Objavljeno: 3.3.2014 01:00

Intel Atom Cherry Trail

Intel bo proti koncu letošnjega leta predstavil novo generacijo procesorjev Atom z delovnim imenom Cherry Trail. Za proizvajalca je to zelo pomemben izdelek, saj naj bi z njim naredili pomemben korak pred konkurenco na področju tablic. Kot prvi procesor na trgu naj bi bil namreč narejen z 14-nm procesom, kar bo omogočilo manjše dimenzije, hitrejše delovanje, zlasti pa precejšen prihranek pri porabi energije.

Današnji procesorji Atom so, za primerjavo, narejeni v 22-nm arhitekturi, tekmeci z arhitekturo ARM pa ne dosegajo niti tega. Qualcommovi procesorji Snapdragon so denimo narejeni z 28-nm tehnologijo, dvakrat večjo od prihajajočih procesorjev Cherry Trail. Intel pa ni edini z drznimi načrti, saj družbe TSMC in GlobalFoundaries prav tako načrtujejo izdelke z 14-nm ali 16-nm arhitekturami, najverjetneje še za letošnje leto.

Intel si močno prizadeva, da bi imel večjo vlogo v časih, ko v prodaji prevladujejo mobilne naprave. Na nedavnem sejmu MWC so tako predstavili različico Atom Merrifield, ki je v 64-bitni različici namenjena pretežno pametnim telefonom, utegnemo pa jo srečati tudi v kakšni manjši tablici. Po prihodu Cherry Traila naj bi sedanji Bay Trail ostali še naprej v prodaji, le da bodo namenjeni cenejšim izdelkom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji