Objavljeno: 8.12.2004

IBM prodal PC oddelek

Le nekaj dni po prvih informacijah, ki so pricurljale v javnost, je IBM sklenil dogovor s kitajsko družbo Lenovo, da ji proda oddelek za osebne računalnike PC in prenosnike. S tem pionir, ki je razvil prvi računalnik PC odhaja iz trga, ki ga je ustvaril, kar mnogi označujejo za prelomnico v razvoju računalništva. Vrednost posla je ocenjena na 1,75 milijarde dolarjev, od česar bo Lenovo plačal 1,25 milijarde dolarjev IBMu, prevzel pa bo tudi dolgove v višini pol milijarde dolarjev. IBM bo poleg tega zadržal v družbi Lenovo delež v višini 18,9%, kar nakazuje, da bosta družbi v bodoče tesneje sodelovali.

Po dogovoru bo Lenovo lahko še pet let uporabljal za izdelke tržne znamke IBM, ThinkPad in ThinkCentre, za IBM pa bo Lenovo postal tudi preferenčni dobavitelj osebnih računalnikov. IBM se bo posvetil drugim področjem, kjer dosegajo večji uspeh, kamor sodijo strežniki in pomnilniški sistemi, programska oprema, predvsem pa storitve. S prodajo PC oddelka družbe IBM bo Lenovo postal tretji največji proizvajalec računalnikov PC na svetu s skupnim prometom okoli 12 milijard dolarjev, kar ga bo uvrstilo takoj za družbe Dell in Hewlett Packard.

Lenovo je sicer že dalj časa kazal ambicije, da bi razširil svojo prisotnost tudi izven Kitajske, kjer je največji lokalni ponudnik, ambicije pa so tudi, da prehiti še kakega uglednega tekmeca. Podrobnosti, kot je na primer odnos z obstoječimi proizvajalci in dobavitelji IBMovih računalnikov bodo razrešili v prihodnjih mesecih, posel pa naj bi bil zaključen v drugi polovici 2005.

http://www.ibm.com

http://www.lenovo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji