Objavljeno: 4.3.2014 05:00

Mt.Gox v prisilni poravnavi

Špekulacij je konec, usoda nekdaj največje bitcoinske borze Mt.Gox je zapečatena. Po nekaj dneh izmikanja so v petek organizirali novinarsko konferenco, med vikendom pa dodatne informacije zapisali tudi na spletno stran. Mt.Gox gre v prisilno poravnavo, tam spravljeni bitcoini so nepovratno izgubljeni.

Za časa poslovanja je Mt.Gox zaradi raztegljivosti transakcij (transaction malleability) in hekerskih vdorov izgubil skupaj 850.000 bitcoinov (od tega 100.000 svojih, ostali od strank). Ti so po trenutni cenah vredni skoraj 600 milijonov dolarjev. Njihova cena na Mt.Goxu je bila na koncu poti štirikrat nižja zaradi težav borze in nezaupanja, a še vedno gre za veliko denarja.

Poleg izgubljenih bitcoinov imajo še 27 milijonov dolarjev primanjkljaja na bančnih računih, za katerega pa sploh ni jasno, od kod se je vzel. Prebijanje skozi transakcije in natančna analiza, kam so šli denar in bitcoini, lahko traja leta.

Mt.Gox je sedaj v postopku prisilne poravnane (civil rehabilitation), tako da bodo upniki dobili povrnjen le manjši del vložka, odvisno od likvidacijske mase. Očitno pa so ocenili, da bo poplačilo večje, če Mt.Gox ne pokopljejo do konca, ampak ga pustijo pri življenju, zato ne bo šel v stečaj.

Na internetu pa se dogajajo zanimive strani. V Mt.Gox naj bi vdrla srbska hekerska skupina, da bi ugotovila, kaj se je v resnici zgodilo. Mt.Gox je medtem na svojih straneh objavili dolgo sporočilo in odprl telefonsko številko za klice, kamor se lahko obrnejo vsi, ki imajo kakršnakoli vprašanja.

Bitcoin se medtem ne ozira preveč na te novice in je zrasel 700 dolarjev, torej je pridobil kar četrtino vrednosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji