teh kartic odkrili varnostno pomanjkljivost, zaradi katere lahko iz teh kartic oziroma računa, povezanega z njimi, zlonamernež zapleni do 999.999,99 dolarjev v tuji valuti. Napad se zgodi na krajši razdalji, torej imamo lahko kartico v denarnici, najlažje se to naredi kar z vnaprej pripravljenim telefonom. Ključno je to, da je transakcija v tuji valuti, da se ne sproži prej omenjena meja dvajsetih funtov.

    Objavljeno: 4.11.2014 09:00
  • Pritožba T-2 zoper stečajni postopek uspela

    Sodeč po FB zapisih T-2jevih zaposlenih, je pritožba zoper stečajni postopek podjetja T-2 uspela. Sredi septembra je namreč Okrožno sodišče v Ljubljani sprejelo sklep o pričetku stečajnega postopka, po besedah upraviteljice Danice Čuk pa jim je kljub temu število naročnikov naraslo. Po njenih besedah bi lahko T-2 prihodnje leto končal z dobrimi šestimi milijoni evrov denarnega toka oziroma z okoli 700.000 evri čistega dobička.

    Objavljeno: 3.11.2014 14:00
  • Intel bo plačal za manipulacijo meritev

    Računalniški mediji in navdušenci med preizkušanjem strojne opreme redno uporabljamo različne programe, ki ponujajo čim bolj standardne meritve, s katerimi lahko primerjamo različne kose strojne opreme. Najbolj popularne meritve se tičejo procesorjev in grafičnih kartic, v zadnjih letih tudi procesorjev, vgrajenih v telefone.

    Objavljeno: 3.11.2014 14:00
  • Google Nexus 6 že razprodan

    Googlov novi telefon Nexus 6 je očitno zelo zaželena naprava, saj so le nekaj minut po objavi prednaročil te tudi zaprli, razprodali so celotno zalogo naprav. Prednaročilo je bilo sicer mogoče preko Googlove trgovine Play (seveda ne pri nas), osnovni model z 32 GB prostora velja 649 dolarjev, model z 64 GB pa 699 dolarjev, oboje je sicer več, kot so doslej veljale naprave Nexus. Naprava ima 5,9 palčni zaslon, štiri jedrni procesor, 3 GB pomnilnika, izdeluje pa jo Motorola.

    Objavljeno: 3.11.2014 12:00
  • Wuala le še plačljiva storitev

    Storitev Wuala je bila ustanovljena leta 2007 kot shramba datotek v oblaku v stilu Dropbox ali Google Drive. Sedaj pa so napovedali, da bodo do konca leta ukinili brezplačne možnosti, od 31. decembra dalje bo tako na voljo le plačljiva storitev. Obstoječe brezplačne račune bodo takrat izbrisali, vključno z naloženimi datotekami. Kot pravijo se je v zadnjih letih pojavilo vse več brezplačnih shramb v oblaku, zaradi katerih se bodo raje osredotočili na plačljive račune in poslovne rešitve. Obstoječim uporabnikom sporočajo, da si lahko izberejo eno izmed plačljivih možnosti (ponujajo tako mesečne kot letne naročnine) ali pa enostavno prenesejo svoje datoteke kam drugam. Objava je na voljo na njihovi spletni strani (kot PDF).

    Objavljeno: 3.11.2014 08:00
  • Drupal napaden

    Orodje za upravljanje vsebin Drupal ima v sedmi verziji programskega paketa veliko napako. Luknjo so odkrili in zakrpali že 15. oktobra. Upravitelji spletnih strani z Drupalom 7, ki nekaj ur po objavi še niso posodobili sistema, lahko sklepajo, da je njihovo spletišče pod nadzorom vdiralcev. Kasnejše nadgradnje ne pomagajo, saj so nepridipravi že odklenili stranska vrata, ki so jim poslej na voljo. Pri Drupalu ocenjujejo, da je prizadetih 12 milijonov spletišč. Skupnost zbrana okoli odprtokodnega sistema priznava, da je za katastrofo delno kriva sama, saj priljubljeno orodje za upravljanje vsebin še vedno nima možnosti samodejnega posodabljanja, ki bi tovrstne nevšečnosti zatrla že v kali.

    Objavljeno: 2.11.2014 08:00
  • Googlova skrita aplikacija

    Zadnja posodobitev servisa Google Play Services skriva sledi še neodkrite Googlove aplikacije z imenom Copresence. Gre za izmenjavo datotek med napravami z različnimi operacijskimi sistemi (Android, iOS). Časi, ko smo za tovrstno izmenjavo slik in drugih digitalnih dobrin uporabljali zamudno bližnjico s poljubnim oblakom, bi s storitvijo Copresence lahko za vedno minili. Želene datoteke bodo na bližnjo napravo potovale prek Bluetootha in Wi-Fi Directa, za uspešno predajo in sprejem pa ne bodo potrebovale Googlovega računa. Ker so sledi novega servisa vidne tudi na uradnem razvijalskem kanalu, smo bržčas blizu uradne najave ter splavitve zanimive storitve.

    Objavljeno: 2.11.2014 01:00
  • Amazonov drugi telefon

    Amazonov telefon Fire je neuspeh, ki je matično podjetje doslej stal 170 milijonov dolarjev. Čeprav ima spletni trgovec v skladiščih še slabih sto milijonov dolarjev zaloge prvega telefona pa vodilni v podjetju že pridno razmišljajo o nasledniku. Prepričani so, da je prvi Fire pogorel predvsem zaradi visoke cene. Kljub slabemu sprejemu, do konca poletja naj bi jih prodali zgolj 35.000, bodo prvenca še naprej programsko izboljševali, v upanju, da najdejo formulo za uspeh. Pri Amazonu se radi spominjajo, da tudi prvi elektronski bralnik Kindle ni ravno navdušil ciljnega občinstva, medtem ko so današnji modeli v vrhu tovrstne ponudbe in temu primerno iskani.

    Objavljeno: 1.11.2014 08:00
  • Obdavčimo internetne novice po špansko

    Internet je novost, brez interneta si ne moremo predstavljati življenja in internet ima ogromno uporabnikov. To so odlične karakteristike, da ga države poskušajo regulirati, če pa jim to ne uspe, pa vsaj obdavčiti. Madžarom se je poizkus obdavčitve internetnega prometa izjalovil, Španci pa so se lotili Googla.

    Objavljeno: 1.11.2014 05:00
  • Internetni davek je preteklost

    Pred tednom dni je madžarski predsednik vlade predlagal nenavaden ukrep, pri sosedih naj bi uvedli internetni davek. Vsak porabljeni gigabajt bi potrošnika stal pol evra. Ulice v Budimpešti so bile takoj polne, zato je vlada predlog omilila. Posameznik bi naj na mesec plačeval največ 3 evre, poslovni uporabnik pa 20 bruseljčanov. Narod s predlaganim ni bil zadovoljen, sledili so drugi, še večji protesti, ko je na ulice madžarskega glavnega mesta prišlo več deset tisoč ljudi. Kot kaže, se je vlada vdala. Madžarski predsednik vlade je danes javnosti sporočil, da predlaganega davka ne bo. Čakajo ga delovne počitnice, saj mora najti način, kako do pravkar izgubljenih 80 milijonov evrov letno, ki bi jih po njegovem mnenju morali prispevati uporabniki spleta.

    Objavljeno: 31.10.2014 08:00
  • Zakaj ni več klasičnih iPodov?

    Apple je z letošnjim letom upokojil klasični predvajalnik glasbe iPod. Gre za napravo s trdim diskom, ki je preteklih 13 let razveseljevala ljubitelje glasbe širom zemeljske oble. Obveljalo je splošno mnenje, da so starosto premagali pametni telefoni in sodobnejše naprave z iste družinske veje. Ni res, trdi Applov šef, Tim Cook. Zanimanja za klasični iPod je še vedno dovolj, le sestavnih delov zanj ni več. Pomanjkanje materialov bi Apple prisililo v oblikovno preobrazbo najdebelejšega iPoda, za kar pa v Cupertinu niso hoteli slišati.

    Objavljeno: 31.10.2014 01:00
  • Microsoftovo Zdravje

    Microsoft je predstavil svoje videnje vedno bolj priljubljenih pametnih naprav, ki skrbijo za uporabnikovo zdravje. Naprava sliši na ime Microsoft Band. Gre za pametno zapestnico z mnoštvom najrazličnejših tipal. Band zna med drugim meriti srčni utrip, telesno temperaturo, spremljati gibanje in lokacijo (tudi brez spremstva v obliki telefona). Poldrugi palec velik zaslon (320 × 106 slikovnih pik) prikazuje sporočila, klice ter opozorila z navezanega telefona, ne glede na pametnjakovičevo poreklo (Windows Phone, iOS, Android). Microsoft Band bo s cenovno postavko 200 USD spočetka na voljo zgolj v Združenih državah Amerike.

    Objavljeno: 30.10.2014 10:00
  • HP in 3D tiskanje

    Pri HPju so predstavili pred časom napovedan in pričakovan korak v svet 3D tiskanja. Tehnologiji je ime Multi Jet Fusion, uporabljali pa jo bodo predvsem poslovni tiskalniki prihodnosti. Hewlett-Packard trdi, da je njihova pogruntavščina desetkrat hitrejša, denarnici prijaznejša in zanesljivejša od današnje ponudbe na trgu. V navezi z novo tehnologijo so predstavili tudi računalnik Sprout, ki igra vlogo kreatorja izdelkov prihodnosti. PC ima vgrajen projektor ter optični bralnik, sposoben zajemanja 3D slik. Množičnega pohoda naprav s HPjevo tehnologijo 3D tiskanja ne gre pričakovati pred letom 2016.

    Objavljeno: 30.10.2014 09:00
  • Najtanjši pametni telefon na svetu

    Kitajsko podjetje Oppo Electronics je predstavilo telefon Oppo R5, za katerega trdijo, da je najtanjši pametni telefon na svetu. V slabih pet milimetrov (4,85) debelem aluminijastem ohišju se skriva osemjedrni procesor Snapdragon 615 (1,5 GHz), 2 GB pomnilnika RAM, 16 GB podatkovne shrambe, kameri s 5 in 13 MP, 2000 mAh baterija ter mnoštvo tipal in čipov, na čelu z mobilno povezljivostjo četrte generacije 4G LTE. Telefon s 5,2 palčnim zaslonom polne ločljivosti AMOLED poganja prilagojeni Android 4.4 KitKat (Oppo ColorOS 2.0). Zanimiv izdelek bo na voljo v božični nakupovalni noriji, zanj pa bo treba odšteti 500 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 30.10.2014 01:00
  • T-2 lahko nadaljuje s poslovanjem

    Družba T-2 d.o.o. - v stečaju lahko z današnjo odločitvijo sodišča nadaljuje s poslovanjem. Odločitvi so botrovali dobri poslovni rezultati podjetja, ki je kljub začetemu stečajnemu postopku, število naročnikov še povečalo. Slednjih ima družba dobrih deset odstotkov več kot leto poprej, zato so obeti za prihodnost dobri. Leta 2015 pričakujejo 60 milijonov evrov prihodkov, s katerimi bodo med drugim pokrivali tudi stroške tekočega poslovanja. Upraviteljica je zato predlagala, da se družba proda kot celota. Vse skupaj je dobra novica tako za uporabnike kot upnike. Prvi dogajanja v ozadju sploh ne bodo čutili, medtem ko bodo imeli drugi pri prodaji družbe precej boljše pogoje kot v primeru, ko bi se premoženje prodajalo posamezno.

    Objavljeno: 29.10.2014 15:00
  • Joker za piratske filme

    Današnji spletni hit je servis Joker.org, spletna stran asketske zasnove, ki vsem tistim, ki so domači s piratskimi filmi na »torrentih«, omogoča še lažji (nelegalni) dostop do svetovne filmske in TV produkcije. Dovolj je, da v vpisno vrstico prilepimo katerokoli datoteko torrent ali kar »magnetno« povezavo in že se v brskalnikovem oknu začne predvajati dotični film. Še več, Joker se pred tem še potrudi najti ustrezne podnapise.

    Objavljeno: 29.10.2014 11:00
  • Google in zdravje

    Pred časom napovedano programsko pobudo za zdravje so pri Googlu udejanjili z aplikacijo Fit. Gre za brezplačni program, ki uporabi razpoložljiva tipala v telefonu, da sledi uporabnikovim vsakodnevnim aktivnostim. Ne glede na tip izbrane rekreacije ima Google za posameznika na zalogi vedno kakšen nasvet ali dva, obenem pa pridno beleži vse dosežke ter mejnike na zastavljeni poti. Aplikacija Fit se brez težav poveže z drugimi pametnimi napravami (Android Wear) in dopolni njihovo funkcionalnost. Zbrani podatki se vežejo z Googlovim uporabniškim računom in jih je moč videti tudi s pomočjo spletnega brskalnika na spodaj priloženi povezavi.

    Objavljeno: 29.10.2014 07:00
  • Mathematica včasih računa narobe

    Računalniki že dolgo časa zmorejo precej več, kot le seštevati in množiti. Prav dobro jim gre tudi reševanje matematičnih problemov, kjer je najbolj znan program Mathematica. Načeloma mu zaupamo bolj kot človeškim matematikom, a matematiki so v njem po naključju našli grdega hrošča.

    Objavljeno: 29.10.2014 05:00
  • Ranljivi Samsungi

    Ameriški Narodni urad za standarde in tehnologijo NIST svari pred nevarnostjo zlorabe Samsungovega servisa Find My Mobile. Gre za storitev sledenja napravi korejskega proizvajalca, ki uporabniku poleg iskanja izgubljenega ali ukradenega telefona (tablice) omogoča tudi brisanje in zaklepanje mobilnega tovariša. Luknja v sistemu, ki ne preverja kode za zaklepanje, omogoča nepridipravom, da s poplavo omrežnega prometa pridejo do tovrstnega nadzora Samsungovih naprav. Ker se z registracijo Samsungovega računa storitev Find My Mobile samodejno omogoči, je potencialna grožnja precejšnja. Zaplate za zdaj ni, edina prava preventiva je izklop korejske pogruntavščine.

    Objavljeno: 29.10.2014 01:00
  • Združene mobilne naprave

    V ameriškem tehnološkem inštitutu MIT so razvili projekt HuddleLamp. Gre za navezo programske in strojne opreme, ki poljubno število mobilnih naprav združi v enovito delovno okolje, po katerem uporabnik predmete poljubno prestavlja, jih povečuje, manjša, skratka z njimi dela, kot bi uporabljal en sam zaslon. Programska oprema je nameščena v vsaki od sodelujočih naprav, medtem ko so možgani projekta skriti v svetilki / 3D kameri. Slednji na skupino gledajo zviška, tako da v vsakem trenutku vedo, kje se nahaja posamezen del mozaika. Ugotovitve prejme dežurni strežnik, ki skladno z njimi prilagodi prikaz na povezanih ekranih. Zadeve se lahko loti slehernik, saj bo odprtokodni projekt javnosti na voljo 16. novembra.

    Objavljeno: 28.10.2014 07:00
  • Neomejena oblačna shramba

    Microsoftova oblačna shramba OneDrive je nedavno postala zelo privlačna. Naročnikom pisarniške zbirke Office 365 so v Redmondu podarili 1 TB oblačnega prostora. Nespodobna ponudba očitno ni pritegnila dovolj (novih) kupcev, zato so jo pri Microsoftu namagnetili z odpravo omejitve. Vsak naročnik zbirke, ne glede na njeno vrednost (Home, Personal, Business, University), bo poslej deležen neomejene količine oblačnega prostora. Predvidevamo, da bo naveza pisarniške zbirke Office (računalnik, tablice) z največjim oblakom na planetu (že za sedem evrov mesečno) hud tekmec bolj priljubljenim oblačnim shrambam (Google Drive, Dropbox), ki za več denarja ponujajo zgolj prostor za shranjevanje podatkov.

    Objavljeno: 28.10.2014 06:00
  • Amazonova ognjena palčka

    Spletni trgovec Amazon je predstavil predvajalnik v obliki HDMI ključka, ki se bo neposredno kosal z Googlovim Chromecastom ter Applovim TVjem. Fire TV Stick je naprava, ki uporabniku s poljubno televizijo obogati izbor glasbe, filmov, video posnetkov, iger in še česa. V primerjavi s tekmeci je Amazonova, slabih štirideset dolarjev vredna igračka, prava zver. Ima dvojedrni procesor, 1 GB pomnilnika RAM in 8 GB podatkovne shrambe. Za nameček uporablja dvojno (dual-band) anteno, ki zagotovi nemoteno brezžično povezavo. Ognjeni palčki je priložen daljinski upravljalnik, ukazujemo pa ji lahko tudi z izbranim pametnim telefonom (Android, iOS). Prvi kupci (v ZDA) bodo Fire TV Stick dobili 19. novembra.

    Objavljeno: 28.10.2014 05:00
  • Video: GoPro Hero 4 Silver

    Kratka predstavitev novih kamer podjetja GoPro.

    Objavljeno: 27.10.2014 13:00
  • Lenovo s pametno zapestnico

    Pametna zapestnica Lenovo Smartband SW-B100 ima pričakovan nabor zmožnosti, med katerimi ne manjkajo štetje korakov, prikaz prehojene razdalje, seštevek porabljenih kalorij in merilec srčnega utripa. Za nameček se naprava udinja kot spalni pripomoček. Na žalost ne gre za zapestnico z operacijskim sistemom Android Wear, kar pomeni, da majhen zaslon naprave v povezavi z dežurnim pametnim telefonom, kaj več od opozoril o prispelih sporočilih, zgrešenih klicih in koledarskih dogodkih ne bo prikazal. Dodatno vrednost vseeno ima, predstavlja ji jo povezljivost z izbranim PCjem, ki ga zapestnica odklene, ko je v bližini. Pametna zapestnica podjetja Lenovo bo na voljo v modri in oranžni barvi, za kakšno ceno, še ne vemo.

    Objavljeno: 27.10.2014 07:00
  • LG napovedal mobilni procesor

    NUCLUN se imenuje prvi mobilni procesor podjetja LG. Gre za srčiko z osemjedrno arhitekturo big.LITTLE, ki z močnim štirijedrnikom ARM Cortex-A15 (1,5 GHz) spari varčnega ARM Cortex-A7 s hitrostjo 1,2 GHz in istim številom jeder. Naveza se tako zlahka uspešno in dinamično prilagaja potrebam sistema in aplikacij, ki tečejo na njem.

    Objavljeno: 27.10.2014 05:00
  • Skrivnostni krmilnik NFC v novih iPadih

    Spletni portal iFixit že tradicionalno razstavi skoraj vsako novo mobilno napravo in javnosti prikaže dele in postopek kako je narejena, ob tem pa poroča o kakovosti izdelave ter enostavnosti servisiranja. Pri razgraditvi najnovejših tablic Apple iPad Air 2 in iPad Mini 3 pa so naleteli na komponento, ki je niso pričakovali.

    Objavljeno: 26.10.2014 01:00
  • PhotoMath rešuje enačbe

    Startup podjetja z zanimivimi idejami nastajajo povsod po svetu, seveda tudi v naši soseski. V sosednji Hrvaški je mlado podjetje MicroBLINK, ki sicer razvija knjižnice za računalniški vid, razpoznavo slik in besedil, pripravilo zanimivo mobilno aplikacijo PhotoMath, ki omogoča reševanje enačb kar s optično razpoznavo naloge iz lista papirja ali učbenika.

    Objavljeno: 25.10.2014 01:00
  • 360fly – kamera, ki snema (skoraj) vse okoli sebe

    Startup podjetje EyeSee360 zaključuje z razvojem nadvse zanimive akcijske kamere, ki obljublja izredno širok kot snemanja video posnetkov in fotografij. Kamera z imenom 360fly namreč zaradi širokokotne leče »vidi« v razponu 360 stopinj horizontalno in 240 stopinj po vertikali.

    Objavljeno: 25.10.2014 01:00
  • iPhone 6 in iPhone 6 Plus v slovenskih trgovinah

    Telekom Slovenije je objavil, da bo z uradno prodajo pametnih telefonov Apple iPhone 6 in iPhone 6 Plus pričel v petek, 31. oktobra. Kljub prazniku bo namreč že nekaj minut čez polnoč odprl trgovino v Ljubljani, kasneje pa bo imeli čez dan odprte trgovine tudi drugod po Sloveniji.

    Objavljeno: 25.10.2014 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji