Objavljeno: 4.3.2014 01:00

Apple v avtomobilih - CarPlay

Apple je na predvečer otvoritve avtomobilskega sejma v Ženevi predstavil dokončno različico projekta, ki prinaša jabolčni operacijski sistem iOS v avtomobile. Projekt, ki je doslej nosil delovno ime iOS in the Car, se uradno imenuje CarPlay in predstavlja »podaljšek« mobilnih telefonov v vozilu.

Z njim lahko uporabniki telefonov iPhone na zaslonu vgrajenem v vozilu dostopajo do najpomembnejših funkcij, kot so navigacija, poslušanje glasbe, dostop do sporočil in možnost krmiljenja telefonskih funkcij. CarPlay je razširljiva platforma, ki se jo do razširjati z dodatnimi funkcijami. Na začetku bosta denimo na voljo tudi glasbeni spletni storitvi Spotify in iHeartRadio.

CarPlay je združljiv z zasloni različnih velikost in orientacij, vsakič s podporo na dotik. Sistem premore tudi razpoznavo govorjenih ukazov prek pomočnice Siri. Za krmiljenje sistema so proizvajalci namenili posebno tipko na volanskem obroču, s katero bo možno hitro in varno priklicati pomočnico in s tem glavne funkcije sistema.

V prvi rundi bomo CarPlay lahko videli v novih modelih vozil proizvajalcev Volvo, Mercedes in Ferrari. V drugi rundi menda lahko pričakujemo uporabo tudi pri znamkah BMW, Ford, GM, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, PSA Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki in Toyota.

Kljub uradni predstavitvi pa se zdi, da CarPlay še ni čisto do konca dodelan. Telefone iPhone bo treba vsaj na začetku na CarPhone povezati prek kabla Lighning. Šele nekoliko kasneje bodo omogočili tudi brezžično povezavo prek vmesnika Wi-Fi. Apple bo sočasno objavil dodatek za operacijski sistem iOS, ki bo omogočal povezljivost z avtomobili.

kqgrGho4aYM

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji