Objavljeno: 2.10.2014 15:00

Window 10 Technical Preview

Microsoft je le dan po predstavitvi prihajajočega sistema Windows 10 izdal javno dosegljivo preizkusno različico, imenovano Technical Preview. Različica je dosegljiva za vse, ki se pred tem prijavijo v njihov Windows Insider Program, na voljo je kot program, s katerim nadgradimo obstoječo namestitev (od Windows Viste dalje), lahko pa prenesemo tudi datoteko .iso. Pri Microsoftu opozarjajo, da gre za razvojno različico, ki so bo do uradnega izida (ta bo sredi prihodnjega leta) še močno spreminjala. Opozarjajo, da je predogled namenjen le strokovnjakom, oziroma, kot sami pravijo, tisti, ki mislijo, da je BIOS novo ekološko gorivo, se naj preizkusni različici izognejo.

Sami smo v virtualno okolje namestili 64-bitno različico (na voljo je tudi 32-bitna). V nekoliko starejši različici VMware Workstation sicer ni delovalo, a smo brez večjih težav namestili v okolje VirtualBox. Sistem zahteva vsaj 16 GB prostora (po namestitvi sicer zasede dobrih 9 GB), 2 GB pomnilnika (oziroma 1 GB za 32-bitno različico) in procesor s taktom 1 GHz. Namestitev je sicer zelo hitra in enostavna, po občutku bi rekli, da hitrejša kot pri Windows 7 (v podobnih okoliščinah).

Naš prvi vtis je pozitiven – sistem spominja na mešanico med Windows 7 in Windows 8.1. Največja novost je novi Start meni, ki sicer spominja na meni iz Windows 7, a doda nekaj funkcionalnosti iz Windows 8.1 (denimo novi meni, ki ga prikličemo z desnim klikom, pa majhne aktivne ploščice, itd). Novost je tudi možnost uporabe več virtualnih namizji – to poznajo uporabniki Linuxa že dolga leta, MacOS pa je to dobil pred sedmimi leti.

Več o sistemu lahko sicer pričakujete v prihodnjih številkah Monitorja, kot rečeno se bo do uradnega izida še marsikaj spremenilo. Že v roku enega dneva je prišel prvi popravek, težak okoli 150 MB, kar je vsekakor pohvalno. O cenah se seveda še nič ne ve, na spletu lahko sicer beremo ugibanja, da bo nadgradnja za uporabnike Windows 8 morda brezplačna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji