Objavljeno: 5.2.2014 01:00

Ali gre Telekom v nemške roke?

Po pisanju nemškega časnika Handelsblatt naj bil nemški Deutsche Telecom (DT) najresnejši kandidat za nakup največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenija. Poteza je nekako pričakovana in logična, glede na to, da je DT že prisoten v sosednjih državah, kot sta Hrvaška in Madžarska. Poleg tega se po teritoriju ne prekrivata, saj sta konkurenta le v Makedoniji.

Viri časnika naj bi zagotovili, da so pogovori že v zreli fazi. Znano je, da država s Kadom, Sodom, Pozavarovalnico Sava in Zavarovalnico Triglav prodaja 72,75-odstotni lastniški delež v Telekomu. Poslovno potezo nekateri vrednotijo v višini okoli 700 milijonov evrov ali blizu 150 evrov na delnico, medtem ko so na trgu te danes vredne nekje okoli 132 evrov. Menda pa DT ni edini ponudnik, saj drugi viri omenjajo še kitajskega proizvajalca Huawei, sklade Bain in Axos skupino ruskih vlagateljev.

Mimogrede, ko smo že pri telekomunikacijah – Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS, še nedavno pa APEK) medtem pripravlja razpis za frekvence LTE (800, 900, 1800, 2100 in 2600 MHz), ki naj bi operaterje (med drugim tudi Telekom Slovenije) olajšal za okoli 200 milijonov evrov, uporabnikom pa končno omogočil uporabo omrežij 4. generacije, ki bo frekvenčno združljivo z Evropo. Nekatere od frekvenc so sicer biile sproščene, ko smo leta 2010 ukinili analogno televizijo in prešli na digitalno oddajanje DVB-T.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji