• Navidezna tipkovnica za pametna očala

    V javnosti je že nekaj časa znano, da tudi Samsung pripravlja svojo različico pametnih očal, ohlapno modeliranih po vzoru projekta Google Glass. Ker pa je projekt nekako v ozadju dogajanja pri Googlu, želijo korejski inženirji ponuditi nekaj več, kar bi jih razlikovalo od medijsko bolj odmevnega tekmeca.

    Objavljeno: 9.3.2014 01:00
  • Samsung Galaxy Tab 4

    Ko imaš veliko število izdelkov in aktivnosti povezanih z njimi, se kaj lahko zgodi, da ti določene informacije uidejo prej, kot je bilo načrtovano. Samsungu je tako v novi reklami za pametne zapestnice Gear Fit ušel podatek, da bo zapestnica združljiva tudi z novimi tablicami Galaxy Tab 4, ki jih korejski velikan sicer še ni najavil.

    Objavljeno: 8.3.2014 01:00
  • Li-Fi – brezžične komunikacije s svetlobo

    V časih, ko v gosto naseljenih območjih že počasi zmanjkuje prostih radijskih frekvenc za brezžični prenos podatkov, znanstveniki razvijajo drugačne načine brezžičnega prenosa podatkov. Medtem, ko danes omrežja Wi-Fi srečamo tako rekoč že na vsakem koraku, je najbrž le malokdo že slišal za tehnologijo Li-Fi (light fidelity).

    Objavljeno: 8.3.2014 01:00
  • Našli so Satoshija Nakamota (?)

    Pa smo ga našli. Človek, za katerega je cel internet sklepal, da ne obstaja in da gre za psevdonim, je iz mesa in krvi. Satoshi Nakamoto živi v zaspanem predmestju Los Angelesa, nosi pomečkano majico, ima skuštrane lase in ogromne podočnjake. In pred petimi leti je ustvaril bitcoin.

    Objavljeno: 7.3.2014 02:00
  • Apple - največji davčni begunec

    V časih, ko v naših krajih bolj ali neuspešno iščemo sledi za denarjem, ki je izpuhtel v davčne oaze, se v svetu povsem legalno dogajajo morda še večje, a sporne transakcije, ki bi jim lahko rekli tudi davčni beg. Tudi s strani tako uglednih podjetij, kot je Apple.

    Objavljeno: 7.3.2014 01:00
  • GoPro za pelikane

    Športne kamere znajo posneti prav vse, tudi iz perspektiv, ki jih doslej nismo mogli videti.

    Objavljeno: 7.3.2014 01:00
  • Wello – EKG za iPhone

    Ste morda opazili pametne zapestnice, ki znajo meriti vaše športne aktivnosti, utrip srca, porabljene kalorije in celo kvaliteto nočnega spanca? Vse skupaj se zdaj lahko skrijejo pred zmožnostmi novega ovitka Wello za pametne telefone iPhone.

    Objavljeno: 7.3.2014 01:00
  • Oropali bitcoinsko banko

    Počasi postaja že dolgočasno, kako se vdori in kraje bitcoinov vrstijo kot po tekočem traku. To pot so hekerji napadli Flexcoin in jim ukradli 896 bitcoinov, kar je sicer proti polmilijardni tativni v Mt.Goxu sila malo, a pomembno iz drugih razlogov.

    Objavljeno: 6.3.2014 05:00
  • Odprtokodni programi so ranljivi za prisluškovanje

    Kot vse kaže, se je v eno izmed ključnih knjižnic, ki je del številnih priljubljenih odprtokodnih programov prikradla napaka, zaradi katere so tovrstne rešitve močno ranljive za prisluškovanje. Zaradi napake v knjižnici GnuTLS, je morebitnim napadalcem menda relativno enostavno zaobiti varnostne mehanizme in šifriranje podatkov pri domnevno varnih sejah SSL in TLS.

    Objavljeno: 6.3.2014 01:00
  • AllSee – razpoznava gibov brez kamere

    Razpoznava gibov za upravljanje računalniških naprav in programov je postala velika uspešnica, ko je Microsoft predstavil svoj dodatek Kinect za igralne konzole Xbox. Od tedaj raziskovalci nenehno odkrivajo nove zamisli, kako bolje krmiliti programe, brez dotikanja zaslonov ali rabe drugih računalniških pripomočkov. Sem sodi vse od razpoznave gibov, do razpoznave oseb, obrazov, gibanja oči in še bi se našlo.

    Objavljeno: 6.3.2014 01:00
  • Samsung Chromebook 2

    Samsung je uradno predstavil že drugo generacijo lahkih prenosnikov z okoljem Google Chrome OS. Novi Chromebook 2 je v marsičem precej drugačen od predhodnika. Za osnovo so vzeli Samsungov lastni procesor Exynos 5 Octa z osmimi jedri in s taktom 2,1 GHz. Pomnilnik RAM je velik 4 GB, za lokalne podatke pa je tu še 16 GB velik Flash RAM.

    Objavljeno: 5.3.2014 01:00
  • Pomočnica tudi za Windows Phone

    Bližajo se časi, ko nam bodo digitalni pomočniki v pametnih telefonih postorili večji del zoprnih in zamudnih opravil mobilni napravi. Da pri Microsoftu ne bi zaostali za tekmeci, pospešeno pripravljajo svojo različico digitalne pomočnice, ukrojene po zgledu Applove pomočnice Siri in Googlovega spletnega servisa Now.

    Objavljeno: 5.3.2014 01:00
  • Mt.Gox v prisilni poravnavi

    Špekulacij je konec, usoda nekdaj največje bitcoinske borze Mt.Gox je zapečatena. Po nekaj dneh izmikanja so v petek organizirali novinarsko konferenco, med vikendom pa dodatne informacije zapisali tudi na spletno stran. Mt.Gox gre v prisilno poravnavo, tam spravljeni bitcoini so nepovratno izgubljeni.

    Objavljeno: 4.3.2014 05:00
  • Tablice Android so prehitele Applove iPade

    Gartner je objavil poročilo o prodaji tabličnih računalnikov v letu 2013 in potrdil domneve, ki smo jih tudi brez številk v roki že nekaj časa slutili. Prvič se je namreč zgodilo, da so tablice z operacijskim sistemom Google Android po tržnem deležu prehitele nekoč absolutnega kralja, Applove tablice iPad.

    Objavljeno: 4.3.2014 01:00
  • Apple v avtomobilih - CarPlay

    Apple je na predvečer otvoritve avtomobilskega sejma v Ženevi predstavil dokončno različico projekta, ki prinaša jabolčni operacijski sistem iOS v avtomobile. Projekt, ki je doslej nosil delovno ime iOS in the Car, se uradno imenuje CarPlay in predstavlja »podaljšek« mobilnih telefonov v vozilu.

    Objavljeno: 4.3.2014 01:00
  • Brezplačni Windows 8.1?

    Microsoft menda pripravlja poizkus in manjši zasuk v strategiji povezani z operacijskim sistemom Windows. Pozorni analitiki so zasledili sled o izdelki imenovanem »Windows 8.1. with Bing«. Po mnenju virov blizu družbe naj bi šlo za posebno, nekoliko okrnjeno različico okolja Windows, ki bo za uporabnike in proizvajalce računalnikov brezplačna.

    Objavljeno: 3.3.2014 01:00
  • Google Project Ara

    Kljub prodaji podjetja Motorola, Google še naprej močno vlaga v razvoj mobilnih telefonov. Pod delovnim projektom Project Ara tako nastaja koncept modularnega telefona, ki ga bodo lahko končni uporabniki samostojno dograjevali, nadgrajevali in popravljali. Osnova zamisel je, da je telefon zgrajen iz različnih modulov, ki jih lahko preprosto sestavimo skupaj in s tem spreminjamo konfiguracije.

    Objavljeno: 3.3.2014 01:00
  • Intel Atom Cherry Trail

    Intel bo proti koncu letošnjega leta predstavil novo generacijo procesorjev Atom z delovnim imenom Cherry Trail. Za proizvajalca je to zelo pomemben izdelek, saj naj bi z njim naredili pomemben korak pred konkurenco na področju tablic. Kot prvi procesor na trgu naj bi bil namreč narejen z 14-nm procesom, kar bo omogočilo manjše dimenzije, hitrejše delovanje, zlasti pa precejšen prihranek pri porabi energije.

    Objavljeno: 3.3.2014 01:00
  • Varno sporočanje prek Tora

    The Tor Project, neprofitna organizacija, ki jo sestavlja okoli 30 razvijalcev iz 12 držav, razvija odjemalca za trenutno sporočanje, ki bo deloval na osebnih računalnikih. Tor je omrežje varnih posrednih strežnikov, ki trenutno velja za najbolj varen način komunikacije prek interneta, zato naj bi tako bilo tudi sporočanje prek novega odjemalca.

    Objavljeno: 2.3.2014 09:00
  • Telefon, ki ima (tudi) zaslon e-ink

    Yota, ruski telekomunikacijski operater, ki je na domačem terenu znan predvsem po tem, da je že pred časom ponujal internetni dostop prek tehnologije WiMax (leta 2012 so ga zamenjali za LTE), je v zadnjih letih vzbudil zanimanje tudi s svojimi pametnimi telefoni. Že leta 2012 so namreč najavili razvoj telefona, ki bi imel na zadnji strani tudi črno-beli zaslon z e-črnilom, leto kasneje pa so ga dejansko začeli tudi prodajati.

    Objavljeno: 28.2.2014 13:00
  • Snowden – Britanci so zajemali slike s spletnih kamer!

    Britanski TheGuardian poroča, da so iz dokumentov, ki jih je NSA odtujil znani »žvižgač« Edward Snowden, razbrali, da je britanska različica NSA, agencija GCHQ, uspela vdreti v Yahoojev sistem video spletnih pogovorov.

    Objavljeno: 28.2.2014 10:00
  • Pametni telefon za 18 evrov

    Na Barcelonskem kongresu MWC je Mozilla predstavila prototip telefona, ki ga poganja njihov lasten operacijski sistem Firefox OS in ki bi stal le – 18 evrov (25 dolarjev). Telefon je mišljen kot dokaz, kaj je danes mogoče narediti za vsoto, ki je manjša od cene osnovnih Nokiinih modelov Asha, ki jih v resnici ne moremo šteti za »pametne«.  Pravzaprav - Mozillin telefon premore strojno opremo, ki je približno tako močna kot tista v prvem iPhonu, stane pa nekaj manj, kot stanejo ovitki za današnje iPhone.

    Objavljeno: 27.2.2014 08:00
  • S&T Slovenija vpleten v pranje denarja?

    Kot poroča časnik Dnevnik je obtožnica, vložena zoper nekdanjega direktorja Vzajemne Marka Jakliča, pravnomočna.  Jaklič naj bi preplačal storitve S&T Slovenija, na račune njegovih podjetij pa se je nato vrnilo dobrega pol milijona evrov, ki ga je vložil v nepremičnine na Hrvaškem.

    Objavljeno: 27.2.2014
  • Tudi SAP in BMW odkrivata denar v podatkih

    Na Mobile World Congressu v Barceloni sta podjetji prikazali prototip navigacije, ki s podatki iz SAP-ove pomnilniške baze HANA in-memory, vozniku pošilja osebno prilagojena komercialna sporočila.

    Objavljeno: 27.2.2014
  • Blackberry se ponovno usmerja v tipkovnice

    Podjetje Blackberry, ki je že kar nekaj časa v hudih težavah in ki kar ne more ustaviti plazu uporabnikov, ki se od njih usmerjajo proti telefonom drugih blagovnih znamk, je na Barcelonskem sejmu MWC najavilo, da se bo v prihodnje bolj ali manj osredotočalo le še na telefone s fizično tipkovnico QWERTY.

    Objavljeno: 26.2.2014 11:00
  • Video: cenejši pametni telefoni

    Po enem letu smo spet naredili večji preizkus cenejših pametih telefonov.

    Objavljeno: 26.2.2014 09:00
  • Računalnik piše znanstvene članke in išče prevare

    Ena izmed področij, ki jih računalniki še ne obvladajo prav dobro, so poučevanje, raziskovanje in pisanje. Res obstajajo odlična računalniška orodja za učenje, kot so na primer videoposnetki na Khan Academy, a v principu gre za materiale, ki jih pripravi človek, računalnik pa jih deli. Prav tako tudi matematični dokazi, ki so čedalje pogosteje računalniško podprti, ne sodijo ravno med računalniške umotvore, saj računalnik preprosto preveri primere, ki mu jih dodelimo. Mathematica in sorodna orodja sicer poznajo simbolno računanje in znajo celo pokazati korake pri iskanju nedoločenega integrala, a to so šele prvi koraki. Pisanja pa raje sploh ne omenjajmo, ker so računalniki pri tem početju – obupni. Ali pač?

    Objavljeno: 26.2.2014 06:00
  • Z geolokacijo proti zlorabam kartic

    Mastercard in Syniverse, ameriški ponudnik storitev gostovanja na tujem, skupaj razvijata  zaščito proti zlorabam kreditnih kartic.Način je preprost, plačilo s kartico je odobreno samo, če sta kartica in mobilni telefon imetnika v času plačila na istem mestu. S tem nameravajo vsaj delno zajeziti poplavo kartičnih zlorab, ki so konec lanskega leta (spomnimo se afere Target) dodobra prestrašile kupce, ki so dotlej menili, da fizično – torej ne spletno – nakupovanje ne nosi s sabo velikih nevarnosti.

    Objavljeno: 26.2.2014
  • Bitcoinska borza Mt.Gox izginila s pol milijarde dolarjev

    V svetu bitcoinov se je zgodil hud pretres, saj je danes iz neznanih razlogov neznano kam izginila največja spletna borza Mt.Gox. Na tej borzi so imeli težave že dlje časa in čeprav so redno stregli z bolj ali manj prepričljivimi pojasnili, zakaj se dogajajo tehnične napake, so dvomi naraščali. Sedaj pa je počilo. Na spletni strani je le kratko obvestilo, da so vse transakcije blokirane.

    Objavljeno: 25.2.2014 19:00
  • Konec pošte @facebook.com

    Facebook že od leta 2010 ponuja tudi elektronski naslov z domeno facebook.com. Karkoli pošljemo uporabniku na naslov uporabnisko_ime@facebook.com, se v Facebooku pojavi med prejetimi sporočili.

    Objavljeno: 25.2.2014 12:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji