• Microsoft ima novega šefa

    Kot smo pred dnevi pravilno napovedali prav v naši reviji, bo Satya Nadella v Microsoftu zasedel izpraznjeno mesto izvršnega direktorja, Bill Gates pa je odstopil kot šef uprave. Tako je končano skorajda pol leta trajajoče iskanje naslednika Steva Ballmerja, ki je lani avgusta oznanil, da se bo umaknil v pokoj. Nadella, 46-letnik, ki je v Microsoftu zaposlen že 22 let, je bil trenutno izvršni poddirektor njihove Cloud and Enterprise group, skupine, ki je zadnje časa razvijala najbolj prodorne izdelke in storitve, med njimi je bržkone najbolj znan Azure.

    Objavljeno: 4.2.2014
  • So to Windows Phone 8.1?

    S spletne strani TheWinCentral je prišla slika zaslona ki naj bi bila narejena na napravi s prihajajočimi Windows Phone 8.1. Novosti so tri programske tipke (za nazaj, domov in iskanje), za katere je že znano, da bodo del novega operacijskega sistema (doslej so bile v uporabi fizične tipke, zadnje čase na dotik). Novi je tudi meni, ki ga bomo očitno izvlekli iz zgornje strani zaslona. Novost v sistemu bo tudi digitalna asistentka v stilu Applove Siri in Google Now, kodno ime naj bi bilo Cortana. Po pričakovanjih bo Microsoft novo različico (ki bo načeloma le nadgradnja obstoječega) pokazal na konferenci Build, ki se odvija v prvih dneh Aprila.

    Objavljeno: 3.2.2014 10:00
  • Paper: Facebookov Flipboard

    Facebook je objavil novo mobilno aplikacijo s preprostim imenom Paper, ki se zgleduje po zelo uspešnem mobilnem programu Flipboard, posredno pa tudi po Googlovi malo manjši uspešnici Newsstand. Avtorji so si zastavili cilj, da bodo s programom uporabniku ponudili vsebine na čim manj moteč, neposreden način, seveda pa še vedno pretežno v kontekstu objav v največjem družabnem omrežju na svetu.

    Objavljeno: 3.2.2014 01:00
  • Grafen za hitrejše mobilne naprave

    IBM že nekaj časa eksperimentira z grafenom kot zamenjavo za silicij v elektronskih vezjih, zdaj pa so na tem področju naredili nov preboj. V laboratorijih so uspešno sestavili integrirano vezje, pri katerem se manjši del tranzistorjev naredili iz grafena. Specifično so s tem materialom naredili radijski sprejemnik za brezžične komunikacije, s katerim so uspešno prenesli tekstovno sporočilo »IBM«. Menda je celoten postopek narejen z masovno proizvodnjo v mislih.

    Objavljeno: 3.2.2014 01:00
  • Novi Monitor

    Po novoletnih praznikih smo spet nazaj na prodajnih policah. Za tokratno številko smo pripravili večji preizkus večopravilnih brizgalnih tiskalnikov, po katerih nas sprašuje kar nekaj bralcev. Modeli se med seboj razlikujejo tako po funkcijah kot po cenah in stroških izpisov, vedno več teh naprav pa omogoča tisk tudi iz tablic in pametnih telefonov.

    Objavljeno: 2.2.2014 07:00
  • Hekerski Pwn2Own 2014 prinaša rekordne nagrade

    Letos bo vsakoletni hekerski maraton Pwn2Own na konferenci CanSecWest 2014 postregel z rekordnimi nagradami, saj bo na voljo kar 645.000 dolarjev, je sporočil prireditelj HP Zero Day Initiative (ZDI).

    Objavljeno: 2.2.2014 06:00
  • Nadaljevanka Snowden, N-tič

    Kot kaže je žvižgač Edward Snowden od svojega bivšega delodajalca NSA pridobil tako ogromne količine podatkov, da je »zabava« nas državljanov sveta zagotovljena še za leta vnaprej. Tokratna novica izhaja iz podatkov, ki jih je po Snowdenovih »zapiskih« zapisala kanadska televizija CBC in ki zadeva kanadsko tajno službo Communications Security Establishment Canada (CSEC). Dokument nakazuje da je CSEC prestrezal promet na javnem omrežju Wifi »enega izmed glavnih kanadskih letališč« (največji sta Toronto in Vancouver) in podatke uporabljal za sledenje potnikom tudi po tem, ko so zapustili Kanado. Kako točno, ni jasno. Dokument navaja 14 dnevni pilotski projekt leta 2012, v katerem so pridobili dostop do dveh javnih sistemov s 300.000 uporabniki, nato pa fiktivnemu presteženemu uporabniku/teroristu sledili v večjem mestu. Podatke so (imeli namen?) deliti s svojimi vohunskimi partnerji v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji in Novi Zelandiji. Kot je razumeti, je sistem od leta 2012 v polnem delovanju.

    Objavljeno: 1.2.2014
  • Nove spremembe v Windows 8

    Da Windows 8 ni ravno prodajna uspešnica in da v resnici bolj spominja na katastrofo z imenom Windows Vista, ni več nobena skrivnost. Četudi nekateri ta operacijski sistem zagovarjajo kot zelo stabilen in hiter (kar smo potrdili tudi mi), ki mu lahko nepriljubljen »kockasti« uporabniški vmesnik »Metro« z namestitvijo dodatnih programov hitro skrijemo, ostaja dejstvo, da se mu uporabniki izogibajo. Tudi pri Monitorju imamo nekaj osebnih izkušenj, ko so uporabniki prenosnik, ki so ga kupili po našem nasvetu, želeli v vrniti v trgovino, saj niso bili pripravljeni, da bodo z njim dobili »take, drugačne vindovse«.

    Objavljeno: 31.1.2014 14:00
  • Znan novi šef Microsofta?

    Bloomberg poroča, da naj bi se pri Microsoftu končno odločili, kdo naj bi po Steveu Ballmerju vodil podjetje – to naj bi bil Satya Nadella, sedanji vodja »oblačnega« oddelka. Odločitev sicer še ni dokončna in je do neke mere presenečenje, saj so bili v dosedanjem iskalnem procesu večkrat omenjani sedanji predsedniki Forda, Qualcomma in Ericssona, poleg internega favorita Stevena Ellopa. Spomnimo, slednji je v javnosti obveljal za nekakšnega trojanskega konja, ki je kot predsednik Nokie podjetje prenesel v Microsoftove roke.

    Objavljeno: 31.1.2014 12:00
  • 3D je mrtev, naj živi UHD!

    Samsung je na svojem rednem letnem forumu v španski Malagi evropskim novinarjem prikazal izdelke, ki naj bi zaznamovali letošnje leto.

    Objavljeno: 31.1.2014 06:00
  • Google prodal Motorolo Lenovu

    Google je leta 2011 kupil opešanega proizvajalca mobilnih telefonov Motorola in zanj odštel 12,5 milijarde dolarjev. Danes se je odločil, da Motorole ne potrebuje več in jo je odprodal kitajskemu Lenovu, za 2,91 milijarde dolarjev. Tukaj bi zapis lahko tudi zaključili, vendar je zgodba nekoliko širša.

    Objavljeno: 30.1.2014 09:30
  • Ulični pogled tudi pri nas

    Kot smo napovedali že prejšnji teden, je Google danes tudi pri nas zagnal storitev Street View. Njegovi avtomobili, ki so se po državi vozili letos poleti, so posneli bolj ali manj celo Slovenijo, kar bo, priznajmo, koristno predvsem za tujce/turiste, ki si bodo hoteli v živo ogledati stanje »na terenu«. No, in koristno bo seveda za začetno brskanje in iskanje zanimivih lokalnih posnetkov.

    Objavljeno: 30.1.2014 08:10
  • Google in Apple proti zaposlenim

    V Kaliforniji se odvija sojenje, na katerem tožniki dokazujejo, kako so vodilna tehnološka podjetja z gentlemanskimi dogovori od leta 2000 naprej potiskala njihove plače - navzdol. Gre za koruptivna in nedovoljena dejanja, za kartelne dogovore, v katere naj bi bil vpleten tudi pokojni ustanovitelj Appla Steve Jobs, skupaj s sedanjim predsednikom uprave Googla Ericom Schmidtom. Tajni in najverjetneje tudi nezakoniti dogovori naj bi se začeli že leta 2005, ko so bile sprejete poslovne strategije, na podlagi katerih multinacionalke niso zaposlovale ali prevzemale zaposlenih iz drugih, konkurenčnih podjetij. Vse to je mogoče ugotoviti na podlagi elektronske korespondence, ki je bila razkrita na ameriških sodiščih.

    Objavljeno: 29.1.2014 11:00
  • Izdajalske mobilne aplikacije

    Ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) in britanska agencija za elektronsko prisluškovanje (GCHQ) z namenom zbiranja osebnih podatkov vdirata tudi v mobilne aplikacije, poroča časnik New York Times. Gre za zadnje od razkritij, povezanih z dokumenti, ki jih je javnosti predal nekdanji sodelavec NSA, žvižgač Edward Snowden. NSA in GCHQ s pomočjo vdiranja v mobilne aplikacije zbirata podatke o lokaciji uporabnika in druge občutljive informacije, kot so starost in seznam kontaktov. Med "napadenimi" aplikacijami naj bi bili med drugim Googleovi zemljevidi, mobilni verziji Facebooka in Twitterja ter celo igre, kot je Angry Birds. Proizvajalec Jeznih Ptičev, Rovio, je seveda zanikal, da bi pri tem početju kakorkoli sodeloval.

    Objavljeno: 29.1.2014 10:00
  • Šef bitcoinske borze BitInstant obtožen pranja denarja

    Da je bitcoin mogoče uporabiti tudi nezakonite posle, je prva dokazala sedaj že ukinjena stran Silk Road, kjer je bilo mogoče kupiti vse od orožja, mamil do ponarejenih dokumentov. Tokrat pa so aretirali izvršnega direktorja bitcoinske borze BitInstant, ki ga bremenijo pranja denarja.

    Objavljeno: 29.1.2014 06:00
  • Okužene različice programa FileZilla

    Priljubljeni odprto-kodni odjemalec za FTP, FileZilla, očitno obstaja tudi v nevarni obliki, v kateri pa lahko ukrade uporabniške podatke za strežnike, s katerimi se povezujemo. Program se od originalnega navzven ne loči, saj ima identično funkcionalnost, videz in delovanje. Ločimo ga lahko le po velikosti izvršne datoteke, saj je nevarna različica filezilla.exe 6,8 MB manjša od prave, hkrati pa sta nameščeni še datoteki ibgcc_s_dw2-1.dll in libstdc++-6.dll. Do te različice programa vodijo povezave na različnih spletnih straneh, največkrat takih, kjer so napadalci zamenjali povezave za dostop do namestitvene datoteke programa.

    Objavljeno: 28.1.2014 13:00
  • Androidu bolje kot iOS in Windows Phone

    Sodeč po poročilu analitskega podjetja Kantar Wordpanel se je v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta delež uporabnikov pametnih telefonov najbolj povišal pri Androidu, slabše sta se odnesla iOS in Windows Phone. Applov sistem je najmočnejši v ZDA, kjer ima 44% tržni delež, solidno se drži tudi v Veliki Britaniji (30%), v celotni Evropi ima dobrih 18%. Androidov tržni delež v Evropi je dobrih 68 odstotkov. Windows Phone ima še vedo dokaj majhen del trga, še največ v Evropi, kjer drži dobro desetino trga. Celotno poročilo je na voljo v obliki PDF.

    Objavljeno: 28.1.2014 12:00
  • Microsoft z novimi imeni nekaterih storitev

    Oblačno storitev SkyDrive smo sami že večkrat preizkusili, gre za eno izmed popularnejših spletnih shramb (poleg Dropbox in Google Drive). Zaradi tožbe s strani British Sky Broadcasting Group pa bo moral Microsoft spremeniti ime storitve – zadeva bo po novem imenovana OneDrive. Sprememba se naj bi zgodila kmalu, registrirali so tudi že domeno onedrive.com.

    Objavljeno: 28.1.2014 09:00
  • Kitajski iskalnik Baidu se širi

    Na kitajskem imajo kar nekaj velikih spletnih strani, ki jih pri nas praktično ne poznamo. Ena izmed teh je iskalnik Baidu, lokalni tekmec nam znanem Googlu, kjer že preizkušajo različice za Brazilijo, Egipt in Tajsko. Omenjene strani so že dosegljive (na www.baidu.com.eg, www.baidu.com.th in www.baidu.com.br), čeprav jih matično podjetje še ni predstavilo javnosti, pravijo, da gre za notranje preizkuse. Kot so povedali razvijajo iskalnike tudi za druge države. Svetovno naj bi se preko Googla odvilo 68 odstotkov vseh iskanj, sproženih na osebnih računalnikih, preko Baidu pa 19 odstotkov.

    Objavljeno: 27.1.2014 11:00
  • Pri Googlu zaposlili ustanovitelja šifriranega družabnega omrežja

    Družabna omrežja v zadnjem času postajajo vse manj anonimna, kar je nekaterim sicer všeč, veliko uporabnikov pa to tudi moti. Programer Burak Nehbit je zato začel omrežje Aether, šifrirano in distribuirano omrežje deljenje vsebin (predvsem novic oziroma povezav). Oziroma, kot so zapisali pri spletni strani The Verge – anonimni Reddit brez strežnikov. Nehbit pa je sedaj objavil, da se je zaposlil pri spletnem velikanu Googlu – ponudbo pa je dobil tudi od Facebooka. Delal naj bi v ekipi, odgovorni za razvoj YouTube vmesnika, pravi, da bo še naprej razvijal tudi omrežje Aether.

    Objavljeno: 27.1.2014 10:00
  • FBI opozarja trgovce na računalniške napade

    Ameriška agencija FBI je večjim ameriškim trgovcem poslala opozorilo, kjer svarijo pred računalniškimi napadi, ki ciljajo med drugim tudi na POS terminale. V takem napadu so storilci pred kratkim ukradli 110 milijonov številk kartic. Omenjeni vdor sicer še preiskujejo, tarča pa so bili POS terminali ameriške trgovske mreže Target. Pri FBI sicer pravijo, da je bilo takih napadov v lanskem letu okoli 20, pričakujejo pa porast, saj je koda tega virusa razmeroma poceni, na črnem trgu naj bi veljala od šest tisoč dolarjev naprej.

    Objavljeno: 27.1.2014 09:00
  • Google kupil podjetje za umetno inteligenco

    Google je objavil novi nakup, tokrat gre za mlado angleško podjetje DeepMind, ki se ukvarja z umetno inteligenco. Za podjetje, katerega so-ustanovitelj je znanstvenik Demis Hassbis, ki se ukvarja z nevrologijo, naj bi odšteli 400 milijonov dolarjev. Podjetje se sicer ukvarja z algoritmi in strojnim učenjem za elektronsko prodajo in igre.

    Objavljeno: 27.1.2014 08:00
  • Googlov ulični pogled v Slovenji

    Na uredništvo smo dobili vabilo na Googlovo novinarsko konferenco, ki se bo zgodila v četrtek in obljublja navdušujočo storitev za podalpski živelj. Vabilu je priložen zemljevid, ki razkriva, da bo od napovedanega dne naprej Googlov Street View vključeval tudi Slovenijo. S kamerami opremljeni avtomobili so Slovenijo fotografirali od julija lani, spletni velikan pa je vključitev posnetega gradiva obljubil v začetku leta 2014 in videti je, da bo obljubo držal. Več o uličnem pogledu in 360-stopinjskem prikazu slovenskih mest vam napišemo v četrtek, po napovedani konferenci.

    Objavljeno: 26.1.2014 05:00
  • Trgovina Play ni od muh

    Googlova spletna tržnica Play je odrasla. Če je spočetka zanjo veljalo, da Applovi App Store ne seže niti do gležnjev, danes temu ni več tako. Razvijalci programov za operacijski sistem Android dobijo devetdeset centov na vsak dolar, ki ga zaslužijo kolegi iz okolja iOS, medtem ko samemu sistemu priljubljenost še vedno strmo narašča in ga uporablja že 76 odstotkov vseh mobilnih naprav na svetu.

    Objavljeno: 25.1.2014 05:00
  • Chrome prisluškuje nič hudega slutečim uporabnikom

    Izraelski programer Tal Ater je med izdelavo lastnega orodja za prepoznavo govora ugotovil, da je spletni brskalnik Chrome dokaj lahko spremeniti v prisluškovalno napravo. Gre za napako v brskalniku, ki spletnim stranem, katerim je uporabnik dovolil dostop do mikrofona, omogoča prisluškovanje brez njegove vednosti. Ker Chrome smatra, da bomo spletni strani zaupali tudi v prihodnje, si ob prvi privolitvi dovoljenje za uporabo mikrofona ob posameznem spletišču označi kot samoumevno.

    Objavljeno: 24.1.2014 16:00
  • IP številka ni prstni odtis

    V presenetljivi sodbi ameriškega okrožnega sodišča v Washingtonu je sodnik Robert Lasnik odločil, da IP številka ni zadovoljiv dokaz za določanje identitete spletnega prestopnika. V primeru, kjer filmski studio, ki je posnel film Elf-man, toži uporabnike omrežja BitTorrent, je gospod Lasnik zapisal, da oseba, ki stoji za določeno IP številko, ni nujno oseba, ki je sporno datoteko s filmom prenesla s spleta. Nečedno dejanje bi poleg lastnika spletne povezave lahko storil član njegove družine, prijatelj na obisku ali prisklednik, ki je zlorabil ohlapne nastavitve njegovega brezžičnega omrežja. Zahtevo filmskega studia po odškodnini je na podlagi pomanjkanja dokazov zavrnil in ustvaril zanimiv precedens, ki bo v prihodnosti igral še pomembno vlogo.

    Objavljeno: 24.1.2014 14:00
  • Microsoftovo pametno dvigalo 

    V Microsoftovih raziskovalnih laboratorijih ustvarjajo pametno dvigalo, ki bo zaznavalo želje potnikov. Dvigalo bodo v Redmondu opremili s tipali tipa Kinect, ter tako s pomočjo kamere oziroma kamer opazovali dogajanje na hodniku. Ker se ljudje, ki želijo vstopiti na dvigalo, obnašajo drugače kot naključni mimoidoči, jih bo programska oprema v dvigalu nemudoma pozvala, da vstopijo. Vrata se bodo pričela samodejno odpirati in pripirati ter z dotično gesto vprašala čakajočega obiskovalca, ali želi vstopiti. Slednji bo zgolj prikimal in dvigalo bo nared za vkrcanje.

    Objavljeno: 24.1.2014 13:00
  • Vse najboljše, Mac

    Danes mineva 30 let, odkar je na svet privekal računalnik Apple Macintosh. Karakteristike malčka se danes zdijo smešne. V škatli je bilo poleg enobarvnega zaslona v velikosti devetih palcev med drugim moč najti še 8 MHz Motorolin procesor 68000, 128 KB pomnilnika RAM, 400 KB diska ter 3,5 palčni disketnik. Z grafičnim uporabniškim vmesnikom je sprožil revolucijo osebnih (domačih) računalnikov, v kateri so se sicer bolje znašli v PC taboru. Bil je prvi množično prodajani računalnik, ki je za nadzor uporabljal navezo miške in tipkovnice. Ostalo je zgodovina. Vse najboljše, Mac!

    Objavljeno: 24.1.2014 01:00
  • IBM Lenovu prodaja tudi strežnike

    Dobrih osem let mineva, odkar je IBM prepustil nekdaj cvetoč posel z osebnimi računalniki kitajskemu podjetju Lenovo. Kupčija se je za obe vpleteni stranki izkazala za dobičkonosno, zato sta s sodelovanjem nadaljevali. Medtem ko se IBM vedno bolj usmerja k storitvam, so Kitajci popolnoma predani strojni opremi. Že nekaj časa nazaj so tako postali največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu. Ker povpraševanje po PCjih upada, se Lenovo spogleduje z drugimi izdelki, med njimi prednjačijo pametni telefoni, tablice in televizorji. Med alternativami, ki bi potencialno pokrile PC luknjo, so tudi strežniki. Da bi si v poslovnem svetu pridobili zaupanje, so se odločili, da prevzamejo še IBMjev oddelek za strežnike nižjega cenovnega ranga (System x, BladeCenter, Flex System, NeXtScale, iDataPlex). Prevzem jih bo olajšal za 2,3 milijarde ameriških dolarjev. Več podrobnosti o kupčiji najdete v priloženi pogodbi.

    Objavljeno: 23.1.2014 15:00
  • LogMeIn ni več zastonj

    Priljubljena storitev oddaljenega nadzora računalnikov, ki nas razveseljuje že več kot deset let, po novem ne bo več zastonj. Obstoječi uporabniki moramo ob prijavi nadgraditi storitev s plačljivim LogMeIn Pro (50 USD na leto). Na voljo imamo sedem dni časa, ura pa prične hitreje biti z naslednjo prijavo v sistem. Odločitvi sta botrovala upad novih uporabnikov in premalo spreobrnjencev, ki bi brezplačno storitev sčasoma nadgradili s plačljivo. Kljub povečani vrednosti podjetja na borzi, ki je po objavi novice zrasla za dobre tri odstotke, je uspeh strategije vprašljiv. Čeprav ne (pre)visoka cena velja namreč zgolj za dva oddaljeno dosegljiva računalnika, medtem pa je na trgu dovolj cenejših, če že ne brezplačnih alternativ.

    Objavljeno: 23.1.2014 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji