• Mobitel danes odprl duri WAP

    Ljubljana, 15. junija -- Mobitel je danes svojim naročnikom uradno omogočil uporabo mobilnih spletnih storitev WAP, ki naj bi bile kmalu dostopne tudi uporabnikom Mobi.

    Objavljeno: 15.7.2000
  • Genis postal distributer Trend Micro

    Ljubljana, 14. julija -- Podjetje Genis, neodvisno svetovalno podjetje za izgradnjo in prenovitev informacijskih sistemov, je v začetku julija podpisalo distribucijsko pogodbo z ameriškim razvijalcem protivirusne opreme Trend Micro.

    Objavljeno: 14.7.2000
  • Nov tip vezij FPGA iz Lucenta

    Podjetje Lucent bo jeseni predstavilo nov tip elektronskih vezij FPGA (field-programmable gate array), ki bodo imela trikrat večjo zmogljivost in trikrat večjo gostoto elementov od sedanjih vezij. Posebnost nove tehnologije je tudi v tem, da lahko inženirji v posamezen izdelek spremembe v kodi vezja vnesejo programsko, kar je še kako koristno, ko je treba narediti manjše spremembe, recimo v podpori za protokole. Lucent bo novo tehnologijo sprva uporabil v omrežnih izdelkih, vgradnih sistemih in drugih strojnih izdelkih, ki zahtevajo pogoste spremembe.

    Objavljeno: 14.7.2000
  • CD-ROM z zmogljivostjo 1,3 GB

    Danes je že povsem jasno, da bo tehnologija optičnih nosilcev DVD razmeroma hitro zamenjala dosedanje nosilce CD. Cene enot DVD in DVD-ROM so vsak dan nižje, vse več pa je tudi gradiva na nosilcih DVD. Zato toliko bolj preseneča novica iz podjetij Philips in Sony, avtorjev in nosilcev patentov prvotnega standarda CD, da nameravata na tržišče poslati tudi zmogljivejšo različico nosilcev CD, ki bodo lahko nase shranili 1,3 GB, torej dvakrat več od današnjih 650 MB.

    Objavljeno: 14.7.2000
  • Pod pritiskom Intel opustil načrte za novi Xeon

    Včasih se zgodi, da partnerji močno spremenijo načrte velikih proizvajalcev. Compaq je na čelu skupine Intelovih partnerjev dobesedno prisilil proizvajalca procesorjev, da je ta opustil načrte o novem zmogljivem 800 MHz procesorju Pentium III Xeon. Po mnenju partnerjev novi procesor ne prinaša bistvene spremembe v zmogljivosti, a zahteva radikalne spremembe v zgradbi osnovnih plošč in drugih sestavnih delov, kar bi močno povečalo stroške izdelave. Z novim procesorjem tako za zdaj ne bo nič.

    Objavljeno: 13.7.2000
  • Intel in Via sta se sporazumela glede licenc

    Intel in tajvanski proizvajalec Via Technologies sta dosegla izvensodni sporazum glede spora glede licenčnih pravic o uporabi Intelove tehnologije v sistemskih naborih podjetja Via. Po novem dogovoru bo Via lahko v zameno za odškodnino uporabilo Intelovo tehnologijo v naborih, ki sicer podpirajo pomnilniška vezja DDR DRAM (Double Data Rate DRAM) v navezi s procesorji Celeron in Pentium III. Intel, ki močno podpira pomnilniško tehnologijo Rambus DRAM, je bil doslej močno proti tovrstni uporabi in je zato podjetje Via celo tožil zaradi domnevnega kršenja licenčne pogodbe.

    Objavljeno: 13.7.2000
  • Nov spodrsljaj Intela

    Intel je očitno nehote naredil nov spodrsljaj. V svojem spletnem strežniku so na ločenih straneh predstavili hitrostne rezultate za svoje procesorske nabore, po katerih novejši, a manj zmogljivejši procesorski nabor Intel 815E s pomnilnikom PC133 (SDRAM) gladko prehiteva zmogljivejši in doslej favorizirani nabor Intel 820 s pomnilnikom Rambus. Intel je doslej namreč trdil, da je prednost pomnilnikov Rambus precej večja zmogljivost, vendar tega nikakor ne uspejo dokazati v praksi. Prej nasprotno.

    Objavljeno: 12.7.2000
  • Compaq in IBM bosta sodelovala na področju SAN

    Včasih se zgodi, da se tudi največji tekmeci dogovorijo za skupno sodelovanje. Nedavno sta tako Compaq in IBM, sicer tekmeca na področju osebnih računalnikov, prenosnikov in strežnikov, sklenila dogovor o tesnem sodelovanju pri izdelkih za podatkovna omrežja SAN. Podjetji bosta sodelovali pri nadaljnjem razvoju izdelkov in standardov (recimo OpenSAN), poleg tega pa bosta zagotovili združljivost med svojimi programskimi in strojnimi izdelki. Poleg tega dogovor predvideva, da bosta oba proizvajalca celo prodajala izdelke SAN drugega partnerja kot dopolnilo lastni ponudbi. Strokovnjaki ocenjujejo, da je dogovor vreden čez milijardo dolarjev, sporazum pa naj bi omogočal hitrejši razvoj izdelkov SAN, zlasti pa združljivost med izdelki, ki je na tem področju še šibka.

    Objavljeno: 12.7.2000
  • Microsoft TechEd 2000

    Za velike računalniške proizvajalce je stik s kupci in odjemalci ključnega pomena. Zlasti, če so to razvijalci programske opreme, tehniki in drugi ljudje, ki so ključnega pomena za prodajo in podporo izdelkov. To še posebej velja za podjetje Microsoft, ki lahko dobršen del svojega uspeha pripiše prav veliki in lojalni skupini partnerjev in uporabnikov. Za gojenje primernega odnosa so zelo pomembne tehnične konference, med katerimi je v Evropi letos največje srečanje TechEd 2000. Konferenca se je odvijala med 4. in 7. julijem v Amsterdamu, še nekaj dni pred tem prizorišču letošnjega evropskega prvenstva v nogometu.

    Objavljeno: 11.7.2000
  • Eon prevzel Parsek

    Z investicijo 330 milijonov tolarjev je Eon prevzel večinski delež družbe Parsek. S tem dejanjem je nastala nova skupina EON Group.

    Objavljeno: 10.7.2000
  • IBM + internet = WebSphere

    IBM si močno prizadeva, da bi spodbudil razpoznavnost in s tem prodajo svojih programskih izdelkov (IBM je še vedno največja programska hiša na svetu). Da bi podkrepili zlasti svojo internetno ponudbo, so nedavno tako sprejeli odločitev, da vse svoje izdelke za internet poimenujejo z družinskim imenom WebSphere (doslej je bil to le spletni strežnik in nekaj dodatnih orodij).

    Objavljeno: 9.7.2000
  • Microsoft Commerce Server 2000

    Microsoft je javnosti predstavil podrobnosti o novem strežniškem izdelku, namenjenem danes zelo aktualnemu področju elektronskega trgovanja. Microsoft Commerce Server 2000 je član širše družine strežniških izdelkov, narejenih pretežno za operacijski sistem Windows 2000, med katerimi srečamo tudi zbirko podatkov SQL Server 2000 in poštni strežnik Exchange Server 2000. Commerce Server 2000 izhaja iz dosedanjega izdelka Site Server Commerce Edition, v svoji osnovi pa predstavlja ključno orodje Microsoftove strategije za spletno rabo, imenovane DNA (Distributed Net Applications).

    Objavljeno: 9.7.2000
  • NICC pričenja prodajati omrežne računalnike

    Podjetje NICC (New Internet Computer Co.), ki ga je ustanovila družba Oracle in njen direktor Larry Ellison, bo pričelo s prodajo omrežnih računalnikov NIC (New Internet Computer) 4. julija, torej na ameriški državni praznik (dan neodvisnosti), s čimer naj bi simbolično ponazorili "neodvisnost" od sedanjega stanja. Doslej so bili ti računalniki na voljo le za izobraževalne ustanove.

    Objavljeno: 8.7.2000
  • Nekateri Palmi izgubljajo spomin

    Podjetje Palm je sporočilo, da so v določenih izdelkih iz svojega programa zasledili napako v pomnilniškem vezju, zaradi katere lahko pride do izgube podatkov v računalniku. Težava je pomnilniškem modulu velikosti 8 MB, ki ga vsebujejo modeli Palm IIIc, Palm IIIxe in Plam Vx. Po ocenah proizvajalca ima napako okoli 3 % (200.000) računalnikov Palm, v večini primerov izdelanih med oktobrom 1999 in majem 2000.

    Objavljeno: 8.7.2000
  • Novosti družbe Oracle

    Podjetje Oracle je konec junija najavilo niz novosti, s katerimi naj bi še utrdili svoj položaj na področju ponudnika podatkovnih strežnikov in rešitev za spletni dostop do podatkov. Glavna novost je novi programski strežnik Internet Application Server 8i (iAS), ki temelji na podatkovnem strežniku opremljenim z dodatki za učinkovitejše delovanje na spletnih strežnikih zasnovanih na bazi podatkov Oracle 8i. Centralni del teh dodatkov so posredniške storitve, kot je internetni medpomnilnik, ki lahko močno pospeši dostop do najbolj pogosto iskanih podatkov.

    Objavljeno: 7.7.2000
  • Sun StarOffice 5.2

    Sun še vedno namerava biti prvi, ki bo pisarniške programe ponudil kot spletne programe. Po tem, ko so lani kupili podjetje StarOffice, so v minulem letu močno razvijali novo različico, ki bo delovala prek spleta kot program v javi znotraj spletnega brskalnika. Program bo dostopen v novi različici prek spletnega servisa StarPortal, kjer se bodo nahajali programi, proti plačilu pa tudi varno shranjeni in zaščiteni podatki posameznega uporabnika.

    Objavljeno: 7.7.2000
  • Novi IBM Microdrive hrani kar 1 GB

    IBM je naredil nov korak na področju pomnilniških nosilcev za najmanjše prenosne naprave. Predstavili so namreč novo generacijo miniaturnih diskov Microdrive, ki nudi tja do trikrat več prostora kot sedanji modeli. Novi IBM Microdrive je še vedno velik le malo več kot kovanec, združljiv s standardom Compact Flash, nanj pa lahko shranimo tja do 1 GB podatkov. Na voljo je tudi manjša in cenejša različica z zmogljivostjo 512 MB.

    Objavljeno: 6.7.2000
  • Nadzorni svet Hermes SoftLaba dobil uglednega novega člana

    Ljubljana, 5. junija -- Nadzorni svet slovenskega računalniškega podjetja, Hermesa Softlaba, je dobil novega člana. Povabilu v svet se je namreč odzval dr. Joel Birnbaum, član vodstva podjetja Hewlett-Packard in osebni svetovalec Carly Fiorine, izvršne direktorice HP.

    Objavljeno: 6.7.2000
  • Microsoft predstavil novi jezik C#

    V zadnjih letih smo bili le redko priče nastanku novega programskega jezika. Na tržišču prevladujejo C++, java in basic, poleg tega pa srečamo številne specializirane jezike, ki jih večinoma uporabljajo posamezni proizvajalci. Internet je na to področje prinesel nove dimenzije, predvsem z javo, ki omogoča izdelavo programov, ki delujejo na različnih računalnikih in operacijskih sistemih pravzaprav brez spremembe v kodi. Javo so hitro prevzeli številni proizvajalci, tudi Microsoft, čeprav ne brez zapletov. Zaradi sporov sta Microsoft in Sun pristala celo na sodišču.

    Objavljeno: 6.7.2000
  • Intel napoveduje Pentium 4

    Intel je sporočil, da bo svoj novi 32-bitni procesor, doslej znan z delovnim imenom Willamette, imenoval kar Pentium 4. S tem jasno nakazujejo, da želijo z novo družino procesorjev v javnem mnenju graditi na trdnih temeljih, ki so jih postavile dosedanje generacije procesorjev Pentium. Po sedanjih načrtih bo procesor predstavljen uradno sredi jeseni. Novi procesorji naj bi delovali s hitrostmi tja do 1,4 GHz.

    Objavljeno: 5.7.2000
  • Asusovi prenosniki

    Pri blejskem podjetju Perftech so se po nekaj mesecih poizkusnega trženja prenosnih računalnikov podjetja Asus odločili za resno predstavitev. Perftech je sicer že nekaj časa v večinski lasti skupine Autocommerce, njihovo poslovanje pa se deli na več programov. Tržijo lastne programske poslovne pakete Krmar in Ciklon, pri prodaji in trženju strojne opreme pa jim je v veliko pomoč sodelovanje s podjetji kot so AT&T, Lucent, Cisco, Accton, IBM, Asus, itd. So tudi upravitelji internetnega omrežja S5.net in so po nekaterih podatkih po velikosti na drugem mestu. Pri ponujanju dostopa do interneta so sicer bolj usmerjeni med poslovne uporabnike, oz. podjetja, kot med končne domače uporabnike.

    Objavljeno: 5.7.2000
  • Microsoft.Net

    Microsoft je junija predstavil svojo novo strategijo in novo platformo, ki so jo skupno poimenovali kar Microsoft.Net. V okviru te iniciative se skriva niz izdelkov in storitev, med katerimi centralno vlogo igra nova generacija operacijskega sistema Windows, ki mu pravijo kar Windows.Net. Ta predstavlja nadaljevanje projekta, ki smo ga doslej poznali kot Next Generation Windows Services (NGWS) in je Microsoftov poskus, da bi operacijski sistem še bolj združili ali celo zlili s svetovnim spletom in spletnimi tehnologijami. Po sedanjih načrtih naj bi Windows.Net 1.0 predstavili naslednje leto.

    Objavljeno: 5.7.2000
  • Elektronsko poslovanje raste

    Z elektronskim poslovanjem naj bi že leta 2003 opravili za 1,6 milijarde dolarjev transakcij letno, meni družba IDC. Toda vpliv ZDA, kjer je elektronsko poslovanje najbolj vzcvetelo, bo z leti začel upadati, proporcionalno z rastjo na drugih delih sveta. Tako naj bi že naslednje leto ameriški delež v e-poslovanju padel na 48 %, medtem ko bo letos ta delež po ocenah družbe IDC znašal 62 %. Toda večina trgovanja bo potekala med podjetji, s katerim naj bi bilo ustvarjenega 87 % prometa.

    Objavljeno: 4.7.2000
  • Mobitel trži storitve Globalstar

    Ljubljana, 4. julija -- Družba Mobitel je začela v Sloveniji tržiti storitve ponudnika satelitske telefonije Globalstar in s tem nadomestila ponudbo storitev Iridium, katerih sistem je nehal delovati marca letos. Globalstar trenutno podpira le 18 držav sveta (vse v Evropi), kmalu pa ga bo možno uporabiti tudi v južni Ameriki.

    Objavljeno: 4.7.2000
  • Davek EU na internetni uvoz?

    Evropska zveza resno razmišlja, da bi uvedla davek na izdelke, ki jih prek interneta prodajo podjetja zunaj zveze. Po sedanjem predlogu naj bi se družbe, ki kupcem iz zveze prodajo več kakor za 100.000 evrov vrednosti blaga, morale prijaviti za plačilo davka vsem članicam zveze. Če bo davek potrjen, bo skupnost dobila varovalni mehanizem pred tujimi prodajalci, zlasti ameriškimi. Ker je davek v državah EU precej visok (med 15 in 25 %) naj bi se s tem povečala konkurenčnost domačih ponudnikov.

    Objavljeno: 4.7.2000
  • Adobejev dodatek za brskalnike

    Adobe je v spletu objavil dodatek za brskalnike Microsoft Internet Explorer in Netscape Navigator, s katerim je mogoče pregledovati spletne strani, opremljene z vektorsko grafiko v zapisu Scalable Vector Graphics (SVG). Adobe SVG Viewer omogoča prikaz grafično zelo bogatih strani s precej manjšimi datotekami kakor v primeru bitnih slik. Dodatek je priložen novi različici risarskega programa Illustrator 9, mogoče pa ga je brezplačno dobiti tudi na spodnjem naslovu.

    Objavljeno: 3.7.2000
  • Združenje HomePlug Powerline Alliance

    Skupina proizvajalcev omrežne opreme je ustanovila novo interesno skupino, ki bo razvila in podpirala nov standard za omrežno povezavo prek obstoječe hišne električne napeljave. Združenje HomePlug Powerline Alliance želi izdelati sistem, ki bo z nižjo ceno in lažjo uporabo (ožičenje ni potrebno) tekmoval z drugimi standardi, kot so HomePNA (povezave prek telefonske parice) in HomeRF (brezžične povezave). Specifikacija naj bi omogočala komunikacije s hitrostjo okrog 10 Mb/s.

    Objavljeno: 3.7.2000
  • Computex 2000

    Prvi teden junija se je na Tajvanu odvijal Computex, največji računalniški sejem v tem delu sveta, na katerem sodelujejo predvsem proizvajalci z Daljnega vzhoda, vse bolj pa tudi ameriški proizvajalci, ki imajo na tem kitajskem otoku pomembne partnerje in investicije. Computex je bil tako kakor vsako leto namenjen predvsem prodajalcem računalniške opreme in partnerjem OEM, manj pa uporabnikom. Kljub temu je sejem pomembno srečanje, na katerem je mogoče videti precej novosti, prototipov in pomembnih dogovorov, ki bodo vplivali na nadaljnji razvoj ponudbe računalniške opreme.

    Objavljeno: 3.7.2000
  • Nove grafične kartice FireGL

    FireGL Professional Graphics, oddelek družbe S3, je predstavil nove modele grafičnih kartic, namenjenih profesionalni rabi za računalniško podprto načrtovanje (CAD), modeliranje in animacije. Novosti nosita oznako FireGL 2 in FireGL 3, obe pa temeljita na novem grafičnem procesorju IBM RZ 1000 z 256-bitnim modulom za rasterizacijo in 256-bitnim vmesnikom do pomnilnika DDR SDRAM. S tem so podvojili prepustnost. Nov je tudi procesor za geometrijsko obdelavo IBM GT 1000, postavljen na ločeno podatkovno vodilo, ki je zmožen opraviti čez 30 gigaflopov na sekundo, hkrati pa lahko opravlja izračune za 16 virov podatkov. Ločitev rastrskega od geometrijskega procesorja in njihovih podatkovnih vodil pomaga predvsem k večjemu pretoku podatkov, tako ni zastojev v cevovodih za ukaze3D kakor pri drugih izdelkih.

    Objavljeno: 2.7.2000
  • Intel in brezžična omrežja

    Vse več proizvajalcev ponuja izdelke za brezžično omrežno povezavo prek protokola IEEE 802.11b. Med zadnjimi je tudi družba Intel, ki bo v kratkem začela prodajati kartico PC Card in bazno postajo, namenjeno za rabo v pisarniškem okolju. Sistem bo omogočal prenos podatkov s hitrostjo 11 Mb/s, zaradi razmeroma šibkega oddajnika pa je delovni krog le 25 metrov od oddajnika. Cena kartice je 200 dolarjev, bazna postaja pa stane 1000 dolarjev. Intel je že doslej prodajal brezžični vmesnik, vendar za rabo doma, ki je in ustrezal standardu HomeRF (1,6 Mb/s).

    Objavljeno: 2.7.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji