• Apple zamuja z operacijskim sistemom MacOS X

    Apple je oznanil, da bo razvoj novega operacijskega sistema MacOS X trajal dlje, kakor so sprva načrtovali. Po sedanjih ocenah naj bi končna različica bila na voljo šele v začetku leta 2001. MacOS X temelji na precej drugačni zasnovi od sedanjih različic, med drugim pa ima tudi inovativen uporabniški vmesnik Aqua.

    Objavljeno: 12.6.2000
  • Vue D'Esprit 3.1 za animacijo in senčenje

    Sodobni programi za računalniško animacijo in senčenje omogočajo izdelavo zelo realističnih modelov pokrajine. Eden takih je znani paket Corel (do nedavnega Metacreations) Bryce 3D. Toda to ni edini tovrsten program. Od nedavnega takšno orodje tržijo tudi pri francoskem podjetju E-on Software, program pa se imenuje Vue d' Esprit 3.1. Program ima v primerjavi s paketom Bryce še bolj grafično dodelan uporabniški vmesnik, ki je umetnija že sam po sebi.

    Objavljeno: 11.6.2000
  • Novi rod strežnikov Compaq AlphaServer

    Compaq je sredi maja predstavil dolgo pričakovani novi rod strežnikov, ki temeljijo na RISC procesorjih Alpha. Paleta izdelkov, ki je nastajala pod projektom z delovnim imenom Wildfire, je največji Compaqov neposredni napad na tržišče strežnikov višjega razreda, opremljenih z operacijskim sistemom Unix.

    Objavljeno: 11.6.2000
  • Nov varnostni standard za dostop do prenosnikov

    Intel je proizvajalcem prenosnih računalnikov ponudil nov standard za povečanje varnosti dostopa do podatkov v računalniku. Sistem Intel Protected Access Architecture (IPAA) naj bi omogočil prijavo osebe še pred zagonom operacijskega sistema na disku in sicer z biometričnimi napravami, kakršne so bralniki prstnih odtisov. Trenutne rešitve namreč zahtevajo, da se najprej zažene operacijski sistem, kar pa predstavlja šibko točko v varnosti dostopa do sistema. Po zdajšnjih načrtih naj bi prvi izdelki z novo tehnologijo prišli v prodajo v začetku novega leta.

    Objavljeno: 10.6.2000
  • Svetovni splet ni tako povezan, kakor se zdi

    Strokovnjaki raziskovalnih laboratorijev IBM Reserach, Compaq Corporate Research Laboratories in družbe AltaVista so objavili rezultate doslej najbolj obsežne raziskave zgradbe svetovnega spleta, osrednje storitve v internetu. V nasprotju z dosedanjim prepričanjem, da je svetovni splet tesno povezan in v dostopen, raziskava kaže drugačno sliko.

    Objavljeno: 10.6.2000
  • Inmarsat predstavlja novo satelitsko omrežje

    Angleški satelitski telekomunikacijski operater Inmarsat je z družbo Astrium (nekdanja Matra Marconi Space) sklenil dogovor o nakupu treh satelitov četrtega rodu širokopasovnih satelitov Inmarsat I-4, vrednih 700 milijonov dolarjev. Dva satelita bosta po izstrelitvi pokrila štiri petine zemeljske površine, tretji pa bo ostal na tleh, da ga lahko izstrelijo v nujnem primeru. Novi sistem bo omogočal tudi desetkrat več uporabnikov kakor zdajšnji in bistveno večje hitrosti prenosa (do 432 kbit/s), pripadajoče storitve bodo na voljo leta 2004.

    Objavljeno: 10.6.2000
  • Microsoft objavil popravek za Outlook

    Microsoft je po nekajtedenski zamudi objavil popravek za odjemalca elektronske pošte Outlook, s katerim naj bi preprečili bodoče okužbe z virusi, kot je bil maja razširjeni "I love you". Popravke je mogoče dobiti na naslovu:

    Objavljeno: 9.6.2000
  • Kupci najbolj zadovoljni z Dellom?

    Podjetje Technology Businesses Research je objavilo raziskavo stopnje zadovoljstva kupcev posameznih znamk računalnikov za prvo četrtletje 2000. Po novih podatkih na vseh treh mestih (strežniki, namizni računalniki, prenosniki) vodi podjetje Dell. Največ je v zadnjem obdobju izgubil IBM, ki je padel na tretje mesto pri prenosnikih in na kar peto mesto pri namiznih računalnikih. Še vedno pa so na drugem pri strežnikih. Najbolj je napredoval Compaq, ki se je povzpel na drugo mesto pri prenosnikih in namiznih računalnikih. Trojici sledita HP in Gateway.

    Objavljeno: 9.6.2000
  • Davki prek telefona in kratkih sporočil

    Italijanska državna uprava načrtuje uvajanje sistema, s katerim bi državljane prek kratkih sporočil SMS obveščala o potekih dokumentov in drugih rokih pri poslovanju z državno upravo. Prvi korak v to smer je prenovljena stran italijanskega finančnega ministrstva, vendar se tovrstne storitve se še ne nanašajo na vse davčne zavezance, temveč le na tiste, ki se v spletu prijavijo.

    Objavljeno: 9.6.2000
  • Softimage|Xsi za modeliranje 3D

    Podjetje Softimage, oddelek družbe Avid Technology, je predstavilo nov rod programskega paketa za modeliranje 3D in animacijo Softimage|XSi, doslej bolj znano pod delovnim imenom Sumatra. Novo orodje je namenjeno pretežno profesionalnim oblikovalcem: proizvajalcem posebnih učinkov za filme, razvijalcem iger in vsem, ki potrebujejo vrhunsko orodje za hitro in učinkovito izdelavo fotorealističnih animacij.

    Objavljeno: 9.6.2000
  • Diski z najhitrejšim prenosom podatkov

    Fujitsu je predstavil novo družino zmogljivih diskov za strežnike, za katere proizvajalec trdi, da doslej najhitreje prenašajo podatke med diskom in računalnikom. Novi diski MAJ3 se vrtijo z 10.000 vrtljaji na minuto, imajo od 9,1 GB do 36,4 GB prostora, hitrost prenosa podatkov med diskom in računalnikom pa je kar 62,25 MB/s.

    Objavljeno: 8.6.2000
  • Bank Austria Creditanstalt uvaja integrirano elektronsko bančništvo

    Ljubljanska Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) je podpisala pogodbo za integrirano elektronsko bančništvo. Dobavitelj bo podjetje Halcom informatika d.o.o., ki svojo tovrstno ponudbo trži pod imenom e-bank.

    Objavljeno: 8.6.2000
  • Diski DataPlay

    Tudi razvoj podatkovnih nosilcev za nove prenosne digitalne izdelke je pester. Svoj predlog je nedavno objavilo tudi novo podjetje DataPlay, ki je razvilo nov miniaturni izbrisljiv magnetno-optični disk, primeren za uporabo v najmanjših napravah: digitalnih fotoaparatih, ročnih računalnikih, predvajalnikih digitalne glasbe in celo v mobilnih telefonih. To so dosegli z izjemnim pomanjšanjem delov, saj posamezen disk v premeru meri le nekoliko več od ameriškega kovanca za četrt dolarja.

    Objavljeno: 8.6.2000
  • Microsoft bo razdeljen na dva dela

    V sredo, 7.6.2000, je zvezni sodnik Thomas Penfield Jackson objavil svojo dokončno razsodbo o kazni, ki bo doletela Microsoft zaradi izkoriščanja monopolnega položaja na tržišču programske opreme. Sodnik je razsodil, da se mora Microsoft razdeliti na dva dela. Prvo podjetje bo razvijalo in prodajalo operacijske sisteme, drugo pa vso drugo programsko opremo iz sedanjega programa družbe Microsoft, vključno s spletnim brskalnikom, ki je bil eden izmed najbolj spornih delov celotnega procesa. Določilo o delitvi podjetja bo veljalo za naslednjih deset let.

    Objavljeno: 8.6.2000
  • Mlahava prodaja osebnih računalnikov?

    Prodaja osebnih računalnikov se je v prvih treh mesecih letošnjega leta v Evropi nekoliko ustavila. Po navedbah družbe Dataquest je rast prodaje dosegla le stopnjo 5,6 %, kar je precej manj od rasti v območju 15 do 20 %, kolikor velja za svetovno povprečje. V prvem četrtletju so tako proizvajalci v Evropi prodali okrog 7,5 milijona računalnikov, pri čemer je rast prodaje namiznih modelov dosegla le 1 %. Zato pa je v Evropi močno narasla prodaja prenosnih računalnikov -- kar za 38 %. Compaq ostaja na prvem mestu po številu prodanih računalnikov, na drugem mestu je zdaj Fujitsu Siemens, na tretjem Dell, sledita pa Hewlett Packard in IBM.

    Objavljeno: 7.6.2000
  • Windows CE izgublja tržni delež

    Po navedbah družbe NPD je tržni delež ročnih računalnikov z okoljem Windows CE v zadnjem obdobju močno padel, zato je nedavna osvežitev operacijskega sistema in modelov zelo dobrodošla. Tržni delež družbe Palm je namreč narasel kar na 87,3 %, kar je velik skok v primerjavi s 65,5 % v začetku leta 1999. Tržni delež je narasel tudi družbi IBM, ki je tudi ponudnik ročnih računalnikov s sistemom PalmOS. Med proizvajalci računalnikov Windows CE je tržni delež narasel podjetju Compaq (za 0,4 % na 1,1 %), padel pa podjetjem Casio (za 7,3 % na 5,7 %) in HP (za 3 % na 2,7 %). Skupno je delež računalnikov Windows CE padel s 33,5 na 11,2 %. Toda strokovnjaki napovedujejo ponovni preobrat.

    Objavljeno: 7.6.2000
  • Luis Baptista-Coelho odhaja

    Luis Baptista-Coelho, Portugalec, ki je v zadnjih mesecih tako rekoč poosebljal Compaqov močan prodor na slovenski trg, se umika in prepušča Compaqovo izpostavo v rokah slovenske ekipe.

    Objavljeno: 6.6.2000
  • Virus napada (španske) mobilce

    Rusko podjetje za izdelavo protivirusnih programov Kaspersky Lab je zaznalo nov virus "I-Worm.Timofonica", ki napada mobilne telefone priključene na španskega operaterja Movistar. Virus se širi prek okuženih računalnikov na naslove v imeniku programa MS Outlook na že znan naslov, poleg tega pa še na naključne naslove vmesnika za posredovanje kratkih sporočil SMS omenjenega španskega operaterja (correo.movistar.net).

    Objavljeno: 6.6.2000
  • Intel in spletna televizija

    Intel odpira podjetje za spletno televizijo. Novi oddelek Intel Media Services naj bi z vložkom 200 milijonov dolarjev zgradil omrežje strežnikov, prek katerih bi stranke imele možnost objavljanja programov, kot so filmi, oddaje, koncerti in radijski kanali v digitalnem pretočnem zapisu.

    Objavljeno: 6.6.2000
  • NetOp 6.5 podjetja CrossTec Corporation

    Dansko podjetje CrossTec Corporation je predstavilo novo različico programa za daljinski nadzor, ki med prvimi v celoti podpira tudi računalnike z operacijskim sistemom Windows 2000. Program NetOp 6.5 poleg tega podpira tudi daljinski nadzor računalnikov z operacijskimi sistemi Windows NT, Windows 95/98, Windows 3.x, DOS in OS/2, tako da ima najobsežnejšo podporo v enem paketu med vsemi podobnimi programi. Poleg podpore za nov operacijski sistem ima program tudi druge zanimive novosti.

    Objavljeno: 6.6.2000
  • Slovenski Noviforum na JavaOne 2000

    Že šesto leto zapored v Kaliforniji poteka strokovna konferenca za razvijalce v jeziku Java, seveda pod pokroviteljstvom Sun Microsystems.

    Objavljeno: 6.6.2000
  • Italijanska vlada in internet

    Italijanska vlada je javnosti predstavila nov sistem javnih financ in javne nabave, ki močno sloni na internetni tehnologiji. Po napovedih predsednika države, Giuliana Amata, bo Italija na ta račun prihranila letno kar okrog 19 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 6.6.2000
  • eBrokers in Centralna borzno posredniška družba združujeta poslovanje

    Borzno posredniška družba eBrokers in Centralna borzno posredniška družba (CBPD) bosta s 1. julijem združili poslovanje. Družbi sta do sedaj ponujali različne storitve, vizija združitve pa je ponuditi najboljše od obeh in razviti nove storitve na področju novega gospodarstva.

    Objavljeno: 6.6.2000
  • Brezplačna različica BeOS uspešna?

    Podjetje Be Inc. je, kakor kaže, uspelo brezplačno različico BeOS približati širši množici uporabnikov. Od konca marca, ko je BeOS izdal brezplačni BeOS 5, je operacijski sistem iz njihovega spletnega strežnika preneslo več kakor milijon potencialnih uporabnikov. Nihče pa ne ve, koliko jih dejansko sistem tudi uporablja.

    Objavljeno: 5.6.2000
  • Rekordni Dell

    Dell ima za seboj rekordno četrtletje. Zaradi dobre prodaje (zlasti velikim kupcem) se je prodaja v primerjavi s prvim četrtletjem leta 1999 povečala kar za 31 % in dosegla 7,3 milijarde dolarjev. Dobiček v tem četrtletju je znašal 525 milijonov dolarjev, kar je 21 % bolje od četrtletja pred tem.

    Objavljeno: 5.6.2000
  • Adobe GoLive 5.0

    Adobe hitro razvija orodja za pripravo spletnih strani. Potem ko so lani kupili družbo GoLive in predstavili različico 4.0, je letos na vrsti naslednik z več kakor 100 spremembami in razširitvami. Novi GoLive 5.0 ponuja močnejša orodja za skupinsko delo, uvaja spletne tehnologije in tesnejšo povezavo z drugimi orodji družbe Adobe.

    Objavljeno: 4.6.2000
  • Še hitrejši Willamette

    Intel pripravlja za drugo polovico leta še hitrejše različice procesorjev Willamette. Po sedanjih podatkih naj bi pred koncem leta predstavili 1,3 in 1,4 GHz različici, v začetku leta 2001 pa še 1,5 GHz različico.

    Objavljeno: 4.6.2000
  • Virgin NetAppliance

    Boj za prevlado med ponudniki interneta še zdaleč ni končan. V ZDA se je vanj nedavno z velikimi načrti podal angleški koncern Virgin, ki je prek svojega hčerinskega podjetja Virginconnect in ponudnika Internet Appliance Network (IAN) poskrbel za nekaj posebnega. Za razliko od drugih ponudnikov, ki so v preteklosti kupcem v zameno za naročnino ponujali računalnike (običajno cenejše in slabše opremljene), so pri Virginu prvim 10.000 naročnikom razdelili zelo sodobni in estetsko privlačen internetni terminal z vgrajenim zaslonom LCD in vso potrebno strojno in programsko opremo. Naprava se imenuje Virgin Webplayer, zanjo in za naročnino na dostop do interneta pa je treba odšteti 50 dolarjev mesečno. Po treh letih postane uporabnik lastnik izdelka.

    Objavljeno: 3.6.2000
  • Hotmail spet tarča hekerskega napada

    Microsoftov poštni strežnik, Hotmail, je bil spet tarča hekerskega napada. 10. maja so z manjšim programom v javascriptu dosegli, da eno uro ni bil na voljo uporabnikom. Program je namreč prestrezal "piškotke" uporabnikov in jih pošiljal hekerjem, ki so s tem dobili dostop do poštnih predalov uporabnikov storitve. Operaterji priporočajo, da uporabniki ne odpirajo datotek, prejetih od ljudi, ki jih ne poznajo, medtem pa že pripravljajo rešitev.

    Objavljeno: 3.6.2000
  • Microsoftova zadnja beseda

    Microsoft je sodniku Jacksonu predal svoj zadnji odgovor glede predlagane kazni, po kateri naj bi družbo razdelili na dva dela ali več. Za razliko od prvega odgovora, v katerem je Microsoft sam predlagal milejšo kazen in celo pristal na nekatere ukrepe, so tokrat v odgovoru predvsem navedli kritiko sodnikove odločitve in posledice, ki bi jih imel ukrep za prihodnost podjetja in njegovih izdelkov pa tudi številnih partnerjev. V Microsoftu ostro kritizirajo odločitev o delitvi, saj je po njihovem mnenju taka kazen odločno prestroga za obtožbe, ki so bile navedene v obtožnici. Še posebej pa kritizirajo sodnikovo odločitev, po kateri naj bi imel Microsoft le štiri mesece za pripravo načrta in korakov za delitev podjetja. Microsoft navaja, da je skoraj nemogoče narediti zahtevan postopek v družbi, ki ima velikansko število zaposlenih in več kot 75 podružnic v drugih državah. V odgovoru so tudi navedli dodatna pričevanja nekaterih uglednih partnerjev in strank, kot so Compaq in DreamWorks SKG, ki zatrjujejo, da bo odločitev negativno vplivala tudi na njihovo delovanje in poslovanje.

    Objavljeno: 2.6.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji