Objavljeno: 7.11.2014 08:00

Silk Road 2.0 zaprta, upravljavec pridržan

FBI je našel in aretiral skrbnika spletne strani Silk Road 2, ki je po lanskem padcu prve različice istoimenske strani prevzela vodilno vlogo pri preprodaji prepovedanih substanc in snovi. Blake Benthall je bil znan pod vzdevkom Defcon.

Spomnimo, da je lani FBI aretiral Rossa Ulbrichta, ki je več let vodil Silk Road, ter stran tudi zaprl. Že dober mesec po teh dogodkih je skrbnik z enakim vzdevkom kot Ulbricht, to je Dread Pirate Roberts 2, zagnal stran Silk Road 2. Po začetni skepsi, da gre morebiti za FBI-jev poizkus poloviti še kupce in prodajalce na strani, se je stran izkazala kot resnična. Od lanskega do letošnjega novembra je imel več kot 150.000 mesečnih uporabnikov in dobrih pet milijonov evrov prometa, kar je navrglo več kot 300.000 evrov provizij mesečno. Na strani je bilo, denimo, 13.000 oglasov za mamila.

V začetku decembra lani je na strani vidnejšo vlogo dobil Defcon, ki je bil sodeč po intervjuju z DPR2 drugi mož strani in podrejen le DPR2. Ta naj bi bil tudi edini, ki je poznal njegovo identiteto. Toda bil je premalo pazljiv in FBI je uspel iz dnevniških datotek, ki so mu jih posredovali Google in ponudniki dostopa do interneta, ugotoviti njegovo identiteto, zato so ga ta teden aretirali, stran pa ponovno zaprli (dostopna je bila le prek Tora). Njegova največja napaka je bila osnovnošolska - uporaba osebnega elektronskega naslova za registracijo strežnikov za Silk Road 2.0.

Benthall ima profil na LinkedInu, Facebooku in Twitterju, zato kar naenkrat o njem vemo veliko. Zaposlen je bil v vesoljskem pogodbeniku za Naso SpaceX, potem pa je delal kot programer za Codespike. Obtožen je prekupčevanja z mamili, vdorov v računalniški sistem in pranja denarja, za kar je najvišja zagrožena kazen dosmrtna ječa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji