Objavljeno: 17.11.2014 01:00

Skype se seli v brskalnik

Danes lahko prek omrežja Skype komuniciramo prek osebnega računalnika, tablice, telefona, igralne konzole, celo televizorja. Toda pri Microsoftu menijo, da to še ni dovolj, zato so oznanili, da bo najbolj priljubljena storitev za digitalno komunikacijo kmalu na voljo tudi v spletnem brskalniku.

Spletna različica bo omogočala domala vse, kar samostojni odjemalec, vključno s trenutnim sporočanjem, zvočnimi in video konferencami. Povrh vsega bo Skype deloval z vsemi priljubljenimi brskalniki: poleg Internet Explorerja, tudi v Firefoxu, Chromu in Safariju. Podpora za Chrome bo sprva na voljo le za okolje Windows, kar pomeni, da Linux za zdaj ne bodo podprli. Pri Microsoftu menijo, da lahko na tak način uporabnikom omogočijo še hitrejši dostop do servisa, zlati tam, kjer odjemalec ni nameščen.

Najava pa še ne pomeni, da je spletna različica že na voljo širši množici. Testiraje se je šele pričelo, Microsoft pa namerava sprva vključiti zelo majhno skupino preizkuševalcev, na povabilo. Cilje je, da bi Skype v končni različici v celoti uporabljal tehnologijo WebRTC, medtem ko trenutna beta različica zahteva še vtičnik (plugin).

Datum izida za končni izdelek še ni določen, vendar je povsem možno, da se bo to zgodilo v prvi polovici 2015. Tedaj naj bi Microsoft predstavil tudi poslovno različico Skype for Business, kot nameravajo poimenovati po več kot treh letih od nakupa družbe Skype dosedanji ločeni izdelek Lync. Poslovna različica bo znala komunicirati tako z sedanjim omrežjem Skype, kot strežniki postavljenimi v podjetjih, za požarnimi zidovi, podpirala pa bo tudi zvočne in video povezave v takih zasedbi.

Spomnimo, da so nekaj podobnega že pred tremi leti predstavili bivši Marandovci. Izdelek se je imenoval Vox.io in je omogočal telefoniranje neposredno iz brskalnika, žal pa nikoli ni uspel prepričati širših množic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji