Objavljeno: 19.12.2019 16:34

A1 že preizkuša 5G

A1 je postavil prvo testno bazno postajo s tehnologijo 5G, z njo nameravajo preizkusiti zmogljivosti omrežja 5G in oceniti morebitne vplive tehnologije na okolico.

Poudarjajo, da gre zaenkrat le za testno postavitev, pri tem izhajajo iz izkušenj skupine A1 v drugih državah, zlasti v Avstriji, kjer bo A1 v začetku prihodnjega leta že ponudil prve komercialne storitve. Prikazali so hitrost prenosa okoli 700 Mb/s, teoretično gredo hitrosti do 1 Gb/s. Bazna postaja je postavljena na njihovi poslovni stavbi v ljubljanskem BTCju, ki je tudi partner pri projektu. Delovanje je bilo prikazano na Huaweijevem telefonu Mate 20X in preko omrežnega vmesnika podjetja Nokia. Finsko podjetje stoji tudi za samo bazno postajo. Zanimivo, da je bazna postaja tehnologije 5G kar petkrat dražja od postaje za tehnologijo 4G, ob tem pa jih za enako pokritost s signalom potrebujejo tudi veliko več. Slabša je tudi prodornost v stavbe. Zaradi višje frekvence delovanja je slabša tudi prodornost v stavbe. 

Kot je povedal Peter Gajšek iz Inštituta za Neionizirana sevanja predstavlja sevanje omrežja 5G le okoli 1% dovoljenih vrednosti – in še to pri polno izkoriščeni hitrosti (torej aktivni komunikaciji). Kot je poudaril, je skupna vrednost sevanja vseh mobilnih tehnologij okoli 5% dovoljene mejne vrednosti, s tem, da je naša zakonodaja med bolj strogimi. Največ sevanja gre sicer na račun tehnologije 2G, torej te, ki je k nam prišla v devetdesetih letih. Podatke o elektromagnetnem polju, ki ga oddaja bazna postaja, si lahko vsak ogleda na namenski spletni strani.

Tehnologija 5G je sicer še vedno v razvoju, končni standard naj bi bil potrjen leta 2021. Omenili so sicer že nekaj pilotnih projektov, denimo navezo z avstrijskimi železnicami, kjer so s podatkovnimi moduli 5G olajšali in izboljšali sledljivost tovora, a neke očitne potrebe po tej tehnologiji vsaj v tem trenutku še ni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji