Novice

 • Google Chrome bo v kratkem onemogočil delovanje »ad blockerjev«

  Google je že januarja napovedal, da bo spremenil Chromov programski vmesnik API za dodatke (extension) in to tako, da bodo dodatki vhodni promet lahko le spremljali, ne pa tudi spreminjali. Uradno naj bi to uporabnikom zagotovilo večjo varnost. Takrat so odgovorni sporočili, da gre le za predlog, ki ga bodo dali v debato širši skupnosti.

  Objavljeno: 2.6.2019več
 • Kitajska se pripravlja na protiudarec

  Kitajska kot kaže ne bo mirno prenašala ZDA, ki je zaradi »varnostnih razlogov« na spisek podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne smejo trgovati, dodalo telekomunikacijskega velikana Huawei.

  Objavljeno: 2.6.2019več
 • Programska oprema za iskanje sumljivih strank, ki bi kradle

  Japonsko zagonsko podjetje Vaak je razvilo programsko opremo, ki s strojnim učenjem na podlagi opazovanja vedenja strank predvideva, kdo bo v trgovinah poizkušal kaj izmakniti. Program VaakEye je v treningu pregledal več kot 100.000 nadzornih posnetkov, iz katerih se je naučil, kako se vedejo, kakšne obrazne grimase imajo in kako postopajo ljudje, ki v trgovinah kradejo.

  Objavljeno: 31.5.2019 18:00več
 • Microsoft je obupal nad aplikacijami Windows, ki lahko tečejo povsod

  Microsoft je že z Windows 8 predstavil idejo aplikacij Windows, ki bi jih razvijalci napisali le enkrat, nato pa bi brez sprememb tekle tako na osebnih računalnikih kot tudi na telefonih, tablicah in celo na igralnem Xboxu in očalih Hololens. Ideja se je imenovala Universal Windows Platform (UWP). Žal se ni nikoli zares prijela, Microsoftovi telefoni so umrli, sedaj pa je de facto umrl tudi UWP.

  Objavljeno: 31.5.2019 11:30več
 • Google Maps po novem z lokacijami radarjev in možnostjo prijave nesreče/radarja/zastoja

  Google v svojo priljubljeno, četudi še vedno dokaj omejeno, aplikacijo Zemljevidi dodaja prikaz cestnih radarjev in možnost prijave nesreče/radarja/zastoja. Kar so si izposodili iz izraelske aplikacije Waze, ki so jo kupili pred časom.

  Objavljeno: 31.5.2019 11:00več
 • Huaweiev operacijski sistem naj bi se imenoval Ark OS

  Ko je Google zaradi ameriškega predsedniškega ukaza odpovedal sodelovanje Huaweiu, drugemu največjemu proizvajalcu telefonov na svetu (trenutno na to velja 90-dnevni moratorij), se je ta odzval z »novico«, da bo pač naredil svoj operacijski sistem.

  Objavljeno: 31.5.2019 11:00več
 • Tehnološka podjetja se ne bi uklonila tajnim službam, pravijo

  47 podjetij, med katerimi so tudi Google, Apple in WhatsUp, je podpisalo javni poziv britanski tajni službi GCHQ (Government Communications Headquarters), v katerem jih pozivajo naj opustijo ideje za t.i. »senčni protokol« (ghost protocol), s katerim bi lahko prisluškovali šifriranim pogovorom.

  Objavljeno: 30.5.2019 14:00več
 • Bodo (igralni) prenosniki nekoč taki?

  Intel poznamo kot procesorskega giganta, toda množica ljudi v podjetju se v resnici od nekaj ukvarja tudi z razvojem novih idej, kako naj bi izgledali računalniki in prenosniki prihodnosti. Projekt Honeycomb Glacier izgleda res futuristično.

  Objavljeno: 30.5.2019 13:00več
 • Zaradi popravkov za ranljivosti so AMD-jevi procesorji prehiteli Intelove

  Poldrugo leto je minilo od odkritja ranljivost Spectre v Intelovih procesorjih, ki je do danes postala nujni nebodigatreba. Gre za celo skupino sorodnih ranljivosti, katerih srž je v špekulativnem izvajanju ukazov. To pomeni, da procesor začne izvajati nekatere ukaze že vnaprej, ko ima proste dele cevovoda, četudi še sploh ni jasno, ali se bodo ukazi izvedli glede na predhodno kodo. V praksi to prinaša pohitritve, saj se v najslabšem primeru nepotrebni cikli zavržejo. Toda ker to vpliva na stanje predpomnilnikov, registrov ipd. je moč na ta način pridobiti podatke, do katerih program ne bi smel imeti dostopa.

  Objavljeno: 30.5.2019 05:00več
 • Google Street View ponovno pri nas

  Danes se začenja posodabljanje Googlovih »cestnih posnetkov« v Sloveniji – po cestah se bo vozil ustrezno opremljen avtomobil, po pešpoteh pa pohodnik z ustreznim nahrbtnikom.

  Objavljeno: 28.5.2019 10:45več
ph