Objavljeno: 6.11.2014 09:00

Raziskovalci odkrili virus na napravah iOS

Raziskovalci podjetja Palo Alto Networks so objavili raziskavo o virusu, imenovanem WireLurker, ki v zadnjih nekaj mesecih okužuje tako računalnike Mac kot naprave iOS. Do sedaj naj bi bile okužbe le na kitajskem, a vseeno gre za največjo tovrstno okužbo. Gre za prvi zlonamerni program, ki lahko na naprave, ki sicer niso odklenjene (torej jailbreakane), namesti nove aplikacije.

Virus so do sedaj odkrili v 467 programih v trgovini Maiyadi App Store, ki je alternativna trgovina oziroma spletno tržnico za programe, namenjene sistemom Mac (to je tretja največja taka trgovina na kitajskem). Virus se sicer najprej namesti na Applov računalnik, od tam pa se na napravo iOS namesti preko povezave USB (ko napravo priklopimo za polnjenje ali izdelavo varnostnih kopij). Okuženih naj bi bilo več sto tisoč uporabnikov. Aplikacija lahko na napravah iOS zbira podatke kot so kontakti in sporočila iMessage, lahko se tudi sama nadgrajuje. Naj bi bila v aktivnem razvoju, kaj veliko o njej pa še ni znano.

Pri tem je seveda potrebno poudariti, da moramo biti pri vsakem nameščanju nove programske opreme pozorni, od kot ta prihaja. Apple že nekaj časa v svoje sisteme vgrajuje zaščito proti namestitvi neznane oziroma zaupanja manj vredne programske opreme, je pa res, da ima veliko povsem legitimnih programov zaradi tega težave. Zato veliko uporabnikov to zaščito enostavno ugasne. Vseeno pa priporočamo pazljivost, ne glede na okolje oziroma operacijski sistem

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji