• Mlahava prodaja osebnih računalnikov?

  Prodaja osebnih računalnikov se je v prvih treh mesecih letošnjega leta v Evropi nekoliko ustavila. Po navedbah družbe Dataquest je rast prodaje dosegla le stopnjo 5,6 %, kar je precej manj od rasti v območju 15 do 20 %, kolikor velja za svetovno povprečje. V prvem četrtletju so tako proizvajalci v Evropi prodali okrog 7,5 milijona računalnikov, pri čemer je rast prodaje namiznih modelov dosegla le 1 %. Zato pa je v Evropi močno narasla prodaja prenosnih računalnikov -- kar za 38 %. Compaq ostaja na prvem mestu po številu prodanih računalnikov, na drugem mestu je zdaj Fujitsu Siemens, na tretjem Dell, sledita pa Hewlett Packard in IBM.

  Objavljeno: 7.6.2000
 • Windows CE izgublja tržni delež

  Po navedbah družbe NPD je tržni delež ročnih računalnikov z okoljem Windows CE v zadnjem obdobju močno padel, zato je nedavna osvežitev operacijskega sistema in modelov zelo dobrodošla. Tržni delež družbe Palm je namreč narasel kar na 87,3 %, kar je velik skok v primerjavi s 65,5 % v začetku leta 1999. Tržni delež je narasel tudi družbi IBM, ki je tudi ponudnik ročnih računalnikov s sistemom PalmOS. Med proizvajalci računalnikov Windows CE je tržni delež narasel podjetju Compaq (za 0,4 % na 1,1 %), padel pa podjetjem Casio (za 7,3 % na 5,7 %) in HP (za 3 % na 2,7 %). Skupno je delež računalnikov Windows CE padel s 33,5 na 11,2 %. Toda strokovnjaki napovedujejo ponovni preobrat.

  Objavljeno: 7.6.2000
 • Luis Baptista-Coelho odhaja

  Luis Baptista-Coelho, Portugalec, ki je v zadnjih mesecih tako rekoč poosebljal Compaqov močan prodor na slovenski trg, se umika in prepušča Compaqovo izpostavo v rokah slovenske ekipe.

  Objavljeno: 6.6.2000
 • Virus napada (španske) mobilce

  Rusko podjetje za izdelavo protivirusnih programov Kaspersky Lab je zaznalo nov virus "I-Worm.Timofonica", ki napada mobilne telefone priključene na španskega operaterja Movistar. Virus se širi prek okuženih računalnikov na naslove v imeniku programa MS Outlook na že znan naslov, poleg tega pa še na naključne naslove vmesnika za posredovanje kratkih sporočil SMS omenjenega španskega operaterja (correo.movistar.net).

  Objavljeno: 6.6.2000
 • Intel in spletna televizija

  Intel odpira podjetje za spletno televizijo. Novi oddelek Intel Media Services naj bi z vložkom 200 milijonov dolarjev zgradil omrežje strežnikov, prek katerih bi stranke imele možnost objavljanja programov, kot so filmi, oddaje, koncerti in radijski kanali v digitalnem pretočnem zapisu.

  Objavljeno: 6.6.2000
 • NetOp 6.5 podjetja CrossTec Corporation

  Dansko podjetje CrossTec Corporation je predstavilo novo različico programa za daljinski nadzor, ki med prvimi v celoti podpira tudi računalnike z operacijskim sistemom Windows 2000. Program NetOp 6.5 poleg tega podpira tudi daljinski nadzor računalnikov z operacijskimi sistemi Windows NT, Windows 95/98, Windows 3.x, DOS in OS/2, tako da ima najobsežnejšo podporo v enem paketu med vsemi podobnimi programi. Poleg podpore za nov operacijski sistem ima program tudi druge zanimive novosti.

  Objavljeno: 6.6.2000
 • Slovenski Noviforum na JavaOne 2000

  Že šesto leto zapored v Kaliforniji poteka strokovna konferenca za razvijalce v jeziku Java, seveda pod pokroviteljstvom Sun Microsystems.

  Objavljeno: 6.6.2000
 • Italijanska vlada in internet

  Italijanska vlada je javnosti predstavila nov sistem javnih financ in javne nabave, ki močno sloni na internetni tehnologiji. Po napovedih predsednika države, Giuliana Amata, bo Italija na ta račun prihranila letno kar okrog 19 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 6.6.2000
 • eBrokers in Centralna borzno posredniška družba združujeta poslovanje

  Borzno posredniška družba eBrokers in Centralna borzno posredniška družba (CBPD) bosta s 1. julijem združili poslovanje. Družbi sta do sedaj ponujali različne storitve, vizija združitve pa je ponuditi najboljše od obeh in razviti nove storitve na področju novega gospodarstva.

  Objavljeno: 6.6.2000
 • Brezplačna različica BeOS uspešna?

  Podjetje Be Inc. je, kakor kaže, uspelo brezplačno različico BeOS približati širši množici uporabnikov. Od konca marca, ko je BeOS izdal brezplačni BeOS 5, je operacijski sistem iz njihovega spletnega strežnika preneslo več kakor milijon potencialnih uporabnikov. Nihče pa ne ve, koliko jih dejansko sistem tudi uporablja.

  Objavljeno: 5.6.2000
 • Rekordni Dell

  Dell ima za seboj rekordno četrtletje. Zaradi dobre prodaje (zlasti velikim kupcem) se je prodaja v primerjavi s prvim četrtletjem leta 1999 povečala kar za 31 % in dosegla 7,3 milijarde dolarjev. Dobiček v tem četrtletju je znašal 525 milijonov dolarjev, kar je 21 % bolje od četrtletja pred tem.

  Objavljeno: 5.6.2000
 • Adobe GoLive 5.0

  Adobe hitro razvija orodja za pripravo spletnih strani. Potem ko so lani kupili družbo GoLive in predstavili različico 4.0, je letos na vrsti naslednik z več kakor 100 spremembami in razširitvami. Novi GoLive 5.0 ponuja močnejša orodja za skupinsko delo, uvaja spletne tehnologije in tesnejšo povezavo z drugimi orodji družbe Adobe.

  Objavljeno: 4.6.2000
 • Še hitrejši Willamette

  Intel pripravlja za drugo polovico leta še hitrejše različice procesorjev Willamette. Po sedanjih podatkih naj bi pred koncem leta predstavili 1,3 in 1,4 GHz različici, v začetku leta 2001 pa še 1,5 GHz različico.

  Objavljeno: 4.6.2000
 • Virgin NetAppliance

  Boj za prevlado med ponudniki interneta še zdaleč ni končan. V ZDA se je vanj nedavno z velikimi načrti podal angleški koncern Virgin, ki je prek svojega hčerinskega podjetja Virginconnect in ponudnika Internet Appliance Network (IAN) poskrbel za nekaj posebnega. Za razliko od drugih ponudnikov, ki so v preteklosti kupcem v zameno za naročnino ponujali računalnike (običajno cenejše in slabše opremljene), so pri Virginu prvim 10.000 naročnikom razdelili zelo sodobni in estetsko privlačen internetni terminal z vgrajenim zaslonom LCD in vso potrebno strojno in programsko opremo. Naprava se imenuje Virgin Webplayer, zanjo in za naročnino na dostop do interneta pa je treba odšteti 50 dolarjev mesečno. Po treh letih postane uporabnik lastnik izdelka.

  Objavljeno: 3.6.2000
 • Hotmail spet tarča hekerskega napada

  Microsoftov poštni strežnik, Hotmail, je bil spet tarča hekerskega napada. 10. maja so z manjšim programom v javascriptu dosegli, da eno uro ni bil na voljo uporabnikom. Program je namreč prestrezal "piškotke" uporabnikov in jih pošiljal hekerjem, ki so s tem dobili dostop do poštnih predalov uporabnikov storitve. Operaterji priporočajo, da uporabniki ne odpirajo datotek, prejetih od ljudi, ki jih ne poznajo, medtem pa že pripravljajo rešitev.

  Objavljeno: 3.6.2000
 • Microsoftova zadnja beseda

  Microsoft je sodniku Jacksonu predal svoj zadnji odgovor glede predlagane kazni, po kateri naj bi družbo razdelili na dva dela ali več. Za razliko od prvega odgovora, v katerem je Microsoft sam predlagal milejšo kazen in celo pristal na nekatere ukrepe, so tokrat v odgovoru predvsem navedli kritiko sodnikove odločitve in posledice, ki bi jih imel ukrep za prihodnost podjetja in njegovih izdelkov pa tudi številnih partnerjev. V Microsoftu ostro kritizirajo odločitev o delitvi, saj je po njihovem mnenju taka kazen odločno prestroga za obtožbe, ki so bile navedene v obtožnici. Še posebej pa kritizirajo sodnikovo odločitev, po kateri naj bi imel Microsoft le štiri mesece za pripravo načrta in korakov za delitev podjetja. Microsoft navaja, da je skoraj nemogoče narediti zahtevan postopek v družbi, ki ima velikansko število zaposlenih in več kot 75 podružnic v drugih državah. V odgovoru so tudi navedli dodatna pričevanja nekaterih uglednih partnerjev in strank, kot so Compaq in DreamWorks SKG, ki zatrjujejo, da bo odločitev negativno vplivala tudi na njihovo delovanje in poslovanje.

  Objavljeno: 2.6.2000
 • Spletna ponudba Hypo Alpe Adria banka

  Hypo Alpe Adria banka iz Ljubljana je v sodelovanju s podjetjem Zaslon objavila spletno predstavitev ponudbe in storitev. V načrtu obeh partnerjev je tudi postavitev nadgradnje, ki bo strankam omogočala samostojno izvedbo informativnih izračunov posojil in depozitov ter pregled tečajnih list iz spletnega brskalnika ali s prenosnega telefona. Slednja rešitev bo temeljila na protokolu WAP, ki omogoča uporabnikom prenosnih telefonov dostop do prirejenih internetnih vsebin, pregled informacij in opravljanje bančnih storitev.

  Objavljeno: 2.6.2000
 • Novi strežniki Hewlett Packard za Unix in Linux

  Hewlett Packard je predstavil novo družino strežnikov spodnjega cenovnega razreda, namenjenih operacijskemu sistemu Unix in Linux. Novi modeli bodo v ZDA na voljo od junija, cene pa se bodo gibale od 4600 dolarjev (procesor PA-RISC, 2 GB RAM, dve razširitveni mesti) do 9200 dolarjev (dva procesorja, 8 GB RAM). Zanimiv je tudi način prodaje. Kupcu ne bo treba plačati strežnikov, dokler jih prvič ne vključijo.

  Objavljeno: 2.6.2000
 • IBM počasi opušča OS/2

  IBM je le mesec dni potem, ko je obljubil novo, poenoteno različico OS/2, povsem spremenil načrte. Zato so nedavno objavili datume, do katerih bodo še podpirali ta operacijski sistem. OS/2 za delovne postaje bodo nehali podpirati 31. januarja 2001, strežnike 31. maja 2001, različico WorkSpace on Demand pa 31. januarja 2002. Po teh datumih IBM ne bo več izdeloval popravkov, tehnična podpora pa bo zgolj plačljiva. Sporočilo je jasno -- priskrbite si nov operacijski sistem.

  Objavljeno: 1.6.2000
 • Adobe Illustrator 9

  Adobe je predstavil deveto različico priljubljenega risarskega programa Illustrator. Nova različica sledi razvoju računalniške grafike, to pa pomeni, da podpira izdelavo dokumentov za tisk in pripravo grafike za splet. Večina novosti Illustratorja 9 ima pravzaprav opravka z lažjim delom in pripravo slik, vendar iz vektorskih slik, kar je za določena opravila precej lažje kakor pri slikarskih programih. Novost je na primer možnost takojšnjega ogleda risbe v oknu, kjer se prikaže kot bitna slika, tako da lahko takoj ocenimo kakovost pretvorbe v rastrsko obliko, jo izboljšamo in prilagodimo okoliščinam ter velikosti izdelka.

  Objavljeno: 1.6.2000
 • Novi strežniki IBM RS/6000

  IBM je predstavil nove strežnike srednjega razreda RS/6000, ki so opremljeni z novimi mikroprocesorji z bakrenimi povezavami, enakimi kakor v zmogljivejših sistemih RS/6000 S80. Strežniki z oznakami M80, H80 in F80 so namenjeni srednje velikim podjetjem in spletni strežbi. Model F80 je na voljo v izvedbah z enim do šestimi 450 ali 500 MHz procesorji, 64-bitnim vodilom in do 16 GB pomnilnikom. Cene se pričnejo pri 19.000 dolarjih. Skoraj 68.000 dolarjev pa je treba odšteti za strežnike RS/6000 M80, ki podpirajo do osem procesorjev in do 32 GB pomnilnik. Vsi modeli podpirajo zamenjavo diskov in kartic med delovanjem ter podvojene procesorje.

  Objavljeno: 31.5.2000
 • Ciscove novosti za telefonijo IP

  Cisco Systems je največji izdelovalec omrežne opreme, ki ponuja tudi celovite rešitve za integrirana podatkovna omrežja z internetno telefonijo za srednja in velika podjetja. Tovrstne tehnologije in rešitve so pri Ciscu združene pod kratico AVVID - Architecture for Voice, Video and Integrated Data, torej arhitektura za govor, video in podatke.

  Objavljeno: 31.5.2000
 • Cisco z rekordnimi poslovni rezultati

  Medtem ko v tem obdobju poslovni rezultati številnih velikih podjetij doživljajo manjše padce rasti, v podjetju Cisco uspešno nadaljujejo poslovni prodor med kupce omrežne opreme. Prodaja je v zadnjem četrtletju zrasla glede na leto pred tem kar za 55,1 %, skupno pa so prodali kar za 4,92 milijarde dolarjev izdelkov in storitev. Zaradi nakupov nekaterih podjetij se je operativni zaslužek znižal za 13,2 % in dosegel 744 milijonov dolarjev, vendar je zato čisti zaslužek zrasel za 4 % in dosegel 662 milijonov dolarjev. Brez upoštevanja stroškov za nakupe bi bila rast čistega zaslužka 58,1 %, prvič čez milijardo dolarjev v enem samem četrtletju. S tem je Cisco sklenil že trinajsto zaporedno četrtletje rasti, kar se lepo kaže tudi v vrednosti delnic. Prodaja je bila še zlasti dobra v Severni Ameriki in Aziji, nekoliko manj pa v Evropi.

  Objavljeno: 31.5.2000
 • Intel predstavil zasnovo Itaniuma

  Intel je sredi maja poskrbel za svojevrstno presenečenje. Še pred izidom prvega 64-bitnega procesorja so v spletnem strežniku javno objavili celotno funkcionalno arhitekturo (mikro-arhitekturo) izdelka Itanium. To je prvič, da so pri Intelu razgrnili arhitekturo, še preden je izdelek prišel v prodajo. Po besedah predstavnikov podjetja so to naredili zato, da bi razvijalce spodbudili k razvoju združljive programske opreme. Toda v isti sapi razkritje tudi omogoča in olajša delo tekmecev, ki bi želeli narediti podoben in združljiv procesor.

  Objavljeno: 30.5.2000
 • Tragično umrl avtor PKZip-a

  V starosti 37 let je zaradi prevelikega zaužitja alkoholnih pijač umrl Phillip W. Katz, avtor programa za stiskanje in raztezanje podatkov PKZip, enega najuspešnejših programov vseh časov. PKZip je že od sredine osemdesetih let eno od najbolj pogostih orodij za arhiviranje, prenos in distribucijo programov in podatkov, kot tak pa temelj za prenos datotek prek komunikacijskih storitev in interneta.

  Objavljeno: 30.5.2000
 • Odločitev v tožbi podjetja Sun proti Microsoftu

  Ameriški sodnik Ronald Whyte je potreboval več kakor leto dni, da je objavil odločitev v tožbi podjetja Sun proti družbi Microsoft v zvezi z domnevnim kršenjem pravic, povezanih s spletnim jezikom java. Sodnik je razsodil, da Microsoft ni kršil določil in zavrnil Sunove obtožbe. Opazovalci poudarjajo, da je bil sodni proces zelo zapleten in dokazno gradivo na zelo tehnični ravni, zaradi česar je razlaga trajala precej časa. Vprašanje pa je, ali je s tem izrečena zadnja beseda, saj se Sun lahko še pritoži.

  Objavljeno: 29.5.2000
 • Intel bo moral zamenjati plošče z naborom 820

  Intel se sooča z eno največjih polomij v svoji zgodovini. Njihove osnovne plošče z naborom i820 so že od nastanka povzročale težave. Potem ko je Intel prvotno predstavitev novega procesorskega nabora tik pred zdajci prestavil, se je pojavila še resnejša težava. Intelovih predstavniki so potrdili, da ima vezje napačno delujoč modul za preslikavo pomnilnika (MTH). Zaradi tega bo Intel, tako kaže, moral zamenjati doslej prodane osnovne plošče z vezjem 820 in celo zamenjati pomnilnike SDRAM z dražjimi pomnilniki RDRAM. Težava je nastala, ko je Intel tik pred zdajci podporo za pomnilnike RDRAM v prvotni različici vezja spremenil tudi v podporo za pomnilnike SDRAM, ki so precej cenejši, a v večini primerov delovanja nič manj zmogljivi. To so dosegli z dodatnim vezjem za preslikavo pomnilnika (Memory Translation Hub -- MTH). S tem so odgovorili na kritike strokovnjakov in partnerjev, ki zlasti zaradi visoke cene niso bili zadovoljni s pomnilniki RDRAM. Prve plošče so v prodajo prišle novembra lani.

  Objavljeno: 29.5.2000
 • Razširitev Informixovega i.Sell

  Informix je nedavno razširil svojo družino orodij za elektronsko trgovanje i.Sell z novim modulom, ki omogoča prikaz spletnih strani tudi na mobilnih telefonih s protokolom WAP. i.Sell je komplet javanskih orodij, ki omogoča zbiranje, spremljanje in analizo navad potrošnikov in s tem bolj osebno usmerjeno ponudbo informacij. Med drugim lahko v sistem i.Sell, ki temelji na ogrodju Informix Internet Foundation 2000, vključimo tudi informacijo o geografskem položaju uporabnika, ki ga ponekod že lahko s svojimi sistemi določajo ponudniki mobilne telefonije, in s tem še bolj prilagodimo ponudbo uporabnikom.

  Objavljeno: 28.5.2000
 • Nova različica navideznega računalnika v Linuxu

  Podjetje VMware je predstavilo novo različico paketa za izdelavo navideznega računalnika pod sistemom Linux. VMware Express for Linux je "lažja" različica dosedanjega programa, ki omogoča poganjanje le operacijskih sistemov Windows 95 ali Windows 98 pod sistemom Linux. Novi program ne bo v redni prodaji, temveč le pri partnerjih, verjetno distributerjih Linuxa. Tako lahko že v nekaterih bodočih paketih Linux pričakujemo, da bodo ti vsebovali tudi orodje za uporabo omenjenih okolij.

  Objavljeno: 28.5.2000
 • Rast turističnih storitev prek interneta

  Ena najbolj uspešnih dejavnosti v elektronskem trgovanju je, kakor vse kaže, turizem. Rast prodaje turističnih aranžmajev prek interneta v vseh državah sveta merijo z vsaj tremi števkami, internetne agencije pa rastejo kakor gobe po dežju. Toda tržni analitiki menijo, da bo prišlo v prihodnjih letih do konsolidacije na tem področju. Po sedanjih napovedih naj bi kar 80 % turističnih agencij zaradi razvoja dogodkov moralo zapreti vrata ali pa se združiti z velikimi imeni. To naj bi se zgodilo nekako do leta 2005, ko se bo rast umirila na 10 % ali 20 % na leto.

  Objavljeno: 27.5.2000
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji