Objavljeno: 18.1.2014 11:00

S prisluškovanjem POS-terminalom ukradli 110 milijonov številk kartic

V ZDA se trenutno ukvarjajo s preiskovanjem obširnega vdora v računalniški sistem trgovske mreže Target. Sprva je veljalo, da je napad prizadel 40 milijonov kartic, a se ocene vseskozi dvigujejo. Zadnjih podatki poleg številnih podrobnosti, kako so napad izvedli, dvigujejo število ukradenih osebnih in bančnih podatkov na 110 milijonov.

Pri kraji bančnih podatkov s kreditnih kartic so si pomagali s posebej prilagojenim orodjem, ki je bilo osnovano na paketu BlackPOS. To je znani paket, ki se namesti v POS-terminale in omogoča prestrezanje podatkov iz delovnega pomnilnika. Tam so seveda kartični podatki med obdelavo nešifrirani. Napadalci so program BlackPOS, ki se na spletu prodaja za približno dva dolarska tisočaka, toliko predelali, da je optimalno deloval v okolju Target in da se je izognil protivirusnim programom in požarnim zidovom. Zbrane podatke je program pošiljal na notranji strežnik v Targetu, ki je bil prav tako okužen in bržkone vstopna točka za napad, čeprav ni povsem jasno, kako so se tja prikopali. Ta strežnik je potem v več paketih na nek ruski FTP-strežnik pošiljal zbrane podatke, pri čemer je pazil, da ni postal očiten in da je bil promet dovolj nizek. Skupno so ukradli za 11 GB podatkov o transakcijah.

Omenjeni način napada ni nov, saj je ameriški CERT že lani opozarjal trgovce, da zaznavajo porast zlorab s tako imenovanimi memory scrapperji, kakor se imenujejo programi za prestrezanje vsebine delovnega pomnilnika. Ker je BlackPOS namenjen platformi Windows, postaja jasno, da je na terminalih v Targetu tekla ena izmed verzij Windows XP (bržkone Embedded), čeprav uradnih informacij o tem ni.

Pred dnevi so v ZDA odkrili tudi napad na trgovine Neiman Marcus, Reuters pa je poročal še o napadih na vsaj tri druge velike trgovce, čeprav njihovih imen viri niso želeli razkriti. Analiza prometa iz Targeta in ruskega FTP-strežnika kaže, da omenjeni napadi niso bili povezani z vdorom v Target. Ta si je vseeno nakopal obilico težav, ki jih poizkuša omiliti z možnostjo brezplačne zaščite pred zlorabami za vse njegove stranke in povračili škode.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji