Objavljeno: 5.11.2014 05:00

Soustanovitelj Pirate Baya aretiran na Tajskem

Na mejnem prehodu med Tajsko in Laosom so aretirali Hansa Fredrika Lennarta Neija, ki ga poznamo kot enega izmed četverice ustanoviteljev spletne strani The Pirate Bay.

Neij je bil zadnjih pet let na begu pred roko pravice, potem ko so ga na Švedskem obsodili na krajšo zaporno kazen zaradi pomoči pri kršenju avtorskih pravic. Da je skoraj tri leta živel v Laosu, ni bila nobena skrivnost, saj je to povedal tudi v lanskem dokumentarcu TPB AFK. V Laosu ni imel težav s policijo, ki ni kazala nobenih teženj po njegovi aretaciji, čeprav je za njim razpisana Interpolova tiralica.

Redno je hodil na Tajsko, kjer je obiskoval zdravnika. To ni presenetljivo, ker ima Laos eno najnižjih ravni zdravstvene oskrbe na svetu. Njegov potni list vse od razpisa tiralice ni več veljaven, a ga na meji ni preverjal nihče. Mejo naj bi prečkal vsaj 27-krat! Sedaj pa so očitno na Tajsko dovolj pritisnili, da ga je policija v torek aretirala. Podrobnosti so pojasnjevali na novinarski konferenci, ki so jo izvedli po aretaciji.

Trenutno je Neij v priporu Bangkoku, zatem pa ga bodo verjetno izročili Švedski. Prav tako so ali pa še bodo svoje odslužili tudi ostali člani četverice. Gottfried Warg je bil prejšnji teden na Danskem zaradi vdorov v računalniški sistem obsojen na tri leta in pol zapora. Peter Sunde je bil aretiran maja letos in je v švedskem priporu. Carl Lundström je svojo kazen že odslužil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji