Objavljeno: 24.2.2014 06:00

Na Harvardu rudarili kriptovaluto kar na raziskovalni gruči

Rudariti bitcoinov ali ostalih kriptovalut na domačih računalnikih se vam ne splača, ker porabite več elektrike, kot je vrednost narudarjenega. Grafične kartice so še pogojno uporabe za rudarjenje nekaterih alternativnih kriptovalut, sicer pa so to področje prevzele specializirane naprave. Povsem drugače pa je, če imate elektriko in računsko moč zastonj. Recimo na univerzi.

Na Harvardu so ugotovili, da je nekdo izmed ljudi z dostopom do računalniške gruče Odyssey, ki jo sestavljajo računalniki s procesorji Intel Xeon E5410 s frekvenco 2,3 GHz, to uporabljal za rudarjenje alternative kriptovalute dogecoin. V gruči je 4096 jeder, ki skupaj zmorejo rudariti dogecoine s hitrostjo 20 Mhash/s, kar ni ekstremno veliko, je pa dovolj za spodoben zaslužek. Dogecoini so trenutno vredni 0,0012 dolarjev, mogoče bodo čez čas več, mogoče pa nič. Bomo videli.

Kakorkoli, za nadebudnega rudarja se projekt ni dobro končal, saj mu je univerza trajno ukinila dostop do raziskovalne opreme, ker njena uporaba v nepooblaščene, pridobitne ali zasebne namene ni dovoljena. Niso pa razkrili, koliko časa je Odyssey rudaril dogecoine in koliko jih je pridelal.

Dogecoin je ena izmed številnih kriptovalut, ki so vzniknile po vzoru bitcoina. Poleg njega so med večjimi še ripple, litecoin, peercoin, peti pa je že dogecoin. Celi vrsti bolj eksotičnih in miniaturnih kriptovalut, ki še obstajajo, se sedaj pridružuje riecoin. Omenjamo ga zato, ker je prva kriptovaluta, katere rudarjene ima znanstveni namen, ki je rigorozno dokazan. Ukvarja se z dokazovanjem Riemannove hipoteze (tudi primecoin počne nekaj podobnega, ampak ima dokaz eno luknjo).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji