• Samsung Galaxy S5 že marca?

    Po zadnjih govoricah, ki jih je sprožil italijanski novinar, naj bi Samsung kmalu predstavil novo generacijo svoje zastavonoše. Galaxy S5 naj bi bil predstavljen sredi marca na dogodku v Londonu, vsaj tako naj bi novinarju povedal verodostojen vir. Glede na predstavitev prejšnjega modela, torej S4, ki se je zgodila marca 2013 v New Yorku bi lahko bil podatek resničen. Govori se, da bo telefon imel kovinsko ohišje.

    Objavljeno: 11.1.2014 12:00
  • Lenovo z novimi namiznimi računalniki

    Lenovo je pokazal nekaj novih namiznih računalnikov. Med njimi je najbolj zanimiva naprava Horizon 2, ki se poklopi v ležeč položaj, torej deluje kot digitalna miza. Ima velik, 27 palčni zaslon, občutljiv na dotik, na voljo pa bo s procesorjem i7, 8 GB pomnilnika in grafično kartico podjetja Nvidia. Pri Lenovotu pravijo, da je namenjen uporabi v dnevni sobi, vgrajeni akumulator naj bi zdržal do štiri ure dela. Čez lužo bo na voljo poleti, cene pa se bodo začele pri 1500 dolarjih.

    Objavljeno: 10.1.2014 11:00
  • Sonyjev nenavaden projektor

    Pri Sonyju so na sejmu CES predstavili kar nekaj novosti, med bolj nenavadnimi pa je novi projektor, imenovan Life Space UX project. Zaradi treh majhnih zaslonov, prave izbire zum leč in laserske diode zmore projecirati izredno veliko sliko (slabih 150 palcev) na zelo majhni razdalji (nekaj deset centimetrov). V praksi bi torej lahko zakrili praktično celo steno, omenjajo možnost, da bi tekom dneva projecirali slike, podobno, kot na namizju računalnika, torej da bi steno spremenili v veliko okno v svet. Pri Sonyju računajo, da bo prodaja stekla letos poleti, cena pa se naj bi gibala nekje od 30 pa do 40 tisoč dolarjev.  

    Objavljeno: 10.1.2014 10:00
  • Parni stroji na CES

    Po nedavni predstavitvi novega operacijskega sistema SteamOS, namenjenega predvsem igričarjem, se je letos na sejmu CES predstavilo kar nekaj računalnikov, namenjenih prav njemu. SteamOS je plod podjetja Valve, ki stoji za izredno popularno spletno tržnico z igrami, Steam. Zasnovan je na Linuxu, je povsem brezplačen, deloval pa bo tako na cenejših računalnikih, ki bodo tekmovali z igralnimi konzolami, kot tudi na resnejših, igričarskih namiznih modelih. Predstavljeni računalniki se po napovedanih cenah gibljejo od 500 pa do 6000 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 9.1.2014 12:00
  • Philipsovi televizorji z Androidom

    Podjetje TP Vision, ki razvija in izdeluje televizorje znamke Philips, je na sejmu CES naznanilo nove televizorje, ki bodo uporabljali operacijski sistem Android. Cilj je seveda ponuditi boljšo in hitrejšo uporabniško izkušnjo, na začetku pa bo šlo predvsem za televizorje višjega cenovnega ranga, leta 2015 pa naj bi večina njihovih pametnih televizorjev uporabljala Android. Sprva bodo v omenjene naprave vgrajevali Qualcommov Snapdragon procesor s štirimi jedri, s katerim bodo televizorji lahko delovali tudi kot igralne konzole, omogočen bo tudi dostop do spletne tržnice aplikacij, Google Play Store. Na evropskih trgih se naj bi prve tovrstne naprave pojavile v drugem četrtletju letošnjega leta.

    Objavljeno: 9.1.2014 11:00
  • Pametni teniški lopar

    Na sejmu CES je podjetje Babolat predstavilo teniški lopar, imenovan Play Pure Drive, namenjen vsem, ki si želijo čim več podatkov za lažjo analizo svoje igre. Lopar vključuje več različnih tipal, s katerimi meri oziroma beleži moč in točko udarca, število zamahov tekom igre, zazna pa tudi, kako smo žogico pri udarcu zavrteli (spin). Lopar naj bi bil po občutku enak drugim teniškim loparjem podobnega ranga, elektroniko polnimo preko vmesnika USB, podatke pa pošilja na naprave Android in iOS preko Bluetooth-a.  

    Objavljeno: 9.1.2014 10:00
  • Razerjev modularni računalnik

    Podjetje Razer, sicer najbolj znan po tipkovnicah in miškah, namenjenih resnejšim igričarjem, je predstavilo koncept modularnega računalnika, imenovanega Christine. Gre za zanimivo idejo računalnika, ki omogočal tudi računalniško manj podkovanim uporabnikom, da si sestavijo računalnik po lastnih željah. Posamezne module (procesor, grafična kartica, pomnilnik, itd.) bi enostavno priklopili na osrednji stolp oziroma konzolo – za povezavo med komponentami naj bi skrbel PCI-Express.

    Objavljeno: 9.1.2014 09:00
  • Preimenovanje podjetja McAfee

    Pri podjetju Intel, kjer so že nekaj let lastniki znamke McAfee, bodo v kratkem prenehali z uporabo tega imena. Odločitev so sprejeli predvsem zaradi vse več negativne publicitete, za katero je odgovoren ustanovitelj in nekdanji lastnik, John McAfee. Ta je proti-virusno podjetje začel leta 1987 in ga zapustil leta 1994, v zadnjem času pa je postal vse večji ekscentrik. Med drugim je povedal, da mu gre vse bolj na živce, da ga ljudje še povezujejo z omenjenim podjetjem – posnel je celo čudaški video o tem, kako se lahko uporabniki znebijo tega anti-virusa.

    Objavljeno: 9.1.2014 08:00
  • Applov App Store lani rekordno

    Lansko leto je podjetje razglasilo kot »najboljše sploh« za App Store. Roke si lahko manejo tudi razvijalci, saj jim je Apple v 2013 izplačal več, kot v vseh preteklih štirih letih skupaj. Samo decembra so si uporabniki prenesli tri milijarde aplikacij za platformo iOS, kar je največ doslej in kar za polovico več, kot decembra lani. Po Applovih podatkih pa tudi več, kot so imeli v tem mesecu prenosov vsi drugi ponudniki mobilnih aplikacij skupaj.

    Objavljeno: 8.1.2014 18:00
  • Novi mali Sony

    Pri Sonyju so na sejmu CES predstavili novi pametni telefon, imenovan Xperia Z1 Compact. Gre za manjšo sestro zmogljivega modela Z1, ki smo ga preizkusili novembra. Je nekoliko manjši telefon, njegov zaslon meri 4,3 palce, ločljivost je kljub temu dovolj visoka (1280 × 720 pik). Telefon bo uporabljal Qualcommov Snapdragon 800 procesor, ki ima štiri jedra, teče pa pri 2,2 GHz. Ta bo podprt s 2 GB pomnilnika, za uporabnikove podatke bo 16 GB prostora, ki ga bomo lahko razširili s kartico microSD.

    Objavljeno: 8.1.2014 12:00
  • Poplava pametnih ur

    Na sejmu CES, ki se v teh dneh odvija v Las Vegasu, je na ogled postavljenih ogromno pametnih ur in drugih računalnikov, ki jih nadenemo (v angleščini se je že prejel izraz »wearables«). Področje je dobilo zagon že lani, ko so se pojavilo ogromno govoric, da naj bi Apple pripravljal pametno uro. To se sicer ni zgodilo, so pa svoje ure splavili pri Samsungu in Sonyju, a brez večjih uspehov. Letos bomo očitno priča še več tovrstnih tehnoloških igrač.

    Objavljeno: 8.1.2014 11:00
  • Playstation Now: igre preko oblaka

    Sony je na sejmu CES prestavil novo oblačno storitev, imenovano Playstation Now, ki bo omogočala igranje iger neposredno preko oblaka. V začetku se bo preko storitve lahko igralo najbolj popularne igre, narejene za konzolo Playstation 3, te bomo lahko sprva igrali na konzolah Playstation 3 in 4, kmalu zatem pa tudi na Playstation Vita.

    Objavljeno: 8.1.2014 10:00
  • Kitajci dobivajo igralne konzole

    Kitajska se pridružuje razvitim državam sveta glede na kriterij, ki bo še zlasti drag igralcem iger. Po 13 letih bo mogoče na Kitajskem spet legalno kupiti tuje konzole.

    Objavljeno: 8.1.2014 06:00
  • Televizorji s presežki

    Sejem CES je že tradicionalno poligon za merjenje moči in sposobnosti proizvajalcev televizorjev. Letos so proizvajalci naredili še korak naprej in presegli to, kar je bilo nemogoče še pred kratkim. Skoraj vsi govorijo le še o ločljivosti 4K in celo 5K, 8K, čeprav so primerne video vsebine še precejšnja redkost.

    Objavljeno: 8.1.2014 05:00
  • Tablice in prenosniki z dvojno dušo

    Ena izmed bolj zanimivih novosti na letošnjem sejmu CES so hibridni računalniki in tablice, na katerih lahko uporabljamo z ramo ob rami platforme Microsoft Windows 8 in Google Android. Zanimivo je tudi to, da ne gre za eno samo rešitev temveč več različnih pristopov, ki stremijo k enakemu cilju.

    Objavljeno: 7.1.2014 07:00
  • Nvidia Tegra K1

    Nvidia je predstavila nove procesorske platforme namenjene tabličnim računalnikom, pametnim telefonom, pa tudi prenosnim in namiznim računalnikom, igralnim konzolam in morda celo pametnim televizorjem. Tegra K1 je naslednja evolucija platforme, ki jo pogosto srečujemo v tablicah in telefonih, tokrat pa ciljajo predvsem na bistveno večjo grafično zmogljivost.

    Objavljeno: 7.1.2014 01:00
  • HP stavi na dotik

    Podjetje HP letos sicer ni uradno prisotno na razstavišču CES, vendar so dan pred otvoritvijo za javnost predstavili niz novosti na področju osebnih računalnikov in hibridov.  Najbolj zanimiva novost je namizni računalnik vse-v-enem z imenom Slate 21 Pro, katerega največja posebnost je brez dvoma ta, da ima vgrajen operacijski sistem Android in ne Windows. HP ga namenja poslovni rabi, šolam in javnim ustanovam, kot tak pa predstavlja prvo resno in konkretno alternativo desetletja uveljavljeni navezi Microsoft-Intel.

    Objavljeno: 7.1.2014 01:00
  • Samsung Galaxy Tab Pro in Galaxy Note v treh velikostih

    Samsung je na sejmu CES predstavil kar tri nove tablice Galaxy Tab Pro, ki bodo na voljo z diagonalami zaslonov 12,2, 10,1 in 8,4 palcev. Zanimivo, da je v vseh treh primerih ločljivost zaslona enak – 2.560 x 1.600 pik, kar je zelo lep dosežek ravno pri najmanjšem modelu. Oblika tablic je domala enaka kot pri dosedanjih modelih Galaxy Tab. Korejski proizvajalec je obenem predstavil tudi ekvivalentne tablice Galaxy Note Pro, tudi v 12,2-palčni izvedbi, kjer je zraven priloženo še pero S Pen.

    Objavljeno: 7.1.2014 01:00
  • Lenovo s kopico novosti

    Lenovo je na sejem CES pripeljal kopico novost s področja prenosnikov, tablic in hibridov. Zanimiva je že tablica ThinkPad 8, ki prinaša priznano tržno ime na področje mini tablic z 8-palčnim zaslonom. Ugledu primerno je zmogljiva celotna zasnova: vgrajen je 8,3-palčni zaslon z ločljivostjo kar 1.920 x 1.200 pik, celoto poganja procesor Atom Z3770, napravica premore 2 GB RAM in 128 GB veliko enoto SSD. Ohišje je aluminijasto, primerno za poslovno rabo, kljub majhnim dimenzijam pa so vgrajeni vsi potrebni vmesniki, tudi micro HDMI in podpora za omrežja 4G (LTE). Omisliti si bo možno opcijsko zunanjo tipkovnico, cene pa se bodo pričele pri 400 dolarjih.

    Objavljeno: 7.1.2014 01:00
  • Napovednik za CES 2014

    V Las Vegasu se začenja tradicionalni sejem Consumer Electronics  Show, morda najpomembnejši dogodek v računalništvu v letu 2014. Kot vsako leto, bo tudi tokrat na sejmišču mogoče videti cel kup novosti, ki bodo skušale navdihniti javnost. Obenem CES dobro ponazarja utrip celotne industrije in razmerje moči med različnimi konkurenti.

    Objavljeno: 6.1.2014 01:00
  • 27-palčna tablica in/ali monitor

    Acer je predstavil nov 27-palčni monitor, ki se po potrebi spremeni v pravcato tablico z operacijskim sistemom Android. Kot monitor za osebne računalnike ima vse potrebne vmesnike, nudi pa tudi visoko ločljivost 2.560 x 1.440 pik. Seveda je zaslon opremljen s tehnologijo na dotik.

    Objavljeno: 6.1.2014 01:00
  • Audi prehaja na Android

    Po mnenju številnih analitikov bomo v letu 2014 doživeli novo bitko za prevlado pametnih naprav v avtomobilih. Strokovnjaki tu napovedujejo predvsem dvoboj Google – Apple, oba pa okoli sebe že intenzivno zbirata koalicijske partnerje. Prvo potezo bo Google naredil na sejmu CES z družbo Audi, ki bo v prihodnje v svojih vozilih informacijske sisteme zasnovala na platformi Android.

    Objavljeno: 6.1.2014 01:00
  • Slovenski BSA v letu 2013

    Število ponudnikov, ki ob nakupu računalnika ponujajo nelicenčno programsko opremo, se zmanjšuje, stopnja piratstva pri nas pa ostaja na približno enaki ravni. Organizacija BSA, znana tudi kot The Software Alliance, ki zastopa nekatere največje svetovne ponudnike programske opreme, je predstavila rezultate jesenskega izvajanja programa skrivnih nakupov, ki jih v Sloveniji redno izvaja že vse od leta 2003. BSA-jevi kupci pod krinko so tokrat obiskali 195 trgovin s tehničnimi izdelki, ponudnikov storitev in spletnih prodajalcev. Med njimi je bilo 91 odstotkov takšnih, ki so ponujali ustrezno licenčno programsko opremo, medtem ko je bilo ob zadnjem takem pregledu novembra 2012 takih trgovcev 83 odstotkov. 5 odstotkov (leta 2012 pa še 11 odstotkov) jih je strankam svetovalo namestitev nelicenčne programske opreme, a jim je pri tem niso bili pripravljeni tudi priskrbeti. Pri skoraj 4 odstotkih obiskanih podjetij (pri prejšnjem pregledu pa 6 odstotkov) pa so bili prodajalci pripravljeni prodati računalnik skupaj z nelegalno programsko opremo, namestitev takih programov na kupljeni računalnik pa so ponudili bodisi za doplačilo ali pa kot brezplačno storitev ob nakupu.

    Objavljeno: 6.1.2014
  • Lama vstala od mrtvih, Radionomy kupuje Winamp

    Očitno Winamp vendarle ne bo umrl, čeprav ga AOL ne bo več razvijal. Kupil ga bo belgijski Radionomy, čeprav ni jasno, kaj bo z njim storil.

    Objavljeno: 5.1.2014 06:00
  • WebOS spet prihaja, tokrat v TV

    Operacijski sistem WebOS, ki bi moral pred leti tekmovati najprej na Palmovih, nato na HP-jevih telefonih in tablicah s konkurenti, kot sta Apple in Google, se zopet vrača, a tokrat v precej drugačni vlogi. Napol umrli OS je pred slabim letom kupila korejska družba LG, ob nakupu pa niso povsem obrazložili njegovo nadaljnjo usodo.

    Objavljeno: 5.1.2014 01:00
  • Asus VivoTab Note 8

    Asus se bo v kratkem pridružil peščici proizvajalcev, ki nudijo tablice z okoljem Windows 8.1 tudi v 8-palčni izvedbi. Nova tablica z imenom VivoTab Note 8 bo nudila zaslon z ločljivostjo 1.280 x 800 pik, procesor Intel Atom Z3740 pri taktu 1,86 GHz, 2 MB RAM in enoto SSD velikosti 64 GB. Poleg dveh video kamer bomo na tablici srečali še režo za kartice microSD in priključek USB. Za komunikacije bosta na voljo Wi-Fi in bluetooth, ni pa še znano, ali bo Asus ponudil tudi model opremljen z vmesnikom za omrežja 3G/4G. Končna podoba in dimenzije bodo znane na sejmu CES.

    Objavljeno: 5.1.2014 01:00
  • NSA razvija kvantni računalnik

    Sodeč po dokumentih svetovnega žvižgača številka ena, Edwarda Snowdena, zdaj že nekako zloglasna ameriška agencija NSA pospešeno razvija kvantni računalnik, da bi z njegovo procesno močjo lahko razbili v realnem času domala vse šifrirne algoritme v rabi na planetu.

    Objavljeno: 4.1.2014 01:00
  • Lenovo Vibe Z in pajdaši

    Podjetje Lenovo je predstavilo svoj doslej najzmogljivejši pametni telefon, ki so ga poimenovali Vibe Z. Gre za izdelek s 5,5-palčnim zaslonom IPS ločljivosti 1920 x 1080 pik, ohišjem iz titana in debelino komaj 7,9 mm. Ob tem vsebuje zmogljiv procesor Snapdragon 800, 2 GB RAM in 16 GB Flash RAM, podporo za omrežja Wi-Fi 802.11ac in LTE, fotoaparat s 13 milijoni pik in akumulator zmogljivosti 3.000 mAh, kar ga v celoti uvršča v sam vrh ponudbe ta hip. Celota uporablja prilagojeno različico Androida 4.3, okrepljeno z nekaterimi ekskluzivnimi programi, v ZDA pa bo naprodaj (pred subvencijami) za 550 dolarjev.

    Objavljeno: 4.1.2014 01:00
  • Archos v napad s cenami

    Podjetje Archos se še naprej bori, da bi se s svojimi izdelki zavihtel v prvo ligo ponudnikov mobilnih naprav. Na sejmu CES predstavljajo nove mobilne telefone in prvič tudi pametne ure, v obeh primerih pa ciljajo na kupce s cenami, ki so znatno nižje, kot smo bili doslej vajeni.

    Objavljeno: 3.1.2014 01:00
  • 2014 bo leto za 4K

    Napovedi novosti iz različnih virov kažejo na to, da bo na področju zabavne elektronike letos veliko poudarka na televizorjih in spremnih tehnologijah povezanih z ultra visoko ločljivostjo 4K. Potrdilo lahko pričakujemo že na sejmu CES, ki bo vrata odprl v drugem tednu januarja.

    Objavljeno: 3.1.2014 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji