Objavljeno: 12.10.2014 05:00

NSA prestreza pošiljke strojne opreme tudi v Nemčiji in na Kitajskem

Najnovejši dokumenti iz Snowdnovega svežnja kažejo, da ima NSA vsaj še v Nemčiji in na Kitajskem prisotne agente, ki fizično pregledujejo pošiljke in v mrežno opremo vgrajujejo prisluškovalne komponente. Dokumente je pridobil časnik The Intercept.

Da NSA prestreza pošiljke računalniške opreme in vanje vgrajuje dele za prisluškovanje, ni nič novega. To je Snowden razkril že pred časom, podrobno pa je početje dokumentirano tudi v knjigi No Place to Hide, ki jo je napisal nekdanji novinar Guardiana Glenn Greenwald, s katerim si je Snowden dopisoval. Zaskrbljujoče pa je, da program TAREX, pod okrilje katerega spada to početje, s polno paro obratuje tudi v Nemčiji, na Kitajskem in v Južni Koreji, bržkone pa še kje. Omenjene države pa so pomembne zato, ker so v njih največji svetovni proizvajalci omrežne opreme.

Ob tem se zdi ameriška paranoja, ko so vladnim službam prepovedali uporabo Huaweijeve opreme zaradi nevarnosti kitajskega prisluškovanja, smešna. Kitajci so sicer ravnali podobno, ko so prepovedali Windows na računalnikih v vladnem sektorju.

NSA seveda ne uporablja zapletenega prestrezanja paketov, če to ni nujno potrebno. Številni proizvajalci izven ZDA sodelujejo z NSA, tako da se lahko stranska vrata v opremo postavijo že ob proizvodnji. Hkrati NSA pošilja svoje agente pod krinko v podjetja, ki se ukvarjajo z računalniško varnostjo. NSA tudi sodeluje z ameriškimi podjetji pri reševanju problema šifriranja, in sicer želijo oslabiti komercialna orodja za šifriranje oziroma vgraditi stranska vrata.

Povejmo še, da bo 24. oktobra izšel film Citizenfour (premiera je bila na newyorškem filmskem festivalu), ki govori o Edwardu Snowdnu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji