Objavljeno: 4.3.2014 01:00 | Teme: Gartner, tablica

Tablice Android so prehitele Applove iPade

Gartner je objavil poročilo o prodaji tabličnih računalnikov v letu 2013 in potrdil domneve, ki smo jih tudi brez številk v roki že nekaj časa slutili. Prvič se je namreč zgodilo, da so tablice z operacijskim sistemom Google Android po tržnem deležu prehitele nekoč absolutnega kralja, Applove tablice iPad.

Vsi proizvajalci tablic z Androidom so v letu 2013 prodali slabih 121 milijonov tablic, kar je precej več kot v letu 2012, ko je bilo prodanih okoli 53 milijonov tovrstnih računalnikov. Apple je medtem sicer prodajo svojih iPadov povečal iz 61 na 70 milijonov, vendar je obenem padel s tržnim deležem iz 52,8% na zgolj 36%. Obratno pa je Android pri tablicah napravil skok iz nekdanjih 45,8% na 61,9%.

Android je naredil preboj zlati na področju cenejših modelov z manjšimi zasloni, ki pa prinašajo proizvajalcem obenem tudi manjši zaslužek na enoto. Skupno je trg tablic v letu dni zrasel za velikih 68% in dosegel skupen nivo 195 milijonov kosov.

Če pogledamo posamezne proizvajalce je največji skok dosegel Samsung, kjer so iz 7,4% tržnega deleža skočili na kar 19,1%. Asus je na drugem mestu zabeležil zgolj rahel dvig (5,6% proti 5,4%), Amazon pa na tretjem mestu že izgublja in sicer iz 6,6% na 4,8%. Lenovo, kot četrti, beleži dvig iz 1,9% na 3,3%. Trg tablic z Androidom pa je precej bolj živahen, kot zgolj kažejo le te štiri znamke, saj je ostalih tablic okoli 31%, kar predstavlja skok navzgor glede na 25,8,% iz leta pred tem.

Še naprej pa je videti, da je trg tablic v glavnem igra teh dveh tehnoloških polov. Microsoft je kljub prizadevanjem tržni delež s tablicami Windows 8 iz leta 2012 (1%) dvignil le na 2,1%. Ostale tablice pa predstavljajo manj kot 0,1% trga.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

WgtTlaQnT-o

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji