Objavljeno: 19.12.2014 01:00

Razkritja vdora v Sony razburjajo IT sceno

Vdor v strežnike družbe Sony se utegne izkazati kot nekakšna naslednja afera v stilu tiste, ki jo je sprožil Edward Snowden z razkritjem dokumentov agencije NSA. Skrivnosti razkrivajo sloj po sloj in pri tem netijo številne nove spore. Sam Sony je utrpel neposredno škodo s krajo nekaterih še neobjavljenih filmov, predvsem pa je javnost razburila grožnja hackerjev s terorističnimi napadi, v kolikor bi objavili film »The Interview« v katerem so v sicer komediji upodobili poskus načrtovanja umora trenutnega korejskega predsednika. Stvar je šla tako daleč, da se je Sony odločil umakniti načrte za objavo in javnosti zapreti dostop do tega filma.

Toda to je le najbolj odmevna posledica tega napada. V objavljenih elektronskih sporočilih vodilnih iz družbe Sony se skriva še cel kup nečednosti. Google je na podlagi teh razkritij javno napadel filmski Hollywood, po tem, ko je iz ukradenih dokumentov postalo razvidno, da so se ameriška filmska agencija MPAA, ki služi predvsem za lobiranje, in celo glavni tožilec zvezne države Mississipi skrivoma dogovarjali za ukrepe o cenzuriranju internetnih vsebin, ki bi jih skušali vsiliti mimo obstoječe zakonodaje.

Na muho so vzeli predvsem Google, ki vztrajno zagovarja internetno nevtralnost, medtem ko bi konspiratorji skušali blokirati dostop do nekaterih domnevno spornih vsebin. Google je sicer obsodil vdor hackerjev, vendar protestira zlasti nad delovanjem družbe Sony, MPAA in celo predstavnikov ameriških oblasti, ki skrivoma lobirajo proti svobodi izražanja.

Zadeva MPAA/Google pa ni edina cvetka prvega kroga razkritij. V razkritju elektronske pošte Sonyevega direktorja Michaeal Lyntona so na dan prišle podrobnosti o velikih ambicijah enega izmed najbolj uspešnih programov za družabno trenutno sporočanje. Lynton je namreč v upravnem odboru družbe Snapchat, ki je opozorila nase tudi z zavrnitvijo ponudbe za nakup s strani družbe Facebook.

Snapchat naj bi sam intenzivno krepil svojo moč z nakupom številnih malih podjetij, ambicije pa imajo na področju internetne prodaje, računalnikov, ki jih lahko oblečemo, novega servisa povezanega s spletnim pretočnim predvajanjem glasbe, menda pa naj bi se tesno povezovali tudi s Twitterjem. Omenjajo celo storitve s področja storitev mobilnih plačil.

Kdo ve, morda je to le vrh leden gore razkritij, ki bodo spravili v zadrego marsikaterega predstavnika s področja računalništva in s področja zabave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji