Objavljeno: 26.10.2014 01:00

Skrivnostni krmilnik NFC v novih iPadih

Spletni portal iFixit že tradicionalno razstavi skoraj vsako novo mobilno napravo in javnosti prikaže dele in postopek kako je narejena, ob tem pa poroča o kakovosti izdelave ter enostavnosti servisiranja. Pri razgraditvi najnovejših tablic Apple iPad Air 2 in iPad Mini 3 pa so naleteli na komponento, ki je niso pričakovali.

Obe tablici imata namreč vgrajen vmesnik NFC in sicer komponento proizvajalca NXP 65V10, nekaj, kar Apple ni uradno oznanil ob prestavitvi novih modelov. Toda kot vse kaže, Apple vsaj za zdaj ne uporablja vseh zmožnost tega čipa. Z začetek ni nikjer v tablici ustrezne antene, ki bi omogočala brezžično komunikacijo z drugimi napravami.

Krmilnik družbe NXP je namreč uporabljen kot tako imenovan »varnostni element«, ki ga Apple uporablja za doseganje višje varnosti avtentikacije uporabnikov pri nakupih z Apple Pay. Kot kaže, se je Apple iz neznanega razloga odločil, da bo možnost brezžičnega plačevanja iz iPadov izpustil, čeprav to omogočajo pri telefonih iPhone 6 in 6 Plus. Apple tudi sicer navaja, da imajo novi iPadi možnost uporabe plačilnega sistema Apple Pay samo za spletne nakupe.

Mnogi menijo, da je to škoda, saj bi iPad z NFCjem lahko postal zanimiv kot sprejemnik za plačila Apple Pay. V kolikor bi tretji razvijalci programov zanj pripravili mobilno blagajno, bi NFC omogoča izdelavo preprostih, a sodobnih trgovinskih blagajn, zlasti za manjša podjetja, po vzoru tega, kar že doslej denimo počne ameriško podjetje Square.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji