Objavljeno: 20.11.2014 01:00

Tablica Jolla obuja MeeGo

Startup podjetje Jolla se skuša vmešati v tekmo mini tablic z izdelkom, ki temelji na operacijskem sistemu Sailfish 2.0. Naj spomnimo, da je to naslednik operacijskega sistema MeeGo, ki sta ga leta 2010 z velikim pompom najavila Nokia in Intel ter ga nato zelo hitro tudi opustila.

Operacijski sistem, ki je kasneje izgubil podporo združenja Linux Foundation na račun sistema Tizen, je nato prevzela skupnost ljubiteljev in nastal je Sailfish, ki močno stavi na svoje Linux korenine, večopravilnost, povrh vsega pa poleg domorodnih programov podpira tudi tiste za operacijski sistem Android.

Sailfish je prvič prišel v javnost s telefonom Jolla Phone pred skoraj natanko enim letom, vendar ni požel večjega uspeha. Jolla zdaj močno stavi na tablico, ki bo imela izboljšano, drugo generacijo OS.

Sama tablica prinaša 7,85-palčni zaslon z ločljivostjo 2.048 x 1.536 pik, 64-bitni procesor Intel Atom s štirimi jedri, 32 GB Flash RAM, 2 GB RAM, dvojno video kamero in zmogljiv akumulator. Tablica bo tekmovala z Applovim iPadom Mini 3, pravkar predstavljeno Nokio N1 in Googlovim Nexusom 9. Od vseh teh bo najcenejša, saj avtorji zanjo pričakujejo le 189 dolarjev.

Zbiranje zagonskih sredstev na spletnem pospeševalniki Indiegogo je doživelo nepričakovano velik uspeh. Jolla je v le nekaj urah, v času pisanja tega prispevka, zbrala že skoraj 750.000 dolarjev od pričakovanih 380.000 tisoč potrebnih za izvedbo projekta.

jBQdfcLhts8

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji