Objavljeno: 30.1.2014 09:30

Google prodal Motorolo Lenovu

Google je leta 2011 kupil opešanega proizvajalca mobilnih telefonov Motorola in zanj odštel 12,5 milijarde dolarjev. Danes se je odločil, da Motorole ne potrebuje več in jo je odprodal kitajskemu Lenovu, za 2,91 milijarde dolarjev. Tukaj bi zapis lahko tudi zaključili, vendar je zgodba nekoliko širša.

Od vsega začetka so bili prisotni namigi, da Google Motorolo kupuje zaradi množice patentov, ki jih ima ta v lasti in ki bi/so Googlu pomagali v patentnih bojih z Applom (in Microsoftom). Google je nakup uradno prikazoval drugače – kot del strategije zaključene celote, kjer je za popolno delovanje pametnih mobilnih naprav nujno tesno sodelovanje med proizvajalcem strojne in programske opreme. No, po nekaj letih smo kot rezultat te strategije dobili telefona Moto X in Moto G, oba sta bila deležna zelo dobrih kritik (preizkus Moto G si lahko preberete v zadnjem Monitorju), vendar nič več kot to.

Danes se je izkazalo, da so imeli prav »namigi«, saj je Google ob odprodaji zadržal »veliko večino« patentov, kot so se izrazili, od velike strategije pa tako ni ostalo veliko. Bo pa prodaja gotovo koristila drugi strategiji – ohraniti prijateljske odnose z velikim(i) proizvajalcem telefonov z operacijskim sistemom Android. Konkretno s Samsungom, ki je zadnjih nekaj let na Google očitno gledal tudi kot na konkurenta in ne samo kot na partnerja. Verjetno ne nepovezano omenimo še, da sta pred tremi dnevi Google in Samsung sklenila dogovor o desetletnem vzajemnem licenciranju patentov. In da so vse glasnejše govorice o Samsungovih telefonih, ki naj bi počasi opustili vmesnik Touchwiz in začeli uporabljati le »čisti« Android, tako kot ga sedaj le model Galaxy S4 Google Play Edition. Skratka, po prodaji Motorole sta Google in Samsung naenkrat huda prijatelja…

Mimogrede, Lenovo (največji proizvajalec osebnih računalnikov in sedaj tretji največji proizvajalec mobilnih telefonov) se očitno »valja v denarju«, kajti le pred nekaj dnevi je za 2,3 milijarde dolarjev od IBMa odkupil njihov strežniški oddelek. Tako kot je že pred leti odkupil njihov oddelek osebnih računalnikov (in blagovno znamko Thinkpad). Mimogrede, še nedavno se je govorilo, da Lenovo kupuje podjetje Blackberry. Ali je nakup Motorole odstop od te zamisli ali le vmesni korak, bomo še videli.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji