• Kako gonilnik z Windows Update namerno uniči strojno opremo

    Po namestitvi posodobitve gonilnikov za USB-čip podjetja FTDI, ki se je znašla na Windows Update, so nekateri uporabniki naprav s čipom FT232 presenečeno obsedeli pred nedelujočo napravo. Pomagala ni niti odstranitev gonilnikov ali zagon Linuxa. Zgodba se je začela nevarno zapletati, ko se je razvedelo, da je FTDI težave povzročil namerno.

    Objavljeno: 24.10.2014 05:00
  • Ubuntu 14.10

    Izšla je nova različica priljubljene distribucije Linuxa, Ubuntu 14.10, ki pa tokrat prinaša manj novosti, kot bi pričakovali glede na preteklost. Novi Ubuntu prinaša predvsem posodobitve za različne komponente strojne opreme, v prvi vrsti procesorje. Tu je še največja novost, da Ubuntu po novem podpira 64-bitne procesorje Arm, v namizni in strežniški izvedbi.

    Objavljeno: 24.10.2014 01:00
  • Microsoft gor, Amazon dol

    Microsoft in Amazon sta objavila poslovne rezultate iz zadnjega četrtletja, po katerih jo je precej bolj odnesel velikan iz Redmonda. Microsoft je namreč zabeležil boljše četrtletje od pričakovanj, v katerem so skupaj ustvarili 23,2 milijard dolarjev prometa in 4,54 milijard dobička.

    Objavljeno: 24.10.2014 01:00
  • Madžarska načrtuje internetni davek

    Države v finančni krizi delajo res neverjetne poizkuse. Madžarska vlada tako v proračunu za leto 2015 predlaga uvedbo posebnega davka na internetni promet. Osnova za obračun bi bila količina prenesenih podatkov, za vsak preneseni GB podatkov pa bi bilo potrebno plačati državi dodatnih 150 forintov oziroma okoli 0,48 evra.

    Objavljeno: 24.10.2014 01:00
  • Googlov osebni nabiralnik

    Pri Googlu so izdelali novo mobilno aplikacijo (Android, iOS) in spletno storitev, s katero nameravajo predrugačiti način dela z elektronsko pošto. Inbox by Gmail, ki za zdaj podpira le Googlovo poštno storitev, ob prvem zagonu do obisti prečeše posameznikov nabiralnik in sporočila razdeli v skupine. Grupiranje po vrstah sporočil je dopolnjeno s podatki s spleta. Tako nam sporočilo z rezervacijo letalske vozovnice postreže s svežimi informacijami o letu, elektronska pošta z naslovi pa prikaže lokacijo na zemljevidu, ne da bi jo posebej zahtevali.

    Objavljeno: 23.10.2014 11:00
  • Samsung Galaxy S5 Plus

    Samsung je presenetljivo po tiho predstavil izboljšano različico svojega najzmogljivejšega telefona Galaxy S5. Novi model nosi dodatno oznako Plus, v njem pa najdemo zmogljivejši in hitrejši procesor Snapdragon 805 s taktom 2,5 GHz. Sedanji model ima vgrajen Snapdragon 801. Poleg tega so izboljšali brezžično komunikacijo 4G, kjer zdaj navajajo podporo za »LTE Advanced«. Po vseh ostalih lastnostih je telefon enak kot predhodnik S5, enaka pa bo tudi cena. Prodaja se bo začela prav v Evropi.

    Objavljeno: 23.10.2014 01:00
  • Lenovo si ogleduje BlackBerry

    Kitajski velikan Lenovo si prizadeva kupiti nekdanjega kanadskega velikana na področju mobilnih telefonov BlackBerry. Podjetji uradnih komentarjev ne dajeta, zanesljivi viri pa prevzemno namero pričakujejo že v tem tednu.

    Objavljeno: 22.10.2014 06:00
  • Microsoftova pametna ura

    Sodeč po pisanju ameriške revije Forbes, naj bi Microsoft v kratkem predstavil svojo pametno uro. Tako kot drugod, bo šlo kot kaže za vsestransko napravo, opremljeno z različnimi tipali, ki pomagajo spremljati potek športnih aktivnosti, pa tudi zdravje uporabnika.

    Objavljeno: 22.10.2014 01:00
  • Apple z rekordnim dobičkom

    Medtem, ko se pri Samsungu beležijo kar 60% padec dobička, pri Applu slavijo s povečanjem v višini 13,3%. Apple ima za seboj vnovič rekordno četrtletje, v katerem so prodali za 42,1 milijard dolarjev izdelkov, 12,3% več kot v enakem obdobju. Ob tem se je bruto marža celo povečala za odstotek, medtem ko pri konkurenci ta odstotek izrazito pada.

    Objavljeno: 22.10.2014 01:00
  • Izšel je iOS 8.1

    Apple se je držal napovedanega in objavil novo različico operacijskega sistema iOS 8.1, s katero vpeljuje zelo pričakovan digitalni plačilni sistem Apple Pay. Medtem, ko je za ta sistem podporo ob predstavitvi telefonov iPhone 6 najavilo kar nekaj uglednih (ameriških) trgovskih hiš, se zdaj pojavlja vse več poročil, iz katerih je razvidno, da so ostali trgovci precej bolj zadržani do novosti.

    Objavljeno: 21.10.2014 01:00
  • Meegopad - Intelov odgovor na Chromecast

    Intel je nekoliko presenetljivo predstavil svojo vizijo HDMI ključka, ki televizorju ali projektorju doda računalniške zmogljivosti. Izdelek se imenuje Meegopad T01 in, verjeli ali ne, na njem lahko teče poln različica operacijskega sistema Windows 8.1.

    Objavljeno: 21.10.2014 01:00
  • IBM se umika iz proizvodnje čipov

    V časih, ko nekatera podjetja intenzivno kupujejo manjše družbe (Apple jih je samo letos kupil 20), se drugje odločajo za odprodaje. IBM je v luči precej slabih poslovnih rezultatov, kjer so v zadnjem četrtletju zabeležili 17% padec dobička, odločil, da se bo rešil lastnih zmogljivosti za proizvodnjo elektronskih čipov. Namesto, da bi oddelek za elektroniko odprodal, so se odločili celo financirati prevzem.

    Objavljeno: 21.10.2014
  • AdMuncher odslej brezplačen!

    Avtor enega najbolj priljubljenih programov za brskanje po spletu brez reklam AdMuncher se je odločil, da bo program po petnajstih letih delovanja kot shareware na voljo popolnoma brezplačno.

    Objavljeno: 20.10.2014 06:00
  • Touch ID za Dropbox, OneDrive

    Dodatni sloj zaščite ni nikoli odveč, še posebej, če ni moteč. Apple je v zadnji različici operacijskega sistema iOS 8 omogočil dostop do sistema za razpoznavo prstnih odtisov OneDrive tudi drugim razvijalcem. Med prvimi so se odzvali ponudniki storitev hrambe podatkov v oblaku, kjer je dodatni sloj zaščite še posebej dobrodošel.

    Objavljeno: 20.10.2014 01:00
  • Will.i.am predstavlja pametno uro Pulse

    Frontman skupine Black Eyed Peas je zopet presenetil javnost in na konferenci Dreamforce 2014 prikazal pametno uro, ki vsebuje tudi mobilni telefon. Ura z imenom Pulse ima namreč anteno, prostor za kartico SIM, zvočnike in vgrajen mikrofon, ki omogočajo prostoročno telefoniranje, kot tudi povezljivost s slušalkami bluetooth.

    Objavljeno: 20.10.2014 01:00
  • Leto za Applom

    Eno leto po tem, ko je Apple prvi predstavil 64-bitni procesor za mobilne naprave (A7) in ga uporabil v telefonu iPhone 5s, se končno pojavljajo procesorji konkurenčnih proizvajalcev. Prvi 64-bitni procesor ARM, ki je uporabljen v androidnem taboru, je dvojedrni nVidiin procesor Tegra K1, ki smo ga že omenili, sedaj pa se, kot kaže, prebuja tudi Samsung. Njihov telefon Galaxy Note 4 narejen v dveh različicah – eno poganja 32-bitni Qualcommov procesor Snapdragon 805, drugo pa Samsungov procesor Exynos 5433, oz., kot so ga ravnokar preimenovali – Exynos 7 Octa. Slednjega sestavljajo 4 jedra Cortex-A57 in 4 bolj varčna jedra Cortex-A53. Za pričakovati je, da bo slednja različica na prodaj le v ZDA, mednarodna različica pa bo uporabljala Snapdragon, tako kot je bil to primer s telefonom Galaxy S4.

    Objavljeno: 19.10.2014 07:00
  • Tor za vsakogar

    Nekako se danes vsi strinjajo, da je najboljši približek za varno komuniciranje prek spleta uporaba omrežja Tor. Širijo se sicer govorice, da ima tudi tu občasno vmes prste ameriška varnostna agencija NSA in celo novice o tem, da so organi pregona nepridiprave uspeli ujeti, četudi so se skrivali v Toru, vendar načeloma velja – anonimnost v spletu = Tor. Velja tudi, da je Tor načeloma zelo enostavno uporabljati, najlažje si je namestiti kar TorBrowser, vsa komunikacija v njem bo lepo šifrirana in zakrita.

    Objavljeno: 18.10.2014 07:00
  • Tušmobil po novem Telemachov!

    Iz Tuš Holdinga in Telemacha so sporočili, da so dosegli dogovor o prodaji mobilnega operaterja Tušmobilu, ki bo po novem del Telemacha. Operater fiksnega interneta in kabelski operater bo s tem pridobil tudi lastno mobilno omrežje v katerega nameravajo po lastnih besedah še dodatno vlagati, predvsem v omrežje 4G oz. LTE. Za frekvence slednjega se je na zadnji državni dražbi Tušmobil uspešno izpogajal.

    Objavljeno: 17.10.2014 19:00
  • Novo pri jabolkah

    Kot smo napovedali že včeraj, je Apple predstavil nekaj novih izdelkov. Največ pozornosti je bilo usmerjene v nove tablice iPad, nekoliko manj v novi iMac, izstopa pa še programska novost – operacijski sistem OS X z razvojnim imenom Yosemite.

    Objavljeno: 17.10.2014 09:00
  • Prve hitrostne meritve Nexusa 9

    Pri portalu 9to5Google so v roke vzeli tablico Nexus 9, ki je bila predstavljena včeraj (in jo bo mogoče prednaročiti od danes) in na njej pognali merilni program Geekbench 3. Geekbench za meritve telefonov, tablic in občasno tudi računalnikov uporabljamo tudi pri Monitorju in smo, glede ne to, kar so izmerili na Nexusu, navdušeni. V načinu delovanja samo z enim jedrom je novi 64-bitni nVidiin procesor Tegra K1 (premore 2 jedri, deluje s frekvenco 2,3 GHz) končno potolkel tudi Applove 64-bitne procesorje A7 in A8, ki so bili tukaj že od nekdaj v hudi prednosti pred Androidnimi izdelki.

    Objavljeno: 17.10.2014 07:00
  • Delitve podjetij

    Hewlett-Packard se namerava razdeliti v dve podjetji, družba eBay namerava izločiti Paypal v ločeno podjetje, Philips se namerava razdeliti v dve podjetji. Po združitvah, ki so zaradi »sinergij« dvigovale cene delnic na borzah, zdaj zlasti milijarderji, ki stojijo za hedge skladi in druge finančne družbe, ki nimajo nikoli dovolj, služijo z razdruževanji podjetij.

    Objavljeno: 16.10.2014 11:00
  • Jutri novi iPadi

    Sedaj, ko smo dali skozi Googlove Nexuse, se lahko pripravimo na predstavitev novih Applovih iPadov, ki bodo predstavljeni danes (zvečer, po našem času). Da smo v to prepričani, so poskrbeli pri spletni strani 9to5Mac, kjer so v Applovih navodilih za iOS 8 zasledili slike novih iPadov, še preden so bili ti javno predstavljeni. Sliko so pri Applu sicer že zamenjali, še vedno pa jo je moč najti z neposredno povezavo.

    Objavljeno: 16.10.2014 10:00
  • Nexusi so tu

    Kot smo napovedali včeraj, je Google predstavil (oz, napovedal) nov telefon Nexus 6 in tablico Nexus 9, za povrh pa še predvajalnik Nexus Player. In seveda Android 5.0, z imenom Lizika (Lollipop).

    Objavljeno: 16.10.2014 10:00
  • Nesojeni izumitelj bitcoina toži časnik

    Dorian Satoshi Nakamoto, ki ga je Newsweek marca letos razglasil za tistega Satoshija, torej izumitelja bitcoina, toži časnik. Pravzaprav mu do tožbe manjka še nekaj dolarjev za stroške, zato je na spletu začel kampanjo za zbiranje prispevkov.

    Objavljeno: 16.10.2014 05:00
  • Irska zapira davčno luknjo

    Irski finančni minister je v nastopu pred poslanci napovedal, da država ukinja davčno luknjo, t.i. »double irish«, s pomočjo katere so multinacionalke državam »utajile« ogromne količine davkov. Podjetja, kot je npr. Google, imajo v Dublinu svojo podružnico, na katero se stekajo reke denarja od oglaševalskih prihodkov, ta pa jih plačuje svoji podružnici v Irski, ki pa je davčno registrirana na, recimo Bermudih. Po novem bodo morala biti podjetja, ki so registrirana na Irskem, tudi tamkajšnji davčni rezidenti. Irska se je za ta korak nedvomno odločila zaradi stalnega in vedno močnejšega pritiska ameriške administracije.

    Objavljeno: 15.10.2014 12:30
  • Še ena luknja v SSL 3.0

    SSL 3.0 je že skoraj 15 let star varnostni protokol, ki ga bolj ali manj ne uporablja več nihče, vendar je podpora zanj še vedno vgrajena tako v brskalnike kot v spletne strežnike. To je tudi ključna težava, kajti napadalci lahko spletni brskalnik prisilijo k uporabi tega protokola tako, da mu sporočijo, da ima strežnik težave z razumevanjem novejših protokolov TLS.

    Objavljeno: 15.10.2014 12:00
  • Je to novi Nexus 6?

    Svet tehnoloških govoric se je včasih vrtel o novih Windows in novih paketih Office, danes svet zanima kdaj in kakšen bo novi iPhone.

    Objavljeno: 15.10.2014 08:00
  • 50 milijonov kazni za izdajo poslovne skrivnosti!

    Bolj ali manj celo letošnje leto so novice in članki o prihajajočem iPhonu 6 navajali, da je zelo verjetno, da bo Apple tokrat namesto že običajnega stekla (oz. »Gorilla Glass«) za sprednjo stran uporabil safir oz. bolj pravilno - korund. In vendar iz tega ni bilo ničesar.

    Objavljeno: 14.10.2014 13:00
  • Video: Sony Actioncam

    Kratka video predstavitev Sonyjevega novega Actioncam HDR-AZ1VR.

    Objavljeno: 14.10.2014 12:00
  • Zamenjajte geslo, spet

    Na spletni strani Pastebin se je pojavilo nekaj sporočil z nekaj sto uporabniškimi imeni in gesli za storitev Dropbox. Avtorji se v njih hvalijo, da imajo na zalogi kar 6.937.081 takšnih parov za dostop do trenutno najbolj priljubljene storitve za shranjevanje podatkov »v oblaku«. V zameno za donirane Bitcoine naj bi jih počasi sproščali v javnost.

    Objavljeno: 14.10.2014 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji