• Adobe Photoshop 6

    Adobe pripravlja novo različico priljubljenega slikarskega programa Photoshop 6.0. Različica prinaša obilo sprememb, ki so predvsem posledica predlogov in pripomb uporabnikov. Precej novosti je pri delu s plastmi -- na posamezno lahko povežemo slog in tako laže izvedemo in nadzorujemo učinke na delih slike. Adobe je za plasti pripravil niz zanimivih učinkov. Poleg tega so izboljšana tudi orodja za prekrivanje in prosojnost grafike, nastavitev robov in druga orodja za delo s plastmi. Nova orodja za maskiranje omogočajo, da lahko na isti plasti uporabimo maske in poti (clipping paths).

    Objavljeno: 20.6.2000
  • Mazu Networks proti spletnim napadom DOS

    Podjetje Mazu Networks, ki je nedavno prejelo drugo nagrado na prestižnem tekmovanju univerze MIT, je napovedalo izdelek, ki bo po besedah avtorjev sposoben preprečevati napade na spletne strežnike, specifično napade DOS (Denial of Service). Mazu pripravlja omrežno napravo, ki bo pregledovala omrežni promet, iskala vzorce in na podlagi teh preprečevala napade. Po mnenju tržnih analitikov se pred pravkar ustanovljeno podjetje postavlja priložnost, "težka" skoraj pol milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 20.6.2000
  • 933 MHz Pentium III

    Intel je konec maja predstavil nov model procesorja Pentium III, ki deluje s hitrostjo 933 MHz. V normalnih količinah naj bi bil dobavljiv že na začetku poletja. Novi model je na voljo v izvedbah SECC2 in FC-PGA, stane pa 744 dolarjev. Intel je sočasno predstavil tudi hitrejši Pentium III Xeon, prav tako s hitrostjo 933 MHz, ki je namenjen predvsem delovnim postajam in strežnikom. Zanimivo je to, da je Intel ob tej objavi skoraj izenačil cene izdelkov Pentium III in Pentium III Xeon, vendar zato v novi Xeon vgrajuje le 256 KB predpomnilnik. Tak Xeon stane nekaj manj od 800 dolarjev, pozneje pa pridejo na vrsto še zmogljivejši in dražji modeli z 1 MB in 2 MB predpomnilnikom.

    Objavljeno: 19.6.2000
  • Evropska komisija zaskrbljena nad dražbami za dovoljenja 3G

    V Bruslju ne skrivajo zaskrbljenosti nad vladnimi dražbami v državah članicah za podelitev dovoljenj za mobilna omrežja tretjega rodu (3G). Ugotavljajo, da utegnejo izjemno visoke cene upočasniti razvoj novih storitev.

    Objavljeno: 19.6.2000
  • IBM pripravlja nov superračunalnik

    IBM pripravlja nov vrhunski superračunalnik, ki naj bi bil kar 150-krat zmogljivejši od superračunalnika Deep Blue, s katerim so premagali svetovnega prvaka v šahu Kasparova. Novi računalnik, ki so ga razvili za finsko raziskovalno ustanovo, bo sestavljen iz 512 procesorjev, s katerimi bo lahko obdelal kvadrilijon (milijon milijard) operacij na sekundo. Uporabljali ga bodo za genetske raziskave, stal pa bo 4,5 milijona dolarjev.

    Objavljeno: 19.6.2000
  • Nove delovne postaje SGI

    Podjetje SGI je predstavilo nov in obenem svoj drugi rod delovnih postaj z Intelovo arhitekturo. Delovne postaje Silicon Graphics 230, Silicon Graphics 330 in Silicon Graphics 550 so namenjene uporabi z operacijskimi sistemi Windows NT in Linux, med glavnimi novostmi pa je nov grafični podsistem. Imenuje se VPro in izračuna po 17 milijonov trikotnikov na sekundo ter senči 540 milijonov pik na sekundo. Pospeševalnik VPro je opremljen z 32 ali 64 MB grafičnim pomnilnikom, ki temelji na vezjih DDR DRAM, podpira pa vodilo AGP 4x. Pospeševalnik je bil narejen v sodelovanju s podjetjem Nvidia, imenujejo pa ga tudi "OpenGL na čipu" saj v vezju opravlja vse funkcije vmesnika OpenGL 1.2. Prva različica ima podporo za Windows NT in Linux, pozneje pa pride na vrsto še različica za delovne postaje s sistemom Irix.

    Objavljeno: 18.6.2000
  • Microsoftova igralna palica SideWinder Game Voice

    Microsoft namerava jeseni predstaviti novo igralno palico, ki ima vgrajen tudi sistem za razpoznavo govora. SideWinder Game Voice bo poleg igralne palice kupcem ponudil tudi možnost govornega komuniciranja s soigralci (tako da ni treba tipkati sporočil ali ukazov), poleg tega pa bo računalniku mogoče izbrane ukaze podati tudi z izgovorjavo. Igralna palica bo priključena prek vmesnika USB, stala pa bo najverjetneje le okrog 50 dolarjev.

    Objavljeno: 18.6.2000
  • GSM v berlinski podzemni

    Nemški operater GSM Mannesmann, ki upravlja omrežje D2, je zagotovil pokritost s signalom GSM na 158 postajah berlinske podzemne železnice in najbolj prometnih progah v skupni dolžini 125 km. Pri zahtevni gradnji sistema je sodeloval tudi operater T-Mobil, ki upravlja nemško omrežje D1. Namestili so 24 sprejemnih in oddajnih postaj, okrog 130 anten, več kakor 150 ojačevalnikov in 130 km posebnih kabelskih povezav. Promet na berlinski podzemni med gradnjo podzemnega omrežja ni bil moten, saj so vsa dela potekala med 1. in 4. uro zjutraj, ko berlinska podzemna miruje.

    Objavljeno: 18.6.2000
  • Avstrijski Telekom ponuja spletne dveri za poslovanje B2B

    Nekdanji državni monopolist Telekom Austria, ki se pripravlja za prvo javno prodajo, je pripravil spletne dveri za izkoriščanje ogromnih priložnosti na trgu spletnega poslovanje med podjetji (B2B). Avstrijski vodilni ponudnik interneta A-Online, ki upravlja dveri http://www.aon.at, je združil moči z nemškim proizvajalcem programske opreme SAP in proizvajalcem računalniške opreme Hewlett-Packard pri oblikovanju dveri http://www.abusiness.at.

    Objavljeno: 17.6.2000
  • Oracle iFS

    Oracle je končal razvoj novega pomembnega dodatka za podatkovne strežnike. Internet File System (iFS) je prvi internetni datotečni sistem in ena večjih tovrstnih inovacij v zadnjih letih. iFS prinaša red v zmedo dokumentov XML in povezuje enostavnost datotečnih sistemov z močjo zbirke podatkov Oracle 8i.

    Objavljeno: 17.6.2000
  • Pospeševalniki Nvidia tudi za linuxovske igre

    Ko so pri Microsoftu oznanili, da bodo v novih igralnih konzolah X-box uporabili grafične pospeševalnike podjetja Nvidia, je ta znani proizvajalec grafičnih procesorjev oznanil, da bodo njihove izdelke uporabili tudi v prvi igralni konzoli, opremljeni z operacijskim sistemom Linux. Napravo pripravljajo pri podjetju Indrema, vsebovala pa bo procesor s hitrostjo 600 MHz in modularno zasnovo, ki bo omogočala zamenjavo kartic.

    Objavljeno: 17.6.2000
  • Kopino darilo Univerzi v Mariboru

    Podjetje Kopa je podarilo na novo odprtemu Laboratoriju za načrtovanje proizvodnih sistemov Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru programsko orodje Maximo 4i v vrednosti 8 milijonov tolarjev. Maximo 4i, izdelek podjetja PSDi, je sistem za računalniško podprto upravljanje vzdrževanja, ki omogoča načrtovanje in nadzor nad vsemi funkcijami vzdrževalnih procesov v različnih okoljih -- od proizvodnih podjetij ali infrastrukturnih objektov do različnih ustanov, kot so bolnice, banke ... Maximo 4i deluje v vseh najpogosteje uporabljanih strežniških platformah in odjemalcih Windows 95/98NT, tesno pa je povezan z vodilnimi zbirkami podatkov.

    Objavljeno: 16.6.2000
  • Evropska komisija ne nasprotuje Alcatelovem nakupu podjetja Newbridge

    Evropska komisija je potrdila predlagani nakup, s katerim bi francoski Alcatel prevzel kanadski Newbridge. V Bruslju so ugotovili, da sicer obe podjetji proizvajata telekomunikacijsko opremo, toda napovedani prevzem ne bo ogrozil konkurenčnosti znotraj Evropske unije. Predvidevajo, da bo novo podjetje nekoliko okrepilo delež na trgu opreme DSL, vendar to ne bo porušilo ravnovesja, ki mu prispevajo močni tekmeci, kot so Cisco, Lucent Technologies, Nokia, Nortel in Copper Mountain. Združitev so zato sprejeli brez pripomb ali dodatnih pogojev.

    Objavljeno: 16.6.2000
  • Novi prenosniki IBM ThinkPad

    IBM je predstavil povsem nove prenosnike ThinkPad. Da bi podkrepili novo zasnovo, so po dolgih letih tudi spremenili način imenovanja prenosnikov. Odslej bodo ThinkPadi imeli oznake A (alternativa namiznim računalnikom) in T (tanek). Sedanji modeli ThinkPad 390 bodo tako po novem prešli v družino izdelkov ThinkPad A20m, družina prenosnikov ThinkPad 770 pa v izdelke z imenom ThinkPad A20p. Lahki in tanki prenosniki ThinkPad 600 se bodo odslej imenovali ThinkPad T20.

    Objavljeno: 16.6.2000
  • Samostojno Mobi gostovanje

    Od 15. junija uporabniki Mobi lahko sprejemajo klice in kratka sporočila SMS tudi v tujih omrežjih. Pred odhodom v tujino storitev vključijo sami s klicem na številko 125 iz Mobitelovega omrežja, po vrnitvi pa je na številki 125 tudi izključijo. V času dejavne storitve so onemogočena pošiljanja kratkih sporočil SMS in klici v govorno pošto (tajnico).

    Objavljeno: 15.6.2000
  • Voodoo5 5500 AGP

    Podjetje 3dfx že prodaja grafične kartice Voodoo5 5500 AGP. Kartica vsebuje dva procesorja VSA-100, tehnologijo T-Buffer, opremljena pa je tudi s 64 MB pomnilnikom. V prodaji je od začetka junija, cena v ZDA pa znaša 300 dolarjev.

    Objavljeno: 15.6.2000
  • Švicarski operaterji GSM pod drobnogledom

    Švicarsko regulatorno telo raziskuje morebitne kršitve pravil o konkurenci, ki naj bi jih morda zagrešili švicarski operaterji Swisscom, diAx in Orange. Tržna komisija meni, da so cene vseh treh operaterjev toliko podobne, kakor da bi šlo za dogovor. Nadaljujejo, da je možna razlaga za ta pojav, ki uporabnikom vsekakor ni naklonjen, združeni tržni vpliv, ki ga operaterji obračajo sebi v prid.

    Objavljeno: 15.6.2000
  • Razpoke v računalnikih Palm IIIc?

    Težave z ročnimi računalniki imajo tudi pri podjetju Palm. Pri nekaterih serijah novega barvnega modela Palm IIIc se lahko na hrbtni strani računalnika pojavi razpoka, ki je posledica napake v načrtovanju ohišja. Čeprav napaka ne vpliva na delovanje računalnika, Palm brezplačno zamenjuje napravo uporabnikom, pri katerih se je napaka pojavila.

    Objavljeno: 15.6.2000
  • Resna strojna napaka v Pocket PC-ju

    HP je javno priznal, da imajo njihovi novi ročni računalniki Pocket PC resno strojno napako. Novi računalniki Jornada 540 znajo prikazati le 4096 namesto obljubljenih in reklamiranih 65.536 barv. Do napake je menda prišlo med načrtovanjem, zaradi spremembe v specifikaciji strojne opreme v zadnjem hipu pred začetkom proizvodnje. Namesto 16-bitne obdelave so namreč uvedli 12-bitno. Napake so ne da odpraviti programsko, tako da pri HP-ju razmišljajo o vračilu kupnine tistim, ki bodo to zahtevali.

    Objavljeno: 15.6.2000
  • Izbira tarife za SI.Mobilov Halo

    Uporabniki SI.Mobilove vnaprej plačane telefonije Halo imajo od 15. junija možnost izbire tarife za obračun pogovorov v domačem prometu. Dosedaj veljavna tarifa ostaja nespremenjena in bo veljala kot privzeta za vse stare in nove naročnike; poimenovali so jo Halo Prva.

    Objavljeno: 14.6.2000
  • Microsoft preklical izid novega sistema Windows

    Zaradi sodnega procesa so pri Microsoftu v zadnjem trenutku preklicali izid novega sistema Windows, ki so ga pozimi poimenovali Next Generation Windows Services (NGWS). NGWS naj bi bil naslednja stopnja v razvoju operacijskih sistemov, saj bi bolj kakor katerikoli sistem doslej zabrisal meje med operacijskim sistemom in svetovnim spletom.

    Objavljeno: 14.6.2000
  • Baan ima novega lastnika

    Podjetje Baan, eden največjih ponudnikov programske opreme za poslovne rešitve, bo dobilo novega lastnika. Za 708 milijonov dolarjev gotovine namerava nizozemskega proizvajalca programske opreme kupiti angleško podjetje Invensys PLC, proizvajalec izdelkov za avtomatizacijo in nadzor v industriji. S tem so prekinili ugibanja o usodi podjetja Baan, ki je poslovalo z izgubo že skoraj dve leti, od sredine leta 1998 pa so se na čelu podjetja zamenjali kar štirje direktorji.

    Objavljeno: 14.6.2000
  • Corelu se ne godi nič dobrega

    Corelu se ne godi nič dobrega. Ko so preklicali sporazum o združitvi s podjetjem Inprise, sta dva od ključnih podpredsednikov družbe direktorju Michaelu Cowplandu dala odpoved. Poleg tega podjetju primanjkuje svežega kapitala kljub nedavni gotovinski injekciji, zato je že slišati govorice, da grozi okrog 500 zaposlenim odpoved, kar je glede na Corelovo velikost -- 1500 zaposlenih -- veliko. V podjetju naj bi potekal program, s katerim naj bi skušali prihraniti okrog 40 milijonov dolarjev. Corel je vse stavil na Linux, a prodaja izdelkov še zdaleč ni na stopnji, ki bila za Corel sprejemljiva.

    Objavljeno: 14.6.2000
  • Zahodnoevropska telefonija se še krepi

    Zahodnoevropski trg telekomunikacijskih storitev bo po ocenah analitske skupine IDC tudi v naslednjih letih kazal zmerno rast. Leta 1998 je njegova vrednost dosegala 130 milijard dolarjev, do leta 2003 pa bo rasla za povprečno 2 % letno, ko bo dosegla vrednost 144 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 14.6.2000
  • DISS bo prodajal Prosignie

    Compaq Slovenija je predstavil vrsto namiznih osebnih računalnikov Prosignia, namenjenih malim podjetjem.

    Objavljeno: 13.6.2000
  • Evropa bo preganjala spletno otroško pornografijo

    Svet notranjih ministrov in ministrov pravosodja Evropske zveze (EU) je podprl predlog, da države članice EU raziščejo možnosti, kako zavezati internetne ponudnike, da policiji posredujejo podatke o otroški pornografiji, ki jo objavijo v svojih omrežjih. Ponudniki bodo tako pod političnim pritiskom morali zbirati podatke o računalnikih in njihovih uporabnikih, ki objavljajo ali pregledujejo spletno otroško pornografijo, ter jih posredovati posebnim policijskim enotam, ki bi jih ustanovili po vsej Evropski zvezi. Pri izvajanju tega programa bo nujna podpora posameznih vlad, ki naj bi od ponudnikov interneta zahtevali prepoved dostopa do spletišč s sporno vsebino.

    Objavljeno: 13.6.2000
  • Več o "ljubezenskem zdravilu" za Outlook

    Zaradi nedavne epidemije virusa "I love you" je Microsoft prejel kar lepo število kritik varnosti v odjemalcu za elektronsko pošto Outlook. Odzvali so se tako, da so razvili popravek oziroma dodatek Outlook E-mail Security Update, ki je na voljo v Microsoftovem spletnem strežniku (http://www.officeupdate.com) ter prek storitve Microsoft Office Auto Update, sestavnega dela pisarniške zbirke. Kot prvo popravek preprečuje izvajanje in nezaščiteno poganjanje datotek, ki so programskega značaja (izvršne datoteke, datoteke za paketno obdelavo (.BAT) in skriptne programe (.VBS).

    Objavljeno: 13.6.2000
  • Microsoft uspešen vsaj proti družbi Sun

    Microsoft morda izgublja v bitki proti ameriški vladi, vendar je zato nekoliko bolj uspešen v boju proti družbi Sun. Ameriško sodišče je nedavno zavrnilo obtožbo Suna, da je Microsoft v spletu objavil dele izvorne kode jave, s čimer naj bi neposredno kršili določne licenčne pogodbe. V njej je zapisano, da bi kršitelj moral plačati kazen v višini kar 35 milijonov dolarjev. Toda sodni proces se nadaljuje.

    Objavljeno: 13.6.2000
  • Novi sistemi IBM AS/400

    IBM nadaljuje hitro prenovo velikih strežniških sistemov. Nedavno so bili na vrsti strežniki AS/400, ki so dobili nove, hitrejše procesorje. IBM prvič na to platformo prinaša tehnologijo silicija na izolatorju (SOI -- silicon on insulator), ki uporablja povezave iz silicija za doseganje okrog 30 % večje zmogljivosti ob hkratnem zmanjšanju porabe energije in velikosti vezij.

    Objavljeno: 13.6.2000
  • Plextor PlexWriter 12/10/32

    Po krajšem premoru se boj za prestol med zapisovalniki CD-R/CD-RW nadaljuje z nezmanjšano močjo. Tako kakor doslej na vrhu znova najdemo podjetje Plextor, ki je nedavno oznanilo nov model še hitrejšega zapisovalnika. Novosti v novem modelu PlexWriter 12/10/32 sta pravzaprav dve. Enota bere podatke s hitrostjo 32x, na nosilce CD-R pa zapisuje s hitrostjo 12x, torej toliko kakor pri dosedanjem modelu 12/4/32. Zato pa odslej zmore precej hitrejše zapisovanje podatkov na nosilce CD-RW, pri čemer dosega hitrost 10x (1.500 KB/s). Povprečni čas dostopa je 150 ms, za izravnavo pa je uporabljen 2 MB medpomnilnik.

    Objavljeno: 12.6.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji