• Iridium dobiva novo finančno injekcijo

  Ogorčena Motorola bo 15. februarja prenehala finančno podpirati operaterja satelitske telefonije Iridium, vendar kaže, da bo Iridium vendarle še vztrajal. Teledesic načrtuje naložbo v višini 74,6 milijona dolarjev, ki naj bi Iridiumu omogočila nadaljnje delovanje. Naložbo mora odobriti še stečajno sodišče, toda Iridium brez nje pravzaprav nima možnosti za obstoj. Sodišče bo imelo pomisleke morda le zato, ker ima lastnik Teledesica v lasti še enega operaterja satelitskih komunikacij, in sicer ICO Global Communications.

  Objavljeno: 17.2.2000
 • NECov novi algoritem za šifriranje podatkov

  NEC je predstavil nov algoritem za šifriranje podatkov, za katerega trdijo, da je zmogljivejši od današnjih standardov. Posebnost algoritma Cipherunicorn-A je sistem lažnih ključev, ki so shranjeni poleg pravega ključa, zaradi česar je tega težje najti z doslej znanimi metodami. Napadalec lahko tako porabi dneve za odkodiranje napačnega ključa, nato pa mora začeti znova. Tehnika temelji na dinamični kodi, ki lahko uporablja 128-, 192- in 256-bitne ključe. V isti sapi pa je novi algoritem združljiv z enim od doslej najbolj znanih sistemov Data Encryption Standard (DES), kar bo olajšalo njegovo vsakdanjo rabo. NEC namerava sistem uporabljati v komunikacijskih izdelkih, kot so brezžični telefoni, modemi in druge naprave, trenutno pa ne razmišljajo o izdelavi samostojnega šifrirnega paketa, kakršen je znani paket PGP.

  Objavljeno: 16.2.2000
 • Konferenca RSA 2000

  Čedalje več uporabnikov interneta, povezljivost krajevnih omrežij z internetom in elektronsko poslovanje so le najbolj pogosti razlogi za skrb za varnost, kar ostaja pereča težava v informacijskih službah. Zato so se letošnje konference RSA 2000 udeležili vsi, ki na tem področju kaj pomenijo in ponujajo, vključno z družbami RSA, Microsoft in Entrust. Poudarek je bil na sistemih javnih ključev PKI (Public Key Infrastructure). Podjetje RSA je tako predstavilo strežnik Keon Certificate Server 5.5, ki omogoča preprostejše in učinkovitejše razdeljevanje potrdil večjemu številu uporabnikov. Obenem so predstavili razvojni komplet Bsafe Cert-C, ki omogoča procesiranje potrdil in odšifriranje podatkov različnih ponudnikov, vključno s strežniki RSA Keon in VeriSign OnSite.

  Objavljeno: 16.2.2000
 • Združenje GSM si želi večji pomen

  Združenje GSM (GSM Association) želi svoj vpliv in delovanje razširiti na celotno brezžično telefonijo. To sporočilo je bilo razvidno tudi na mednarodnem dogodku v Cannesu (pred svetovnim kongresom GSM, ki ga združenje GSM podpira), na katerega so povabili predstavnike drugih sorodnih organizacij.

  Objavljeno: 16.2.2000
 • BeOS brezplačno, za internetne sprejemnike

  Razširjenost operacijskih sistemov Windows in MacOS ter vse večja priljubljenost Linuxa so družbo Be, ki jo vodi nekdanji Applov vodilni inženir Jean-Louis Gassee, prisilile v drastično spremembo strategije glede operacijskega sistema BeOS. Zaradi močne konkurence, ki jo predstavlja brezplačni Linux, so se pri Beju odločili novo različico operacijskega sistema BeOS 5.0 ponuditi brezplačno, s čimer naj bi povečali zanimanje ter razširjenost sistema.

  Objavljeno: 16.2.2000
 • TeleMach bo ponujal omrežje, storitve, vsebine in aplikacije

  Podjetje namerava z zadostno količino strokovnjakov, znanja, izkušenj in kapitala zagotoviti dobro osnovo za razvoj sodobnih telekomunikacij, ki jih bodo ponujali poslovnim in zasebnim uporabnikom. Njihov konkreten cilj je v Sloveniji zagotoviti storitve največ šest mesecev po tem, ko se pojavijo v tujini. Postali bi radi najpomembnejši nosilec kakovostnih in hitrih komunikacijskih storitev, pri tem pa se bodo naslanjali predvsem na tehnologije optičnih vodov in kabelsko distribucijskih omrežij.

  Objavljeno: 16.2.2000
 • Mobilni telefon iz titana

  Na mednarodnem pohištvenem sejmu v Stockholmu je Ericsson prvič predstavil telefon R320 TITAN. Izdelan je na osnovi telefona R320 WAP v omejeni izdaji 50 kosov. Novi telefon je polno delujoč, vendar ga ni pričakovati v trgovinah, saj so ga razvili le kot poizkus, da bi ugotovili lastnosti titana pri izdelavi in oblikovanju mobilnih telefonov. Titan je med najmočnejšimi materiali in njegova uporaba predstavlja nov izziv za oblikovalce in proizvodnjo mobilnih telefonov.

  Objavljeno: 15.2.2000
 • Toshiba in brezžični prenos videoposnetkov prek Bluetootha

  Toshiba je na Japonskem prikazala delujoč prototip sistema, ki omogoča prenos videoposnetkov v zapisu MPEG4 prek brezžične povezave z vmesnikom Bluetooth. Za komunikacijo so uporabili protokol TCP/IP, ki deluje prek nižjenivojskega protokola L2CAP, uporabljenega pri komunikaciji v sistemih Bluetooth. Čeprav sistem trenutno omogoča prenos le okrog 10 slik na sekundo in velikost slike QCIF (običajna velikost slike pri videokonferencah), pri Toshibi menijo, da lahko kakovost videoposnetkov še precej izboljšajo. Tehnologija MPEG4-over-Bluetooth naj bi omogočala preprost in poceni prenos videoposnetkov prek niza različnih naprav, kot so videointerfoni, nadzorniški sistemi, ter hišni videoprikazovalniki, ki so povezani z osrednjim sistemom (televizorjem). Toshiba bo sistem prvič javno prikazala na sejmu CeBit.

  Objavljeno: 15.2.2000
 • Kodak in Hewlett Packard skupaj v dobo digitalne fotografije

  Kodak in Hewlett Packard sta ustanovila skupno podjetje, ki bo razvilo nove izdelke za dobo digitalne fotografije. Podjetje, ki trenutno še nima imena, bo razvijalo izdelke, ki združujejo Kodakove izkušnje z digitalno in klasično fotografijo, ter HP-jevo znanje o barvnem tisku. Eden od ciljev je izdelava preprostih, a učinkovitih sistemov za samodejno tiskanje fotografij, ki bodo postavljeni v prodajalnah in tržnih centrih. Prvi izdelki naj bi bili na voljo že naslednje leto, partnerja pa za četo 2005 načrtujeta prodajo izdelkov v višini skoraj milijarde dolarjev letno.

  Objavljeno: 15.2.2000
 • LinuxWorld 2000 v New Yorku (2.)

  LinuxWorld je osrednji dogodek za skupnost uporabnikov Linuxa, prvič letos pa so se srečali v New Yorku. Zanimiva novost, ki je bila prikazana na prireditvi, je izdelek za razpoznavo govora IBM ViaVoice, prvi tovrstni izdelek za operacijski sistem Linux. Program bo menda tako majhen, da bo primeren za rabo tudi na najmanjših računalnikih, kot so žepni računalniki z Linuxom. Pri IBM-u še zlasti mislijo na razvijalce. V kratkem naj bi predstavili razvojni komplet, ki bo med drugim vseboval Linux različice zbirke podatkov DB2, spletnega strežnika WebSphere Application Server, poštnega strežnika Lotus Domino in razvojnega orodja VisualAge for Java. Skupaj z družbo NetObjects, ki je v večinski lasti IBM-a, bodo kmalu predstavili tudi paket TopPage, razvojno orodje in spletni urejevalnik za okolje Linux.

  Objavljeno: 15.2.2000
 • Podjetje S3 -- prvi partner procesorja Crusoe

  Procesor Crusoe, prvenec podjetja Transmeta, je dobil prvega partnerja. To je podjetje S3, ki bo sredi leta predstavilo lahek peresnik, zasnovan na modelu TM3120 in operacijskem sistemu Mobile Linux. Sistem naj bi stal manj od 1000 dolarjev. Vse kaže, da je za zamik med predstavitvijo procesorja in dobavljivostjo na trgu kriv predvsem operacijski sistem Mobile Linux, ki še ni povsem dokončan, čeprav njegov razvoj koordinira sam Linus Torvalds. Zato pa so dnevi po predstavitvi razkrili še nekaj podrobnosti. Večina proizvajalcev namerava zapreti Mobile Linux v pomnilnik ROM, računalnik pa bo poleg navidezne (zaslonske) tipkovnice podpiral razpoznavo pisave, ki je na moč podobna sistemu Grafiti, uporabljenemu v računalnikih Palm.

  Objavljeno: 14.2.2000
 • Novi brizgalniki Hewlett Packard

  Hewlett Packard je predstavil tri nove barvne brizgalnike, optimalizirane za domačo rabo, zlasti pa za kakovosten tisk digitalnih fotografij. V prodajo bosta najprej prišla modela DeskJet 932C (v ZDA priporočena cena 200 dolarjev) ter DeskJet 952C (300 dolarjev), z manjšim zamikom pa še najmanjši model DeskJet 842C, ki bo stal le 150 dolarjev. Glavna značilnost dveh večjih modelov je še kakovostnejši tisk, ki ga omogoča nov algoritem PhotoREt III, s katerim lahko tiskalnik brizgne 29 kapljic barve za posamezno piko. Poleg tega oba tiskalnika na fotografskem papirju dosegata ločljivost 1200 × 2400 pik, največ doslej med barvnimi brizgalniki tega cenovnega razreda.

  Objavljeno: 14.2.2000
 • LinuxWorld 2000 v New Yorku (1.)

  LinuxWorld je osrednji dogodek za skupnost uporabnikov Linuxa, prvič letos pa so se srečali v New Yorku. Eden od ključih dogodkov na zimskem LinuxWorldu je bil zagotovo govor Linusa Torvaldsa, ki je občinstvu ponovno podal presek stanja in prihodnost Linuxa. Spregovoril je zlasti o novem jedru z oznako 2.4, za katerega je priznal, da glede na dosedanje načrte zamuja. Novo jedro bi moralo biti končano še v tem četrtletju, vendar je težko pričakovati končno različico pred poletjem. Linus pa razmišlja, da bi pred tem izdal "preizkusno" različico jedra 2.4, ki bi tako potešila radovednost uporabnikov.

  Objavljeno: 14.2.2000
 • Veliki brat bo nadzoroval rusko omrežje

  Ruska obveščevalna služba FSB (naslednica nekdanje zloglasne službe KGB) je začela izvajati projekt SORM (sistem za operacijsko-raziskovalne dejavnosti), ki jim daje velika pooblastila pri nadzorovanju vseh dejavnosti ruskih državljanov v internetu. Vršilec dolžnosti predsednika ruske federacije, Vladimir Putin, tudi sam nekdanji agent KGB, je praktično v prvem tednu opravljanja nove dolžnosti sporna pooblastila razširil še na sedem drugih državnih ustanov, vključno z davčno policijo in policijo notranjega ministrstva, parlamentarnimi in predsedniškimi varnostnimi službami, obmejno policijo in carino.

  Objavljeno: 14.2.2000
 • Sodelovanje 3Com-a in SiOL-a pri vzdrževanju

  3Com in SiOL sta sklenila dogovor o sodelovanju pri vzdrževanju terminalnega prilagojevalnika 3Com U.S. Robotics ISDN Pro TA. SiOL-ova brezplačna številka za tehnično pomoč 080 8765 bo sprejemala tudi vprašanja v zvezi s pomočjo pri delu z omenjenim terminalnim prilagojevalnikom, ki se je po Sloveniji močno razširil, predvsem zaradi akcije ISDN 3000 Telekoma Slovenije.

  Objavljeno: 14.2.2000
 • IBM se pripravlja na prenovo

  IBM se pripravlja na vnovičen poizkus obuditve prodaje osebnih računalnikov PC. Spomladi naj bi tako začeli prodajati povsem nove računalnike, ki bodo po trditvah nekateri virov imeli radikalno drugačen videz in zgradbo, poleg tega pa naj bi predstavili tudi novo tržno ime in se s tem poslovili od sedanjih oznak PC 300. Med drugim se IBM menda pripravlja na vpeljavo podobne strategije, kakor so jo lani ubrali nekateri tekmeci -- zmanjšanje cene računalnikov v zameno za naročnino na internetne storitve.

  Objavljeno: 13.2.2000
 • Novi brizgalniki Epson

  Epson je v ZDA predstavil nov rod barvnih brizgalnikov, ki so optimalizirani za tiskanje digitalnih fotografij. Glavna novost tiskalnikov je sistem barv in papirja, ki omogoča še manjše barvne pike kakor doslej, predvsem pa bolj trajne izpise. Z novo kemično sestavo barv in posebnim premazom papirja pri Epsonu zagotavljajo obstojnost natisnjenih slik vsaj 10 let ali več, če so te hranjene v primernem okolju. Novinci uporabljajo že doslej znano tehnologijo Advanced Micro Piezo, ki omogoča tisk z ločljivostjo 1440 × 720 pik, a za tisk uporabljajo tiskalno glavo s šestimi barvami.

  Objavljeno: 13.2.2000
 • Intelov pomnilnik v Ericssonovih mobilnih telefonih

  Ericsson bo v naslednjem triletnem obdobju uporabljal izključno Intelove pomnilnike flash RAM, poleg tega pa bosta Ericsson in Intel sodelovala pri razvoju novih mobilnih izdelkov, ki bodo lahko shranjevali podatke kot so elektronska pošta, govor in glasba. Sklenjena pogodba omogoča Ericssonu trženje novih izdelkov, ki bodo podpirali vsebino in storitve tretjega rodu mobilne telefonije - združevanje govornih in internetnih zmogljivosti v brezžičnih prenosnih napravah.

  Objavljeno: 13.2.2000
 • Brezžični Firewire

  Japonsko podjetje NEC je razvilo nov komunikacijski sistem, ki omogoča prenos protokola IEEE-1394 (Firewire) prek brezžične povezave. IEEE-1394 je vse bolj priljubljen vmesnik za povezavo digitalnih naprav za zabavno elektroniko, kot so digitalne video kamere, televizijski aparati, glasbeni stolpi ter računalniki in računalniška periferija. Po trditvah predstavnikov podjetja NEC novi sistem brezžičnih oddajnikov omogoča prenos signalov s hitrostjo kar 400 Mb/s na razdalji 12 metrov v vidnem polju in 7 metrov, če signal potuje skozi zidove. NEC ni prvi, ki je razvil brezžično različico vmesnika IEEE-1394. Prvi je bil lani Canon s prototipom s hitrostjo 100 Mb/s, vendar bo zagotovo prvi, ki bo na podlagi nove tehnologije ponudil tudi izdelke. Za konec leta napovedujejo brezžični vmesnik, združljiv s standardom HAVi 1.0 (Home AV Interface). Izdelki bodo sprva na voljo na japonskem tržišču.

  Objavljeno: 13.2.2000
 • Intelovo zanimanje za omrežno in komunikacijsko opremo

  Intel se vse bolj podaja med omrežno in komunikacijsko opremo. V začetku februarja je podjetje kupilo indijsko družbo Thinkit, ki se ukvarja z razvojem vezij za usmerjevalnike in stikala, že doslej pa je tesno sodelovalo z Intelovo hčerinsko družbo Level One Communications. Thinkit je že enajsto podjetje omrežnih in telekomunikacijskih izdelkov, ki jih je Intel kupil v zadnjem letu.

  Objavljeno: 12.2.2000
 • AMD-jevi novi procesorji za prenosnike

  AMD pripravlja v letošnjem letu kar nekaj novosti pri procesorjih za prenosne računalnike. Že junija naj bi na vrsto prišli novi procesorji K6-2+ in K6-III+, ki bodo vsebovali tehnologijo Gemini, nekaj podobnega nedavno predstavljeni Intelovi tehnologiji SpeedStep in omogoča napredno varčevanje z energijo. Oba procesorja bosta narejena v 0,18-mikronski tehnologiji, manjši bo vseboval 128 KB predpomnilnik, večji pa 256 KB predpomnilnik in podporo za hitrejše 100 MHz sistemsko vodilo. AMD bo do konca leta predvidoma predstavil tudi mobilno različico procesorja Athlon.

  Objavljeno: 12.2.2000
 • Lotusphere 2000 v Orlandu

  Lotus je sredi januarja v Orlandu na Floridi organiziral zdaj že tradicionalno konferenco, posvečeno izdelkom, partnerjem in zlasti uporabnikom Lotusovih izdelkov. Dogodek je mineval v razmeroma negotovem ozračju, saj je tik pred srečanjem prišlo do zamenjave v samem vrhu podjetja, kjer je dosedanjega direktorja Jeffa Papowsa zamenjal Al Zollar. Do odločitve je prišlo tako nenadoma, da je bilo prepozno za zamenjavo programa srečanja Lotusphere in ga je vodil Papows. Ta pa je zanikal, da iz družbe odhaja zaradi notranjih pritiskov in lani podane obtožbe o domnevnem spolnem nadlegovanju sodelavke. S prvim februarjem odhaja v doslej še neimenovano zasebno podjetje, ki se ukvarja z razvojem programske opreme.

  Objavljeno: 12.2.2000
 • Benefon Q za mobilno deskanje

  Finski proizvajalec Benefon je na svetovnem kongresu GSM v Cannesu prve dni februarja predstavil novi telefon Benefon Q. Posebnost tega telefona je podpora standardom WAP/WML in HTML, kar zagotavlja večjo prilagodljivost pri prikazu spletnih vsebin na zaslonu mobilnega telefona. Benefon Q ima vdelano tudi programsko podporo za elektronsko pošto, ki omogoča posredovanje elektronske pošte prek običajnih internetnih protokolov. Novinec tehta 89 g ter deluje v omrežjih GSM 900 in GSM 1800. Programska oprema vključuje brskalnik Microsoft Mobile Explorer in osebni organizator.

  Objavljeno: 12.2.2000
 • ScanSoft kupil družbo Caere, proizvajalca paketa Omnipage

  Podjetje ScanSoft, proizvajalec programske opreme za krmiljenje optičnih bralnikov in optično razpoznavo črk, je kupilo družbo Caere, lastnika znanega programskega paketa za optično razpoznavo znakov Omnipage. S poslom, vrednim 140 milijonov dolarjev, so razširili ponudbo programske opreme, ki so jo že doslej pridobili z lastnim razvojem, predvsem pa z nakupi. Pred časom so od podjetja Visoneer odkupili programski paket za vodenje dokumentacije in optično branje PaperPort, nedavno pa so od družbe Metacreations kupili programske pakete Kai's PhotoSoap, Kai's SuperGoo, Kai's PowerShow in PhotoFactory. Scansoft tako postaja vodilni ponudnik programske opreme za podporo optično branje, saj imajo sklenjene pogodbe s skoraj vsemi vodilnimi proizvajalci optičnih bralnikov.

  Objavljeno: 11.2.2000
 • Nad 250 milijonov uporabnikov GSM

  Združenje GSM Association je objavilo, da je število uporabnikov mobilne telefonije GSM preseglo 250 milijonov še v zadnjih dneh lanskega leta. Ocene so le približne, menijo pa, da bodo končne vrednosti še veliko višje, saj podatki o novih uporabnikih hitro rastoče vnaprej plačane telefonije niso še zbrani v celoti. Vnaprej plačana telefonija tolče vse rekorde povsod po svetu in prispeva k tako hitrem večanju števila uporabnikov GSM. Pred sedmimi leti je bila telefonija GSM dosegljiva le skromni množici 250 tisoč uporabnikov, danes pa je na nekaterih azijskih trgih število mobilnih telefonov že preseglo število tamkajšnjih stacionarnih telefonov.

  Objavljeno: 11.2.2000
 • Predstavljen delujoči prototip telefona GPRS

  Na svetovnem kongresu GSM, ki je tako kakor vsako leto potekal prve dni februarja v Cannesu, je Ericsson prikazal delovanje prototipa telefona GPRS v ustrezno opremljenem omrežju. Ta prototip je, tako zatrjujejo v Ericssonu, prvi delujoči prototip s podporo tehnologiji GPRS za hitrejši prenos podatkov v mobilnih omrežjih. Ohišje predstavljenega telefona temelji na modelu Ericsson R320 GSM WAP. Tovrstne telefone naj bi tržišču predstavili ob koncu naslednjega letu, v začetku naslednjega pa bo na voljo tudi v večjih prodajnih količinah. V Ericssonu ocenjujejo, da trenutno obvladajo približno polovico trga opreme in tehnologije GPRS, saj sistem razvijajo za 45 operaterjev mobilne telefonije.

  Objavljeno: 11.2.2000
 • Intel znižuje cene, a povečuje zastoje

  Intel se je konec leta 1999 in v začetku leta 2000 znašel v ne preveč prijetnem položaju. Po eni strani se sooča z vse močnejšim tekmecem AMD, po drugi strani pa se bori z vse večjimi zastoji pri dobavi novih procesorjev.

  Objavljeno: 11.2.2000
 • Baan z izgubo, zamenjava direktorja

  Podjetje Baan nadaljuje z negativnim poslovanjem, na obzorju pa so tudi dodatni zapleti. Zadnje četrtletje so sklenili z izgubo 236 milijonov dolarjev ob skupnem prometu le 143 milijonov dolarjev. Promet se je sicer v zadnjem četrtletju povečal za 9 % v primerjavi z enakim obdobjem v letu 1998, vendar je celoletni promet v primerjavi z letom poprej padel s 736 milijonov na 635 milijonov dolarjev. Baan je v letu 1999 tako naredil za 289 milijonov dolarjev izgube, kar je sicer bolje kakor v letu 1998, vendar delničarjem vsekakor ni všeč.

  Objavljeno: 11.2.2000
 • Jini ne hiti

  Pred enim letom, ko so pri Sunu objavili tehnologijo jini, so napovedali, da bodo prvi izdelki s to tehnologijo dosegljivi v začetku letošnjega leta. To se vendarle ni zgodilo, čeprav tehnologiji nikakor ne gre odrekati njene privlačnosti. Programska oprema jini temelji na Sunovi javanski tehnologiji in omogoča povezovanje različnih naprav v omrežje, neodvisno od njihovega operacijskega sistema. Jini trenutno uporablja ameriška vojska predvsem na bojiščih, kjer omogoča hitro povezovanje nove opreme v omrežje in samodejno popravljanje omrežja ob izpadih. V enem letu obstoja je ta tehnologija utrdila tudi druge poti in načine uporabe, denimo v domačih omrežjih (home-networking), za katera pri razvoju sodelujejo še Cisco, GTE in Telia.

  Objavljeno: 10.2.2000
 • Intel kupil Ambient Technologies, proizvajalca vezij za modeme

  Intel je za 150 milijonov dolarjev kupil podjetje Ambient Technologies, proizvajalca integriranih vezij za izdelavo modemov, ki podpirajo tako običajne modemske povezave s hitrostmi 56 Kb/s ter novejšo tehnologijo DSL. Ambient Technologies je mlado podjetje, ki se je kot bivši oddelek za modeme leta 1998 odcepilo od družbe Cirrus Logic.

  Objavljeno: 10.2.2000
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji