Objavljeno: 14.3.2003

CeBit 2003: v znamenju mobilnosti

V Hannovru se pravkar odvija največji računalniški sejem na svetu. CeBit 2003 pa še vedno čuti posledice recesije v računalništvu, saj je tako razstavljavcev kot obiskovalcev manj kot v preteklih letih. Kljub temu so vsi, na čelu z organizatorji zmerni optimisti. Prodaja se v zadnjih mesecih rahlo dviguje in zato so vsi veseli.

Število novosti, ki jih je moč videti na sejmu, je tako kot vsako leto veliko, pravzaprav kar ogromno. Toda po drugi strani je res, da je resnično zanimivih novosti relativno malo, morda tudi zaradi tega, ker gre večinoma zgolj nadgradnje nečesa, kar že poznamo.

Brez dvoma je glavna tema celotnega sejma mobilnost, pa naj gre za brezžične komunikacije in vmesnike, mobilne telefone ali prenosne računalnike. Vsi ti izdelki so domala zasenčili večino drugih novosti, ki jih tudi ni malo. Letos je brez dvoma v ospredju brezžični ethernet, označen tudi s kartico Wi-Fi. Na sejmu ni bilo le ogromno brezžičnih vmesnikov, temveč je celotno sejmišče bilo tudi doslej največje brezžično omrežje, do katerega je bilo mogoče dostopati na vsakem kotičku CeBita. Operater T-Mobil, ki sicer nudi omrežne storitve tudi komercialno, za uro delovanja računa 7,5 evrov, kar pa ni ravno malo.

Večina razstavljavcev je prikazala brezžične vmesnike, ki podpirajo vsaj dva, včasih celo tri standarde. Vse pa kaže, da bo naslednja uspešnica standard 802.11g, ki prav tako kot 802.11b deluje v območju 2,4 GHz, vendar nudi hitrost prenosa 54 Mb/s. Zanimivo, da je na voljo že cel kup izdelkov, kljub temu da 802.11g še ni bil certificiran in bo proces opravljen predvidoma šele poleti.

Med najbolj bučnimi in tudi najbolj obiskanimi halami na CeBitu je bila tista, v kateri so se predstavili proizvajalci mobilnih telefonov. Bodočnost mobilne telefonije je poleg hitrega prenosa podatkov predvsem zabava. Večina proizvajalcev ima tako v svojem repertoarju vsaj en telefon, ki je poleg telefoniranju namenjen predvsem igranju. Pri tem je v ospredju Nokia, ki je s svojim telefonom N-Gage v bistvu predstavila prenosno igralno konzolo, s katero lahko tudi telefoniramo.

Zelo agresiven je bil Siemens. Z modelom SL55 so predstavili enega najmanjših mobilnih telefonov GSM, precej več pozornosti pa je pritegnil SX1. Gre za telefon, združljiv z Nokiino platformo Series 60, ki ima številčnico ob straneh zaslona, tako da je telefon kljub velikemu zaslonu manjši od nekaterih konkurentov. Samsung je največ pozornosti pritegnil s telefonom P400, ki ima vrtljiv zaslon, podobno kot Sonyjeva ročna računalnika Clie NV70 in NV90. Samsung je predstavil tudi tri nove pametne telefone.

Ena najpomembnejših novosti na CeBitu je bila brez dvoma Intelova predstavitev novih mobilnih procesorjev Pentium M in kompleta Centrino, ki poleg procesorja vsebuje tudi novi sistemski nabor in brezžični omrežni vmesnik, ki tako postaja osnovni gradnik prenosnikov nove generacije. Novi procesor je na volj v različicah s takti od 1,3 do 1,6 GHz ter v dveh ultra varčnih različicah z 0,9 in 1,1 GHz. Najbrž ni treba posebej poudariti, da so sočasno z novimi procesorji nove modele prenosnikov predstavili domala vsi proizvajalci.

IBM je tako novi procesor namenil kar trem novim modelom prenosnikov in sicer ThinkPadu R40, ThinkPadu R40 in najmanjšemu ThinkPadu X31. Pri Toshibi so novosti modeli Tecra M1, Tecra S1 in Satellite Pro M10, najmanjši med njimi pa je novi Portege R100. Pri Hewlett Packardu je novost le ena in sicer nosi oznako Evo 620c, po obliki pa je domala enaka kot dosenji modeli. Precej bolj svežega videza je novi Sony VAIO PCG-Z1A, Pri Fujitsu Siemensu ima nove procesorje Lifebook S6120D, novost pa je tudi cenejši LifeBook E2010.

Ko že govorimo o računalnikih in njihovih mobilnih procesorjih ne moremo mimo novosti, ki so jo pripravili pri družbi AMD. Tokrat so na isti dan predstavili nove mobilne procesorje Athlon XP-M, novih različic pa je kar 12. Novi procesorji so na voljo v različicah od 2000+ do 2600+, zgrajeni pa so okoli jedra Barton, ki skupaj s kar 640 KB predpomnilnika na samem procesorju nudi resnejšo konkurenco Intelu kot doslej. Sočasno so prikazali tudi modele z ultra nizko napetostjo, ki nosijo oznake od 1400+ do 1800+, namenjeni pa so najmanjšim in najlažjim prenosnikom. AMD je tudi na široko kazal delujoče sisteme in cel niz osnovnih plošč partnerskih podjetij za prihajajoče 64-bitne procesorje Athlon 64 in Opteron, vendar je že nekaj časa znano, da bo nanje treba počakati vsaj še nekaj mesecev. Opteron bo nared spomladi, Athlon 64 pa jeseni.

Tako, kot pri centralnih procesorjih, je bil tudi pri grafičnih izdelkih poudarek predvsem na mobilnih novostih. Tako ATI kot nVidia sta CeBit izkoristila za predstavitev novih mobilnih rešitev. Pri ATI-ju sta to Mobility Radeon 9200 za cenejše prenosnike in Mobility Radeon 9600 za zmogljivejše sisteme, oba pa sta že prirejena za strojno pospeševanje funkcij vmesnika DirectX 9. Enako velja za izdelka glavnega tekmeca nVidia GeForce FX Go 5200 in Go 5600.

Med ročnimi računalniki je na prvem mestu brez dvoma Sony, ki morda ta hip na področje ročnih računalnikov prinaša največ novosti. Na CeBitu smo lahko videli najzmogljivejši ročni računalnik Clie PEG-NV90, ki se ponaša z velikim zaslonom ločljivosti 320 x 480 pik, vgrajeno video kamero, tipkovnico, obilico vmesnikov ter celo miniaturnim naslonjalom za roko. Precej lažji in tanjši pa je drugi novinec Clie PEG-NV50, ki po vzoru Palma in Handspringa polovico površine namenja zaslonu (320 x 320 pik), pod njim pa je tipkovnica, sposojena iz modela PEG-NV70 ali PEG-NV90.

Na področju računalnikov s sistemom PocketPC so največje novosti prikazali pri Toshibi, kjer imajo nove modele PocketPC e350 in e750. Oba sta naslednika dosedanjih modelov e330 in e740, ponašata pa se z več pomnilnika in zmogljivejšimi procesorji. Tudi tokrat se je pokazalo, da imajo svoje PocketPC pripravljene domala vsi večji tajvanski proizvajalci, kot so Mitac, FIC in Asus, vendar z njimi nimajo povsem jasnih prodajnih načrtov.

Kdor se je sprehajal po sejmu je le s težavo naletel na monitor, ki bi bil narejen na podlagi klasične katodne cevi. Monitorji LCD so absolutno dominirali nad CeBitom, najdemo pa jih v najrazličnejših različicah in cenovnih razredih. Toda kdor misli, da so LCD monitorji lahki, tanki ter z odlično kakovostjo slike, naj počaka na monitorje s tehnologijo OLED, ki jih je bilo že moč videti pri Sanyu in Sonyu. Prototipi so bili tanki le nekaj milimetrov, kljub temu pa je bila slika odlična, svetla in z neverjetno širokim zornim kotom. Obenem menda potrebujejo monitorji OLED precej manj energije za delovanje, kar bo najbrž pomenilo vnovično revolucijo pri prenosnikih. Vsekakor so zasloni OLED ena najbolj privlačnih in prepričljivih tehnologij prihodnosti.

CeBit seveda ponuja še niz drugih novosti, več o tem pa si lahko preberete v naslednji številki Monitorja.

http://www.cebit.de

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji