Novice

 • Nov zakon EU bo prizadel proizvajalce tiskalnikov

  Z novim zakonom bodo države EU prepovedale prodajo kartuš z barvilom za tiskalnike, ki imajo vgrajene >>pametna<< vezja za ugotavljanje avtentičnosti proizvajalca. Evropski parlament je enoglasno podprl novi zakon o recikliranju elektronskih naprav, tako da se bodo cene združljivih kartuš najverjetneje znižale. Očitek je bil tudi, da pametna vezja pogosto onemogočajo ponovno polnjenje kaset, čeprav tehnologija to omogoča.

  Objavljeno: 3.1.2003več
 • Procesor Crusoe prehitel Intelov Banias

  Družba RLX, ki je eden od začetnikov tehnologije modularnih strežniških rezin, uspešno nadaljuje v smeri miniaturizacije strežniških modulov. Te dni so napovedali prodajo novih strežniških rezin s procesorji Crusoe družbe Transmeta, ki delujejo s taktom 1 GHz. V polico višine 3U je mogoče zložiti 24 novih rezin, ki so debele le 1,5 cm.

  Objavljeno: 3.1.2003več
 • Prvi izmenljivi diski iVDR

  Združenje proizvajalcev računalniške in zabavne elektronike bo na sejmu Consumer Electronic Show prikazalo prve prototipe izmenljivih diskov, ki ustrezajo specifikaciji Information Versatile Disk for Removable usage (iVDR). Cilj novega standarda je skupna platforma, ki bi uporabnikom računalnikov in drugih elektronskih naprav omogočala preprosto in hitro dodajanje pomnilniškega prostora. S tem bi omogočili tako lažje nadgradnje sistemov, kot tudi izmenjavo podatkov med različnimi elektronskimi odjemalci.

  Objavljeno: 3.1.2003več
 • D-Link podpira 802.11g

  Podjetje D-Link je kot prvo predstavilo brezžične omrežne naprave, ki podpirajo najnovejši brezžični standard 802.11g. Novi standard omogoča prenos podatkov s hitrostjo 54 Mb/s, obenem pa združljivost za danes najbolj razširjenim standardom 802.11b. Enako hitrost dosegajo namreč tudi naprave skladne z brezžičnim standardom 802.11a, vendar pri teh poteka komunikacija v frekvenčnem območju 5 GHz, kar zahteva dražje sestavne dele, odobritev za uporabo v tem frekvenčnem območju, hkrati pa te naprave niso združljive z danes večinskim 802.11b (delovno območje 2,4 Ghz).

  Objavljeno: 3.1.2003več
 • Nokia in IBM razširjata varnost na mobilne naprave

  IBM in Nokia sta napovedala, da bosta družno razvila varnostne rešitve za uporabo na naprednih mobilnih telefonih, ki temeljijo na Symbianovem operacijskem sistemu. IBM-ov oddelek za storitve (Global Services) bo postal sistemski integrator za Nokiine izdelke Mobile VPN za Symbian OS, ki omogočajo navidezne varne povezave med pametnimi telefoni in omrežji podjetij.

  Objavljeno: 2.1.2003več
 • Internetno pravo pod preizkušnjo v 2002

  Pravni dogodek leta 2002 s področja računalništva je bil zagotovo proces zoper Microsoft, ki se je za korporacijo in najbogatejšega Zemljana končal uspešno. Sodnica Collen Kollar-Cotelly je razsodila, da je poravnava med Microsoftom in ameriškim pravosodnim ministrstvom v skladu z zakoni in ugotovljenimi kršitvami, pritožili pa sta se samo dve ameriški zvezni državi. Kljub vsemu to še ne pomeni konec pravnih ovir za Microsoft, saj je Microsoft zaradi svojega monopolističnega položaja še naprej pod budnim očesom sodstva, poleg tega pa ga protimonopolni sodni proces še čaka v Evropski Uniji, kjer je pod vprašanjem tudi njegov, zaenkrat sicer klavrn vstop na področje mobilne telefonije.

  Objavljeno: 2.1.2003več
 • Sun bo podprl tehnologijo InfiniBand

  Družba Sun Microsystems je držala besedo, ki jo je dala ob prvi predstavitvi tehnologije InfiniBand, saj jo bodo uporabili v svojih bodočih strežnikih, pomnilniških napravah in programski opremi. Pričakujejo, da bodo s tehnologijo InfiniBand občutno izboljšali lastnosti omrežnih sistemov. Tehnologija InfiniBand omogoča izdelavo visoko-kvalitetnih stikal z majhnimi zakasnitvami in hitrost povezav od 2,5 Gb/s do 30 Gb/s. Maja 2002 je družba Intel nepričakovano odstopila od izdelave vezij za podporo Infinibandu in se vrnila k tehnologiji PCI Express, družba Microsoft pa je avgusta prenehala z razvojem sistemske podpore za InfiniBand, saj naj bi uporabniki raje uporabljali izboljšane različice obstoječih omrežnih rešitev Ethernet. Odločitev družbe Sun o nadaljnjem razvoju te tehnologije je torej lahko precej več kot le rešilna bilka za to tehnologijo.

  Objavljeno: 2.1.2003več
 • Diamanti namesto silicija?

  Japonska vlada bo skupaj z nekaj podjetji v letu 2003 financirali projekt, s katerim naj bi nadomestili silicij z diamanti v elektronskih vezjih prihodnosti. Diamant ima namreč pred silicijem kar nekaj prednosti, ki obetajo bistveno večje zmogljivosti, kot današnja vezja.

  Objavljeno: 1.1.2003več
 • Microsoft in Adobe: boj za prevlado

  V letu 2003 se nam obeta nov spopad za prevlado na strateško pomembnem področju elektronskih dokumentov med družbama Adobe in Microsoft. Danes je na tem področju Adobe nesporni vladar z okoli 500 milijoni izvodov programa Acrobat, vendar se Microsoft na to področje podaja z novo tehnologijo XDocs.

  Objavljeno: 1.1.2003več
 • Trg prenosnih računalnikov postaja zasičen

  Po mnenju tajvanske raziskovalne družbe Market Intelligence Center (MIC) naj bi v letu 2003 proizvodnja prenosnih računalnikov prvič precej presegla povpraševanje. Po mnenju družbe MIC bodo imela samo tajvanska in kitajska podjetja v letošnjem letu zmogljivost proizvodnje 7,15 milijona prenosnikov na mesec ali 80 milijonov prenosnikov v celem letu.

  Objavljeno: 1.1.2003več