• iPhone za Noč čarovnic

    Novi telefoni iPhone in iPhone 6 (slednjega smo v Monitorju že preizkusili) bodo v Sloveniji na voljo 31. oktobra, so zapisali na Applovi spletni strani. Ob veliki medijski kampanji so jih sicer že prodajali pri Tušmobilu in Simobilu (pri slednjem je bilo menda na voljo le 160 primerkov) in to kar drago, trenutno pa jih najdemo tudi na spletni strani Mimovrste.

    Objavljeno: 14.10.2014 09:00
  • Nokiini zemljevidi po novem tudi na Androidu

    Nokia, tisti del, ki ga Microsoft ni kupil, je eden od štirih velikih ponudnikov pretočnih zemljevidov (sem sodijo še Google, TomTom, Garmin in OpenStreetMap), svoje ključno zaledje pa je dobila pred leti, z nakupom ameriškega podjetja Navteq. Njihove zemljevide uporablja Microsoftov iskalnik Bing, pa tudi avtomobilski velikani kot je BMW. Njihovo »zemljevidno« aplikacijo Here pa poznamo iz telefonov z operacijskim sistemom Windows Phone, kjer je bila deležna zelo dobrih ocen. Ponuja namreč podrobne zemljevide celega sveta, zemljevide lahko naložimo tudi lokalno in omogoča navigacijo z glasovnim vodenjem. Vse to zastonj.

    Objavljeno: 13.10.2014 09:00
  • Snowden odsvetuje Google, Dropbox, Facebook

    Edward Snowden je vsem, ki jim je mar za lastno zasebnost, odsvetoval uporabo priljubljenih internetnih storitev, kot so Dropbox, Facebook, Google.

    Objavljeno: 13.10.2014 05:00
  • Microsoft razvija tipkovnico za pametne ure

    Razvojni oddelek Microsofta se ukvarja z najrazličnejšimi rečmi, zadnja novost, ki so jo objavili, pa je tipkovnica, namenjena pametnim uram s sistemom Android Wear. Tipkovnica prepoznava črke, ki jih narišemo s prstom, vključeno je tudi samodejno popravljanje besed (seveda v angleščini). Čeprav gre za prototip lahko program brezplačno prenesemo, namestiti jo moramo preko programa Android Debug Bridge. Zaenkrat so preizkusili ločljivosti 320 × 320 (Samsung Gear Live) in 320 × 290 (Motorola Moto 360).

    Objavljeno: 12.10.2014 19:00
  • Google bo v ChromeOS opustil podporo za ext2/3/4

    Čeprav je Googlov ChromeOS zasnovan na Linuxu oziroma na njegovem jedru so njegovi razvijalci odločili, da opustijo podporo za datotečne sisteme ext2/3/4 na zunanjih napravah (zunanjih diskih, USB ključih, pomnilniških karticah, itd). Razlog tiči v tem, da razvijalci ne najdejo načina, kako take naprave ob priključitvi prikazati z drugim imenom v datotečnem brskalniku (Files.app). Podopora je sicer povsem trivialna, težava je prav v tem preimenovanju. Debata o tem je bila sicer zaključena že pred kakim mesecem, a so se sedaj oglasili uporabniki Linuxa, ki so z novostjo razočarani.

    Objavljeno: 12.10.2014 15:00
  • NSA prestreza pošiljke strojne opreme tudi v Nemčiji in na Kitajskem

    Najnovejši dokumenti iz Snowdnovega svežnja kažejo, da ima NSA vsaj še v Nemčiji in na Kitajskem prisotne agente, ki fizično pregledujejo pošiljke in v mrežno opremo vgrajujejo prisluškovalne komponente. Dokumente je pridobil časnik The Intercept.

    Objavljeno: 12.10.2014 05:00
  • Google objavil 64-bitni Android L emulator

    Pri Googlu so objavili emulator za Android L, namenjen Intelovim 64-bitnim x86 procesorjem. Aplikacije, ki so napisane v Javi bodo prednosti 64-bitnega okolja izkoristile brez dodatnega prilagajanja, aplikacije, narejene v Android NDK pa bodo potrebovale nekaj optimizacij. Z novim emulatorjem bodo lahko razvijalci izdelovali le aplikacije za Intelove procesorje (Bay Trail in Atom), čaka se še emulator, ki bi to omogočil tudi za 64-bitne procesorje ARM (kot sta Nvidiina K1 in Qualcommov Snapdragon 810.

    Objavljeno: 11.10.2014 19:00
  • V računalniškem kriminalu le okoli 100 vplivnih ljudi

    Po besedah Troels Oertinga, vodje oddelka za računalniški kriminal pri Europolu, je na svetu le okoli sto zares vplivnih in dobrih programerjev, ki se ukvarjajo z računalniškim kriminalom. V intervjujem z angleški BBC je izjavil, da bi bilo potrebno ciljati le tistih nekaj najboljših, brez katerih bi bil računalniški kriminal bistveno manj učinkovit. Največje težave so zaenkrat v dejstvu, da tovrstni kriminal ne pozna meja, ki jih morajo upoštevati varnostni organi (Europol, policija, itd). Največ nepridipravov, ki se ukvarjajo z računalniškim kriminalom, naj bi bilo v Rusiji in na rusko govorečih območjih.    

    Objavljeno: 11.10.2014 14:00
  • Tudi Symantec se bo razdelil

    Po novici, da se bo podjetje Hewlett-Packard razdelilo na dva dela, prihaja seda podobna novica še iz varnostnega podjetja Symantec. Eno podjetje se bo ukvarjalo z varnostnimi rešitvami, vključno s šifriranjem, SSL certifikati, varnostjo omrežji, itd, drugo podjetje bo skrbelo za upravljanje s podatki. Slednje naj bi letos prineslo 2,5 milijard dolarjev prometa, varnostne rešitve pa 4,2 milijarde. Ločitev naj bi bila končana do konca naslednjega leta.

    Objavljeno: 10.10.2014 10:00
  • Lenovo predstavil nove naprave Yoga

    Kitajsko podjetje Lenovo je predstavilo nekaj novih naprav v seriji Yoga, med njimi je najbolj nenavadna tablica Yoga Tablet 2 Pro, ki ima vgrajen majhen projektor. Z njim lahko projiciramo fotografije ali video posnetke na površino z diagonalo do 50 palcev – pri taki uporabi naj bi tablica zdržala do tri ure brez napajanja. Tablica sicer ni ravno najlažja (tehta 950 gramov), a ima kar trinajst palčni zaslon, poganja jo Intelov Atom procesor, na voljo bo tudi različica s povezavo 4G. Na tablici bo nameščen Android 4.4. Na voljo bo od konca novembra, priporočena prodajna cena se bo začela pri 599 evrih.

    Objavljeno: 10.10.2014 10:00
  • 4K? Ne, prihaja 8K

    Čeprav večina potrošnikov še ni slišala za ločljivost 4K, oziroma za televizorje, ki to podpirajo, se že razvijajo televizorji 8K. Tak prototip so predstavili pri Sharpu, kjer tehnologijo sicer razvijajo že več let, prototip pa je prvi, ki ustreza standardu BT.2020. Tega so junija potrdili pri mednarodnem združenju za telekomunikacije (International Telecommunications Union). Televizor je sicer ogromen, po diagonali meri 85 palcev, njegova ločljivost pa je 7680 × 4320 pik, torej 16-krat višja od danes standardnega FullHD. Na japonskem so sicer že načrti, da bi lahko leta 2016 začeli s prenosi v ločljivosti 8K (prvotni plan je sicer leto 2020, ko bo Japonska gostila Olimpijske igre).  

    Objavljeno: 9.10.2014 14:00
  • Apple objavil končne specifikacije za HomeKit

    Pri Applu so objavili končne specifikacije za novo platformo HomeKit, preko katere želijo standardizirati avtomatizacijo domov. Specifikacije MFi (Made for iPhone) so že na voljo razvijalcem, v začetku novembra bo organiziran tudi dogodek, kjer bo za proizvajalce na voljo več informacij o HomeKit-u in sorodnih tehnologijah (iBeacon, AirPlay).

    Objavljeno: 9.10.2014 13:00
  • Hologrami z vodno paro

    Tridimenzionalni interaktivni hologrami so očitno na poti. Sistem, imenovan Leia Display System (bržkone imenovan po princesi iz filma Star Wars) uporablja vodno paro, na katero se projecira slika, ob tem pa tipala, ki zaznavajo premikanje oziroma mahanje uporabnika. Sistem, ki prihaja iz Poljske, je na voljo za izposojo, trenutno sta na voljo dve velikosti, kjer lahko pri večji povežemo več sistemov v enega. Za enkrat se ga največ sposoja za reklamne namene, upajmo, da se bo iz njega razvilo še kaj uporabnega. Vsekakor pa priporočamo ogled videa.

    Objavljeno: 9.10.2014 08:00
  • Ruska skupina pridobila dostop do 500.000 bančnih računov

    Varnostno podjetje Proofpoint je objavilo poročilo, v katerem trdijo, da so odkrili rusko kriminalno združbo, ki je okužila preko 500.000 računalnikov in s tem dobila dostop do več sto tisoč spletnih bančnih računov. Zlonamerno kodo so umestili v pomanjkljivo zaščitene strani Wordpress, od koder se je prenesla na računalnike obiskovalcev. Gre za program Qakbot, ki se priklopi v spletni brskalnik in pobere podatke po tem, ko se prijavimo v spletno stran (torej ko brskalnik že dešifrira SSL/TLS kodiranje). Dobra polovica računalnikov uporablja Windows XP, večina teh pa brskalnik Internet Explorer. Večina okuženih uporabnikov uporablja ameriške banke, nekaj jih je tudi v Evropi.

    Objavljeno: 8.10.2014 14:00
  • DHLov dron že dostavlja pakete

    Logistično podjetje DHL že preizkuša brezpilotna letala oziroma drone za svoje dostave. Pilotni projekt se odvija na majhnem (le 16 kvadratnih kilometrov velikem) severnomorskem otoku Juist (v nemški deželi Spodnja Saška). Gre za prvi tovrstni projekt v Evropi, pri njem sodelujeta še Inštitut za dinamiko aachenske tehnične visoke šole in podjetje Microdrones GmbH, dobili pa so vsa potrebna dovoljenja s strani deželnega Ministrstva za gospodarstvo, delo in transport.

    Objavljeno: 8.10.2014 11:00
  • Kje so okrogli LCD-ji?

    Zasloni s tekočimi kristali (LCD) so z nami v takšni ali drugačni obliki že štiri desetletja, a so skoraj brez izjeme pravokotnih oblik. Sramežljivi poskusi drugačnega formata so okrogli zasloni v pametnih urah (npr. Moto 360 in LG G Watch R), a so še vedno sorazmerna redkost. Izkaže se, da je iz vrste razlogov nepravokoten LCD veliko teže in dražje izdelati, kot bi si mislili.

    Objavljeno: 8.10.2014 10:00
  • Zlonamerna koda najdena na bankomatih po vzhodni Evropi

    Raziskovalci varnostnega podjetja Kaspersky Lab so objavili, da se je na petdesetih bankomatih po vzhodni Evropi našlo zlonamerno kodo, zaradi katere so napadalci lahko prisilili bankomate, da na zahtevo izdajo denar. Program, imenovan Backdoor.MSIL.Tyupkin, je narejen za bankomate enega izmed večjih proizvajalcev, na katerih teče 32 bitna različica sistema Windows. Za okužbo bankomatov je potreben fizičen dostop do dela bankomata, ki je sicer skrit za zaklenjeno ploščico. Namesti se preko zagonskega CDja, po vnovičnem zagonu naprave je bankomat že pod nadzorom nepridipravov. Na ta način se naj bi ukradlo že več milijonov dolarjev, zlonamerni program se je začel pojavljati tudi drugje (na Kitajskem, v Indiji in v ZDA).

    Objavljeno: 8.10.2014 08:00
  • Samsung pričakuje slabše poslovne rezultate

    Korejski Samsung je objavil, da pričakuje v tretjem četrtletju letošnjega leta kar za 60 odstotkov manj  profita kot v enakem obdobju lani. Prihodkov naj bi bilo okoli dvajset odstotkov manj kot lani. V tem času so sicer prodali nekoliko več telefonov kot lani, za padec dobička naj bi bila kriva tako dvig marketinških stroškov kot padec povprečne cene naprav. Za pocenitve naprav je kriva predvsem konkurenca iz kitajske. Celotno poročilo bo objavljeno konec meseca, negotovost pa pričakujejo tudi vnaprej.  

    Objavljeno: 7.10.2014 14:00
  • Evropska komisija s preiskavo zoper Amazon

    Sodeč po pisanju agencije Reuters bo Evropska komisija odprla preiskavo o morebitni utaji davkov s strani Amazona. Leta 2003 je sodišče v Luxembourgu namreč odločilo, da lahko Amazonovo lokalno hčerinsko podjetje Amazon EU Sarl matičnem podjetju plača določene stroške, s čimer se je znižala osnova za plačilo davkov. Nekaj podobnih primerov je v preteklosti že bilo, denimo Applovo dogovarjanje z Applom, kjer je komisija odločila, da gre za utajo davkov.   

    Objavljeno: 7.10.2014 11:00
  • Windows 95 na Android Wear

    Šestnajstletni programer Corbin Davenport je na svoji pametni ure Galaxy Gear v pogon spravil Windows 95. V preteklosti mu je to uspelo tudi z igrama Minecraft in Doom, prastara okna sicer res delujejo, a gre seveda bolj za dokaz, da se da, kot pa za nekaj zares uporabnega (v videu je sicer nalaganje sistema občutno pospešeno).

    Objavljeno: 7.10.2014 10:00
  • Bo Yahoo investiral v Snapchat?

    V spletu so se pojavile govorice, da naj bi pri Yahooju že bili v pogovorih za investiranje v start-up podjetje Snapchat. Slednje je znano po istoimenski aplikaciji za trenutno sporočanje, kjer se sporočila po prejetju samodejno izbrišejo. Bojda naj bi investirali okoli 20 milijonov dolarjev, s čimer naj bi bil Snapchat vreden okoli 10 milijard dolarjev. Mlado podjetje je sicer lani zavrnilo ponudbo za odkup s strani Facebooka kjer so ponudili 3 milijarde dolarjev. Pri tem velja poudariti, da Snapchat sam po sebi še nima prihodkov, niti jasnega načrta, kako priti do njih.

    Objavljeno: 6.10.2014 14:00
  • Bomo pošiljali denar preko Facebook Messenger?

    Na spletu so se pojavile slike zaslona, na katerih se vidi aplikacijo Facebook Messenger, kamor lahko uporabnik shrani podatke o svojih kreditnih karticah. Preko tega naj bi pošiljali denar prijateljem tako, kot sedaj pošiljamo priponke. O tem, da pri Facebooku razvijajo tudi možnost za prenos denarja, se sicer že nekaj časa govori, letos so med drugim tudi zaposlili bivšega predsednika podjetja Paypal, Davida Marcusa.

    Objavljeno: 6.10.2014 13:00
  • Tudi HP se bo razdelil

    Sodeč po pisanju časnika Wall Street Journal bodo pri HPju v kratkem najavili razdelitev podjetja na dvoje. Računalniški velikan se želi osredotočiti na poslovni segment, zaradi tega naj bi ločili oddelke za tiskalnike in računalnike v samostojno podjetje. Tako potezo so sicer že pred leti naredili pri IBMu, kjer so posel z računalniki (in kasneje tudi strežniki) prodali kitajskem Lenovu.

    Objavljeno: 6.10.2014 09:00
  • Uporaba Windows 10 lahko Microsoftu razkriva preveč

    Tehnični predogled Windows 10 je že mogoče povsem legalno dobiti na internetu, a se s tem početjem izpostavljate podrobnejšemu ogledu, kot si verjetno predstavljajte. Microsoft sme spremljati praktično vse, kar gledate in pišete po računalniku.

    Objavljeno: 6.10.2014 05:00
  • Poreden USB se vrača

    O varnostni luknji z imenom BadUSB smo nekaj mesecev nazaj že pisali in ugotovili, da gre za resen problem. Na srečo sta istih misli bila tudi hekerja, ki sta napako odkrila. Zaradi potencialne grožnje kode, ki omogoča ugrabitev najrazličnejših USB naprav, nista nikoli objavila.

    Objavljeno: 5.10.2014 12:00
  • Deček z iPadom zapravil 37.000 evrov

    Belgijski deček je v tako imenovani zastonjski igri Game of War: Fire Age starim staršem v nekaj mesecih naredil za 37.000 evrov dolga. Kreditno kartico dedka mu je zaupala mama, ki je želela, da bi ji na tablico iPad naložil nekaj elektronskih knjig. Bistroumnež je njen trenutek slabosti izkoristil in z nakupi v igri dosegel eno najvišjih vsot v zgodovini tržnice App Store. Incident je zopet podžgal pobudo, ki se bori proti dvoumnemu poimenovanju tovrstnih izdelkov. Med protestniki je tudi Evropska komisija, ki razvijalcem svetuje, da izdelke s poudarkom na nakupih znotraj aplikacije, ne oglašujejo za brezplačne. Medtem ko se je Google želji že uklonil, pa Apple vztraja na nasprotnem bregu.

    Objavljeno: 5.10.2014 05:00
  • Samsungova milijarda Microsoftu

    Microsoft z Androidom služi velikanske denarje. Proizvajalci telefonov z Googlovim operacijskim sistemom mu morajo, zaradi uporabe zaščitenih patentov, letno plačevati lepe zneske. Slednji so bili do nedavnega zaviti v tančico skrivnosti, ker cifer nesrečneži niso smeli razkriti. Tožba podjetja iz Redmonda, v kateri Microsoftovci tožijo Samsung, zaradi neplačanih obveznosti, pa razkriva, da je zgolj korejski gigant okenskim mojstrom za uporabo Androida plačeval milijardo ameriških dolarjev letno. Ko so leta 2013 s plačilom dva meseca zamudili, so morali Korejci izkašljati še dodatnih 7 milijonov dolarjev obresti. Ni kaj, Microsoftu kljub težavam na vseh področjih, med katerimi bodejo v oči mlačen sprejem Windows 8, trd kruh za Windows Phone in predaja naslova prvaka med igralnimi konzolami, sploh ne gre slabo.

    Objavljeno: 4.10.2014 09:00
  • Zaradi afere z iCloudom tožen Google?

    Zaradi afere z iCloudom, s katerega so neznanci konec avgusta sneli več kot sto fotografij razgaljenih zvezdnic, se obeta ogromna odškodninska tožba. Toda zvezdnice ne bodo tožile Appla, temveč Google.

    Objavljeno: 4.10.2014 05:00
  • Pametna podloga za jogo

    SmartMat je podloga za izvajanje joge, ki se poveže z izbranim pametnim telefonom ali tablico ter izkušnjo obogati z nasveti izkušenega trenerja. Čeprav je SmartMat na prvi pogled videti kot običajen telovadni pripomoček, se v njem skriva tanka plast tipal, ki zaznajo uporabnikovo gibanje. Na podlagi zbranih informacij posamezniku nato v sliki in besedi pomaga do pravilnega izvajanja zastavljenih likov. SmartMat se poveže tako z napravami iOS kot Android in je odprt za sodelovanje z drugimi aplikacijami.

    Objavljeno: 3.10.2014 10:00
  • Rovio odpušča

    Finski razvijalec, katerega plod je najuspešnejša mobilna igra vseh časov, odpušča velik del zaposlenih v matičnem podjetju. Rovio bo moral kljub širjenju franšize Angry Birds na vsa mogoča področja, animirani film o jeznih pticah pride v kino leta 2016, skrčiti delovno silo za 16 odstotkov, to je 130 ljudi. Odpuščanja, po besedah tiskovnega predstavnika Fincev, naj ne bi bila posledica slabših poslovnih rezultatov, temveč zgolj rezultat napačne ocene o rasti podjetja. Prodajni rezultati žal govorijo drugo zgodbo, Rovio je namreč v letu 2013 zaslužil polovico manj cekina kot leto poprej, letos pa mu gre še slabše.

    Objavljeno: 3.10.2014 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji