Novice

 • AOL in Time Warner napovedujeta združitev

  Največji svetovni internetni ponudnik, America Online (AOL), in velikan zabavne industrije in javnih občil ter drugi največji ameriški kabelski operater, Time Warner, sta napovedala združitev. Predlagano združeno podjetje AOL Time Warner bo imelo skupno premoženje v vrednosti 350 milijard dolarjev. Delničarji AOL bodo zamenjali eno obstoječo delnico za eno novo in tako pridobili 55 % lastništva združenega podjetja, preostalih 45 % pa je namenjenih sedanjim delničarjem Time Warnerja, ki bodo za vsako novo delnico odšteli poldrugo obstoječo. Družabnika ocenjujeta, da bodo že v prvem letu zaradi učinkov združitve prihranili okrog milijardo dolarjev stroškov.

  Objavljeno: 13.1.2000več
 • Papows zapušča Lotus

  V začetku januarja je javnost presenetila novica o odstopu Jeffa Papowsa, direktorja družbe Lotus. Papows je po trditvah predstavnikov za tisk odstopil zaradi lastne odločitve o sprejemu novega izziva v drugem, trenutno še neimenovanem podjetju. Družbo Lotus je vodil od leta 1995, ko je na tem mestu nadomestil legendarnega Lotusovega lastnika in direktorja Jima Manzija. Kljub vsemu pa opazovalci menijo, da so na odločitev močno vplivale tudi kritike znotraj korporacije IBM, lastnika družbe Lotus, zlasti po "skoraj škandalu" aprila lani, ko je bil Papows obdolžen spolnega nadlegovanja sodelavk.

  Objavljeno: 13.1.2000več
 • Cinema 4D XL 6.0

  Nemško podjetje Maxon Computer je predstavilo novo različico programskega paketa za trirazsežno modeliranje in računalniško animacijo, Cinema 4D XL. Šesta različica prinaša čez tisoč novosti, med katerimi so še hitrejše delovanje, nov prilagodljiv uporabniški vmesnik, nova orodja za modeliranje in po mnenju mnogih najhitrejše jedro za realistično senčenje scen in predmetov.

  Objavljeno: 13.1.2000več
 • Amiga spet prodana

  Podjetje Gateway je tik pred novim letom prodalo zaščitno znamko in tehnologijo Amiga podjetju Amino Development. S tem so potrdili govorice, da nameravajo ukiniti svojo podporo in načrte za platformo, ki so jo kupili skupaj s podjetjem Amiga Inc. Gateway je sprva Amigo nameraval obuditi kot poceni internetni terminal in igralno konzolo, po relativno neuspešnem razvoju pa so jo preoblikovali v oddelek za razvoj programske opreme. Novi lastnik, Bill McEwen, ki je bil nekoč eden od direktorjev Amige, o natančnejših načrtih še molči, trdi pa, da namerava z nakupom končati projekte, začete že pred 15 leti.

  Objavljeno: 13.1.2000več
 • Hubble in "sodobnejši" 486

  Konec decembra je vesoljski raketoplan opravil servisni poseg na orbitalnem teleskopu Hubble, ki sodi med največje dosežke sodobne tehnologije. Ob tem dogodku pa je bila manj opažena vest, kakšen tip posega so opravili astronavti NASE. V sporočilu za javnost so namreč pojasnili, da sta Steve Smith in John Grunsfeld med drugim nadgradila računalniško srce teleskopa -- sedanji procesor 386 sta zamenjala s sodobnejšim 486. Po trditvah NASE namreč ta procesor (sicer v posebni izvedbi za vesoljsko rabo) povsem zadostuje za potrebe krmiljenja teleskopa.

  Objavljeno: 12.1.2000več
 • Naslednji rod Intelovih mobilnih procesorjev

  Intel bo sredi januarja predstavil naslednji rod mobilnih procesorjev Pentium III, ki so jih doslej razvijali po delovnim imenom Geyserville. Najpomembnejša novost procesorjev bo tehnologija SpeedStep, ki bo zmanjšala hitrost procesorja s 600 na 450 MHz, ko bo prenosnik deloval samo z akumulatorjem. Na ta način bodo zagotovili precej manjšo porabo energije, ki drastično naraste z večanjem takta procesorja. Tudi AMD pripravlja podobno tehniko varčevanja z energijo (projekt Gemini), ki jo bodo prvič predstavili v procesorju AMD K6-2+, ki bo deloval s hitrostmi 500 MHz ali več.

  Objavljeno: 11.1.2000več
 • Microsoft ob sedanjega finančnega direktorja

  Microsoft je v začetku januarja zapustil finančni direktor Greg Maffei. Sprejel je namreč mesto glavnega direktorja v zasebnem podjetju Worldwide Fiber, ki se ukvarja z načrtovanjem in postavitvijo omrežij iz optičnih vlaken. Po mnenju opazovalcev se je Maffei odločil za korak zato, ker ga je dosedanje delovnem mesto kljub odličnim rezultatom dolgočasilo, zato je sprejel nov izziv. Nov finančni direktor Microsofta bo tako odslej John Connors, ki je bil doslej podpredsednik oddelka Worldwide Enterprise Group.

  Objavljeno: 11.1.2000več
 • Novi prenosniki Toshiba

  Toshiba bo sredi januarja predstavila tri nove prenosnike, ki uporabljajo najsodobnejšo Intelovo procesorsko tehnologijo, vključno z novimi procesorji Pentium III, opremljenimi s tehnologijo SpeedStep. Prva novost sta nova modela v družini Satellite Pro 4200, ki predstavljata v proizvajalčevi ponudbi zelo zmogljiv prenosnik za sprejemljivo ceno. Model Satellite Pro 4320 z mobilnim procesorjem Pentium III in Intelovo tehnologijo SpeedStep sodi v vrh razreda prenosnikov Satellite Pro, namenjen pa je uporabnikom malih in srednje velikih podjetjih, ki želijo najboljšo tehnologijo za sprejemljivo ceno.

  Objavljeno: 11.1.2000več
 • Novi tiskalniki Brother

  Brother je prenovil svojo družino laserskih tiskalnikov. Nove modele odlikujejo izpopolnjeni tiskalni mehanizmi za hitrejši izpis ter nova oblika ohišja. Kljub novostim slonijo novi tiskalniki na uspešnih prejšnjih modelih. Še bolj kakor doslej so se načrtovalci trudili znižati stroške za izpisano stran. To so dosegli s tiskalno enoto, ki jo sestavljata dva med seboj ločena dela: tiskalni valj in barvilo. Ko se barvilo porabi, ga zamenjamo, tiskalni valj pa zamenjamo šele, ko se povsem obrabi. Obenem so pri Brotherju povečali zmogljivost kaset z barvilom, kar še dodatno znižuje stroške tiska.

  Objavljeno: 11.1.2000več
 • Bolj postopna pot podjetij S3 in Via

  Kljub pričakovani združitvi sta se podjetji S3 in Via odločili za bolj postopno pot. Tik pred novim letom je podjetje Via kupilo dodatni delniški delež za znesek 145,8 milijona dolarjev, tako da imajo odslej skupno 14,9 % delnic podjetja S3 (doslej 2,5 %). Tržni analitiki ocenjujejo dogajanje kot korak h končnemu cilju, pa tudi zagotovitev boljšega položaja družbe Via pri pogajanjih za licenciranje grafične tehnologije.

  Objavljeno: 10.1.2000več