• GTS krepi omrežne storitve po Evropi

    Ameriška skupina Global TeleSystems (GTS) bo še v tem trimesečju začela izvajati širokopasovne internetne storitve, namenjene predvsem elektronskem poslovanju med podjetji. Ponudba bo obsegala tudi internetne in ekstranetne storitve, varna navidezna zasebna omrežja (VPN) in spletno poslovanje. GTS je svoje evropske storitve sprva ponudil lani oktobra v Londonu, Parizu, Amsterdamu in Frankfurtu, sedaj pa so na vrsti Velika Francija, Francija, Nemčija, Belgija, Ukrajina, Rusija, Češka, Slovaška, Poljska in Madžarska. Do konca leta bodo storitve ponujali še v 17 evropskih državah, med njimi tudi v Italiji ter na Švedskem, Danskem in Nizozemskem.

    Objavljeno: 6.2.2000
  • 3Comovi izdelki za brezžična krajevna omrežja (LAN)

    3Com je začel prodajati izdelke AirConnect, ki omogočajo lažjo dosegljivost ter preprostejši in zanesljivejši nadzor in upravljanje računalniških krajevnih omrežij (LAN). Izdelki AirConnect omogočajo brezžično povezovanje v krajevna omrežja s prepustnostmi do 11 Mbit/s. V 3Comu menijo, da bodo izdelki AirConnect prispevali večji učinkovitosti v podjetjih, saj povezljivost v omrežje ni več pogojena s priključkom, temveč je dostopna tudi v konferenčnih dvoranah, hodnikih, knjižnicah in drugih javnih prostorih. Uporabniki ostanejo povezani v omrežje, tudi če se premikajo iz enega prostora v drugega.

    Objavljeno: 5.2.2000
  • Nemški Telekom združuje evropske podružnice mobilne telefonije

    Deutsche Telekom zagovarja strategijo oblikovanja panevropskega operaterja mobilne telefonije. Združevanje njihovih podružnic (nemški T-Mobil, britanski One2One, avstrijski max.mobil, češki Radio Mobile itd.) v skupno podjetje prihaja le nekaj dni za tem, ko se je tudi španska Telefonica odločila združiti vse svoje podružnice mobilne telefonije (ima jih predvsem v Južni Ameriki). Novo podjetje T-Mobil International bo vodil dosedanji direktor nemškega T-Mobila Kai-Uwe Ricke.

    Objavljeno: 5.2.2000
  • WAP na pohodu

    Evropski operaterji mobilne telefonije tekmujejo, kdo bo prej objavil začetek komercialnega izvajanja storitev WAP. Pri severnih sosedih je prvi Mobilkom, ki je svoje storitve že ponudil javnosti. Mesečna naročnina na te storitve znaša 90 šilingov (okrog 1300 tolarjev), povezavo pa zaračunajo med 1,00 in 2,80 šilinga (od približno 15 do 41 tolarjev) na minuto. Mobilkomove dveri ponujajo aktualna poročila, vremensko napoved, obvestila za prosti čas, igre, možnost nakupovanja in dostop do spleta. Operater max.mobil bo storitve WAP oblikoval kot nadgradnjo storitev SMS. Izvajati naj bi jih začeli v kratkem, vendar podrobnosti niso razkrili. Operater Connect Austria (omrežje One) pa je z napovedmi nekoliko natančnejši, saj storitve WAP obljubljajo že za to trimesečje.

    Objavljeno: 4.2.2000
  • Swisscom znižuje cene

    Od 1. marca bodo pri švicarskem operaterju Swisscom veljale nove, nižje cene krajevnih, medkrajevnih in mednarodnih telefonskih pogovorov. Ob vikendih bo enourni pogovor kjerkoli v državi z naročniškega telefona vreden le en švicarski frank (124 tolarjev). Impulz, ki je vreden 0,10 franka (12,4 tolarja), bo v krajevnem prometu glede na tri različna tarifna obdobja trajal od 90 do 360 sekund, tudi iz javnih govorilnic. Redni naročniki bodo od ponedeljka do petka v sosednje države (razen v mobilna omrežja) ter ZDA in Kanado klicali za 0,12 franka (14,5 tolarja) na minuto, ob sobotah in nedeljah pa za 0,10 franka (12,3 tolarja) na minuto.

    Objavljeno: 4.2.2000
  • Protestniki proti Telekomu, tudi z jajci

    Med dvema zgradbama Telekoma Slovenije se je 4. februarja 2000 ob 14. uri zbralo približno 200 protestnikov, ki so predvsem opozorili na nerešeno problematiko v zvezi s slovenskim telekomunikacijskim monopolistom -- Telekom da dela po svoje, Vlada RS pa da zavestno podpira in izkorišča monopolno situacijo za polnjenje državne mošnje iz žepov državljanov.

    Objavljeno: 4.2.2000
  • Opal predstavil Tango 2000 Development Studio in Application Server

    Okolje Tango 2000 je namenjeno predvsem hitremu razvoju dinamičnih in zapletenih spletnih aplikacij, kot so spletne trgovine in drugi informacijski centri, zasnovani na internetnih tehnologijah. Uporabnikom so pri tem na voljo tehnologije za elektronsko poslovanje, XML za univerzalno povezljivost in povečano funkcionalnost, pa še dodatne tehnike za porazdeljevanje obremenitev strežnikov tudi v zelo raznolikih okoljih.

    Objavljeno: 3.2.2000
  • Color Medvode, ITS in Baan ERP

    Družba Color Medvode je peto največje slovensko kemično-predelovalno podjetje, ki se ponaša s 150-letno tradicijo in izvozi 60 odstotkov

    Objavljeno: 3.2.2000
  • Baltiški prstan

    Baltiški prstan bo ime za novo podvodno omrežje, ki bo povezovalo finski mesti Turku in Helsinki, ruski St. Petersburg, Latvijo, Estonijo, Litvo in poljski Gdansk. Uprava švedske Telie je sklenila nameniti 70 milijonov švedskih kron (okrog 1,75 milijarde tolarjev) za gradnjo prvega dela podvodne kabelske povezave med omenjenima finskima mestoma. Odseke bodo gradili postopoma in jih povezovali z obstoječimi kabli. Na istem sestanku uprave so sklenili razširiti omrežje Viking Network, ki sedaj povezuje London, Paris in Frankfurt. Že marca bodo dodali krožno povezavo med Frankfurtom, Muenchenom, Berlinom, Hamburgom in Düsseldorfom.

    Objavljeno: 3.2.2000
  • Nova lastniška struktura evropskih operaterjev GSM

    V senci boja za Vodafonov sovražni prevzem nemškega Mannesmanna se menjavajo lastniške strukture še nekaterih evropskih operaterjev GSM. Nemški Mannesmann želi prevzeti britanskega operaterja Orange, kar je Evropska komisija pogojevala s prodajo njunega deleža v tretjem največjem avstrijskem operaterju mobilne telefonije Connect Austria. Le-ta upravlja omrežje GSM 1800 z imenom One, v katerem je skoraj 500 tisoč uporabnikov.

    Objavljeno: 3.2.2000
  • Podražitev računalniških izdelkov?

    Tržni analitiki napovedujejo, da lahko v naslednjih dveh letih pričakujemo podražitev nekaterih računalniških izdelkov in izdelkov za zabavno elektroniko. Glavni razlog je čedalje večje povpraševanje po nekaterih vezjih, katerih proizvodnja komaj dosega naročila kupcev. To zlasti velja za pomnilnike, ki še vedno niso na voljo v zadostnih količinah. V zadnjem času so nekateri proizvajalci računalnikov tako zmanjšali osnovne konfiguracije računalnikov s 128 MB na 64 MB, primanjkuje pa tudi procesorjev, zlati nekaterih modelov podjetja Intel.

    Objavljeno: 2.2.2000
  • Kaj bo z Modrim zobom

    Analitska skupina Frost & Sullivan črnogledo ocenjuje, da zavezništvo Bluetooth morda le ne bo preživelo do pojava prvih izdelkov na trgu. Menijo, da najresnejšo grožnjo predstavljajo radijske motnje, nezdružljivost naprav in težave z varnostjo. V istem poročilu pa vendarle lahko preberemo oceno, da bo v drugi polovici leta že 2,3 milijona naprav lahko uporabljalo tehnologijo Bluetooth, do konca naslednjega leta naj bi jih že bilo več kakor 11 milijonov.

    Objavljeno: 2.2.2000
  • Tržni deleži proizvajalcev mikroprocesorjev

    Podjetje za tržne raziskave Mercury Research je objavilo rezultate raziskave o tržem deležu proizvajalcev in izdelkov na področju mikroprocesorjev. Po teh podatkih ima podjetje AMD danes že 17 % tržni delež, kar je več kakor 5 % bolje od deleža pred tremi meseci. Za lep skok sta zaslužna novi procesor Athlon, ki se uspešno bori proti Intelovemu modelu Pentium III, pa tudi mobilna različica procesorja K6-2, ki ima vse več podpore med proizvajalci prenosnih računalnikov.

    Objavljeno: 2.2.2000
  • Skupna raba optičnih omrežij

    Švedska Telia in kanadski Worldwide Fiber sta sklenila dogovor o izmenjavi svetlovodnih omrežnih infrastruktur v Evropi in Severni Ameriki. Telia bo prispevala 6400 km dolgo optično omrežje, ki prek Velike Britanije, Francije, Nemčije, Nizozemske, Švedske, Norveške in Danske povezuje 11 večjih evropskih mest, vključno z Londonom, Parizom in Frankfurtom. Izročili naj bi ga še v tem trimesečju, v celoti pa bo narejeno predvidoma do konca leta. Vancouverski Worldwide Fiber, ki gradi globalno optično omrežje IP, bo Telii zagotovil omrežje skupne dolžine 14.000 km, ki povezuje 17 večjih mest v ZDA.

    Objavljeno: 2.2.2000
  • Skupni razvoj pomnilniške tehnologije

    Podjetja Intel, Hyundai, Infineon, Micron, NEC in Samsung so sklenila sporazum o skupnem razvoju nove pomnilniške tehnologije, ki bo čez čas nadomestila sedanje pomnilnike SDRAM. Novi rod pomnilnikov, ki bo predvidoma pripravljen leta 2003, za zdaj pa še nima imena, bo temeljil na povsem novi zasnovi, omogočal bistveno večjo hitrost prenosa podatkov, sprva pa bodo novi pomnilniki najbrž na voljo v vezjih z zmogljivostjo 1 Gbit.

    Objavljeno: 1.2.2000
  • Vodafone razkriva svojo strategijo mobilnega interneta

    Vodafone je razkril strategijo razvoja novih storitev, ki bodo njihovim uporabnikom mobilne telefonije omogočile dostop do podatkov in interneta. Storitvam bodo najverjetneje dodelili novo blagovno znamko, katere imena še niso razkrili. Vrednost naložb v prvih treh letih ocenjujejo na pol milijarde dolarjev (100 milijard tolarjev). Prve storitve naj bi bile na voljo julija 2000 in bi skozi posebne internetne dveri bile dostopne uporabnikom povsod po svetu.

    Objavljeno: 1.2.2000
  • Microsoft Next Generation Windows Services

    Zdaj, ko ni več direktor Microsofta, se Bill Gates namerava znova posvetiti svojemu najljubšemu opravilu -- razvoju novih tehnologij. Skoraj povsem v ozadju novice o zamenjavi na vrhu Microsofta je bilo namreč mogoče zvedeti tudi nekaj usmeritev o nadaljnjem razvoju v Microsoftu, pri katerih naj bi imel Gates pomembno vlogo. Na tiskovni konferenci so oznanili novo tehnološko smer v obliki storitev, imenovanih Next Generation Windows Services (NGWS), ki jo bodo podrobneje predstavili aprila na srečanju Forum 2000. Microsoft namerava z novo smerjo zgraditi novo platformo, zasnovano v dobršni meri na internetnih tehnologijah. Ta bo predstavljala osnovo za niz izdelkov, ki pridejo na vrsto v prihodnjih letih.

    Objavljeno: 1.2.2000
  • Omrežje nemškega Telekoma na Japonskem

    Deutsche Telekom načrtuje od druge polovice leta dalje na Japonskem samostojno tržiti storitve medkrajevne telefonije prek lastnega omrežja. Deutsche Telekom že od leta 1993 ponuja omenjene storitve na tem trgu, vendar je uporabljal omrežja drugih operaterjev. Leta 1998 so začeli prodajati mednarodne telefonske storitve prek najetih vodov, decembra lani pa so iz nekdanje japonske podružnice ustanovili novo lastno podjetje Deutsche Telekom Japan, ki je pri japonskih oblasteh že zaprosilo za ustrezna dovoljenja za opravljanje telekomunikacijskih storitev v lastnem omrežju.

    Objavljeno: 1.2.2000
  • Poceni Argus DC3000

    Podjetje Argus Industries je prvo, ki je predstavilo digitalni fotoaparat s tipalom, v katerem je več kakor milijon svetlobnih elementov in stane manj od 40.000 tolarjev. Fotoaparat DC3000 uporablja tipalo znamke Sony, dvojne izmenljive leče, bliskavico, večfunkcijski zaslon LCD, v paketu pa so še 4 MB pomnilniški nosilec Smart Media, akumulatorji, vsi potrebni kabli in programska oprema.

    Objavljeno: 31.1.2000
  • Svetla prihodnost svetlovodnih omrežij

    Družbe, ki se ukvarjajo s svetlovodnimi omrežji in pripadajočo opremo, so vedno bolj privlačne. Primerov ne manjka: delnice Sycamore Networks so v slabih dveh mesecih po začetku javne prodaje dosegle sedemkrat višjo vrednost (čez 20 milijard dolarjev), čeprav dohodki podjetja dosegajo komaj 19 milijonov dolarjev. Družbi Contender Qtera in E-Tek Dynamics so kupili za zelo velike vsote, čeprav njihovi prihodki še ne dosegajo visokih vrednosti, Pirellijeva optika pa je dobila novega lastnika. Obetavne napovedi ponuja Optical Networks, ki proizvaja opremo za usmerjanje klicev znotraj krajevnega telefonskega omrežja, cena pa je pogosto tudi za polovico nižja kakor pri tekmecih. Njihovi optični usmerjevalniki so naprodaj za 50 do 100 tisoč dolarjev, podobna oprema proizvajalcev Nortel Networks in Lucent Technologies pa naj bi bila dvakrat dražja. Optical Networks nenehno objavlja sklepanje novih pogodb, vrednost podjetja pa že ocenjujejo na 20 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 31.1.2000
  • Dogovor ali delitev?

    Medtem ko na vrhu Microsofta prihaja do sprememb, se velikan iz Redmonda še vedno ubada s tožbo o monopolnem delovanju. Po dobro obveščenih virih naj bi se zvezna vlada in 19 zveznih držav, ki so skupaj podale obtožnico proti Microsoftu, strinjale o delitvi družbe na manjše dele kot o primerni kazni v primeru, da bo Microsoft spoznan za krivega. Medtem ko v Chicagu pod posredništvom zveznega sodnika Richarda Posnerja poteka nov krog pogajanj o poravnavi med družbo in tožniki, so vse močnejše govorice o tem, da je v tožilskih krogih največ podpore dobil načrt za razdelitev Microsofta na tri dele in ne na dva (družba za razvoj okolja Windows in druga za drugo programsko opremo), kar je bilo najbolj verjetno doslej.

    Objavljeno: 31.1.2000
  • S slovensko kartico SIM v Severno Ameriko

    Družba Mobitel ima sklenjene in delujoče pogodbe o sledenju s štirimi ameriškimi operaterji: Omnipoint (vzhodni del ZDA), Powertel (jugovzhod ZDA), Aerial (osrednji in južni del ZDA) in Voicestream (jug in severozahod ZDA). Mobitelova kartica SIM lahko deluje v predelih 37 ameriških zveznih držav in še v več kakor 1800 večjih mestih v Kanadi, kamor sega signal operaterja Microcell (velja tudi za Debitelove naročnike, saj uporabljajo Mobitelovo omrežje). Vsa omenjena severnoameriška omrežja delujejo v frekvenčnem omrežju 1900 MHz, zato je za uporabo v teh omrežjih poleg kartice SIM treba imeti telefon, ki deluje v tem frekvenčnem območju. Mobitel svojim naročnikom ob predložitvi vozovnice za potovanje v ZDA ali Kanado ponuja brezplačen najem ustreznega mobilnega telefona za obdobje do treh mesecev.

    Objavljeno: 31.1.2000
  • Oracle 8i Release 2

    Oracle je začel prodajati novo različico podatkovnega strežnika, ki bo nosila oznako Oracle 8i Release 2. Večina novosti je povezanih z večjo varnostjo podatkov, hranjenih v strežniku. Z novo tehnologijo Virtual Private Database naj bi tako zagotovili popolno varnost podatkov pred drugimi uporabniki zbirke, kar je še posebej pomembno pri podatkovnih servisih, pri katerih z isto zbirko dela več najemnikov in celo tekmecev v vsakdanjem poslovanju.

    Objavljeno: 30.1.2000
  • Optično tipalo s 6,6 milijona elementov

    Podjetje Scitex, znano po profesionalnih optičnih bralnikih, je razvilo prvo optično tipalo s 6,6 milijona elementov. Leaf C-MOST je razvit v tehnologiji CMOS, zaradi izjemno tankega profila pa ga lahko uporabimo kar namesto filma v klasičnem 35-milimetrskem fotoaparatu.

    Objavljeno: 30.1.2000
  • Še več storitev WAP za Švicarje

    Ne dolgo za tem, ko je Swisscom objavil začetek komercialnega delovanja storitev WAP za 21. februar, je tudi operater stacionarne in mobilne telefonije diAx objavil, da bodo s storitvami WAP začeli še v tem trimesečju. Pri razvoju storitev in tehnoloških rešitev sodelujejo CMG, Compaq in SignalSoft, posebnost naj bi bilo prilagajanje storitev uporabnikom. Ponujene vsebine se bodo tako dinamično prilagajale glede na uporabnikovo zemljepisno lokacijo. diAx bo svojim uporabnikom ponudil tudi dveri, prek katerih bo možno dostopati do vsebin v obliki WAP drugih ponudnikov.

    Objavljeno: 30.1.2000
  • Novell Client za Windows 2000

    Novell zelo natančno sledi dogajanju v taboru glavnega tekmeca, podjetja Microsoft. Tako so pri proizvajalcu operacijskega sistema NetWare celo pred uradno predstavitvijo Windows 2000 predstavili novo različico odjemalca Novell Client 4.7, ki je optimaliziran za povezavo računalnikov z operacijskim sistemom Windows 2000 s strežniki Novell NetWare. Odjemalec tako kakor doslej omogoča povezavo v imeniški sistem NDS, podpira pa delovanje z več protokoli sočasno, vključno s protokolom TCP/IP.

    Objavljeno: 29.1.2000
  • Odobrena prodaja Boschevega oddelka

    Evropska komisija je odobrila prodajo Boschevega oddelka za javna telekomunikacijska omrežja, ki izdeluje tudi svetlovodne in mikrovalovne radijske prenosne sisteme ter strojno in programsko opremo za nadzor omrežij. Njihove stranke so predvsem telekomunikacijski operaterji in ponudniki v Nemčiji in državah Srednje Evrope. Kupec je Marconi, ki bo odštel 148 milijonov evrov (29,5 milijarde tolarjev) gotovine. Boscheva enota za javne omrežja je lani imela izgube, vendar Marconi pričakuje, da bodo v 12 mesecih po nakupu enoto že pripeljali v dobičkonosne vode. Bosch pa se pogaja še z drugimi za prodajo oddelkov za zasebna omrežja in terminale.

    Objavljeno: 29.1.2000
  • Hitachi in procesor Itanium

    Hitachi je prvi od velikih proizvajalcev strežnikov, ki je razkril podrobnosti o prihodnjih izdelkih na temelju 64-bitnega procesorja Itanium. Najmanjši sistemi bodo imeli dva do štiri procesorje, najmočnejši pa sprva 8, nato pa kar 32 procesorjev. Hitachi je tudi napovedal, da bo za strežnike razvil lasten procesorski nabor, ki pa je bil narejen s sodelovanjem Intelovih inženirjev, da bi dosegli največjo možno združljivost med različnimi strežniškimi sistemi. Hitachi bo strežnike ponudil tudi v izvedbah za gruče s tehnologijo InfiniBand, ki jo razvija skupina proizvajalcev z Microsoftom in Intelom na čelu.

    Objavljeno: 29.1.2000
  • Novi nabor Intel 815

    Intel pripravlja nov sistemski nabor, ki bo nosil oznako Intel 815. Sredi januarja se je v javnosti pojavila novica, da je Intel prvotni načrt nabora z delovnim imenom Solano zavrnil in se pospešeno lotil nekoliko spremenjenega nabora Solano-2. Glavna sprememba bo izboljšana podpora za naprave V/I, med katero naj bi mesto našli tudi standardi USB 2.0 (s podporo za hitrosti do 480 Mb/s) in nov vmesnik za diske ATA-100 (prenos podatkov do 100 MB/s). Pri Intelu so se odločili, da bodo samo zamenjali izdelek, predstavitve pa niso prestavili.

    Objavljeno: 28.1.2000
  • Network Associates se deli, obenem pa hiti naprej

    Network Associates je na konferenci RSA 2000 najavil razdelitev družbe na več manjših samostojnih enot, od katerih bo vsaka imela svojega predsednika. Iz krovnega podjetja bodo izločili družbe McAfee Virus Defense, Sniffer Technologies, PGP Security in Magic Solutions. S tem korakom naj bi se lažje prilagodili novim tržnim razmeram in zahtevam kupcev, obenem pa pospešili in povečali izkoristek prodajnih oddelkov, ki so že nekaj mesecev delovali kot samostojne enote. Kljub razdelitvi bo Network Associates zadržal lastništvo nad novimi družbami in vsaj za zdaj ne razmišljajo o nastopu na borzah.

    Objavljeno: 28.1.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji