• Predstavljen Samsung Galaxy S5

    Najprej, (ne)presenečenje – novi Samsung Galaxy S5 ima vgrajen bralnik prstnega odtisa. Tako kot iPhone 5s. Da ga bo imel, je bilo jasno že takoj ob predstavitvi novega iPhona, lani. Ni pa enak kot pri iPhonu, kjer se ga za odklepanje telefona le dotaknemo - pri S5 bomo morali po njem potegniti, tako kot na prenosnih računalnikih.

    Objavljeno: 25.2.2014 09:00
  • Nova številka Monitorja

    Pametni telefoni so zadnja leta vse pomembnejši del računalniške opreme, največ gneče pa je v cenejšem segmentu. Zato smo po enem letu ponovno izvedli velik preizkus cenejših pametnih telefonov, na katerem se je zbralo kar osemnajst različnih naprav. Med njimi je največ modelov s sistemom Android, pa tudi nekaj telefonov z nameščenim Windows Phone 8. Zastopana so vsa večja in bolj znana podjetja, med njimi je tudi nekaj manj znanih proizvajalcev.

    Objavljeno: 25.2.2014 08:00
  • Dvojka je v modi

    Je že tako, da pridejo čas, ko se proizvajalci lotijo nadgradenj določenih izdelkov in jih opremijo z imeni, ki imajo na koncu dodano številko 2. Starejši med nami se spominjamo že Volkswagnovih Golfov 2, trenutno pa so bolj na tapeti tehnične igračke »dva«.

    Objavljeno: 24.2.2014 14:00
  • Samsung se ne da!

    Po preizkusu Samsungove pametne ure Galaxy Gear smo pri Monitorju ugotovili, da gre sicer za zanimivo, toda precej neuporabno napravo, ki je najverjetneje nastala le zaradi govoric o prihajajoči Applovi uri. Tudi prodajne številke, ki jih je Gear dosegel na tržišču, nam do neke mere pritrjujejo.

    Objavljeno: 24.2.2014 12:00
  • Nokia + Android = Nokia X

     »Project X« ponavadi v filmih poimenujejo projekte, ki so tajni, revolucionarni ali pač že kako drugače odstopajo od običajnih projektov. In odstopajo tudi trije telefoni Nokia X, ki jih je Nokia predstavila na mobilnem sejmu v Barceloni.

    Objavljeno: 24.2.2014 11:00
  • Na Harvardu rudarili kriptovaluto kar na raziskovalni gruči

    Rudariti bitcoinov ali ostalih kriptovalut na domačih računalnikih se vam ne splača, ker porabite več elektrike, kot je vrednost narudarjenega. Grafične kartice so še pogojno uporabe za rudarjenje nekaterih alternativnih kriptovalut, sicer pa so to področje prevzele specializirane naprave. Povsem drugače pa je, če imate elektriko in računsko moč zastonj. Recimo na univerzi.

    Objavljeno: 24.2.2014 06:00
  • Google kupil varnostno podjetje Spider.io

    Pri Googlu so objavili, da so podpisali dogovor o nakupu podjetja Spider.io, ki se ukvarja s rešitvami proti spletnimi goljufijami. O podrobnostih dogovora sicer niso govorili, pri Spider.io bodo Googlu pomagali pri izsleditvi goljufij v njihovem oglaševalskem omrežju. S časom naj bi izboljšali meritve, ki bodo oglaševalcem lažje in bolj natančno opredelile vrednost digitalnih medijev.

    Objavljeno: 23.2.2014 09:00
  • Kritična ranljivost v iOS tudi v Mac OS X?

    Pri Applu so pred dnevi objavili popravek za iOS, ki je odpravil kritično ranljivost v verifikaciji SSL povezave, preko katere bi lahko napadalec prestregel podatke, zaščitene s SSL/TLS. Sedaj pa so raziskovalci objavili, da je enaka ranljivost tudi v Mac OS X, konkretno v SSL povezovanju. Ranljivost naj bi bila že potrjena za brskalnik Safari in poštni odjemalec Mail.app, po vsej verjetnosti pa tudi za druge programe.

