Objavljeno: 17.1.2014

Intelovo 2013 v številkah

Podjetje je ustvarilo prihodke v višini 52,7 milijarde ameriških dolarjev, dobiček pa je znašal 9,6 milijarde. Celotni prihodki so tako za odstotek nižji kot v letu 2012, dobiček pa kar za 13 odstotkov, pa tudi prihodki iz poslovanja znašali 12,3 milijarde, kar je 16 odstotkov manj kot predlani. Delničarji so na delnico zaslužili 1,89 dolarja, kar je približno desetino manj kot leta 2012. Podjetje je izplačalo dividende v višini 5,4 milijarde dolarjev, 2,1 milijarde pa so porabili za odkup 94 milijonov lastnih delnic.

So pa za štiri odstotke upadli prihodki skupine za odjemalske osebne računalnike, ki  so znašali 33 milijard, narasli pa so prihodki skupine za podatkovne centre in skupine za arhitekturo Intel, oboji za sedem odstotkov glede na rezultat leta 2012.

»Končali smo uspešno zadnje četrtletje, v katerem smo bili priča znakom stabilizacije trga osebnih računalnikov in finančni rasti glede na preteklo leto,« je povedal izvršni direktor podjetja Intel, Brian Krzanich. »Zgradili smo trdne temelje za svoje poslovanje in na trgu hitreje predstavljali inovacije za različne platforme. Na Sejmu zabavne elektronike CES smo prikazali številne naprave, ki pred šestimi meseci še sploh niso bile del naših načrtov.«

Še to, podjetje je lani za raziskave in razvoj, združitve in prevzeme namenilo 4,8 milijarde dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji