Objavljeno: 7.3.2003

SCO toži IBM glede Unixa in Luinuxa

Podjetje SCO Group, ki ima v lasti precej intelektualnih pravic na področju operacijskega sistema Unix, se je odločilo za tožbo družbe IBM, ker je ta domnevno brez dovoljenja vgradila tehnologijo v lasti SCO Group v nekatere komponente operacijskih sistemov Unix in Linux. Za odškodnino zahtevajo kar milijardo dolarjev, poleg tega so sodišču podali zahtevo, da prepove IBMu prodajo operacijskega sistema AIX, ki ima del sporne kode.

V javnosti bo brez dvoma največ prahu dvignila trditev družbe SCO Group, da je IBM >>okužil<< Linux z nedovoljenim in zaščitenim znanjem s področja Unixa. Zanimivo je, da se SCO Group ni odločil tožiti drugih proizvajalcev Linuxa, kot so Red Hat, SuSe in drugič. Očitno je, da želijo dobiti denar prav tam, kjer ga je največ. Analitiki tudi menijo, da kljub tožbi Linux ni neposredno ogrožen in je tožba predvsem streljanje na slepo.

Tovrstno tožbo so mnogi tržni analitiki napovedovali že dalj časa. Zaradi koncepta odprte pri Linuxu namreč nenehno obstaja nevarnost, da nekdo hote ali nehote v operacijski sistem vgradi kodo, ki ima patentne pravice in jo ni mogoče uporabljati brez dovoljenja ali licence.

Po drugi strani pa sodni spor kaže tudi na to, da nekaterim ponudnikom Unixa počasi popušča potrpljenje in nameravajo svoje pravice ter morda tudi zaslužek, izgubljen zaradi Linuxa, povrniti tudi prek pravne poti. Pri temo morda preneča, da je prvi pravno možnost izrabil prav SCO Group, ki je med drugim eden od ponudnikov Linuxa in partner v združenju UnitedLinux. Toda razumeti je treba, da ima podjetje za sabo kar nekaj slabih četrtletji in jim zaradi izgub morda celo grozi konec. Vsekakor pa se obeta še zanimiv sodni proces.

http://www.sco.com

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji