Objavljeno: 19.10.2014 07:00

Leto za Applom

Eno leto po tem, ko je Apple prvi predstavil 64-bitni procesor za mobilne naprave (A7) in ga uporabil v telefonu iPhone 5s, se končno pojavljajo procesorji konkurenčnih proizvajalcev. Prvi 64-bitni procesor ARM, ki je uporabljen v androidnem taboru, je dvojedrni nVidiin procesor Tegra K1, ki smo ga že omenili, sedaj pa se, kot kaže, prebuja tudi Samsung. Njihov telefon Galaxy Note 4 narejen v dveh različicah – eno poganja 32-bitni Qualcommov procesor Snapdragon 805, drugo pa Samsungov procesor Exynos 5433, oz., kot so ga ravnokar preimenovali – Exynos 7 Octa. Slednjega sestavljajo 4 jedra Cortex-A57 in 4 bolj varčna jedra Cortex-A53. Za pričakovati je, da bo slednja različica na prodaj le v ZDA, mednarodna različica pa bo uporabljala Snapdragon, tako kot je bil to primer s telefonom Galaxy S4.

64-bitni Qualcommov procesor se imenuje Snapdragon 810, in je ravno tako sestavljen iz štirih hitri in štirih počasnejših jeder, vendar ga zaenkrat še ne uporablja nihče.

 

Popravek:

Kot nas je prijazno opomnil naš bralec - izbira procesorja Exynos v preteklosti ni bila določena geografsko, ampak glede na podporo LTE. Model Galaxy S4 z Exynosom (i9500) ni imel podpore za LTE, model s Snapdragonom pač. Podobno velja tudi danes za tablico Galaxy Note 10.1. Model Wifi ima vgrajen Exynos, model z LTE pa Snapdragon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji