• Apple Pay prihaja v Evropo

    Sodeč po oglasih za nova delovna mesta, se Apple pospešeno pripravlja za prenos svojega še svežega mobilnega sistema Apple Pay tudi v Evropo. V oglasu je razvidno, da bo sedež evropske ekipe v Londonu, ta pa bo imela predvsem za cilj prepričati banke in trgovce, da bi posvojili Applov plačilni sistem.

    Objavljeno: 20.12.2014 01:00
  • Rešitev za krompirje na kavču

    Kolikokrat sem vam je že zgodilo, da ste na kavču zaspali, preden se je film končal? Pa ne veste natančno, kje se je to zgodilo ali še huje, nimate posnetka TV programa? Angleška najstnika, petnajstletni Ryan Oliver in štirinajstletni Jonathan Kingsley menita, da imata odgovor na to zagato.

    Objavljeno: 20.12.2014 01:00
  • Ne drezaj, ker jih boš dobil nazaj

    Spor med družbama Viber in ESET ima domala pregovorne razsežnosti. Viber, ki sodi med najhitreje rastoče rešitve za trenutno sporočanje in internetne govorne pogovore, je nedavno opazil, da je protivirusni program ESET NOD32 v zadnjem času njihov izdelek redno označeval kot varnostno tveganje. Ko je uporabnik skušal namestiti najnovejšo, povsem regularno različico Viberja za namizja, je ESET vztrajno opozarjal, da gre za nevarnost.

    Objavljeno: 19.12.2014 01:00
  • Razkritja vdora v Sony razburjajo IT sceno

    Vdor v strežnike družbe Sony se utegne izkazati kot nekakšna naslednja afera v stilu tiste, ki jo je sprožil Edward Snowden z razkritjem dokumentov agencije NSA. Skrivnosti razkrivajo sloj po sloj in pri tem netijo številne nove spore. Sam Sony je utrpel neposredno škodo s krajo nekaterih še neobjavljenih filmov, predvsem pa je javnost razburila grožnja hackerjev s terorističnimi napadi, v kolikor bi objavili film »The Interview« v katerem so v sicer komediji upodobili poskus načrtovanja umora trenutnega korejskega predsednika. Stvar je šla tako daleč, da se je Sony odločil umakniti načrte za objavo in javnosti zapreti dostop do tega filma.

    Objavljeno: 19.12.2014 01:00
  • FBI čedalje boljši pri deanonimizaciji uporabnikov Tora

    Pred dvema letoma je FBI v operaciji Torpedo zmogel identificirati zgolj najbolj površne uporabnike anonimizacijskega sistema Tor, ki so uporabljali prastare različice programske opreme in ki niso upoštevali niti najosnovnejših varnostnih nasvetov. Danes so njihove sposobnosti toliko naprednejše, da anonimnost na Toru ni več samoumevna. Začeli pa so kar z najbolj znanim in javnosti dostopnim orodjem za preverjanje varnostnih ranljivosti in vdiranje – Metasploit.

    Objavljeno: 18.12.2014 08:00
  • Češki Ultra HD na satelitih Astra

    Pomanjkanje video vsebin v ločljivosti Ultra HD ali 4K bo, kot kaže, kmalu nekoliko manjše. Javna televizija Republike Češke ČT in slovaški javni servis RTVS sta namreč najavila, da bosta skupaj z vodilnim češkim podjetjem za digitalne infrastrukture, Ceske Radiokomunikace in družbo SES, ki upravlja s sateliti Astra, predstavile prvo poskusno predvajanje Ultra HD vsebin. To se bo zgodilo prek satelita Astra 3B, na orbitalni poziciji 23,5 stopinj vzhodno.

    Objavljeno: 18.12.2014 01:00
  • Sonyeva vizija pametnih očal

    Kljub temu, da je zanimanje nad pametnimi očali po zgledu projekta Google Glass v zadnjem času močno upadlo, nekateri proizvajalci menijo, da je razvoj vredno nadaljevati. Sony je tako prikazal svojo vizijo pametnih očal, ki za zdaj še nosi zapleteno ime Single-Lens Display Module.

    Objavljeno: 18.12.2014 01:00
  • Samsung pripravlja alternativo plačilnemu sistemu Apple Pay?

    Korejski velikan Samsung kot kaže pripravlja svojo alternativo mobilnemu plačilnemu sistemu Apple Pay, ki v ZDA dosega velik uspeh. Zanimiv je predvsem podatek, da bo Samsung zelo verjetno ubral svojo pot in ne bo uporabil partnerske tehnologije Google Wallet, ki je na voljo za operacijski sistem Android.

    Objavljeno: 17.12.2014 01:00
  • Neuničljivi piratski zaliv

    Znameniti iskalnik torrentov, The Pirate Bay, je pred dnevi doživel racijo švedske policije, ki je blizu Stockholma zasegla računalniško opremo in s tem (ponovno) zaprla iskalnik. Toda minilo je le nekaj dni, ko se je znameniti »piratski zaliv« spet pojavil, tokrat kot kopija na prav tako znamenitem iskalniku Isohunt.

    Objavljeno: 17.12.2014 01:00
  • Pametni zasloni za večjo varnost med vožnjo

    Pri britanskem Jaguarju menijo, da lahko s pomočjo sodobnih upogljivih in oblikovno prilagodljivih računalniških zaslonov in naprednih tehnologij prikazovanja precej pripomorejo k varnosti ter udobju vožnje vozil. Najbolj nenavadna novost so zasloni vgrajeni v strešne stebričke vozila, s katerimi uspešno odpravljajo tako imenovane mrtve kote, področja v zornem kotu voznika, ki je jih zakrivajo elementi karoserije.

    Objavljeno: 17.12.2014 01:00
  • Skype Translator nared za preizkušnjo

    Microsoft je objavil javni preizkus zanimive razširitve priljubljenega programa Skype, ki omogoča prevajanje med jeziki v realnem času. Skype Traslator so javnosti prvič predstavili v maju, zdaj pa je tehnologija na voljo vsem, ki so se registrirali za preizkus.

    Objavljeno: 16.12.2014 01:00
  • Ford menja Microsoftovo tehnologijo za BlackBerry QNX

    Ford je bil eden od prvih proizvajalcev avtomobilov, ki je v svoje izdelke začel vgrajevati informacijski sistem zasnovan na sodobnih računalniških tehnologijah. Po osmih letih so zdaj predstavili tretjo generacijo tehnologije Sync, ki pa na presenečenje javnosti opušča Microsoftove temelje (Windows Embedded) v zameno za majhen in učinkovit operacijski sistem QNX, ki ga razvija BlackBerry.

    Objavljeno: 16.12.2014 01:00
  • 8 TB za 240 evrov

    Seagate je v prodajo poslal svoj doslej najzmogljivejši disk, ki lahko hrani kar 8 TB podatkov. Ob začetku prodaje najbolj preseneča relativno nizka cena, ki znaša le okoli 240 evrov ali samo 3 evro cente na GB pomnilniškega prostora. S tem je bistveno cenejši od tekmecev.

    Objavljeno: 16.12.2014 01:00
  • Velika Britanija prisluškovala internetu v Bruslju

    Vohunski program Regin, za katerega je javnost izvedela minuli mesec, so britanski obveščevalci uporabili za napad na belgijskega telekomunikacijskega operaterja, ki skrbi za dostop do interneta v uradih, telesih in organih EU v Bruslju. Operacija Socialist, kot so jo poimenovali novinarji Intercepta, ki so v navezi z NRC Handeslbladom in De Standaardom pridobili informacije o početju GCHQ, je trajala vse od leta 2009, Belgacom pa je jo je odkril šele lani. To je prvi dokazan primer računalniškega napada ene članice Evropske unije na drugo članico.

    Objavljeno: 15.12.2014 05:00
  • Animacije GIF iz posnetkov YouTube

    Google je povsem na tiho objavil novo funkcionalnost, ki iz video posnetkov servisa YouTube ustvari animirane posnetke GIF, nadvse uporabne in priljubljene za vgradnjo v spletne strani. Tipično kot predogled pred uporabnikovo izbiro za ogled pravih video posnetkov.

    Objavljeno: 15.12.2014 01:00
  • Qualcomm Snapdragon 810

    Podjetje Qualcomm je javnost postreglo s podrobnostmi in prvimi prototipi na osnovi najnovejšega in najzmogljivejšega procesorja Snapdragon 810. Gre za povsem novo 64-bitno arhitekturo z osmimi jedri, ki uporablja Armovo tehnologijo Cortex A57 in A53. Tehnologija big.LITTLE deluje tako, da so v navadnem režimu vključena samo štiri energijsko varčnejša jedra A53, če pa aplikacija rabi več procesne moči, se vklopijo tudi jedra A57. Nov je tudi grafični procesor Adreno 430, ki je za tretjino zmogljivejši in petino varčnejši od predhodnika.

    Objavljeno: 15.12.2014 01:00
  • Google odhaja iz Rusije

    Google je potrdil poročila o tem, da umika svoje inženirje iz Rusije. Wall Street Journal poroča, da bo podjetje svojo prisotnost do neke mere zadržalo, saj bo tam ostalo osebje iz marketinga, prodaje in tehnične pomoči.

    Objavljeno: 13.12.2014
  • Se obeta gumb Dislike?

    Mark Zuckerberg pravi, da Facebook resno razmišlja o tem, da bi izredno uspešnemu gumbu Like (Všeč mi je) dodal tudi gumb Dislike (Ni mi všeč). Kot pravi, je ta želja že zelo dolgo na vrhu želja uporabnikov Facebooka, gumb pa bi bil uporabljen v situacijah, ko klik na Like ni primeren.

    Objavljeno: 13.12.2014
  • Koristno prepoznavanje fotografij

    Facebookov oddelek za umetno inteligenco načrtuje digitalnega pomočnika, ki bo ob vsaki naložitvi fotografije le te pregledal in uporabnika opozoril, če bo na njih kaj spornega. Ugotovil naj bi na primer, da je na sliki sicer sam uporabnik, vendar v »žurerskem« oz. pijanem stanju in ga opozoril, ali res želi naložiti fotografijo, za katero mu bo jutri, ko bo trezen, morda žal.

    Objavljeno: 12.12.2014 10:00
  • Tokrat o srbskih hekerjih

    Pet mladih srbskih hekerjev je na uredništvo časopisa Blic sporočilo, da so menda vdrli »v državni sistem« in tam pridobili osebne podatke (vključujoč njihove številke EMŠO) skoraj vseh državljanov Srbije. V dokaz so uredništvu poslali nekaj excelovih preglednic s podatki stanovalcev mest Novega Beograda, Voždovca, Novega Sada, Jagodine, itd. Pravijo, da so te podatke ukradli, ker »srbska policija lovi samo srbske hekerje, ne pa tudi albanskih« in zato, da bi ljudje videli, kako slabo so podatki zaščiteni.

    Objavljeno: 12.12.2014 09:00
  • Microsoft podpira bitcoin

    Microsoft je brez velikega pompa podprl bitcoin, s čimer je ta kriptografska elektronska valuta napravila še en korak k širšemu sprejetju. A do tega, da bo cena Windows denominirana v bitcoinih, je še zelo daleč.

    Objavljeno: 12.12.2014 05:00
  • Android Wear tudi do 5.0

    Po Androidu, ki je pred kratkim doživel reinkarnacijo v različici 5.0 (Lollipop), se sedaj ta številka obeta tudi različici za pametne ure, poimenovani Wear. Od danes naprej je na voljo nadgradnja, ki jo bodo počasi prejeli vsi (maloštevilni) navdušeni uporabniki teh androidnih ur.

    Objavljeno: 11.12.2014 11:00
  • Google umika servis News iz Španije

    Google bo 16. decembra ukinil špansko izdajo svojega servisa Google News in iz servisa umaknil članke španskih medijev. Za potezo se je odločil pred januarjem, ko bo začel veljati novi španski zakon, ki so ga mediji poimenovali kar »Google tax«. Določa namreč, da bodo imeli mediji pravico zahtevati plačilo za uvrščanje svojih novic na strani servisov, kot je Googlov. Google se brani, da jim servis News kot tak ne prinaša nobenih prihodkov (na strani ni oglasov) in da potemtakem plačevanje medijem ne bi bilo vzdržno. Po drugi strani trdijo, da servis medijem v resnici prinaša veliko dodatnega spletnega prometa, saj je na njihovi strani (in na ustrezni mobilni aplikaciji) neposredno ponavadi objavljen le stavek ali dva.

    Objavljeno: 11.12.2014 10:40
  • Nokiini zemljevidi sedaj v trgovini Play

    Nokia je svoje zemljevide na mobilnih napravah še do nedavnega ponujala le na svojih telefonih s sistemom Windows Phone. Takoj po razhodu z Microsoftom (ko je slednji odkupil njihov posel z mobilnimi telefoni) pa je zemljevide Here prilagodila tudi največjemu mobilnemu operacijskemu sistemu Android. Najprej so bili na voljo le na Samsungovih telefonih (in urah), nato so v beta različici počasi pricurljali do posebne strani za prenos (to različico smo preizkusili tudi v Monitorju), po novem pa so lepo na voljo kar v trgovini Play. So pa še vedno v statusu beta, kar je verjetno razlog, da jih iskalnik Play ne najde, ampak moramo do njih z neposredno povezavo.

    Objavljeno: 11.12.2014 10:00
  • NT konferenca spet po starem

    Po dveh letih eksperimentiranja s tremi ločenimi dogodki, ki so potekali v različnih delih leta, se ključna konferenca slovenskega Microsofta – in tudi osrednji slovenski IT-dogodek – seli nazaj v Portorož in bo potekala kot enoten, tridnevni dogodek. Tako, kot smo bili vajeni. 

    Objavljeno: 10.12.2014 10:00
  • Windows server tudi v Googlovem oblaku

    Microsoftovi uporabniki bodo lahko po novem svoje procese, ki tečejo pod Okenskimi strežniškimi okolji, poganjali tudi v Googlovem oblaku. 

    Objavljeno: 10.12.2014 10:00
  • Android 5.0.1

    Zadnji popravek Lizike, oz. Androida 5.0, začenjajo prejemati tudi uporabniki na naši strani Alp (čeravno geografija z vrstnim nadgradenj najverjetneje  nima nobene zveze). Google je v repozitoriju AOSP objavil izvorno kodo za Android 5.0.1, nadgradnje pa so zaenkrat na voljo za naprave Nexus 5, 7 (2013), 6, 9 in 10 in za Google Play različice HTCjevih telefonov One. Kaj točno popravek vključuje, še ni znano, znano pa je, da so imeli nekateri uporabniki po nadgradnji na prvotni Android 5.0 težave. Predvsem so bile te izrazite na manjši tablici Nexus 7, pri Monitorju pa z napravami Nexus 4, 5, 10 in 9 nimamo težav.

    Objavljeno: 10.12.2014 09:30
  • Vse se da, če se hoče

    Najbolj znani iskalnik torrentov, oz. najbolj znana spletna stran s katere si milijoni pretakajo »kazalce« do piratskih filmov, programske opreme, glasbe in knjig (najverjetneje v tem vrstnem redu), ThePirateBay, trenutno ne deluje. Po poročanju spletne strani TorrentFreak, ki je v tej smeri vedno najbolje obveščena, je to posledica racije švedske policije, ki je v Stocholmu (oz. v znanem podatkovnem centru »v gori«) zaplenila strežnike, na katerih je tekla spletna stran www.thepirateby.se. To pomeni, da tudi posredniški strežniki ne delujejo. Kot kaže »tam okoli« teče tudi še nekaj drugih tovrstnih spletnih strani, saj so trenutno »mrtve« tudi spletne strani oz. sledilniki EZTV, Zoink, Torrage in Istole. Trenutno velja, da so v raciji zaprli vsaj tudi eno osebo.

    Objavljeno: 10.12.2014 09:00
  • Postanite estonski e-prebivalci

    Estonija ohranja svoj ugled ene izmed najbolj digitaliziranih in informatiziranih držav Starega sveta. Potem ko imajo njeni državljani že več let osebne izkaznice z elektronskim čipom, ki so uporabne tudi za elektronske volitve, sedaj vsem prebivalcem sveta ponujajo e-rezidentstvo. Gre za kartico, ki omogoča uporabo e-storitev in digitalno podpisovanje.

    Objavljeno: 10.12.2014 05:00
  • Video: robot Jumping Sumo

    Preizkusili smo novega robotka podjetja Parrot: 

    Objavljeno: 9.12.2014 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji