Objavljeno: 16.12.2014 01:00

Ford menja Microsoftovo tehnologijo za BlackBerry QNX

Ford je bil eden od prvih proizvajalcev avtomobilov, ki je v svoje izdelke začel vgrajevati informacijski sistem zasnovan na sodobnih računalniških tehnologijah. Po osmih letih so zdaj predstavili tretjo generacijo tehnologije Sync, ki pa na presenečenje javnosti opušča Microsoftove temelje (Windows Embedded) v zameno za majhen in učinkovit operacijski sistem QNX, ki ga razvija BlackBerry.

Z novim sistemom Sync bodo opremljeni vsi novi avtomobili letnika 2015 in 2016, žal pa rešitev ni nazaj združljiva z obstoječimi vozili, ki jih je več kot 10 milijonov. Glavna prednost nove generacije so večja hitrost in odzivnost izvajanja, upravljanje sistema na enak način kot pri tablicah in pametnih telefonih (ukazi na dotik in kretnje) ter podpora za napredne funkcije. Vgrajen bo celo vmesnik Wi-Fi, s katerim se bo avtomobil samodejno posodobil, ko bo v dometu domačega omrežja.

Pri Fordu računajo, da bodo z novim sistemom Sync 3 uspešno tekmovali z mogočnimi konkurenti, kot sta Apple CarPlay in Android Auto, od katerih so precej cenejši kar se tiče uporabljene strojne opreme (Texas Instruments OMAP 5).

lhjZf0i6qaU

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji