Objavljeno: 24.2.2014 11:00

Nokia + Android = Nokia X

 »Project X« ponavadi v filmih poimenujejo projekte, ki so tajni, revolucionarni ali pač že kako drugače odstopajo od običajnih projektov. In odstopajo tudi trije telefoni Nokia X, ki jih je Nokia predstavila na mobilnem sejmu v Barceloni.

Telefoni Nokia X so prvi Nokiini telefoni, ki jih poganja Googlov operacijski sistem Android in kot taki zelo odstopajo od modelov zadnjih let, ki jih vsi po vrsti poganjajo Microsoftova Okna. Model XL ima 5-palčni zaslon in naj bi stal 109 evrov, model X+ s 4-palčnim zaslonom 99 evrov, model X pa naj bi stal le 89 evrov in bo naprodaj le v vzhodni Evropi (?), Aziji in južni Ameriki.

Telefone poganja bolj ali manj enaka strojna oprema kot Lumio 520 (ki smo jo preizkusili v testu cenejših telefonov, ki prihaja v kioske jutri), kar pomeni, da ima le 512 MB pomnilnika, 4 GB prostora za programe in tri megapikni fotoaparat. In dve reži za kartice SIM, kar je očitno standard za cenejše telefone, ki so namenjeni prodaji v »manj razvite dele sveta«.

Prvi vtis preizkuševalcev kažejo, da gre kljub isti strojni opremi za neprimerno počasnejši telefon od Lumie 520 (ki jo poganjajo Okna), kar je bržkone še najbolj posledica premalo pomnilnika. »Ikse« namreč poganja Android 4.1.2, ki je pomnilniško precej požrešen; če bi bil nameščena zadnja različica 4.4 (Kitkat), bi bilo verjetno precej bolje, saj je slednja optimizirana za naprave z manj pomnilnika. Uporaba različice 4.1.2 kaže na to, da je bil pri Nokii model X očitno v razvoju že kar nekaj časa.

Kako bo s hitrostjo nadgradenj ni jasno, saj Android na Xih temelji na odprtokodni različici le tega, kar pomeni, da gre za »fork«, podobno kot pri Amazonovih androidnih Kindlih, in ne za v celoti Googlov izdelek. To tudi pomeni, da na telefonih ni Googlovih programov, kot so Maps, Gmail in seveda tudi ne trgovine Play. Namesto teh so nameščeni Microsoftovi servisi Bing, Outlook.com in HereMaps, nove programe pa bomo nameščali z lastne Nokiine tržnice. Tako lastno tržnico ima tudi Amazon, vendar se z ažurnostjo in populacijo aplikacij na njem ne obnese najbolje. Mimogrede, na novih telefonih bo že nameščena tudi odlična tipkovnica Swiftkey, ki jo tudi v Monitorju velikokrat priporočamo.

Ključno vprašanje je seveda, zakaj je Nokia sploh naredila telefon, ki ga poganja Android (oz. karkoli, kar ni Microsoftov izdelek)? Odgovor je verjetno zelo preprost – zato, ker so ga pač lahko. Tako kot so pred časom naredili vrhunski telefon  N9, ki ga je poganjal že izumrli operacijski sistem Meego in tako, kot so tik pred prehodom na Windows Phone naredili še nekaj vrhunskih telefonov s sistemom Symbian, ki jih seveda nobeden ni niti povohal. Inženirji pri Nokii se pač radi igrajo in tokrat so priigrali Adroidne telefone X in dokazali, da lahko tudi uveljavljeni proizvajalci izdelajo pametne telefone, ki stanejo manj od 100 evrov.

Skorajda pa bi šli staviti, da bodo novi telefoni zelo kratkega veka in jih bo Microsoft, kot bodoči novi lastnik Nokie, po kratkem postopku pustil izumreti. Kljub temu, da je uporabniški vmesnik telefona videti zelo podobno "kvadratkom" telefonov z Microsoftovim sistemom Windows Home ;)

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji