Objavljeno: 29.1.2014 06:00

Šef bitcoinske borze BitInstant obtožen pranja denarja

Da je bitcoin mogoče uporabiti tudi nezakonite posle, je prva dokazala sedaj že ukinjena stran Silk Road, kjer je bilo mogoče kupiti vse od orožja, mamil do ponarejenih dokumentov. Tokrat pa so aretirali izvršnega direktorja bitcoinske borze BitInstant, ki ga bremenijo pranja denarja.

Charlie Shrem je eden izmed dvojice obtoženih, ki ju bremenijo pranja denarja. Drugi je Robert Faiella. BitInstant naj bi uporabnikom strani Silk Road posredoval za več kot milijon dolarjev vredne bitcoine, pri čemer je Shrem kot izvršni direktor BitInstanta vedel, kaj se z njimi kupuje. Še več, tudi sam naj bi bil s Silk Roada kupoval droge.

Situacija je še nekoliko bolj zapletena, saj je Shrem tudi podpredsednik Fundacije Bitcoin. Gre za neprofitno dobrodelno organizacijo, ki se ukvarja s "standardizacijo, zaščito in promocijo uporabe kriptovalute bitcoin v dobrobit ljudi po vsem svetu". Shremova aretacija je skrajno neprijetno presenečenje, zato je že odstopil z mesta podpredsednika. Fundacija pa med tem poudarja, da Shrem še ni spoznan za krivega. Ker želijo ostati osredotočeni na svoje poslanstvo, ki bi mu negativna publiciteta zaradi sodnega postopka škodila, so se s Shremom razšli.

Shrem je znana oseba v svetu bitcoinov in naj bi imel po neuradnih podatkih v lasti za več milijonov dolarjev bitcoinov. Obtožnica pa ga ne bremeni zato, ker bi uporabniki Silk Roada na spletni borzi BitInstant kupovali bitcoine. To načeloma lahko počno kjerkoli, pa dokler gre transakcije po poštenih tečajih in borza drži podatke o identiteti svojih strank, to ni problem borze.

Toda BitInstant naj bi sodeloval z Robertom Faiello, ki ima vzdevek BTCKing in je pod tem imenom na Silk Roadu vodil ilegalno borzo za pretvarjanje bitcoinov v dolarje in nazaj. Shrem je vede sodeloval z BTCKingom in mu celo nudil ugodnosti, kot je začasno kreditiranje in popusti pri velikem obsegu poslov. Uporabnikom je BTCKing omogočil anonimno nakupovanje bitcoinov v zameno za 9-odstotno provizijo, kar pa seveda je problem, še zlasti če gre a podaljšek nezakonite spletne borze.

Odzivi na aretacijo so mešani, saj je bil Shrem eden izmed najvidnejših obrazov bitcoina, ki je izdatno skrbel za njegovo popularizacijo. Stran BitInstant pa je lani prejela izdatno financiranje od Winklevossov. Trenutno BitInstant ni dosegljiv. Gareth Nelson, soustanovitelj BitInstanta, naj ne bi vedel za te dejavnosti in ni obtožen.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji