Objavljeno: 19.2.2014 05:00

Ali Steam beleži obiskane spletne strani? Ne ravno.

Goljufati ni lepo, še zlasti če to vpliva na ostale, so nas učili v šoli. Prav tako tudi ni lepo brskati in vohuniti za ostalimi, so nam še dejali. Vse lepo in prav, a kakšno zvezo ima to sedaj z računalništvom? Tiče se vseh, ki igrajo igre prek Steama. V zadnjih dneh so namreč na Valve prileteli težki očitki, da vohuni za domenami, ki jih obiščejo uporabniki njegovega Steama.

Steam že precej časa uporablja VAC (Valve Anti-Cheat), ki ujame goljufe pri igrah in jim prepreči ponovno povezavo v Steam. Ker hekerji redno izboljšujejo načine za goljufanje, gre za igro mačke in miši, ki je še najbolj podobna evolucijski tekmi med virusi in živalmi. Valve ni nikoli razkrival podrobnosti delovanja VAC, saj so tako hekerji težje naštudirali, kako ga pretentati.

Zadnji očitki pa so precej hudi. VAC naj bi beležil seznam strani, ki jih obišče uporabnik (bral je vsebino predpomnilnika za DNS-naslove na računalniku) in ga pošiljal Valvu. Če je ta zaznal obisk strani, ki se ukvarja z razpečevanjem pripomočkov za goljufije, je blokiral dostop. Blokada ni problematična, beleženje obiskanih strani pa zelo.

Ker gre za hud poseg v zasebnost, se je odzval sam izvršni direktor. Ta je zagotovil, da so navedbe prenapihnjene. Poglejmo. Številni pripomočki za goljufanje delujejo tako, da vsebujejo tudi kodo za svojo onemogočitev in da redno kličejo piščeve DRM-strežnike, kjer preverjajo, ali je uporabnik plačal zanj. Tako je, niti prevare niso več zastonj, zanje je treba plačati. Steam preverja, ali kdo uporablja pripomočke za goljufanje (recimo manipulacija pomnilniških vrednosti igre) in hkrati preveri vsebino DNS-predpomnilnika. Iz naslovov izračuna zgoščeno vrednost (hash) in jo pošlje na Steamove strežnike, kjer tako ugotovijo, ali je bil uporabnikov računalnik v stiku z znanimi prepovedanimi DRM-strežniki, ker imajo vrednosti hash za znane DRM-strežnike prevarantov. V tem primeru ga blokirajo. Zagotavljajo pa, da nikakor ne beležijo (niti je Steam ne pošilja) celotne vsebine internetne aktivnosti, ker jih to ne zanima. Še več, hekerji so tudi ta način kmalu osvojili, tako da ga je VAC prenehal uporabljati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji