Objavljeno: 25.2.2014 09:00

Predstavljen Samsung Galaxy S5

Najprej, (ne)presenečenje – novi Samsung Galaxy S5 ima vgrajen bralnik prstnega odtisa. Tako kot iPhone 5s. Da ga bo imel, je bilo jasno že takoj ob predstavitvi novega iPhona, lani. Ni pa enak kot pri iPhonu, kjer se ga za odklepanje telefona le dotaknemo - pri S5 bomo morali po njem potegniti, tako kot na prenosnih računalnikih.

Sicer pa je nova nadgradnja najboljšega Samsungovega pametnega telefona, ki so ga predstavili na posebnem dogodku v Barceloni, v celoti gledano, res le nadgradnja. Strojno gledano je zelo podoben modelu S4, le procesor je močnejši (Snapdragon 800, 2,5 GHz) in zaslon malce večji (5,1 namesto 5 palcev). Zato je tudi sam telefon nekoliko večji (skoraj tako velik kot prva kombinacija telefona in tablice, Galaxy Note) in težji (15 gramov), čeprav je nekaj velikosti gotovo »dodane« tudi zaradi nove odpornosti telefona. Odporen je namreč na vodo in prah, tako kot so bili do sedaj odporni Sonyevi modeli Xperia in zadnji Samsungov model S4 Active. Standard IP67, kateremu se pokorava, pravi, da lahko telefon za pol ure potopimo v globino enega metra. Akumulator je nekoliko večji, zato napovedujejo 20% večjo vzdržljivost. Novost je tudi vgrajeno tipalo za srčni utrip, s katerim bomo telefon lahko uporabljali tudi kot športni pripomoček. In seveda – kamera ima po novem višjo ločljivost (16 megapik) in zmore snemati video v ločljivosti 4K 2160p (3840x2160), tako kot Galaxy Note 3.

S5 se pohvali tudi z nekaj programskimi novostmi, s katerimi naj bi odstopal od konkurence. Tako premore nov način varčevanja zadnjih odstotkov akumulatorja, kjer zaslon preklopi v črno-bel način, ko mu dovolimo le še telefoniranje in uporabo SMSov, pa naj bi mu delovanje podaljšali za kar 24 ur (tako pravijo pri Samsungu).

Prodaja Galaxy S5 se začne aprila in ne vidimo prav nobenega razloga, da se ni prodajal enako odlično kot njegov predhodnik, model S4. Razloga, zakaj bi štirko morali zamenjati s petko, pa v resnici ne vidimo, tako da si bodo nadgradnjo verjetno privoščili večinoma tisti, ki jim je potekla dveletna vezava.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji