• Parsek Perftech Web Alliance

  Podjetji Perftech d.o.o. in Parsek d.o.o. sta se odločili za strateško zavezništvo pri spletnih tehnologijah in ustanovili zavezništvo PPWA -- Parsek Perftech Web Alliance. Prvi internetni konzorcij pri nas bo s svojimi rešitvami skušal prodreti tudi na svetovna tržišča. PPWA želi postati vodilna spletna agencija, ne samo v slovenskem, temveč tudi v širšem evropskem prostoru, s celostno spletno rešitvijo in številnimi dodatnimi storitvami.

  Objavljeno: 9.11.1999
 • Informix prevzel Cloudscape, pionirja e-poslovanja

  Z odločno potezo, ki bo zagotovila programsko opremo za izdelavo temeljev "elektronske ekonomije", je ameriško podjetje Informix objavilo, da je doseglo dogovor o prevzemu podjetja Cloudscape, vodilnega proizvajalca usklajenih rešitev mobilnih zbirk podatkov za oddaljene in občasno povezane uporabnike. S tem prevzemom je Informix usmeril svojo ponudbo tudi k hitro rastočemu trgu porazdeljenih namenskih programov za e-poslovanje, vključujoč upravljanje poslovnih vsebin. Informix bo za zavarovanje posla in zamenjavo vseh delnic Cloudscapa razporedil za 10 milijonov svojih delnic. Pričakuje se, da bo prevzem in transakcija sklenjena v četrtem letošnjem četrtletju.

  Objavljeno: 8.11.1999
 • Novosti podjetja Palm Computing

  3Comovo podjetje Palm Computing je predstavilo novo strategijo in izdelke za pospešitev uporabe ročnih računalnikov Palm v poslovnem okolju. Prva novost je Palm HotSync Server, strežnik, ki omogoča omrežno usklajevanje med ročnimi računalniki in podatki na omrežju (zbirkami podatkov, poštnimi sistemi). Strežnik omogoča tudi usklajevanje prek telefonskih povezav ter med računalniki z operacijskimi sistemi PalmOS in Windows CE.

  Objavljeno: 8.11.1999
 • Združena Hermes Plus d.d. in ICOS d.o.o.

  Ljubljanska družba Hermes Plus ter družba ICOS bosta odslej nastopali združeno na slovenskem in na drugih tržiščih srednje in vzhodne Evrope. Slovenski ekipi 130 strokovnjakov, zaposlenih v hčerinskih družbah in družbi Hermes Plus, se je tako pridružilo še 22 strokovnjakov podjetja Icos, globalno pa v skupini Hermes Plus zdaj združuje znanje in izkušnje več kakor 200 strokovnjakov s področij informatike. Vodstvi obeh podjetij sta se o poslovni transakciji pričeli pogovarjati konec avgusta 99, dokončen dogovor pa sklenili prejšnji teden. Družba Hermes Plus bo podjetje Icos dokapitalizirala in tako postala 88 % lastnik podjetja.

  Objavljeno: 8.11.1999
 • 3Com z novimi izdelki OfficeConnect

  3Com je predstavil 12 novih omrežnih izdelkov iz družine OfficeConnect, namenjenih predvsem za rabo v malih podjetjih. Novi izdelki imajo nekoliko spremenjeno obliko, ki omogoča lažjo povezavo med moduli, poleg tega pa so izdelki barvno označeni glede na kategorijo in tehnologijo (usmerjevalniki in modemi so rdeče označeni, razdelilniki in stikala modro, tiskalniški strežniki in internetne naprave zeleno).

  Objavljeno: 7.11.1999
 • Lotus Organizer 6

  Lotus je predstavil novo različico programa za vodenje osebnih informacij Lotus Organizer, ki vsebuje tesnejšo povezanost z internetom, izboljšan uporabniški vmesnik ter boljšo povezavo z žepnimi računalniki in mobilnimi telefoni. Organizer 6 prinaša novosti, ki omogočajo učinkovito izkoriščanje novih tehnologij in možnosti, ki jih prinašajo sodobna komunikacijska sredstva. Organizer 6 omogoča vnos podatkov o spletnih straneh in naslovih (vključno z dostopnimi gesli), povezavo s spletnimi zemljevidi, v spletu pa lahko prikažemo tudi koledar in podatke o osebah v imeniku. V ta namen Organizer podpira nove standarde iCalendar, vCalendar in vCard, ki omogočajo usklajevanje sestankov in drugih podatkov prek interneta tudi z drugimi programi za vodenje osebnih podatkov in odjemalci za elektronsko pošto, kot je na primer Outlook 2000.

  Objavljeno: 6.11.1999
 • Microsoft Exchange 2000 Server

  Microsoft je na razvojni konferenci Microsoft Exchange Conference (MEC) '99 razgrnil načrte za poštni strežnik Exchange 2000 Server, hkrati pa so udeležencem predstavili tudi prvi javno razvojno različico novega izdelka. Izdelek, ki je nastajal pod delovnim imenom Platinum, bo vseboval pomembne novosti pri prenosu elektronske pošte in skupinskem delu s poudarkom na spletnih rešitvah.

  Objavljeno: 5.11.1999
 • Red Hat Linux 6.1

  Podjetje Red Hat, eden izmed najpomembnejših distributerjev Linuxa, je predstavilo novo različico operacijskega sistema Red Hat Linux. Različica 6.1 prinaša nov namestitveni program, ki deluje v grafičnem načinu (doslej je deloval v besedilnem načinu), boljša orodja za sistemski nadzor, pa tudi novo zmožnost za samodejno posodobitev operacijskega sistema prek interneta. Red Hat Linux 6.1 podpira imeniški protokol LDAP, s katerim je mogoče operacijski sistem lažje vdelati v delovno okolje z večjim številom računalnikov, pri tem pa ohraniti popoln nadzor nad sistemom.

  Objavljeno: 4.11.1999
 • JVC predstavil novi videorekorderski zapis D-VHS

  Japonska družba JVC, izumiteljica video kaset VHS, je predstavila digitalnega naslednika s svojim novim modelom videorekorderja HM-DR10000, ki podpira nov tip zapisa D-VHS. Najbolj zanimiva lastnost je bistveno več prostora za posnetke, saj lahko na eno 480-minutno kaseto D-VHS spravimo do 24 ur posnetkov s kakovostjo slike in zvoka, ki je z analogno tehniko ni možno doseči. V standardnem načinu snemanja lahko posnamemo do 8 ur posnetkov.

  Objavljeno: 4.11.1999
 • Apple Mac OS 9

  Sočasno s predstavitvijo drugega rodu osebnih računalnikov iMac so pri Applu predstavili tudi novo različico operacijskega sistema Mac OS 9. Ena izmed glavnih novosti je sistemski in internetni iskalnik Sherlock 2, ki omogoča iskanje podatkov v posameznem računalniku, krajevnem omrežju ali internetu. Nova različica prinaša možnost nastavitve iskalnih "kanalov", pri katerih izberemo specifično tematiko (novice, nakupovanje ...), lahko pa ustvarimo tudi lastne pogoje. Odslej lahko več uporabnikov na enostaven način souporablja isti računalnik Macintosh, pri čemer vsak od njih ohranja zasebnost svojih nastavitev in datotek.

  Objavljeno: 3.11.1999
 • Esker Faxgate za Citrixove terminalske strežnike

  Podjetje Esker je najavilo rešitev in nov odjemalec za svoje izdelke Esker Faxgate, ki omogočajo omrežni sprejem in pošiljanje faksov ter so optimizirani za uporabo s Citrixovimi terminalskimi strežniki WinFrame in MetaFrame. Z novim izdelkom je mogoče pošiljati in pregledovati prejete fakse z različnimi Citrixovimi odjemalci. Ti segajo od računalnikov Apple Macintosh do sistemov Unix in Linux ter omrežnih računalnikov, pri tem pa arhitektura nove rešitve omogoča varčno ravnanje s sistemskimi sredstvi terminalskega strežnika.

  Objavljeno: 3.11.1999
 • Mobitelov Mobiplavček in nove storitve

  Od srede novembra 1999 bodo lahko uporabniki kupili nov Mobitelov paket Mobiplavček, ki vsebuje poleg naročniške kartice SIM še navodila in vrednostno kartico za 1000 tolarjev pogovorov. Cena paketa Mobiplavček bo 4200 tolarjev, kartico pa bo možno uporabiti z vsemi nezaklenjenimi telefoni GSM.

  Objavljeno: 30.10.1999
 • Si.Mobilov predplačljivi paket Halo

  Si.Mobil je 27. oktobra 1999 začel tržiti svoj predplačljivi sistem prenosne telefonije Halo. Najcenejša minuta pogovora znotraj omrežja GSM 040 in ob katerem koli času stane 24 tolarjev. V času nižje tarife -- med 19. in 7. uro med tednom in ves dan v soboto in nedeljo -- stanejo klici v druga omrežja 40 tolarjev na minuto. Po drugi strani pa stanejo klici v času višje tarife, to je med 7. in 19. uro med tednom, 90 tolarjev na minuto. Si.Mobil obračunava vse pogovore po sekundnem intervalu.

  Objavljeno: 30.10.1999
 • Mobilna telefonija prehiteva stacionarno telefonijo

  Na Finskem število uporabnikov mobilne telefonije že prekaša število uporabnikov stacionarne oziroma nepremične telefonije. V tej skandinavski državi niso redka gospodinjstva, ki sploh nimajo nepremičnega telefonskega priključka. Mednarodno telekomunikacijsko združenje ITU ocenjuje, da bodo v svetovnem merilu uporabniki mobilnih telefonov po številu prehiteli uporabnike nepremične telefonije že leta 2010. Poznavalci menijo, da bo do leta 2003 že dobrih 70 odstotkov vsega govornega prometa v državah zahodne Evrope potekalo po mobilnih telefonskih omrežjih, prihodki mobilne telefonije pa naj bi presegli prihodke stacionarne telefonije že leta 2004.

  Objavljeno: 25.10.1999
 • Ericsson napoveduje

  Najnovejše Ericssonove napovedi o rasti mobilne telefonije so še drznejše kakor dosedanje. Ericsson zdaj predvideva, da bo v začetku leta 2004 na svetu 1,1 milijarde uporabnikov telefonije, kar je za desetino več kakor je bil napovedoval še pred kratkim. Takrat je še ocenjeval, da bo v začetku leta 2004 50 milijonov uporabnikov mobilne telefonije tretjega rodu. Sedaj je to oceno že podvojil na 100 milijonov, medtem ko naj bi se konec leta 2004 ta številka povzpela že na 120 milijonov.

  Objavljeno: 24.10.1999
 • Nino in Velo se poslavljata

  Največji evropski proizvajalec elektronskih naprav Philips bo opustil izdelavo žepnih računalnikov Nino. Družina Nino je naslednik družine Velo, ki se je na trgu pojavila pred tremi leti. Nekatere lastnosti opuščene družine izdelkov, kot so povezljivost z internetom, dodatni pomnilnik, velik in pregleden zaslon, bo Philips začel vdelovati v svoje nove mobilne telefone. Uradna sporočila iz Philipsa zatrjujejo, da je prodaja računalnikov Nino sicer tekla dobro, vendar je zlivanje tehnologij čedalje manjših računalnikov z rešitvami za vedno pametnejše mobilne telefone narekovalo omenjeno odločitev. Philipsov telefon s funkcijami WAP lahko pričakujemo leta 2000, čeprav prototipa še niso predstavili.

  Objavljeno: 23.10.1999
 • Nove zaveze za nove mobilne storitve

  Največji svetovni proizvajalec računalnikov, IBM, je napovedal, da bo že konec letošnjega leta v svojih strežnikih začel uporabljati programsko opremo finskega proizvajalca mobilnih telefonov Nokia, ki omogoča pošiljanje elektronske pošte in preverjanje stanja bančnih računov po mobilnem telefonu. Podrobnosti sklenjenega dogovora niso znane, ve pa se, da Nokiina programska oprema temelji na protokolu WAP, ki na severnoameriški celini še ni toliko znan kakor v Evropi.

  Objavljeno: 22.10.1999
 • Microsoft razširja podporo pametnih kartic na GSM

  V prvem tednu oktobra 1999 je Microsoft uradno oznanil, da bo že v začetku naslednjega leta svojo okolje Windows for Smart Cards (Okna za pametne kartice) nadgradil s standardom za mobilno telefonijo GSM in za kartice SIM. Gre za prirejeni 8-bitni večnamenski operacijski sistem, v katerem se izvajajo namenski programi, napisani v jeziku Visual Basic.

  Objavljeno: 21.10.1999
 • Potres na Tajvanu povzročil zvišanje cen

  Potres, ki je prizadel Tajvan sredi septembra, je povzročil resne težave tudi računalniškim podjetjem in močno zmotil svetovno dobavo nekaterih ključnih delov, kot so pomnilniki in grafični procesorji. Potres je sicer neposredno računalniškim proizvajalcem povzročil razmeroma malo težav, saj je le malokje prišlo do škode na poslopjih in mehanizaciji, zato pa je prišlo do večjega izpada električne energije, ki je prisilil velike proizvajalce v več kakor teden dni mirovanja. S tem se je prekinila dobava pomnilnikov, za katere je v zadnjem času povpraševanje večje od ponudbe, in cene na prostem tržišču so se zelo dvignile (tudi do trikrat v primerjavi s poletnimi meseci).

  Objavljeno: 21.10.1999
 • Tripod obljublja zaslužek zasebnim lastnikom spletnih strani

  Tripod nagrajuje priljubljene spletne strani. Ta oddelek družbe Lycos, ki skrbi za gostovanje spletnih strani, je napovedal, da lahko uporabniki s svojimi stranmi celo zaslužijo. Za vse spletne strani, ki ustvarijo čez 100 obiskov na dan, obljubljajo zaslužek 50 centov za prvih 1000 obiskov na objavljenih reklamah ter dolar za vsakih naslednjih 1000 obiskov strani. Lastniki strani z letnim povprečjem obiskov, ki je večje od 100, lahko poleg tega računajo na 20 % popusta pri stroških najema spletnega prostora.

  Objavljeno: 20.10.1999
 • Telia in Telenor se lahko združita

  Skoraj dve leti potem, ko se je prvič omenjala morebitna združitev dveh skandinavskih državnih telekomunikacijskih operaterjev, je Evropska zveza (EU) zdaj le privolila v njuno združitev. Eden od pogojev, ki sta jih švedska Telia in norveški Telenor morala izpolniti, je bila prodaja omrežij kabelske televizije. Po mnenju evropskih uradnikov je bil to nujen pogoj za ohranitev konkurenčnosti na švedskem in norveškem telekomunikacijskem trgu. Telia in Telenor sta prav tako morala tekmecem olajšati dostop do krajevnih telefonskih omrežij in zmanjšati lastniški delež v irskih operaterjih mobilnih telekomunikacij.

  Objavljeno: 20.10.1999
 • Bitka za pomnilniške kartice za fotoaparate blizu vrhuncu

  Po analizi družbe IDC je bitka za prevlado pomnilniških kartic za digitalne fotoaparate blizu vrhuncu. V rahlem vodstvu je tehnologija SmartMedia, ki nadzira 58 % tržišča, vendar se to lahko kaj kmalu spremeni. Vse več proizvajalcev se namreč pri novih izdelkih raje odloča za kartice CompactFlash, ki so sicer dražje, a imajo več pomnilniškega prostora.

  Objavljeno: 20.10.1999
 • Bodoči digitalni videorekorder

  Podjetji Western Digital in C-Cube sta skupno prikazali prototip bodočega digitalnega videorekorderja, kakršnega zamišljajo računalniška podjetja. Prototip uporablja Western Digitalove diske in C-Cubove procesorje za snemanje videoposnetkov v zapisu MPEG-2. Plod sodelovanja je usklajevanje med deli, ki omogoča hitro iskanje, popolno zaustavitev slike in spreminjanje hitrosti predvajanja brez popačenj v posnetku. Partnerja nameravata prototip ponuditi proizvajalcem elektronskih naprav, načrtov za končne izdelke pa še ni.

  Objavljeno: 19.10.1999
 • Telekom Slovenije bo naprodaj

  Minister za evropske zadeve Igor Bavčar je v pogovoru o poročilu Evropske komisije o reformskih procesih posameznih držav, ki se želijo vključiti v Evropsko zvezo (EU), napovedal, da bo Slovenija že naslednje leto tujim naložbenikom prodala del državne lastnine. V njej bo tudi delež telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenije. Tako naj bi Slovenija dokazala, da očitki na račun zamujene privatizacije in zaprtosti trga za tuje naložbe niso utemeljeni. Bavčar pričakuje, da bo vlada to pobudo kmalu sprejela, uresničila pa že naslednje leto.

  Objavljeno: 19.10.1999
 • Prvi diski za elektronske naprave, namenjene zabavi

  Western Digital je predstavil prvi rod diskov, ki so namenjeni pretežno za uporabo v neračunalniških napravah, kot so digitalni videorekorderji, televizijski sprejemniki, internetni sprejemniki, naprave hi-fi, igralne konzole in druge. Diski WD Performer so optimalizirani za delo z zvočnimi in videotokovi. Sočasno podpirajo več tokov, tako da lahko brez težav nanje snemamo film, medtem ko predvajamo drugi posnetek. Western Digital je presenetil s patentirano novostjo WhisperDrive, s katero so zmanjšali hrup diskov za več kakor 50 %, kar je še posebej pomembno za delovanje v tihem okolju doma. Diski Performer uporabljajo zadnji rod magnetnih glav GMR, s katerimi dosežejo gostoto zapisa 9,1 GB na ploščo.

  Objavljeno: 19.10.1999
 • Kmalu Microsoftov lahki odjemalec za Windows NT Terminal Server?

  Microsoft pripravlja profesionalno različico lahkega odjemalca za dostop do strežnikov Windows NT Terminal Server. Odjemalec bo temeljil na operacijskem sistemu Windows NT Embedded, predstavljenim pred kratkim, ki je namenjen predvsem industrijskim namenskim programom. Profesionalna različica odjemalca bo dopolnjevala sedanji odjemalec, zasnovan na okolju Windows CE, ki pa je za nekatere naloge preslaboten. Windows NT Embedded bo uporabljen v zahtevnejših okoljih, kot so na primer računalniške blagajne.

  Objavljeno: 18.10.1999
 • Novi usmerjevalnik Zyxel ISDN Prestige 480 za 2 x ISDN BRI

  Zyxel je predstavil nov usmerjevalnik ISDN Prestige 480, ki prvič v spodnjem cenovnem razredu prinaša dvojni priključek ISDN BRI in omrežni vmesnik s podporo za hitrosti 10 in 100 Mb/s. Usmerjevalnik lahko štiri ISDN kanale uporablja neodvisno ali pa za združevanje kanalov, s čimer dosežemo prepustnost 256 kb/s. Tako kakor drugi Zyxelovi usmerjevalniki podpira preslikavo naslovov in dostop do interneta z navadnim uporabniškim razmerjem (SUA) in klic na zahtevo (DOD). Sistem je mogoče nadzorovati z novim programom Prestige Network Commander (PNC) ali prek vmesnika SNMP.

  Objavljeno: 18.10.1999
 • QMS 2560 Print System

  Podjetje QMS ponovno preseneča s ponudbo zmogljivih tiskalnikov za precej nižjo ceno od tekmecev. Potem ko so pred časom predstavili najcenejši barvni laserski tiskalnik, so zdaj predstavili še enega najzmogljivejših enobarvnih laserjev. Novi tiskalniški sistem z oznako 2560 Print System za 1800 dolarjev (cena velja v ZDA), ima mehanizem z zmožnostjo tiska pri ločljivosti 1200 x 1200 pik na palec in tiska do 25 strani na minuto. Tiskati zna na papir A4 in A3. Že osnovni model ima vgrajen omrežni vmesnik Ethernet s hitrostjo 10 in 100 MB/s ter opisna jezika PCL6 in Postscript.

  Objavljeno: 18.10.1999
 • Creative Sound Blaster Live! Platinum

  Creative Labs je predstavil novo zvočno kartico Sound Blaster Live! Platinum, ki se uvršča na vrh proizvajalčeve ponudbe. Zasnovana je na uspešni kartici Sound Blaster Live!, glavna novost pa je konzola Live! Drive, ki jo namestimo v prosto razširitveno mesto za pomnilniške enote na prednji strani računalnika, tako da je laže priključevati razne zvočne naprave. Enota Live! Drive ima digitalni vhod in izhod (S/PDIF), vhod in izhod MIDI, linijski in mikrofonski vhod, izhod za slušalke ter drsnik za nastavitev glasnosti. Med novostmi je tudi posredovanje digitalnega zapisa Dolby AC3 ustrezno opremljenim ojačevalnikom.

  Objavljeno: 17.10.1999
 • PCI-X 1.0

  Po dolgih razpravah, razprtijah in ločenih poteh razvoja smo, kakor kaže, končno dobili skupen standard za razširitveno vodilo prihodnosti. Interesno združenje PCI SIG (Peripheral Component Interconnect Special Interest Group) je namreč predstavilo specifikacijo PCI-X 1.0, ki določa parametre novega standarda za vhodno-izhodne naprave. Vodilo PCI-X bo podpiralo 32-bitno in 64-bitno izvedbo, hitrosti prenosa podatkov pa bodo lahko segale do 133 MHz, kar daje podatkovno prepustnost vodila, ki presega 1 GB/s. Prav tako pa je pomembno, da bo vodilo PCI-X za nazaj združljivo s sedanjimi karticami PCI s širino vodila 32 in 64 bitov ter hitrostjo 33 in 66 MHz.

  Objavljeno: 17.10.1999

Monitor na Facebooku

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji