• Windows Phone z aplikacijami za Androida

    Neimenovan vir blizu Microsofta poroča, da v Redmondu resno razmišljajo o možnosti poganjanja aplikacij, ki so prvenstveno pisane za Googlov mobilni operacijski sistem Android. Windows Phone je dober sistem s še boljšimi telefoni, a do veličine mu manjka programska oprema. Njegovi uporabniki so iz dneva v dan prikrajšani za marsikatero priljubljeno aplikacijo, nazadnje so tako ostali brez igre Flappy Bird. Microsoft bi s korakom, ki na WP8 omogoča izvajanje kode z Androida, poleg manjkajočih programov z vrha najrazličnejših lestvic priljubljenosti pridobil tudi Googlove nadmočne aplikacije in storitve, a mora biti pri uresničevanju namere previden, saj se mu smeli podvig kaj lahko hitro vrne v obliki negativnega vpliva na lasten ekosistem. Aplikacije za Androida na tujih platformah tudi sicer niso enosmerna karta do uspeha, kar je na svoji koži že izkusil kanadski Blackberry, ki v operacijskem sistemu BB10 takisto omogoča poganjanje robotovih igračk, pa telefona Z10 in Q10 vseeno ne letita ravno s polic.

    Objavljeno: 14.2.2014 05:00
  • Chrome OS z Windows aplikacijami

    Google in VMware sta potihoma napovedala sodelovanje pri zelo zanimivem projektu, čigar cilj je bržkone pognal kri po Microsoftovih žilah. Google, ki je konec lanskega leta v navezi z vodilnimi proizvajalci strojne opreme presenetil z odličnimi prodajnimi rezultati računalnikov z oblačnim operacijskim sistemom, namerava v Chrome OSu kmalu omogočiti tudi zagon Windows aplikacij. Okenski programi naj bi s pomočjo tehnologije podjetja VMware na Chrome OS (navidezno) tekli povsem naravno, tako da uporabniki ne bodo čutili bistvenih razlik med načinom, ki je v praksi danes. Ker je Microsoft pred kratkim napovedal dokončno upokojitev operacijskega sistema Windows XP, je zanimanje podjetij, ki starosto še vedno s pridom uporabljajo, za Googlove rešitve izjemno.

    Objavljeno: 13.2.2014 18:00
  • Ustavitev izplačil bitcoinov: začetek konca ali konec začetka?

    Na vseh večjih borzah so v zadnjih dneh ustavili izplačevanje bitcoinov. To je povzročilo precejšen padec tečaja in glasne napovedi, da je pravljice sedaj resnično konec. Zgodba ni tako enostavna, za razumevanje pa moramo pogledati tehnične podrobnosti.

    Objavljeno: 13.2.2014 06:00
  • Poceni vrhunski telefoni

    Pametni telefoni se povečini prodajajo s pomočjo ponudnikov mobilnih storitev. S pravim paketom tudi najboljši telefon na trgu stane zgolj dvesto evrov. Vsaj tako misli večina kupcev pri nas in po svetu. Proizvajalci imajo zaradi tovrstnega prepričanja težave, saj se večkrat znajdejo pod topovskim ognjem razočaranih kupcev, ki so bodisi nezadovoljni s kakovostjo poceni telefona bodisi s ceno vrhunskega pametnjakoviča.

    Objavljeno: 13.2.2014 05:00
  • Slovenski Outfit7 z več uporabniki kot Twitter

    Igra Govoreči maček Tom in prijatelji slovenskega podjetja Outfit 7 ima okoli 230 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov, kar je več kot družbeno omrežje Twitter, ki ima okoli 184 milijonov aktivnih uporabnikov. Kot so pred kratkim sporočili iz podjetja, so njihove igre po vsem svetu zabeležile že več kot 1,5 milijarde prenosov.

    Objavljeno: 12.2.2014 12:00
  • Google zaostruje Androidova pravila

    Google se že od prvih korakov mobilnega sistema Android bori proti njegovi razdrobljenosti. Dokaj ohlapna pravila uporabe so spodbudila proizvajalce, da so podarjen operacijski sistem prilagajali po svoje. Poleg različnih preoblek se tako med proizvajalci naprav z Androidom precej drugače obravnava tudi pojem rednih posodobitev. Google je v bitki za enovito uporabniško izkušnjo optimiziral zadnjo različico Androida, da lahko spodobno teče na napravah z zgolj 512 MB pomnilnika RAM, hkrati pa je prisilil največjega proizvajalca telefonov in tablic z njim, korejsko podjetje Samsung, da je v prid izvirnemu sistemu zmanjšal število lastnih prilagoditev.