    Objavljeno: 23.2.2014 07:00
  • Microsoft bo znižal ceno Windows 8 za vstopne naprave

    Zaradi velike konkurence naj bi po pisanju spletne strani Bloomberg pri Microsoftu za 70% znižali ceno licenc, ki jih plačujejo proizvajalci prenosnikov in tablic za naprave nižjega cenovnega razreda. To naj bi vključevalo naprave, katerih cena ne presega 250 dolarjev, ne glede na velikost oziroma konfiguracijo. S tem želijo močneje konkurirati cenejšim napravam, na katerih tečeta operacijska sistema Android in ChromeOS.

    Objavljeno: 22.2.2014 15:00
  • Klubska mizica je lahko tudi ogromen zaslon

    Če sodite med ljudi, ki bi želeli imeti zaslone povsod po stanovanju in tudi med pitjem kave ali gledanjem televizorja potrebujete dostop do interneta, vam bo mogoče všeč klubska mizica, ki je tudi računalnik.

    Objavljeno: 22.2.2014 06:00
  • Gmail uporabniki se bodo lažje odjavili od prejemanja reklamnih sporočil

    Google bo uporabnikom spletne elektronske pošte Gmail olajšal odjavo od elektronskih reklamnih sporočil, saj bomo na vrhu sporočila dobili povezavo 'Unsubscribe'. To so sporočila seveda že vsebovala, a večinoma v majhnem tisku povsem na koncu sporočila, s tem pa se velika večina uporabnikov niti ni ukvarjala.

    Objavljeno: 21.2.2014 14:00
  • Google predstavil telefon s prostorskimi tipali

    Pri Googlu so predstavili prototip telefona v okviru novega projekta Project Tango. Gre za telefon, ki ima vgrajena tipala, s katerimi lahko sledi vsem gibom telefona v treh dimenzijah, pri tem pa izdela prostorsko sliko prostora oziroma okolice. Posebna tipala omogočajo čez 250.000 meritev vsako sekundo, programska oprema pa podatke združi v 3D model prostora. Napravo zaenkrat ponujajo razvijalcem, na voljo pa je trenutno le 200 prototipnih kompletov.

    Objavljeno: 21.2.2014 09:00
  • Pri Microsoftu še eno preimenovanje

    Po preimenovanju spletne oblačne shrambe iz SkyDrive v OneDrive so pri Microsoftu preimenovali še svojo oblačno pisarno. To smo doslej poznali po imenu Office Web Apps, po novem pa bo preprosto Office Online. Po njihovih besedah je staro ime uporabnike zmedlo, saj jih je preveč spominjalo na aplikacije, ki jih prenesemo na telefone ali računalnike. Računalničarjem, vsaj tistim, ki se ukvarjamo z Microsoftovimi rešitvami, pa je kratica OWA tako ali tako pomenila Outlook Web Access, torej spletni vmesnik za dostop do pošte, hranjene na strežnikih Exchange. Vsekakor bo ime Office Online za spletno pisarno boljše.

    Objavljeno: 21.2.2014 07:00
  • Brata Winklevoss z novim indeksom za sledenje Bitcoinu

    V svetovnem spletu sta brata Winklevoss znana predvsem po njuni vlogi pri začetkih strani Facebook, v zadnjem času pa se vse več pojavljata zaradi velikega navdušenja nad Bitcoinom – po zadnjih podatkih naj bi lastila približno en odstotek vseh Bitcoinov, ki so v obtoku. Sedaj sta splavila novi indeks, imenovan Winkdex, na katerem lahko spremljamo trenutno povprečno vrednost Bitcoinov, izračunano iz različnih menjalnic (med njimi tudi slovenska Bitstamp). Stran je zaenkrat še razmeroma špartanska, saj lahko spremljamo le vrednosti v ameriških dolarjih, lahko pa si ogledamo dogajanje v različnih časovnih obdobjih.

    Objavljeno: 20.2.2014 16:00
  • Google bo proizvajalce prisilil v uporabo Android 4.4

    Iz Googla je prišel odlok, v katerem je zapisano, da bo morali proizvajalci telefonov Android pri novih modelih uporabljati najnovejšo različico operacijskega sistema, ta trenutek torej Android 4.4 KitKat. Proizvajalci lahko seveda uporabljajo tudi starejše različice, a v tem primeru ne bodo dobili dovoljenja za uporabe GMS (Google Mobile Services), kamor sodijo Googlove aplikacije (Gmail, zemljevidi, itd) in tudi trgovina Google Play.

    Objavljeno: 20.2.2014 12:00
  • Facebook kupuje WhatsApp za 19 milijard dolarjev

    Izredno priljubljena aplikacija za trenutno sporočanje, ki ima odjemalce za veliko različnih operacijskih sistemov (celo za Symbian), bo našlo novo streho, saj bodo pri Facebooku zanj odšteli skupaj 19 milijard dolarjev. Od tega je za 16 milijard dolarjev v gotovini in delnicah, kar je za približno dva slovenska proračuna. Pri tem so že povedali, da se bo aplikacija obdržala in bo samostojno funkcionirala še naprej.

    Objavljeno: 20.2.2014 08:00
  • Opera z novo aplikacijo za varčevanjem s prenosom podatkov

    Podjetje Opera, najbolj znano po istoimenskem brskalniku, je konec lanskega leta začela s preizkušanjem beta različice aplikacije Max, sedaj pa so začeli s predhodno registracijo javne preizkusne različice za uporabnike sistema Android. Aplikacija Opera Max je namenjena varčevanju s podatki, ki jih prenašamo preko mobilnih omrežji, saj stiska podatke, ki jih večina aplikacij vleče s spleta. Sem spadajo tudi videi, fotografije in besedila. Njihov brskalnik že več let opravlja tovrstno stiskanje, z novo aplikacijo pa bodo to tehnologijo očitno še razširili.

    Objavljeno: 19.2.2014 10:00
  • Google Map Maker tudi v Sloveniji

    Po januarski splavitvi storitve Street View v Sloveniji so pri Googlu sedaj splavili še storitev Map Maker. Hkrati s Slovenijo so storitev na novo omogočili še v sedmih drugih državah: na Hrvaškem, v Estoniji, Latviji, Grčiji, Slovaški in v Litvi. Map Maker omogoča, da uporabniki sami določajo, rišejo, označujejo in dodajajo podrobnosti izbranim lokacijam, s tem pa seveda izboljšujejo že obstoječe zemljevide.

    Objavljeno: 19.2.2014 09:00
  • Ali Steam beleži obiskane spletne strani? Ne ravno.

    Goljufati ni lepo, še zlasti če to vpliva na ostale, so nas učili v šoli. Prav tako tudi ni lepo brskati in vohuniti za ostalimi, so nam še dejali. Vse lepo in prav, a kakšno zvezo ima to sedaj z računalništvom? Tiče se vseh, ki igrajo igre prek Steama. V zadnjih dneh so namreč na Valve prileteli težki očitki, da vohuni za domenami, ki jih obiščejo uporabniki njegovega Steama.

    Objavljeno: 19.2.2014 05:00
  • Sirijski hekerji ukradli in objavili milijon gesel

    Sirijska elektronska vojska je s strani Forbes.com ukradla podatke o uporabniških računih več kot milijon uporabnikov, ti podatki pa so že objavljeni na spletu. Vsebujejo tako uporabniška imena kot gesla, slednja so sicer šifrirana, a bojda dokaj slabo, vsaj po pisanju varnostnega podjetja Sophos. Najbolj na udaru bodo uporabniki s slabšimi gesli, slednje bo moč odkriti z razbijanjem s surovo silo, torej s primerjanjem ukradenih šifer z na novo šifriranimi generičnimi gesli. Pri Sophosu so tako v eni uri odkrili četrtino izmed 500tih gesel, ki so pripadala Forbesovim uslužbencem. Med njimi je 73 takih, ki so v geslu uporabljali ime podjetja, po možnosti s kakšnimi dodatnimi številkami.  

    Objavljeno: 18.2.2014 13:00
  • Sony doslej prodal dobrih 5 milijonov konzol Playstation 4

    Pri japonskem Sonyju so objavili prodajne številke nove konzole Playstation 4, katere prodaja se je začela novembra lani (pri nas sicer okoli novega leta), v tem času so prodali nekaj čez 5,3 milijonov teh naprav. To je malenkost več od pričakovanj, sprva so predvidevali okoli 5 milijonov prodanih primerkov do vključno marca. Microsoft je medtem do konca januarja v prodajo spravil 3,9 milijonov konzol Xbox One, Nintendo pa je v dobrem letu prodal slabih 6 milijonov konzol Wii U. Številke torej kažejo, da gre Sonyju najbolje, je pa veliko odvisno tudi od izida posameznih iger.

    Objavljeno: 18.2.2014 10:00
  • Po štirih letih Dropbox ponovno na kitajskem

    Oblačno shrambo Dropbox so kitajske oblasti maja leta 2010 blokirale z znanim požarnim zidom, ki je sicer blokiral veliko zahodnih spletnih strani, sedaj pa je ponovno na voljo. Razlog za blokado ni bil nikoli podan, se je pa v tem času pojavilo veliko lokalnih alternativ, ki ponujajo tudi do 10 TB brezplačnega prostora. Seveda se lahko kadarkoli zgodi, da se storitev ponovno blokira, trenutno je med velikimi shrambami blokirana še Google Drive.

    Objavljeno: 18.2.2014 09:00
  • Ustanovitelji podjetja SlickLogin gredo h Googlu

    Ekipa treh ustanoviteljev izraelskega podjetja SlickLogin se je pridružila ameriškemu spletnemu velikanu. SlickLogin sicer še nima nobenega produkta, razvijali pa so tehnologijo za olajšanje avtorizacije uporabnikov. Z njihovem sistemom bi lahko spletna stran zaigrala nam neslišen zvok, ki bi ga zaznala aplikacija na pametnem telefonu, ta bi ga analizirala in odgovorila s svojim zvokom, ki bi potrdil identiteto uporabnika. S tem bi lahko olajšali dvo-faktorsko avtorizacijo in posledično dvignili varnost na spletu. Iz Googla sicer niso povedali, na katerem projektu bo ekipa delala.   

    Objavljeno: 17.2.2014 13:00
  • Vdor na Kickstarterju

    S spletne strani Kickstarter je prišlo obvestilo, da so bili pred kratkim tarča vdora v katerem naj bi napadalci dobili dostop do nekaterih uporabniških podatkov. Med slednjimi naj bi bila uporabniška imena in (sicer šifrirana) gesla, pa tudi elektronski in fizični naslovi ter telefonske številke uporabnikov (seveda tistih, ki so v profilu imeli to zabeleženo). Ni pa znano, koliko podatkov je dejansko bilo ukradenih. Pri Kickstarterju pravijo, da uporabljajo razmeroma varno šifriranje gesel, a bi lahko nekdo z dovolj močnim računalnikom (in nekaj sreče) vseeno prišel do gesla v navadni obliki, zato priporočajo menjavo (tudi na drugih straneh, kjer uporabljamo enako geslo).

    Objavljeno: 17.2.2014 09:00
  • Careto še hujši kot Stuxnet ali Flame

    Minuli teden smo izvedeli za nov kos zlonamerne programske opreme (malware), ki se uvršča na rastoči seznam vladnega malwara. Raziskovalci v Kaspersky Labu so odkrili Careto, ki ga je zelo verjetno napisal nekdo, ki govori špansko. Izbor tarče namiguje, da morda prav Španci.

    Objavljeno: 17.2.2014 06:00
  • Prihaja Nokia z Androidom

    Nokia je pričakovano izdelala pametni telefon z mobilnim operacijskim sistemom Android. Finci ga bržkone nameravajo predstaviti na bližajočem se sejmu Mobile World Congress v Barceloni, saj jim je v javnost ušlo že nemalo informacij o njem. Kljub temu, da ne gre za bogato opremljen aparat, je finski sloves premočan, da zanj ne bi bilo izrednega zanimanja.

    Objavljeno: 16.2.2014 07:00
  • Tablica iPad 2 se počasi poslavlja

    Tri leta po rojstvu, je videti, da se Applova nadvse uspešna tablica iPad 2 poslavlja s prodajnih polic. Medtem ko so dražji model v Cupertinu iz leta v leto nadgrajevali in posledično opuščali prodajo starega, je iPad 2 preživel zahvaljujoč velikemu zanimanju kupcev s tanjšimi denarnicami. Ker so se slednji v zadnjem času raje odločali za manjšo Applovo tablico iPad Mini, so prodajne številke staroste iz meseca v mesec kopnele. Apple datuma upokojitve iPadu 2 sicer še ni določil, a vedno težja dobavljivost ene najbolj markantnih naprav v Applovi zgodovini kaže, da se dan odhoda zagotovo bliža.

    Objavljeno: 16.2.2014 05:00
  • Povezave do brezplačnih spletnih vsebin so legalne

    Evropsko sodišče je v sporu švedskih novinarjev časnika Goteborgs-Posten s spletiščem Retriever Sverige, ki je ponujalo povezave do njihovih člankov, odločilo, da je spletno povezovanje brezplačnih spletnih vsebin povsem legalno. Čeprav spletišče na spletni strani ni jasno označilo, da uporabnik vsebine ne dobi pri njih, so na Evropskem sodišču zavrnili trditev časnika, da je šlo za kršitev avtorskih pravic, saj so članki že bili brezplačno objavljeni na strani časopisa Goteborgs-Posten. Obenem vseeno niso pozabili dodati, da bi bilo njihovo stališče popolnoma drugačno, če bi šlo za povezave do plačljivih vsebin.

    Objavljeno: 15.2.2014 11:00
  • LG G Pro 2

    Lanskoletni prvak sejma MWC (Mobile World Congress), ki je bil proglašen za najboljši pametni telefon, LGjev velikan G Pro, bo dobil naslednika. Že pred letošnjim sejmom v Barceloni so Korejci obelodanili prihajajočega tekmeca priljubljene Samsungove beležnice Note 3. LG G Pro 2 bo imel večji, 5,9 palčni IPS zaslon z ločljivostjo 1920 × 1080, štirijedrni 2,26 GHz procesor Snapdragod 800, 3 GB DDR3 pomnilnika RAM, 16 / 32 GB shrambe, 13 MP kamero z možnostjo snemanja 4K videa, 3200 mAh baterijo in operacijski sistem Android KitKat 4.4.

    Objavljeno: 15.2.2014 05:00
  • Viber prodan

    Japonski Amazon, podjetje Rakuten, je z 900 milijoni ameriških dolarjev kupilo spletnega telefonista Viber. Glavni tekmec priljubljenemu Skypu je bil prvi, ki je na Applovem telefonu iPhone ponudil pogovore prek omrežja 3G. Tristo milijonov uporabnikov s celega sveta danes kliče tudi stacionarne in mobilne številke ter pošilja besedilna sporočila. Aplikacija je na voljo za vse večje mobilne operacijske (eko)sisteme. Skupaj z nedavnim prevzemom ponudnika elektronskih knjig in bralnikov Kobo ter deležem v omrežju Pinterest, želi Rakuten odločneje prestopiti meje rodnega otočja.

    Objavljeno: 14.2.2014 11:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji