Novice

 • Wikia Search začenja svoj pohod

  Ustanovitelj proste enciklopedije Wikipedije, Jimmy Wales, je že pred dobrim letom napovedal razvoj novega spletnega iskalnika, ki bi lahko ogrozil celo taka velikana kot sta Google in Yahoo.

  Objavljeno: 8.1.2008več
 • T-2 je naprodaj

  Kot je že konec leta 2007 dejal pomožni škof in generalni vikar Mariborske nadškofije dr. Peter Štumpf, se je tudi zgodilo - nadškofija bo prodala svoj delež v T-2, saj ta ne bo umaknil pornografskih kanalov.

  Objavljeno: 7.1.2008več
 • Gatesov poslovilni CES

  Bill Gates je z otvoritvenim govorom začel letošnji sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu, ki je hkrati tudi njegov zadnji tovrstni nastop na sejmu, saj se bo julija letos umaknil iz vrha Microsofta.

  Objavljeno: 7.1.2008več
 • Vodafone prerok za leto 2008

  Na spletu so se pojavile po vsej verjetnosti pristne fotografije in tehnični podatki mobilnih telefonov, ki bodo naprodaj v prvi polovici letošnjega leta, doslej pa so bili popolna neznanka.

  Objavljeno: 7.1.2008več
 • Prenosniki z 1 TB diskom

  Podjtej Asus bo na sejmu CES predstavilo prenosna računalnika M70S in M50S, ki ponujata tja do 1 terabyte pomnilniškega prostora v notranjih diskih. Asus je uporabil najnovejše Hitachijeve diske za mobilne računalnike Hitachi 5K500, dva diska pa je med drugim mogoče povezati tudi v polje RAID 0 ali 1. Prenosnika se razlikujeta po velikosti zaslona, večjega pa ima M70S, ki meri 17 palcev in nudi ločljivost 1920 x 1200 pik. Izrazito večpredstavno usmerjeni prenosnik ima vgrajene tudi TV sprejemnike (digitalni in analogni) ter zmogljivo grafiko ATI Radeon HD 3650. Manjši model M50S ima 15-palčni zaslon z ločljivostjo 1680 x 1050 pik.

  Objavljeno: 6.1.2008več
 • Brezžični video v visoki ločljivosti

  Združenje WirelessHD je objavilo novico, da so zaključili s pripravo specifikacije istoimenskega standarda za brezžični prenos video posnetkov v visoki ločljivosti. Standard WirelessHD bo deloval v frekvenčnem območju 60 GHz, v katerem ni potrebno imeti licence za rabo, omogočal pa bo prenos podatkov s prepustnostjo 4 Gb/s. Specifikacija je primerna za implementacijo v široki paleti izdelkov za zabavno elektroniko, vključno s televizorji, predvajalniki filmov, računalniškimi vmesniki in video kamerami. Zanimivo, da specifikacija vsebuje tudi standard za univerzalni daljinski upravljalnik, ki bo lahko upravljal tovrstne naprave. Prve izdelke naj bi proizvajalci ponudili že v začetku leta 2008. Med podporniki standarda so večinoma glavni proizvajalci izdelkov zabavne elektronike, kot so Intel, LG Electronics, Matsushita (Panasonic), NEC, Samsung, Sony in Toshiba. WirelessHD ima tudi podporo organizacije MPAA (Motion Picture Association of America), saj podpira sisteme za digitalni nadzor vsebin.

  Objavljeno: 6.1.2008več
 • Smrtni strel za HD-DVD?

  V bitki med standardoma HD-DVD in Blu-ray je slednji dosegel pomembno, po mnenju nekaterih celo odločilno zmago. Filmska družba Warner Bros. Entertainment je namreč napovedala, da bo konec maja prenehala s prodajo filmov na zapisu HD-DVD in bo svoj bogat nabor gradiva ponujala samo na nosilcih Blu-ray. Po mnenju analitikov je bil to doslej največji zaveznik zapisa HD-DVD, ki pa po novi odločitvi podpornike pušča v nezavidljivem položaju. Pred nekaj tedni je podobno odločitev sprejela tudi filmska družba Paramount Pictures, po mnenji analitikov pa bodo verjetno sledili tudi drugi.

  Objavljeno: 5.1.2008več
 • Barvni digitalni papir

  Podjetje LG.Philips LCD bo na sejmu prikazalo 14,3-palčni zaslon z zmožnostjo prikaza 16,7 milijonov barv, ki temelji na konceptu digitalnega papirja družbe E-ink. Digitalni papir v primerjavi z navadnimi zasloni porabi za delovanje bistveno manj energije, saj je ta potrebna samo ob spremembah vsebine na zaslonu. Poleg tega je novi zaslon izredno tanek - le 300 mikrometrov, kljub temu pa nudi spoštljivo visoko ločljivost 1280 x 800 pik. Ker zaslon uporablja substrate iz plastike in metalne folije, ga je mogoče upogibati. Novi zaslon bo idealna osnova za novo generacijo bralnikov, ki bodo lahko vsebine, tudi večpredstavne, prikazovali v barvah. Podjetje bo na sejmu CES prikazalo tudi črno-beli digitalni papir z najvišjo ločljivostjo doslej.

  Objavljeno: 5.1.2008več
 • Intel in OLPC gresta narazen

  Intel je sporočil, da izstopa iz projekta One Laptop Per Child, v okviru katerega razvijajo in od nedavnega tudi prodajajo prenosne računalnike z nizko ceno, namenjene predvsem otrokom tretjega sveta. Izstop Intela naj bi bil posledica spora z idejnim vodjem projekta OLPC, Nichlasom Negropontejem, ki je od velikana s področje elektronike zahteval večjo lojalnost projektu. Pri družbi trdijo, da je Negroponte zahteval, da Intel preneha s prodajo lastnega prenosnega računalnika Intel Classmate, dokler deluje v okviru OLPC. Prav tako naj bi OLPC zahteval, da Intel ne podpira drugih proizvajalcev poceni računalnikov, kot je denimo Asus EEE.

  Objavljeno: 4.1.2008več
 • PC prenova pri HP-ju

  Hewlett-Packard je v pripravi na januarski sejem CES predstavil novo generacijo osebnih računalnikov za domačo rabo. Paket novosti vsebuje štiri nove družine namiznih računalnikov, skupno kar deset novih modelov, poleg tega pa je nekaj novosti med monitorji LCD, ki so oblikovno usklajeni z novo paleto PC izdelkov. HP Pavilion SlimLine s3300 so fizično najmanjši osebnih računalniki v HP-jevi ponudbi, novo leto pa prinaša hitrejše procesorje z dvojim jedrom, vsi imajo brezžične omrežne vmesnike, najzmogljivejši modeli pa tudi enote, ki znajo brati tako nosilce Blu-ray, kot HD-DVD. Cene se v ZDA pričnejo pri 950 dolarjih.

  Objavljeno: 4.1.2008več