• Apple, Google in Microsoft na sodišču

    Trije velikani IT-industrije se bodo v kratkem skupaj znašli na sodišču. Tja jih namreč pošilja podjetje Cygnus Systems, ki trdi, da omenjena podjetja kršijo enega izmed njegovih patentov. Gre za uporabo ikon za predogled vsebine v različnih operacijskih sistemih.

    Objavljeno: 31.12.2008
  • Predbožični čas razveselil spletne trgovce

    V času pred božičnimi in novoletnimi prazniki je gneča tako rekoč povsod. Na občutno povišan naval kupcev niso imuni niti spletni strežniki spletnih trgovin, ki so bili letos še posebej na preizkušnji. Samo v ZDA naj bi uporabniki za spletne nakupe v predbožičnem vikendu porabili kar 677 milijonov ameriških dolarjev, kar je skoraj enkrat več kot v enakem obdobju lani.

    Objavljeno: 31.12.2008
  • Anglija si želi mednarodnih spletnih pravil

    Angleški minister za kulturo, Andy Burnham, se želi sestati z ameriškimi kolegi, s katerimi naj bi napisali sveženj mednarodnih pravil, ki naj bi veljala za spletne strani z vsebino v angleškem jeziku. Med predlogi najdemo tudi sistem ocenjevanja, podoben tistemu, ki ga trenutno poznamo v svetu filma, na drugi strani predlogov pa so tudi možnosti prisile ponudnikov storitev dostopa do spleta, da objavljajo le strani, ki so primerne za otroke.

    Objavljeno: 30.12.2008
  • Nvidia bo prešla na 40 nm

    Iz Nvidiinega štaba je v splet ušlo nekaj novih informacij. Zadnja zadeva prehod na manjši proces izdelave njihovih grafičnih procesorjev, ki bodo po tej zaslugi manjši, varčnejši ter hladnejši. 40-nanometrsko tehnologijo izdelave bodo po Nvidiijihnih načrtih v podjetju začeli uporabljati prihodnje poletje, ko bodo prestavili precej novih modelov.

    Objavljeno: 30.12.2008
  • Windows 7 Beta 1

    Pri Microsoftu pridno delajo na novem operacijskem sistemu, ki je tik pred koncem leta dobil prvo uradno preizkusno različico. Windows 7, t. i. Beta 1, so že na voljo za prenos spleta vsem uporabnikom računov MSDN, preizkusna različica pa brezhibno deluje 30 dni (seveda je trajanje delovanja moč podaljšati za dodatnih 90 dni).

    Objavljeno: 29.12.2008
  • Termoelektrična pretvorba za prihodnost

    Japonski raziskovalci so odkrili učinkovito termoelektrično pretvorbo, ki jih navdaja z velikim optimizmom. Razvili so namreč tehnologijo, ki odpadno toploto pretvarja v električno energijo, zadeva pa naj bi v prihodnjih letih doživela obsežno komercializacijo na številnih področjih, začenši z avtomobilsko industrijo.

    Objavljeno: 29.12.2008
  • Mobilnik za 30.000 dolarjev

    Podjetje Vertu, ki je sicer v lasti podjetja Nokia, je predstavilo verjetno enega najdražjih mobilnih telefonov na svetu. Vertu Boucheron 150 je posebna edicija mobilnika posvečena 150 obletnici priznane pariške modne hiše. Mobilnik je narejen je čistega zlata, izdelava pa je potekala povsem ročno. Avtorji navajajo, da so porabili okoli 1000 ur za oblikovanje in izrez nenavadne oblike, 700 ur za ročno poliranje in okoli 500 ur za sestavo telefona. Že kovček, v katerem dostavljajo telefon je umetnina sama zase, narejen iz izbranega lesa in oblikovan podobno kot telefon. Pri vsem skupaj je še posebej smešno, da tehnični podatki telefona sploh niso znani, pa to najbrž niti ni pomembno. Cena ni javno znana, poznavalci pa ocenjujejo, da presega 30.000 dolarjev. Še en dokaz več, da kriza nekatere izbrance še ni dotaknila.

    Objavljeno: 28.12.2008
  • Mail on Ovi za lastnike telefonov

    Nokia je napovedani poštni servis za lastnike mobilnih telefonov Mail on Ovi končno odprl v javno preizkusno uporabo, pri čemer je storitev brezplačna za lastnike telefonov Nokia. Za razliko od podobnih poštnih storitev, predvsem potisne pošte (push mail), ki so bile doslej namenjene predvsem zgornjem cenovnemu razredu, tako imenovanim pametnim telefonom, Mail on Ovi odpira dostop do elektronske pošte najširšemu krogu uporabnikov, saj storitev denimo brez težav deluje na večini telefonov srednjega in celo spodnjega razreda, ki temeljijo na platformi Nokia S40.

    Objavljeno: 28.12.2008
  • Intel in Nvidia vse bolj v konfliktu

    Podjetje Nvidia, ki je bilo po prevzemu družbe ATI s strani podjetja AMD zelo blizu družbe Intel, prihaja čedalje bolj pogosto v spor s svojim zaveznikom. Zadnji predmet razhajanj je predlog družbe Nvidia, da bi za Intelove procesorje Atom ponudili lastno grafično in sistemsko podporo v obliki sistemskih naborov Nvidia Ion. Ti bi združevali mobilni grafični procesor GeForce 9400 in sistemski nabor, s čimer bi na področje malih prenosnikov, netbookov prinesli grafične zmožnosti večjih bratov in zmožnost dekodiranja video posnetkov v visoki ločljivosti brez pretirane obremenitve centralnega procesorja. Toda Intel zavrača možnost, da bi procesorje Atom prodajal brez lastnih naborov 945GSE in 945GC, saj jih zdaj proizvajalcem računalnikov ponuja le v kompletu. Zato napoveduje, da ne bo potrdil združljivosti izdelkov Nvidie za to procesorsko platformo. Pri družbi Nvidia pa se pritožujejo, da to vodi v novi krog monopolnega ravnanja, ki je v preteklih letih že večkrat ohromilo razvoj.

    Objavljeno: 27.12.2008
  • Internet prehiteva časopise

    Internet že vrsto let predstavlja alternativo tiskanim medijem, v letu 2008 se je prvič zgodilo, da so internetni viri v ZDA prehiteli tiskane medije kot primarni vir novic pri bralcih. V raziskavi družbe Pew Research Center for the People & the Press je okoli 40% vprašanih navedlo, da je internet njihov primarni vir za spremljanje dnevnih novic in drugih informacij, kot so denimo mali oglasi. To je velik skok v primerjavi z letom 2007, ko je internet kot prvi medij imenovalo le 24% vprašanih. Zanimivo, da so tudi tiskani medij dosegli rahlo rast (35% proti 34% v letu 2007), kar pa ni bilo dovolj, da bi ostali pred internetom.

    Objavljeno: 27.12.2008
  • Refleksivni zasloni prihajajo med prenosnike

    Korejski proizvajalec LG Electronics je prikazal 14,1-palčni zaslon, pri katerem lahko uporabnik preprosto preklopi med refleksivnim in tranzitivnim načinom zadenjske osvetlitve zaslona, kar prispeva k udobnejši rabi na odprtem pa tudi manjši porabi energije. Zaslon, ki je namenjen pretežno prenosnim računalnikom, porabi pri refleksivnem načinu osvetljevanja komaj četrtino energije, ki je sicer potrebna za prikaz slike. Če pri tem upoštevamo, da zaslon pri sodobnih prenosnikih porabil tudi do 75% vse energije, ki jo ima na voljo računalnik, so prihranki več kot očitni. Uporabniki lahko med obema načinoma osvetljevanja preklopijo preprosto s pritiskom na tipko, s tem a dobijo idealno kombinacijo za vse scenarije rabe. Refleksivni zaslon na odprtem nudi tudi precej bolj jasno sliko, saj je kontrastno razmerje okoli 9:1, med tem, ko običajni zasloni dosegajo le okoli 2:1 do 3:1. Prve prenosnike z novim tipom zaslonov lahko pričakujemo v prvi polovici leta 2009.

    Objavljeno: 26.12.2008
  • Gartner napoveduje konec za glasbene CDje

    Pri znameniti analitski družbi Gartner so mnenja, da se bodo morale glasbene založbe do konca leta 2009 premakniti s področja distribucije glasne na nosilcih CD na druge prodajne kanale, zlasti spletni prodajo svojih izdelkov. Spletna prodaja je sicer še vedno v manjšini, vendar hitro pridobiva delež v celotni prodaji glasbenih izdelkov. Leta 2007 je spletna prodaja znašala v ZDA 23% vse prodaje, globalno pa le okoli 15%. Podatki za 2008 še niso dokončni, vendar kažejo na znatno povečanje teh deležev, še posebej v ZDA. Pri Gartnerju menijo, da morajo založbe spremeniti dosedanjo strategijo, kjer so brezplačno spletno distribucijo predvsem preganjale, vendar pri tem niso bili niti najmanj uspešne, hkrati pa se je prodaja v klasičnih prodajnih kanalih drastično zmanjšala. Napoved konca za glasbene CD-je napovedujejo tudi zaradi dejstva, da bo v naslednjih treh letih skoraj tri četrtine potencialnih strank imelo dostop do internetnih širokopasovnih ali mobilnih povezav, kar je hkrati tudi najbolj priljubljeno sredstvo za dostop do vsebin, zlasti med mladino.

    Objavljeno: 26.12.2008
  • Božičkova pot na Google Earthu

    Tako kot zadnja štiri leta, Google tudi letos pomaga pri spremljanju poti božička, ki ga ta opravlja pri razvažanju daril otrokom. Google na tem področju sodeluje z združenjem NORAD, ki sicer spremlja "gibanje" najbolj izmuzljivega voznika sani že več kot 50 let. V letošnji različici lahko navdušenci spremljajo pot iz severnega pola v priljubljenem programu Google Earth, kjer so na posameznih postajah prikazani video posnetki, drugod pa fotografije. Potovanje je mogoče spremljati prek mobilnega telefona in celo prek servisa Twitter. Kdor je zamudil nočni potep, lahko pot pregleda tudi kasneje.

    Objavljeno: 25.12.2008
  • Europeana.eu - evropska spletna knjižnica

    Tik pred božičnimi prazniki je v drugem poizkusu odprla vrata nova evropska spletna knjižnica Europeana.eu. Knjižnica nudi dostop do množice literarnega gradiva, slik, zgodovinskih dokumentov in drugega gradiva, ki ga hranijo centralne evropske knjižnice in muzeji. V projektu sodelujejo največje zakladnice kulture starega kontinenta, kot so British Library v Londonu in Louvre iz Pariza, med temi pa najdemo tudi slovenske, kot je Narodna in univerzitetna knjižnica iz Ljubljane. V sistemu je trenutno na voljo čez dva milijona dokumentov v digitalni obliki.

    Objavljeno: 25.12.2008
  • Monitor tudi na Facebooku

    Leta je konec, začenja se dvatisočdeveto. Pravi trenutek, da začnemo kaj novega. Vabljeni na Facebook, kjer ima Monitor po novem svojo stran. Sledite nam tudi tam!

    Objavljeno: 24.12.2008
  • Mobitel krepi mobilno TV

    Mobitel je junija letos kot prvi slovenski mobilni operater predstavil storitev mobilne televizije, nedavno pa so razširili seznam programov s kanali POP TV, Kanal A in TV Pika. Uporabniki pa lahko v živo prek mobitelov UMTS spremljajo že 11 TV-programov, v promocijskem obdobju do konca leta pa je storitev v Mobitelovem omrežju še brezplačna.

    Objavljeno: 24.12.2008
  • Prenosnik z dvema zaslonoma

    Kitajski Lenovo je pred novim letom poskrbel za svoje vrstno presenečenje, ko je predstavil najnovejši prenosnik Lenovo ThinkPad W700ds, ki premore kar dva zaslona LCD. Poleg običajnega, v tem primeru 17-palčnega (1920 x 1200 pik), se ohišju tega zaslona nahaja še manjši, 10,6-palčni, ki ga pri uporabi potegnemo ven na desni strani računalnika. Na ta način dobimo dodatno površino z ločljivostjo 768 x 1280 pik, kar lahko s pridom uporabimo za beležke, koledar, orodne vrstice, brskalnik ali pa mala orodja Widgets v okolju Windows Vista. Zaradi dodatnega zaslona je prenosnik dobil približno centimeter pri debelini.

    Objavljeno: 24.12.2008
  • Najhitrejši tranzistor je iz grafena

    IBM je predstavil in demonstriral delovanje novega tipa tranzistorjev, s katerim so dosegli višje gigaherčne hitrosti brez uporabe silicija kot prevodnika. Grafen je posebna oblika grafita, ki ga sestavlja en sam sloj ogljikovih atomov razporejenih v obliki podobni satovju. Pozornost raziskovalcev je pritegnil zaradi svojih izjemnih električnih lastnosti, saj omogoča zelo hiter pretok elektronov in ohranja zanesljivost delovanja tudi pri zelo majhnih dimenzijah povezav. Pri IBM-u so pri testiranju ugotovili, da lahko dosežejo frekvence do 26 GHz pri velikosti vrat 150 nm, kar je precej bolje kot pri silicijevih tranzistorjih. Čeprav še ni dokazano, znanstveniki menijo, da bi lahko dosegli hitrosti merjene v THz (1000 GHz) pri velikosti vrat okoli 50 nm. IBM pripravlja tudi komunikacijske radijske oddajnike, ki bi temeljili na grafenu, tu pa sodelujejo v programu CERA (Carbon Electronics for RF Applications), ki ga sponzorira ameriška vojaška agencija DARPA.

    Objavljeno: 24.12.2008
  • APEK izbrala drugega operaterja TV

    Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS (APEK) je na javnem razpisu, ki se je končal 19. decembra 2008, za operaterja drugega nacionalnega omrežja digitalne prizemne radiodifuzije DVB-T izbrala družbo Norkring, ki je del holdinga norveškega telekomunikacijskega podjetja Telenor.

    Objavljeno: 23.12.2008
  • XLAB Gaea+ izziva Google Earth

    Slovensko podjetje XLAB, znano po svojih izdelkih za oddaljeni nadzor ISL Light, je predstavilo trirazsežno vizualizacijsko orodje Gaea+, s katerim na enostaven način prikazujejo informacije v kontekstu geografskega prostora v realnem času. Rešitev deluje podobno kot znani programski paket Google Earth, vendar ponuja bolj bogat nabor informacij lokalnega značaja, kot so ceste, prostorski akti, podatki iz katastra, različne napeljave (denimo komunalne ali telekomunikacijske), turistične informacije in še marsikaj. Na območju Slovenije prikazuje natančnejše ortofoto (letalske) posnetke površja, uporablja natančnejši višinski model in ponuja več vsebinskih podatkov.

    Objavljeno: 23.12.2008
  • Samsung Pixon - križanec med mobilnikom in fotoaparatom

    Samsung Electronics je predstavil mobilni telefon Pixon (oznaka M8800), ki je najtanjši med podobnimi izdelki, ki nudijo resnične fotografske zmožnosti. Pixon je mobilni telefon, ki po na eni strani nudi velik zaslon občutljiv na dotik, po zgledu Apple iPhona, na drugi pa je tudi zmogljiv digitalni fotoaparat z ločljivostjo 8 milijonov pik. Pri tem je ohišje v celoti debelo le 13,8 mm. Fotografski del nudi samodejno ostrenje, bliskavico, prepoznavo obraza, opremljanje z geografskimi oznakami (geo-tagging), način za prepoznavo nasmeha funkcijo za fotografiranje panorame. Škoda le, da fotoaparat ne premore optičnega zuma, ki ga ob visoki ločljivosti nadomešča 16-kratni digitalni zum. Pri pregledovanju fotografij se premikamo naprej in nazaj preprosto s tresenjem in obračanjem telefona.

    Objavljeno: 23.12.2008
  • Še zadnja letošnja številka revije Monitor

    V torek, 23. decembra, je izšla še zadnja letošnja številka revije Monitor. Seveda je na voljo tudi nov Monitor TV, ki je na priloženi plošči (ki jo lahko dobite tudi kot naročniki) v navadni in HD ločljivost.

    Objavljeno: 23.12.2008
  • ITU G.Hn za 400 Mb/s

    Organizacija International Telecommunication Union (ITU) je pričela z delom na novem standardu za prenos podatkov, ki bo ponujal precej večje hitrosti kot vse doslej znane tehnologije. Predlog standarda nosi ime G.Hn, podpira pa ga tudi skupina proizvajalcev elektronske opreme, ki se je združila okoli združenja HomeGrid Forum. Cilj novega standarda je tako povečati hitrosti, kot tudi poenostaviti in poceniti vmesnike za prenos podatkov po novem protokolu.

    Objavljeno: 22.12.2008
  • Modbook - neuradni tablični MacBook

    Podjetje Apple kljub uspešnem nastopu na področju prenosnih računalnikov v svoji ponudbi še nima tabličnega računalnika, čeprav ga navdušenci napovedujejo že dalj časa. Dokler se podjetje iz Cupertina ne bo zganilo, pa imajo uporabniki na voljo zanimivo alternativo, ki jo ponuja kalifornijsko podjetje Axitron. Mlada družba ponuja predelavo originalnih MacBookov v pravi tablični računalnik z zaslonom občutljivim na dotik. Pri tem uporabljajo tehnologijo podjetja Wacom, ki je že vrsto let znano po svojih grafičnih tablicah.

    Objavljeno: 22.12.2008
  • Miniaturni projektorji postajajo še bolj mini

    Napredek tehnologije je v zadnjem času omogočil izredno miniaturizacijo projektorjev. Po podjetje 3M, ki je začelo s prodajo žepnega projektorja je na vrsti še precej manjši izdelek malo znanega japonskega podjetja Castrade. Projektor CV-MP01 tehta komaj 90 gramov in meri 4 x 5,7 x 5,9 cm, torej je veli približno toliko kot manjša urna budilka. Kljub temu omogoča projekcijo slike z ločljivostjo VGA (640 x 480 pik), proizvajalec pa jamči življenjski cikel okoli 10.000 ur. Uporabljena je tehnologija LCOS, za osvetlitev mini zaslona pa služi dioda LED.

    Objavljeno: 22.12.2008
  • Pisava z luknjami

    Nizozemci nočejo biti poznani le po siru z luknjami, temveč želijo ta koncept uveljaviti tudi v računalništvu. V ta namen so oblikovali poseben tip pisave, imenovan Ecofont, ki se od sorodnih krivulj loči po tem, da vsebuje luknje. Snovalci, podjetje Spranq, so svoj trud še dodatno podkrepili z argumentom, da z uporabo njihove pisave pri tiskanju prihranimo okoli 20 odstotkov črnila.

    Objavljeno: 21.12.2008
  • ABIT zaključuje svojo zgodbo

    31. december 2008 je datum, ki si ga bomo v svetu računalništva lahko zapomnili po manj veselem dogodku. Prav ob koncu leta bo svoja vrata namreč zaprlo podjetje ABIT, ki je računalničarjem dalo prenekatero inovacijo in več let vodilo smernice razvoja osnovnih plošč. A nekatere slabe poslovne poteze in menjava Tajvanske oblasti so poskrbele, da je nekdanji velikan že pred leti zašel v škripce, iz katerih ni našel več izhoda.

    Objavljeno: 21.12.2008
  • Toshibin SSD s kapaciteto pol terabajta

    Tudi SSD-diski počasi, a vztrajno pogledujejo proti terabajtom. Na dobri poti je Toshiba, ki je z novincem dosegla polovico omenjene vrednosti, torej kapaciteto 512 GB. S tem so Toshibini inženirji prikazali prvi izdelek te sorte, ki uporablja MLC NAND pomnilnik, izdelan v 43-nm tehnologiji. Ta je pravzaprav tudi omogočila dovoljšnjo miniaturizacijo, da je omejen prostor bilo moč zapolniti s pomnilniškimi celicami.

    Objavljeno: 20.12.2008
  • Nvidia v pogajanjih z Intelom

    Po Tajvanu že krožijo govorice, da se Nvidia srdito pogaja z Intelom o možnosti proizvodnje mini matičnih plošč za platforme, temelječe na izredno varčnih procesorjih Intel Atom. Kot argument navajajo zastarelost rešitev (čipovja 945GSE in 945GC), ki jih Intel namenja kompletu plošče in procesorja.

    Objavljeno: 20.12.2008
  • Nova odpuščanja pri AMD

    Zaposleni v družbi AMD nič kaj z optimizmom ne zrejo v novo leto, saj so njihovi vodilni za januar 2009 že napovedali krčenje delovne sile za okoli 15.000 glav. Omenjena številka predstavlja okoli 10 odstokov zaposlenih širom sveta, brez dela pa bodo zvečine ostali delavci v proizvodnih obratih ter na administracijskih položajih.

    Objavljeno: 20.12.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji