Objavljeno: 5.11.2014 12:00

München naj bi ostal na Linuxu

Pred meseci smo poročali, da oblasti v mestu München razmišljajo o odpovedi Linuxu na namiznih računalnikih. Mesto je sicer leta 2004 sprejelo odločitev, da bodo na računalnikih mestne uprave namesto Microsoft Windows in Office uporabljali Linux (skupaj z drugimi odprto-kodnimi programi). V ta namen so tudi razvili operacijski sistem LiMux, sodeč po takratnih izjavah nekaterih vodilnih v mestni upravi (predvsem podžupanov) pa so močno razmišljali o prekinitvi projekta.

Sedaj pa so se v pisarni župana le odzvali na vprašanje nemške zelene stranke. Pravijo, da so novice o tem, da bi mesto prekinilo z uporabo Linuxa in prešlo nazaj na Microsoftov sistem, le govorice. Trenutno naj bi potekala evaluacija njihove računalniške infrastrukture, tako da konkretnih podatkov o zadovoljstvu uporabnikov še ni na voljo.

Zaposleni so sicer nanizali nekaj kritik, ena izmed teh je razmeroma dolgo čakanje na službene telefone, kar pa naj ne bi bilo povezano z operacijskim sistemom LiMux, temveč z zahtevkom, da se v IT infrastrukturo vključijo naprave iOS. Druga kritika je pomanjkanje združene aplikacije za elektronsko pošto in koledar (torej nekaj, kar bi konkuriralo Microsoftovem Outlooku in Exchangeu). Za to nameravajo uporabiti odprto-kodni program Kolab, ki pa so ga za lastne potrebe začeli prilagajati šele v začetku lanskega leta, pripravljen naj bi bil prihodnje leto.

Mestni svet, računalniški oddelek in podžupanja Christine Strobl vsi še naprej podpirajo prehod oziroma uporabo odprto-kodne programske opreme. Do sedaj naj bi mesto s tem privarčevalo 11 milijonov evrov, del zaradi licenc, del pa tudi zaradi manjše potrebe po menjavi strojne opreme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji