• HP promovira Windows 7

    Da Microsoftovemu operacijskemu sistemu Windows 8 ne gre dobro, čivkajo že ptički na veji. Po uporabnikih so mu hrbet obrnili tudi proizvajalci. HP je na primer te dni začel z agresivno kampanjo, s katero kupcem, ki jim ni do novega okenskega operacijskega sistema, ponujajo znaten popust na računalnike s prejšnjo različico Windows.

    Objavljeno: 22.1.2014 15:00
  • Slovenski iOS 7

    Applove mobilne naprave so zelo priljubljene tudi pri nas. V Sloveniji imamo kar nekaj uradno blagoslovljenih trgovin z jabolčnimi tablicami ter po novem zastopnika za telefon iPhone. Vse našteto, ne da bi Applovi telefoni in tablice sploh znali slovensko, operacijski sistem iOS podalpskega jezika naše male državice namreč nima.

    Objavljeno: 22.1.2014 12:00
  • Prva tablica s Firefox OS

    Mozilla testira prvo tablico z mobilnim operacijskim sistemom Firefox OS. Karakteristike prototipa, ki ga je izdelalo tajvansko podjetje Foxconn, izdajajo, da ne gre za tekmeca iPadu in druščini na vrhu tabličnega trga. Deset palčna tablica z ločljivostjo 1280 × 800, štirijedrnim 1 GHz procesorjem (Allwinner A31), 2 GB pomnilnika RAM ter 16 GB prostora za shranjevanje podatkov in nameščanje aplikacij bo prvenstveno namenjena državam v razvoju. Pričakovana cena lisičje tablice je okoli sto dolarjev, kar zna na brskalniku osnovan operacijski sistem narediti precej privlačnejši, kot se zdi na prvi pogled.

    Objavljeno: 22.1.2014 05:00
  • Romunskega hekerja ne bomo izročili ZDA

    Murskosoboško sodišče je odločilo, da Romuna, ki so ga lani med rutinskim preverjanjem na podlagi ameriške mednarodne tiralice prijeli slovenski policisti, ne bomo izročili ZDA.

    Objavljeno: 21.1.2014 20:00
  • Samsungova nova oblačila

    Samsung se pripravlja na temeljito prenovo preobleke operacijskega sistema Android. (Mnogokrat osovraženi) TouchWiz bo predvidoma zaživel spomladi, med ljudi bo prišel s telefonom Galaxy S5. Videti bo precej drugače. Če gre zaupat pobeglim posnetkom zaslona, bo precej posnemal izgled Microsoftovega Windows telefona ter funkcionalnost Googlove storitve Now. Sprememba bo dobrodošla, pisane kartice so informativne in učinkovite. Med njimi najdemo poročilo telesne aktivnosti, nepogrešljivo vreme, lokacijo, sporočila, športne novice in še kaj. V navezi z osebnim pomočnikom S Voice se iz nekdaj osovražene preobleke morda izcimi presenetljivo dober pripomoček.

    Objavljeno: 21.1.2014 07:00
  • "Kvantni" računalnik D-Wave nič hitrejši od klasičnega

    Kvantni računalniki so tehnologija, ki jo znanstveniki obljubljajo že desetletja, in ki naj bi prinesla revolucijo. Eksponentna pohitritev iskanja deliteljev števil bo sejala strah med uporabniki šifrirnih algoritmov (torej vsemi nami), po drugi strani pa bomo lahko reševali probleme, ki so danes nerešljivi. Kaj vse bo s kvantnimi računalniki mogoče in česa vseeno ne bo moč storiti, smo že obširno pisali. A vprašanje je, kje smo danes.

    Objavljeno: 21.1.2014 06:00
  • Pametni teniški lopar, drugič

    Sony je že na sejmu CES pokazal napravico, ki bo navadnemu tenis loparju dodala pamet, tokrat pa so sporočili, kdaj bo zanimivost na voljo. Sprva bo ljubitelje belega športa (z reketi znamke Yonex) razveseljevala na Japonskem, kjer bo s cenovno postavko 120 evrov na voljo maja.

    Objavljeno: 21.1.2014 05:00
  • Apple novači medicince

    Apple je v zadnjem času na trgu delovne sile pobral kar nekaj talenta. Seznam celokupno gledano daje precej jasno sliko, kaj stoji za nedavnimi besedami Tima Cooka, da bo 2014 za podjetje iz Cupertina zelo pomembno, če že ne prelomno.

    Objavljeno: 20.1.2014 06:00
  • Pri Intelu letos odpuščanja

    Pri ameriškem Intelu so po objavi finančnega poročila za zadnje četrtletje omenili, da za letošnje leto pričakujejo nekaj odpuščanj, skupaj za približno pet odstotkov zaposlenih. To bi pomenilo okoli pet tisoč ljudi, saj imajo trenutno dobrih sto tisoč zaposlenih. Pri tem velja omeniti, da se vsako leto zamenja približno štiri odstotkov zaposlenih.

    Objavljeno: 19.1.2014 18:00
  • Zlonamerni programi, vgrajeni v dodatke za Chrome

    Googlov brskalnik Chrome je znan po odlični varnosti in hitrosti, hkrati pa tudi po vse večjem številu koristnih dodatkov. Pri slednjih pa se je začelo dogajati, da jih od originalnih razvijalcev kupujejo podjetja, ki v dodatke vgradijo zlonamerno kodo, največkrat gre za oglaševanje (adware), ki se na uporabniške računalnike prenese z naslednjo nadgradnjo. Primer je dodatek Add To Feedly, za katero je originalni razvijalec dobil ponudbo nekaj tisoč dolarjev, po prodaji pa je prva nadgradnja začela vnašati nezaželene reklame na vse spletne strani, ki so jih uporabniki obiskali (uporabnikov tega dodatka naj bi bilo okoli trideset tisoč).

    Objavljeno: 19.1.2014 12:00
  • Amazon bo pošiljal pakete, še preden jih bomo naročili

    Amazon je pridobil patent za predvidevano pošiljanje ("anticipatory shipping"), sistem, po katerem bi artikle poslali v zbirne centre, kjer obstaja verjetnost, da se bodo najbolje prodajali. S tem bi znižali čas, potreben za dostavo, s tem pa še dodatno dvignili konkurenčno prednost pred navadnimi trgovinami.

    Objavljeno: 18.1.2014 16:00
  • Hladilnik pošiljal nezaželeno pošto

    Varnostno podjetje Proofpoint je odkrilo napad, s katerim so neznanci izkoristili varnostne luknje v različnih napravah in preko njih pošiljali nezaželjeno elektronsko pošto. Zanimivo je dejstvo, da je v napadu med drugim sodeloval tudi hladilnik, med napravami pa so bili tudi domači usmerjevalniki in pametni televizorji.

    Objavljeno: 18.1.2014 15:00
  • S prisluškovanjem POS-terminalom ukradli 110 milijonov številk kartic

    V ZDA se trenutno ukvarjajo s preiskovanjem obširnega vdora v računalniški sistem trgovske mreže Target. Sprva je veljalo, da je napad prizadel 40 milijonov kartic, a se ocene vseskozi dvigujejo. Zadnjih podatki poleg številnih podrobnosti, kako so napad izvedli, dvigujejo število ukradenih osebnih in bančnih podatkov na 110 milijonov.

    Objavljeno: 18.1.2014 11:00
  • Googlova pametna kontaktna leča

    Pri Googlu so danes predstavili novi projekt pametne kontaktne leče. Zadevo že preizkušajo, namenjena pa je diabetikom, ki si morajo pogosto meriti količino sladkorja v krvi, saj lahko taka leča sproti meri količino sladkorja v solzah. Ta hip preizkušajo prototipe, ki lahko merijo enkrat na sekundo, uporablja pa brezžični prenos podatkov pa javljanje stanja. Kot pišejo na uradnem blogu se že pogovarjajo z ameriško agencijo za zdravila, FDA, a bo po njihovih besedah še trajalo, preden bo projekt pripravljen za javnost.

    Objavljeno: 17.1.2014 12:00
  • Kitajska z lastnim operacijskim sistemom

    Zaradi vse večjih pomislekov, povezanih z ameriškim vohunjenjem, so na kitajskem začeli z razvojem novega operacijskega sistema, imenovanega preprosto COS – China Operating System. Sistem razvija podjetje Shanghai Liantong Network Communications Technology, sodeluje pa tudi kitajska Akademija Znanosti, ki je seveda državna inštitucija. Sistem naj bi bil konkurenca tako za Windows kot tudi za Android, saj naj bi deloval na osebnih računalnikih, pametnih telefonih, tablicah in tudi na napravah, kot so televizorji in medijski predvajalniki.

    Objavljeno: 17.1.2014 08:00
  • Intelovo 2013 v številkah

    Podjetje je ustvarilo prihodke v višini 52,7 milijarde ameriških dolarjev, dobiček pa je znašal 9,6 milijarde. Celotni prihodki so tako za odstotek nižji kot v letu 2012, dobiček pa kar za 13 odstotkov, pa tudi prihodki iz poslovanja znašali 12,3 milijarde, kar je 16 odstotkov manj kot predlani. Delničarji so na delnico zaslužili 1,89 dolarja, kar je približno desetino manj kot leta 2012. Podjetje je izplačalo dividende v višini 5,4 milijarde dolarjev, 2,1 milijarde pa so porabili za odkup 94 milijonov lastnih delnic.

    Objavljeno: 17.1.2014
  • Google Now prihaja v Chrome

    Googlova mobilna storitev Now se bo kmalu znašla v brskalniku Chrome – na voljo je že v preizkusni različici tega brskalnika. Gre za aplikacijo, v kateri so zbrane t.i. karte z nam pomembnimi podatki. Sem spadajo tako vremenske napovedi, nam relevantni zemljevidi, rezultati športnih dogodkov, gibanje tečajev delnic, itd. Storitev na mobilnih telefonih podpira tudi glasovne ukaze, veliko podatkov pa je vezanih na naše iskanje v Googlu ter na našo lokacijo. Več o tem, kako zadevo vklopiti v brskalniku Chrome, si lahko preberete na Googlovi strani.

    Objavljeno: 16.1.2014 13:00
  • Se bodo Applove naprave letos izenačile s PCji?

    Glede na pričakovane prodajne podatke, zbrane pri analitskem podjetju Asymco, bi se lahko letos število prodanih Applovih računalnikov skupaj z napravami iOS izenačilo s številom prodanih osebnih računalnikov. Za strmo rast prodaje jabolčnih naprav je v zadnjih letih kriv predvsem iPhone, nekoliko pa tudi tablice iPad. Prodaja Applovih računalnikov je v zadnjih dveh letih sicer nazadovala, a bistveno počasneje kot prodaja osebnih računalnikov PC. Razmerje med prodanimi Maci in PCji je bilo največje leta 2004, ko se je za vsakega Applovega računalnika prodalo dobrih petdeset PCjev, danes je razmerje »le« ena proti devetnajst v prid PCjem.

    Objavljeno: 16.1.2014 12:00
  • Facebook naj bi pripravljal digitalno revijo

    Sodeč po govoricah na spletu naj bi pri Facebooku pripravljali aplikacijo, ki bi tekmovala s popularno digitalno revijo Flipboard. V slednji si lahko sami izberemo vire, iz katerih se črpajo novice, ki nam jih aplikacija sestavi v nam prirejeno revijo. Aplikacija, ki jo pripravljajo pri družabnem omrežju, naj bi se po videzu zgledovala bolj po časopisnih straneh. Zadevo naj bi sicer imeli v planu že pri razvoju toka novic (news feed), a so njeno splavitev prestavili, po govoricah sodeč naj bi novost prikazali že ta mesec, ni pa jasno, ali bo samostojna aplikacija ali le spletna stran, prilagojena za mobilne naprave.

    Objavljeno: 16.1.2014 10:00
  • HP Slate 6 in 7

    Koliko palcev je preveč? Odgovor je odvisen od vrste naprave, a Hewlett-Packard meni, da na pametnem telefonu niti sedem palcev ni preveč. Predstavili so križanca med pametnim telefonom in tablico, ki se imenujeta voice tablet (konkurenca prodaja phablete), in prinašata šest oziroma sedem palcev dolgo diagonalo zaslona.

    Objavljeno: 16.1.2014
  • NSA naskrivaj prestrezala nove prenosnike

    Po pisanju časnika The New York Times je ameriška varnostna agencija NSA prestrezala nove prenosnike, kupljene preko spleta, in v njih nameščala vohunsko programsko in strojno opremo. Taka oprema naj bi bila nameščena že na 100.000 računalnikov, ime vohunske akcije naj bi bil Quantum.  Bojda se s tem ni vohunilo na ameriških tleh, temveč se je največ podatkov zbiralo o ruskih in kitajskih hekerskih skupinah, pa tudi o mehiških mamilskih kartelih in celo evropskih tržnih inštitucijah.

    Objavljeno: 15.1.2014 13:00
  • Okuženi terminali na blagajnah

    Ameriški prodajni gigant Target je bil sredi decembra tarča velikega hekerskega napada, v katerem so napadalci ukradli osebne podatke čez sto milijonov strank. Sedaj pa je glavni izvršni direktor v intervjuju za CNBC izjavil, da sicer še ne vedo točno, zakaj in kako je prišlo do vdora, a da so že našli zlonamerno kodo na prodajnih terminalih.

    Objavljeno: 15.1.2014 10:00
  • Google s sliko Kekca

    Google je ob 130. letnici rojstva pisatelja Josipa Vandota, znanega po mladinskih zgodbah, katerih glavni junak je desetletni deček Kekec, svoj logotip okrasil s podobo omenjenega junaka. Vse Googlove okrasne logotipe lahko sicer najdemo v njihovem arhivu.

    Objavljeno: 15.1.2014 09:00
  • Pri PayPalu verjamejo v Bitcoin

    Predsednik podjetja PayPal, David Marcuk, je na Twitterju povedal, da pri podjetju verjamejo v digitalno valuto Bitcoin. Izjava je prišla po tem, ko je čez vikend uporabnik spletne strani Reddit objavil, da so mu pri Paypalu onemogočili nakup strojne opreme, namenjene rudarjenju Bitcoinov. Pri službi za podporo uporabnikom so mu namreč javili, da je to proti njihovi politiki, češ da gre za preprodajo valut. Predsednik podjetja je obrazložil, da nimajo nobenih pravil proti nakupu opreme za rudarjenje virtualnih valut, hkrati je omenil, da je bilo sporočilo podporne službe slabo. Kasneje je omenjen uporabnik že dobil opravičilo s strani PayPala.

    Objavljeno: 14.1.2014 10:00
  • Google kupil razvijalca termostatov

    Danes so pri Googlu objavili novico, da bodo za 3,2 milijarde dolarjev kupili podjetje Nest, ki se sicer ukvarja z avtomatizacijo stanovanj, trenutno pa izdelujejo v splet povezane termostate in požarne alarme. Ustanovitelj podjetja je Tony Fadell, ki je eden izmed pomembnejših igralcev pri splavitvi Applovega iPoda.  

    Objavljeno: 14.1.2014 09:00
  • Filmska programska koda pobrana iz najrazličnejših koncev

    Programer John Graham-Cumming piše blog, v katerem preverja, od kod je prišla računalniška koda, ki jo vidimo v različnih filmih (največkrat seveda takih z znanstveno-fantastično vsebino). Tako je koda, ki jo vidimo v filmu Elysium v resnici iz priročnika za Intelov procesor, koda, ki je pojavi v vizirju junaka Iron Man pa je iz leta 1998, namenjena mikrokrmilniku RCX (prva generacija Lego mindstorms).

    Objavljeno: 13.1.2014 13:00
  • Pri Blackberryju bodo ostali pri tipkovnicah

    Glavni izvršni direktor kanadskega podjetja Blackberry, John Chen, je povedal, da bodo njihovi telefoni uporabljali pretežno prave tipkovnice, katerih uporabnik je tudi sam. Pravi, da se bodo ponovno osredotočili na poslovne stranke in državne ustanove, pri obeh naj bi cenili možnost višje hitrosti in natančnosti tipkanja.

    Objavljeno: 13.1.2014 07:00
  • Miha Kralj zapustil Microsoft

    Eden znamenitejših Slovencev v globalnem IT je po petnajstih letih zapustil Microsoft in prestopil k Amazon Web Services. Kot nam je te dni povedal v kratkem pogovoru, ni za vsem skupaj nič dramatičnega. Njegovo dosedanje delovno mesto pri Microsoftu – nazadnje je delal kot višji direktor za arhitekturo in strategijo za velika podjetja – je po reorganizaciji v podjetju postalo negotovo, zato se je odločil za prehod k AWS, kjer so ravno iskali principalnega arhitekta za svojo svetovalno dejavnost. Kot nam je še zaupal, so se s prejšnjim delodajalcem razšli v dobrem duhu, za dolgoletno zvestobo pa so mu izplačali tudi solidno odpravnino.

    Objavljeno: 13.1.2014
  • Windows 9 že prihodnje leto spomladi

    Microsoft je odločen, da ne bo ponovil napake z Windows XP, ko so pripravili zelo dober operacijski sistem, potem pa dolgo časa nobenega naslednika. Zato bo Windows 9 po napovedih izšel že aprila prihodnje leto.

    Objavljeno: 13.1.2014
  • Se je Demonoid vrnil?

    Znan sledilec v omrežju Bittorrent, Demonoid, se je po več kot letu dni očitno vrnil. Sledilec je povezan s slabimi 400.000 datotekami torrent in s več kot milijonom uporabnikov, s čimer je eden izmed največjih tovrstnih sledilcev na spletu. Ni pa še znano, ali se bo vrnila tudi povezana spletna stran, čeprav si lahko mislimo, da se zna zgoditi tudi to.

    Objavljeno: 12.1.2014 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji