Objavljeno: 19.11.2014 05:00

WhatsApp dobil nezlomljivo šifriranje

Ena najbolj priljubljenih aplikacij za pošiljanje sporočil WhatsApp je dobila šifriranje, ki ga niti policija niti ponudnik aplikacije ne moreta zlomiti. Menda. Partnerstvo s podjetjem Whisper Systems namreč prinaša podporo protokolu TextSecure.

Whisper System so že stari znanci, ko stojijo za izdelki TextSecure, Signal in Redphone. Najzanimivejši je TextSecure, ki omogoča šifriranje sporočil pri pošiljatelju, ključ pa ima le prejemnik, tako da ga nihče, niti ponudnik infrastrukture, ne more prestreči (end-to-end). Prav tako TextSecure menja šifrirni ključ, zato tudi ob morebitni odtujitvi ključa napadalec ne more prebrati starih sporočil. Podpira asinhroni prenos podatkov, kar pomeni, da lahko pošiljate sporočila, četudi prejemnik ni dosegljiv (nima vključenega prenosa podatkov).

Sedaj bo WhatsApp dobil TextSecure. Ta hip ga podpira najnovejša verzija za Android v enostavnih pogovorih, ne pa v skupinskih ali multimedijskih. Na iOS in druge platforme še pride, so zagotovili v WhisperSystems.

Če bo implementacija robustna, bodo odslej sporočila prek WhatsAppa izven dosega hekerjev, vlad, policije in ponudnikov infrastrukture, dokler bomo seveda imeli pod nadzorom svoje naprave. To ni prva aplikacija, ki ponuja varno šifriranje, je pa pomembna zato, ker ima 600 milijonov uporabnikov in ker bo šifriranje delovalo brez uporabnikove interakcije. Konkurenca (Viber, Facebook, Google, Yahoo) tega še nima.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji