Novice

 • Gmail na kitajskem blokiran na nivoju IP

  Na Kitajskem so pred prazniki začeli z novimi blokadami spletnih strani; tokrat na nivoju IP številk blokirajo Googlovo spletno pošto Gmail. Promet do omenjene spletne strani sicer poteka preko Hong Konga, a so IP naslovi, ki jih poda sistem DNS, blokirani na usmerjevalnikih, ki so hrbtišče kitajskega spleta.

  Objavljeno: 29.12.2014 08:00več
 • Sporni Intervju podira rekorde

  Film o atentatu na vrhovnega vodjo Severne Koreje Kim Jong-una, The Interview, ki je najprej zanetil vdor v omrežje podjetja Sony ter nato povračilni napad na korejske internetne povezave, je na voljo za ogled. Po nemalo težavah, običajna distribucija zaradi strahu pred korejskim maščevanjem ni prišla v poštev, se film vrti v izbranih, butičnih kinematografih, Američanom pa je na voljo tudi na servisih Youtube, Google Play in Xbox Video. Kino predstave v ZDA so razprodane, takisto se je enormno povečal obisk in promet omenjenih pretočnih servisov.

  Objavljeno: 28.12.2014 08:00več
 • Prva slovenska smučarska aplikacija za pametne telefone

  Sandi Murovec, smučarski demonstrator ter avtor knjige in filma Na kanto, je predstavil prvo slovensko smučarsko aplikacijo za pametne telefone (iOS, Android). Gre za program The EDGE Instructor (slov. Na kanto), ki je namenjen smučarjem z najrazličnejšim predznanjem. Aplikacija zajema učenje sodobne smučarske tehnike in razlago sprememb, ki so nastale zaradi smuči s poudarjenim stranskim lokom. Učenje smučanja se v veliki meri naslanja na metodo UPS, katere avtor je prav Murovec. UPS je sistem učenja s podaljševanjem smuči, ki obljublja vidne uspehe po zgolj dveh dneh intenzivnega dela s karving smučmi.

  Objavljeno: 28.12.2014 07:00več
 • The Pirate Bay noče umreti

  Spletna stran The Pirate Bay je zaradi racije na Švedskem še vedno nedosegljiva, a na internetu se je pojavilo več sto kopij baze torrentov s spletne strani, ki jih gostijo podporniki (sicer protizakonite) strani, ter tudi prava alternativa. Kljubovalni duh kar noče umreti.

  Objavljeno: 28.12.2014 05:00več
 • Po napadu na igričarska omrežja na vrsti Tor

  Hekerska skupina Lizard Squad, ki je za praznike onesposobila omrežji Xbox Live in Playstation Network, je prek Twitterja napovedala napad na storitev Tor. Anonimno omrežje uporabnikom zagotavlja zasebnost z uporabo tisočih usmerjevalnikov, med katere so Kuščarji po poročanju nemškega spletišča, ki preverja stanje omrežja Tor (torstatus.blutmagie.de), pretihotapili precej svojih. Taisto spletišče je v dokaz objavilo seznam strežnikov z imenom LizardNSA, ki so se uspešno infiltrirali v omrežje Tor. Obseg in uspešnost napada za zdaj nista znana.

  Objavljeno: 27.12.2014 11:00več
 • Telefon z zmogljivo baterijo

  P70t je pametni telefon podjetja Lenovo, ki se ponaša s petpalčnim zaslonom HD ločljivosti (1280 × 720), 64-bitnim procesorjem MediaTek MT6732, pomnilnikom RAM v velikosti 1 GB ter z 8 GB podatkovne shrambe, razširljive s pomnilniškimi karticami microSD. Za nameček ima sposobni kameri (5 in 13 MP), prostor za par SIM kartic in sprejemljive dimenzije (142 x 71,8 x 8,9 mm) ter težo (149 g). Vse našteto pa ni nič v primerjavi z vgrajeno baterijo, ki izstopa. 4000 mAh velika shramba električnega toka naj bi bila dovolj za 15 ur neprekinjenega dela s telefonom ali za 46 dni stanja pripravljenosti. Lenovo je poskrbel tudi za hitro polnjenje. Ko bomo telefon za petnajst minut priklopili na električno omrežje, bo z njim mogoče telefonirati 6 ur. Cena in prihod telefona Lenovo P70t v trgovine nista znana.

  Objavljeno: 27.12.2014 08:00več
 • Napad na Xbox in Playstation

  Božiček je letos pod smrekico marsikomu nastavil škatlo z igralno konzolo. Žal je nasmeh z obdarovančevega obraza izginil takoj, ko je svežo pridobitev priklopil na elektriko in pognal. Zaradi nedosegljivosti tako omrežja Xbox Live (Microsoft) kot Playstation Network (Sony), je konzola ostala nema in od igranja ni bilo nič. Kmalu je postalo jasno, da (pre)velika gneča na žicah obeh velikanov, ni kriva za pokvarjene praznike igričarjev širom sveta. Osrednji razlog za izpad obeh servisov je DDoS napad s strani skupine Lizard Squad, ki je odgovornost za nečedno dejanje na družabnem omrežju Twitter že prevzela nase. Kdaj bodo povezave zopet delovale, lahko preverimo na spodaj navedenih spletiščih.

  Objavljeno: 26.12.2014 08:00več
 • Najhitrejša nadomestna baterija

  Petalite Flux je nadomestna (zunanja) baterija. Z njeno pomočjo popolnoma napolnimo pametni telefon z 2600 mAh veliko baterijo, če slednja nekje na poti omaga. Tovrstnih pomagal je danes v mobilnem svetu na voljo precej in Petalite Flux ne bi bil vreden omembe, če se ne bi ponašal s posebno zmogljivostjo. Skupaj s priloženo polnilno postajo ponujata najhitrejše polnjenje, ki nadomestno baterijo do zadnjega kotička zapolni z električnim tokom zgolj v petnajstih minutah. Razvijalci denar za Petalite Flux zbirajo na inkubatorju Indiegogo. Ker so v pičlih nekaj dneh zastavljeni cilj že presegli, se lahko v bližnji prihodnosti veselimo dejanskega izdelka, ki nas bo ob nakupu olajšal za slabih sedemdeset ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 26.12.2014 07:00več
 • Kameleonska tipkovnica

  Računalniška tipkovnica je običajno najbolj podcenjen del PCja, saj je večina uporabnikov srečna že z najbolj osnovnim in poceni modelom. Vseeno je na trgu mogoče dobiti tipkovnice najrazličnejših oblik in v najrazličnejše namene. Od mehanskih do ergonomskih, od igričarskih do oblikovalskih, med njimi slehernik najde nekaj zase. Kaj pa v primeru, ko je želja več? Odgovor ponuja podjetje Jaasta. Njihova prilagodljiva tipkovnica ima namesto tipk majhne zaslone iz elektronskega papirja. Na njih spremna programska oprema prikaže trenutnemu programu ustrezen simbol. Tipkovnica je za zdaj še v povojih. Podjetje iz San Francisca s prototipom zbira denar za množično proizvodnjo ter obljublja možnost prednaročila zanimivega izdelka v bližnji prihodnosti. Predvidena cena inovativne tipkovnice je 300 ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 25.12.2014 20:00več
 • Igre brez konzole ali računalnika

  Samsung in Sony sta sklenila posel, ki bo navdušil igričarje. Velikana namreč razvijata program, ki bo Samsungovim pametnim televizorjem v letu 2015 omogočil igranje iger s konzole Playstation (PS3, PS4) brez potrebne strojne opreme. Igranja brez ustrezne konzole se lahko najbolj veselijo uporabniki s področja ZDA in Kanade, ki zmožnost dobijo prvi. Oblačna storitev Playstation Now bo za igranje še vedno potrebovala s televizorjem povezan igralni plošček. Ko bo uporabnik vzpostavil povezavo in zagnal aplikacijo, bo izbiral med Playstation igrami, ki se bodo na televizor med igranjem prenašale s pomočjo interneta, zato bo kakovostna pipica do spleta pogoj za igranje. Servis Playstation Now preizkusno že deluje, a za zdaj podpira zgolj pretakanje akcije na naprave japonskega giganta (PS3, PS4, PS Vita, PS TV) ter ponuja 200 PS3 naslovov.

  Objavljeno: 25.12.2014 08:00več