    Objavljeno: 12.2.2014 05:00
  • Pitje piva na Facebooku

    Začelo se na Koroškem. Igra, ki se bliskovito širi med slovenskimi uporabniki družabnega omrežja Facebook, je preprosta. Posneti video posnetek, na katerem spijemo pol litra piva in nato nominirati tri naslednje srečnike, prijatelje z omrežja, da ponovijo vajo v štiriindvajsetih urah. V kolikor komu od nominirancev naloge ne uspe opraviti, nam je dolžan zaboj ali 24 pločevink piva. Nominirati ne smemo tistega, ki je pivo privoščil nam, niti enega od sotrpinov, s katerimi si delimo usodo. Na posnetku moramo obvezno navesti imena svojega predhodnika ter treh zanamcev. Drugo je prepuščeno domišljiji, kar dokazuje kup precej izvirnih posnetkov in načinov izvajanja zadane naloge. Na zdravje!

    Objavljeno: 11.2.2014 23:00
  • Ameriška vojska s pametnimi puškami

    Predstavniki vojske v ZDA so sporočili, da so kupili prve pametne puške proizvajalca Tracking Point. Podjetje, ki svoje usluge sicer največkrat ponuja lovcem, je tako na pragu velikega posla. Ameriška vojska, ki ogromno denarja in časa zapravi za usposabljanje ostrostrelcev, išče način, s katerim bi nekaj korakov preskočila in povprečneže na hitro pretvorila v vojake s sokoljim očesom.

    Objavljeno: 11.2.2014 18:00
  • Kako je Snowden vdrl v računalnike NSA

    Dokumenti, ki jih je ameriški agenciji NSA odtujil nekdanji sodelavec Edward Snowden, praktično vsak teden ponudijo kakšno novo razkritje. Snowden pa ni nikoli povedal, koliko dokumentov ima, niti tega ne ve NSA. A zagotovo jih je zelo veliko, površne ocene se vrtijo okrog 1,7 milijona dokumentov. Kako neki jih nabral in odnesel?

    Objavljeno: 11.2.2014 06:00
  • Dostava osebnih dokumentov z brezpilotnimi letali

    Tiskovni predstavniki Združenih Arabskih Emiratov so napovedali, da bodo v bližnji prihodnosti osebne dokumente in druge uradne listine državljanom dostavljali z brezpilotnimi letali. Prototipe letal bodo prvih šest mesecev preizkušali z dostavami po mestu Dubai, kasneje v roku enega leta pa projekt razširili po celi državi. Istovetnost prejemnikov bodo letala ugotavljala s pregledom očesne mrežnice. S projektom se se Združeni Arabski Emirati postavili ob bok spletnemu trgovcu Amazon, ki je podobno idejo predstavil že decembra lani. Več o njej v povezani novici.

    Objavljeno: 10.2.2014 18:00
  • Igra, ki je ne moreš končati, končala sama

    Flappy Bird je igra, ki je v zadnjem času obnorela mobilni svet. Igra jo mlado in staro, prisotna pa je na obeh večjih mobilnih platformah. Preprosta igralnost, ki zahteva močne živce ter živalsko natančnost, je posegla v milijone src ter avtorju Dongu Nguyenu vsakodnevno prinesla 50.000 ameriških dolarjev. Denar od oglaševanja Dongu očitno ni odtehtal huronskega odziva in posledičnih težav s slavo, saj je po premisleku napovedal, da bo igro umaknil z mobilnih tržnic. V času pisanja pričujoče novice smo uporabniki mobilnih naprav z Androidom in iOS zanjo že prikrajšani, medtem ko je privrženci operacijskega sistema Windows Phone kljub napovedi o skorajšnjem izidu sedaj nikoli ne bodo imeli.

    Objavljeno: 10.2.2014 17:00
  • Tudi Apple je proti Bitcoinu

    Po uradni prepovedi virtualne valute v Rusiji in na Kitajskem, je nekoliko bolj v ozadju potekala tudi čistka programov povezanih z Bitcoinom v Applovi trgovini App Store. Pred dnevi so iz ponudbe umaknili še zadnji program na to temo, angleški Blockchain, ki ima sicer 120.000 uporabnikov. Program je služil kot digitalna denarnica za valuto Bitcoin.Pred tem so podoben ukrep naredili tudi s programi Coinbase in Gliph.

    Objavljeno: 9.2.2014 01:00
  • Rusija prepovedala bitcoin

    Rusija je za Kitajsko druga velesila, ki je prepovedala uporabo bitcoina. Iz ruskega državnega tožilstva so včeraj po sestanku s centralno banko, obveščevalno službo FSB in notranjim ministrstvom sporočili, da je uporaba nadomestnih valut prepovedana.

    Objavljeno: 8.2.2014 06:00
  • IBM razvija samouničljive čipe

    Sliši se kot material za vohunski film, vendar je resničnost. IBM za ameriško obrambno agencijo DARPA razvija elektronska vezja, ki se bodo znala samodejno uničiti. Cilj 3,5 milijona vrednega razvojnega projekta so čipi, ki se bodo sami uničili po določenem času ali na signal iz oddaljene lokacije.

    Objavljeno: 8.2.2014 01:00
  • Virtualni pogovor s preminulimi

    Skupina mladih razvijalcev iz ameriške univerze MIT pripravlja, milo rečeno, nadvse nenavadno spletno storitev, ki bo na nek način omogočala pogovor s tistimi, ki jih ni več med nami. Zamisel za storitvijo Eterni.me je vzpostavitev virtualne osebe, ki na podlagi algoritmov umetne inteligence oponaša značajske poteze, način komunikacije, spomine in druge značilnosti nekoč živečih oseb.

    Objavljeno: 8.2.2014 01:00
  • Video: S čim snemamo MonitorTV?

    Tokrat smo obrnili vloge in z iPhone 5S posneli opremo, ki jo sicer uporabljamo za snemanje video prispevkov.

    Objavljeno: 7.2.2014 09:00
  • FBI odkupuje zlonamerne programe

    Ameriški preiskovalni urad (FBI) odkupuje zlonamerno programsko opremo (malware). Njihova enota za preiskovalno analizo (IAU) pri diviziji za operativno tehnologijo (OTD) se ukvarja tudi z zaščito računalniških sistemov, zato jim analiza in poznavanje zlonamerne programske opreme prideta še kako prav. FBI je objavil javni poziv za oddajo ponudb za redno dobavo svežega malwara.

    Objavljeno: 7.2.2014 06:00
  • Chromebox za video konference

    Google je nekoliko presenetil z najavo, da se namerava vključiti med ponudnike videokonferenčnih izdelkov. V ta namen so predstavili poseben komplet z imenom Chromebox for Meetings, ki vključuje vso potrebno strojno opremo in storitve v oblaku za vzpostavitev video konferenc s tja do 15 sodelujočimi lokacijami.

    Objavljeno: 7.2.2014 01:00
  • Twitter gor s prihodki, dol z uporabniki

    Družba Twitter je prvič objavila poslovne rezultate, potem ko je lani jeseni vstopila na borzo. Med številkami je spodbuden predvsem finančni del, rast uporabnikov pa je povsem upehala, zaradi česar je pod vprašajem tržna vrednost podjetja, ocenjena na 35 milijard ameriških dolarjev. Za zadnje četrtletje lanskega leta tako poročajo o 242 milijonih dolarjev prihodkov, kar je več kot podvojenih 112 milijonov v enakem kvartalu leta 2012.  Kljub temu pa komaj sedem let staro podjetje še vedno posluje negativno, neto izguba je iz 8,7 milijona narasla na dobre pol milijarde dolarjev, za kar pa so večidel kriva lanska poplačila delničarjev.

    Objavljeno: 7.2.2014
  • Sony prodaja oddelek PC

    Včeraj smo o tem pisali, danes se pa se je že udejanjilo. Sony je potrdil, da namerava prodati svoj oddelek za osebne računalnike PC. Kupec pa ni Lenovo, temveč v naših krajih manj znano japonsko podjetje Japan Industrial Partners (JIP). Dokončni dogovor naj bi sklenili do konca marca, do tedaj pa molčijo o vrednosti prodaje. Znano je le, da bodo kot del plačila postali 5% lastniki družbe JIP.

    Objavljeno: 6.2.2014 01:00
  • Še bolj upogljivi telefoni LG

    Videti je, da Korejski LG postaja glavni pobudnik tehnologij, ki omogočajo upogibanje in konstrukcijsko fleksibilnost mobilnih naprav. Po tem, ko so javnosti nedavno predstavili telefon G Flex z upogljivim zaslonom, so nedavno v ameriški patentni urad podali vlogo o še bolj drzni zamisli. Telefon opisan v patentnem zahtevku nima samo upogljivega zaslona, temveč se programsko lahko upogiba celotno ohišje telefona.

    Objavljeno: 6.2.2014 01:00
  • Ali gre Telekom v nemške roke?

    Po pisanju nemškega časnika Handelsblatt naj bil nemški Deutsche Telecom (DT) najresnejši kandidat za nakup največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenija. Poteza je nekako pričakovana in logična, glede na to, da je DT že prisoten v sosednjih državah, kot sta Hrvaška in Madžarska. Poleg tega se po teritoriju ne prekrivata, saj sta konkurenta le v Makedoniji.

    Objavljeno: 5.2.2014 01:00
  • Ali Sony prodaja PC oddelek?

    Po pisanju japonske agencije Nikkei ter ameriške Bloomberg naj bi Sony pospešeno iskal kupca za svoj oddelek povezan z osebnimi računalniki PC, bolj znanimi pod blagovno znamko VAIO. Ta oddelek je v zadnjem času med najmanj dobičkonosnimi pri japonskem velikanu, usihanje povpraševanja po računalnikih PC pa pri tem ni ravno v pomoč.

    Objavljeno: 5.2.2014 01:00
  • Samsung Galaxy S5 prihaja 24. februarja

    Samsung je razposlal vabilo na medijski dogodek, ki bo sovpadel s prvim dnem konference MWC 2014 v Barceloni. Na njem bo vsej verjetnosti uradno predstavil svoj nov vrhunski telefon Galaxy S5. O tehničnih podrobnostih seveda za zdaj ni še nobene potrditve, vendar lahko skoraj zagotovo pričakujemo korak naprej pri zaslonu, mobilnem procesorju in pri vgrajenem fotoaparatu, kot smo že pisali v preteklih mesecih.

    Objavljeno: 5.2.2014 01:00
  • Facebook je star 10 let

    Danes ima rojstni dan Facebook. Ne prvega, tretjega ali petega, ampak kar desetega. Spletna stran, ki ni spremenila le spleta (dobesedno, saj je Web 2.0 oziroma današnji dinamični splet s personaliziranimi stranmi precej drugačen od statičnih strani izpred desetletja) ampak tudi družbene navade in celo jezik. Najsi ga všečkate ali ne, Facebook je postal nepogrešljiv del naše realnosti.

    Objavljeno: 4.2.2014 18:00
  • Windows 8.1 Update 1: en korak nazaj, dva naprej

    Microsoft bo Windows 8.1 Update 1 izdal skupaj z marčevskim paketom popravkov, torej drugi torek v mesecu. Ta teden pa je v internet ušla nedokončana verzija Windows 8.1 Update 1, ki razkriva, kaj bo prinesla končna verzija.

    Objavljeno: 4.2.2014 06:00
  • Anonymous Slovenija vdrl v ameriški FBI

    Pripadniki slovenske veje gibanja Anymous so, kot kaže, uspešno vdrli v strežnike ameriške zvezne agencije FBI. Hacker z imenom Black-Shadow je na spletnem portalu Pastebin objavil osebne informacije, vključno z elektronskimi naslovi in gesli 68 ameriških agentov, za direktorja Jamesa Briena Comeya Jr. pa celo podrobnejše osebne informacije, kot so ime žene in koordinate njegovega domovanja.

    Objavljeno: 4.2.2014 01:00
  • Fitness, pametna ura, iPhone 6 in iOS8

    V zadnjem času so se močno okrepile novice, ki potrjujejo prihod Applove pametne ure še letos, morda celo že v prvi polovici leta. Zanimive so predvsem informacije, ki tesno povezujejo pametno uro, novo generacijo telefonov iPhone 6 in novi operacijski sistem iOS 8. Največji skupni imenovalec naj bi bila nova aplikacija za rekreacijo oziroma beleženje uporabnikovih aktivnosti, od štetja korakov, časa porabljenega v gibanju, porabljenih kalorij, do srčnega utripa in pritiska.

    Objavljeno: 4.2.2014 01:00
  • Applova reklama narejena z iPhonom

    Apple je počastil 30-letnico nastanka računalniške ikone z imenom Macintosh z reklamo, ki je bila posneta na prav poseben način. Namesto drage profesionalne opreme so namreč snemalci uporabljali zgolj video snemalnik vgrajen v pametne telefone iPhone. Rezultat je kljub temu osupljiv in dokazuje zmogljivost sodobnih pametnih telefonov. Po drugi strani pa priča tudi o tem, kaj vse lahko naredijo izkušeni profesionalci s povsem običajno opremo.

    Objavljeno: 4.2.2014 01:00
  • LG G2 Pro s podporo za 4K

    LG bo marca v prodajo poslal izboljšano različico svojega najboljšega pametnega telefona, ki se bo imenoval G2 Pro. Čeprav številni tehnični podatki še niso znani, zanesljivi viri navajajo, da bo novinec imel še večji zaslon kot doslej (diagonala 5,2 palcev), najverjetneje z višjo ločljivostjo kot HD.

    Objavljeno: 4.2.2014 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji